Polonya Gaz İletim Operatörü Gaz-System S.A. (Operator Gazociagow Przesylowych Gaz-System S.A.) ile GAP İnşaat (Lider)-Unitek İnşaat-FABE Polska konsorsiyumunun sözleşme imzaladığı, “Gdansk Körfezi Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma (FSRU) Terminali (Deniz Tarafı Altyapı İnşası)” projesinde yeni gelişmeler kaydedildi.
Yatırımlar Dergisi’nin aldığı bilgiye göre, konsorsiyum terminalin 2028 yılının ilk çeyreğinde devreye alınması hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda haziran ayı itibarıyla terminal sahasında kazık çakım çalışmalarına başlandı. Mayıs ayında başlanan mikrotünel çalışmalarının da 2026 yılı ekim sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Ardından offshore boru hattının çekilmesi ve terminal bağlantısının tamamlanması aşamasına geçilecek.
Deniz tarafı altyapı inşası işlerini üstlenen konsorsiyum, FSRU gemisinin yanaşacağı iskele, deniz üstü yapılar, denizaltı doğal gaz boru hattı (offshore pipeline), terminalin deniz tarafı mühendislik ve inşaat işleri, EPC kapsamındaki offshore paket hizmetlerinden sorumlu olacak.
Proje, toplam 6,1 milyar m³/yıl kapasite ile ülkenin doğal gaz ihtiyacının yaklaşık üçte birini karşılamayı hedefliyor.
FSRU Terminali Hakkında: Gdansk Körfezi’ndeki FSRU terminali, Polonya’nın enerji güvenliğini güçlendirmeyi ve doğal gaz tedarik kaynaklarını çeşitlendirmeyi amaçlayan Gaz-System’in stratejik yatırımlarından biridir. Yatırım, deniz yoluyla teslim edilen sıvılaştırılmış doğal gazın alınmasını, işlenmesini, depolanmasını ve yeniden gazlaştırılmasını sağlayacak açık deniz ve kara altyapısına sahip yüzer bir LNG terminalinin inşasını içerecek.
Kaynak: yatirimlar.com

