“reocom
Ana SayfaHaberlerEkonomi HaberleriEmlak Sektörü Temsilcileri Gözünü Ofis Projelerine Çevirdi

Emlak Sektörü Temsilcileri Gözünü Ofis Projelerine Çevirdi

Emlak sektörü temsilcileri ofis pazarında azalan arz ve artan kiralar sebebiyle oluşabilecek sıkıntılara karşı yatırımcıları uyarıyor. 

Artan kira ücretleri sebebiyle son bir yıldır konut yatırımı yapan yatırımcılar, kredi ve kira artışına gelen kısıtlamaların ardından ofis yatırımı yapmaya başladı. Sektör temsilcileri ise bu yönelmenin 2023 yılında ofis arzı sorununu ortaya çıkaracağını ifade ediyor.

Şimdiden döviz cinsinden artışların başladığını vurgulayan Cushman&Wakefield Türkiye Genel Müdürü Tuğra Gönden konutta uzun bir süre yapılamayan inşaatlara vurgu yaparak, “Şimdi çok çok benzer bir durumu çok yakında nitelikli ofiste görebiliriz. Özellikle kullanıcı tarafında bunu çok fazla göreceğiz. Arz sıkıntısı özellikle tek mülkiyetli büyük ofis alanında yaşanacak. İstanbul Finans Merkezi’ni bunun dışında tutuyorum. Çünkü katılım belgesi karşılığında kiralama yapılacağı için herkes Finans Merkezi’nde olamayacak.” dedi. 

İstanbul’da kiralık ofis sayısının ciddi oranda azaldığını belirten Kuzeybatı Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ergin ise, “Şu anda bazıları ofis alınmaz diyor. Ancak piyasayı bilen yatırımcılar alımlara başladı. Diğerleri de aralık sonu gibi alalım moduna girecekler. Çünkü konutta da artış önce kiralardan başladı. Kiralar çok yükselince alalım demeye başladılar. Şu anda geçen yıl konutta olan ofiste kiralama kısmında oluyor.” dedi. İç talebin yanı sıra yabancı şirketlerin de ucuz işçilik nedeniyle Türkiye’ye geldiğini vurgulayan Ergin, Ayrıca Türkiye’nin doğal nüfus artışı da var. Müteahhitler şu anda ofise başlasa da iki yıl içinde tamamlayabilirler. Tek iyi haber Finans Merkezi’nin geliyor olması oldu. Yoksa ofislerimiz şu anda bile dolmaya başladı. Yüzde 65-70’lere inen doluluk oranları yüzde 80’leri geçti.” şeklinde konuştu. 

Finans Merkezi’nin arz sıkıntısına çözüm olacağını ifade eden JLL Türkiye Ofis Kiralama Direktörü Mahir Mermer, “Bazı ofisler de konuta dönüştürüldü. Aslında ofislere ilgiyle birlikte talepte arttı. Kiralar da yukarı doğru çıkmaya başladı. Bazıları da dövizle kontrat isteme yoluna gitti. Ofislerin yarısını kamu kurumları kullansa da 800- 850 bin metrekaresi dışarıya kiralanacak. Maslak’tan büyük bir arzdan bahsediyoruz. Dolayısıyla ben bir sıkıntı görmüyorum. Yeni ofislerin çoğu içi tamamlanmadan teslim ediliyor. Yatırımcı da bu arda artan tadilat masraflarından dolayı daha çok lojistik, depo, otel yatırımlarına daha fazla ağırlık veriyor. Diğer taraftan taleple birlikte daha fazla ofis stokunun olduğu Kağıthane gibi ikincil lokasyonlara bir kayma olacak.” yorumunda bulundu. 

Sourceyapiradar
RELATED ARTICLES
- Advertisment - “Yapi
“UNICERA
“isaf-banner

Most Popular

Recent Comments