“yapigundem-yeni-banner-1.jpeg”
Ana SayfaGenelBakan Ersoy'un otel projesini yeniden yargıya taşıdılar

Bakan Ersoy’un otel projesini yeniden yargıya taşıdılar

Muğla’nın Bodrum ilçesinde mavi yolculuğun başladığı Kissebükü Adalıyalı mevkiinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ormanlık alandan tahsis ederek turistik tesis yapmaya çalıştığı projeye ÇED Gerekli Değildir raporunu “İptal edilmesi” için TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon kurulu yargıya taşıdı.

Muğla’nın Bodrum ilçesinde mavi yolculuğun başladığı Kissebükü Adalıyalı mevkiinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ormanlık alandan tahsis ederek turistik tesis yapmaya çalıştığı projeye ÇED Gerekli Değildir raporunu “İptal edilmesi” için TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon kurulu yargıya taşıdı.

Anter haber’den Yaşar Anter’in haberine göre Muğla’nın Bodrum ilçesinde mavi yolculuğun başlangıç noktası olan Kissebükü Adalıyalı mevkiinin imara açılmaması için 20 yıldır eylem yapan Bodrumlular bu kez Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un dev turistik projesi içini aldığı ÇED Gerekli Değildir raporunun iptal edilmesi için yargıya gittiklerini açıkladılar.

TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu basın açıklaması yaparak konuyu kamuoyu ile paylaştı. Basın açıklamasına katılanlar “Adalıyalı’a ormanıma, tarihime , denizime dokunma” yazılı pankart açtı.

TMMOB adına açıklama yapan Çevre Mühendisi Ahmet Acar şunları söyledi:

Bakan Ersoy 1000 yataklı otel için ÇED gerekli değildir raporunu aldı

“Ersoy Otelcilik İnşaat ve Turizm İşletmeciliği Anonim Şirketi tarafından Muğla İli, Bodrum İlçesi, Çiftlik Mahallesi, Adalıyalı Mevkii, 308 Ada, 1 ve 4 Parselde 124.021,35 m2’lik tapulu alanda Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan Turizm Yatırımı Belgesi’ne göre toplamda 325 oda 750 yatak (275 oda (2 yatak), 3 bedensel engelli (2 yatak), 6 villa (4 yatak), 3 apart villa (6 yatak) ve 38 aile odası (4 yatak)) kapasiteli 5 yıldızlı “MAXX ROYALBODRUM OTEL” kurulup işletilmesi planlanmaktadır. Proje kapsamında daha önce 490 oda ve 1000 yatak kapasiteli Proje Tanıtım Dosyası hazırlanarak Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuruda bulunulmuş, 20.11.2014 Tarih ve E-2014886 sayılı ÇED Gerekli Değildir Kararı alınmıştır. Söz konusu proje ve yer aldığı alanla ilgili Tahsis, İmar Planları ve ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR kararına dair yargının iptal kararlarına rağmen ÇED süreci başlatılmış, ÇED süreçlerinden 08/05/2019 tarihinde düzenlenen Halk Katılım Toplantısı sonrası yapılan İDK toplantısı ardından gelinen aşamada;124.021,35 m2’lik tapulu alanda toplamda 325 oda olarak revize edilen projenin ÇED Yönetmeliği Ek-1 kapsamında değerlendirilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuru yapılmıştır. Bakanlıkça yapılan inceleme sonucunda e-ÇED sistemi üzerinden ÇED Yönetmeliği Ek-1 kapsamında sunulan 325 oda olarak revize edilen projeye 24.07.2024 tarihinde Nihai rapor oluşturularak uygun görüş verilmiştir” ifadelerini kullandı.

ÇED dosyasındaki yanlışlıklar

Ahmet Acar açıklamasını “İlan edilen ÇED dosyası üzerinde yaptığımız incelemede tespit ettiğimiz hususların mevzuat ve genel hukuki uygunsuzlukları nedeniyle ÇED Dosyasının iptali talebiyle yargıya başvurma zorunluluğu doğmuştur.

1- Proje alanı incelemesi üzerinden 5 yıl geçmiş, 4 yıl önce yapılan halkın katılımı toplantısının projeye olacak katkısı ayrıca tartışılmamıştır. “Proje faaliyeti kapsamında Arka plan gürültü ölçümleri Ekim-2019 tarihinde proje alanı çevresinde 4 noktada yapılmıştır. Gürültü ölçümlerinin üzerinden 5 yıl geçmiş olup, mevzuatınca 5 yılı geçen değerlendirmenin güncellenmesi gerekmektedir.

2- Alanın bozuk maki olduğu ifade edilmekte ve alan içerisinde önemli görülen ağaçların kayıt altına alındığından bahsedilmektedir. Rölevi alacak kadar önemli ağaçların olduğu ifade edildiği halde neden sadece makilik olduğu belirtilmiştir. Ağaçların önem durumunu kimin belirlediği, kimin neden kayıt altına alındığı belirtilmediğinden yanıltıcı bilgiler verilmiştir.

3- Tahmini proje bedeli 265.675.303,42 TL ‘dir” denilmektedir. Projenin bütüncül olarak değerlendirilmesi için araziye ulaşım yolu bulunmadığından ulaşım yolu yapılması, mevcut yolların iyileştirilmesi, kaplaması, alana enerji hattının getirilmesi, kıyı ile ilgili yapılacak düzenlemeler ve birçok gider göz ardı edilerek proje bedeli düşük gösterilmeye çalışılmıştır. Proje inceleme bedeli, planlanan projenin yatırım maliyetine bağlı olduğundan yapılması planlanan proje bedeli düşük gösterilmeye çalışılmış olması ile kamu zararına yol açacaktır.

4- Proje fayda maliyet hesaplamaları yapılmıştır. Kabullere göre %70 dolulukla yani 325*0,7=227,5 yaklaşık 227 odanın 12 ay boyunca (yılda 227odax365gün= 82.855 geceleme/oda) dolu olacağı ve yıllık 71.930.000 TL gelir olacağı hesaplanmıştır. Bu hesaplama sonucuna göre odaların günlüğünün 868,14 TL olması gerekir. Bodrum da turizm açısından bu fiyatlara konaklamanın mümkün olmaması, bu ÇED kararının ve hazırlanan raporun da hayal seviyesinde gerçekçi olmadığını göstermektedir” diyerek sürdürdü.

Acar açıklamasını “Ormanlarımız, Mavi Yolculuğumuz, tarım alanlarımız, doğal ve arkeolojik değerlerimizin tarumar edilmesine dur diyebilmek adına tüm sürecin ısrarlı takipçisi olacağımızı belirtiyor, her türden benzeri yasa tanımaz ve toplumsal meşruiyetten uzak kararlarla coğrafyamız kamusal alanlarının belli çevrelerin rant alanlarına dönüştürülmesine izin vermeyeceğiz” diyerek bitirdi.

Kaynak : Turizm Ajansı

Sourceyapiradar
RELATED ARTICLES
- Advertisment -“isaf-banner
“UNICERA

Most Popular

Recent Comments