“Yapigundem
Ana SayfaGenelGayrimenkul Alım Satımlarına Yeni Düzenleme

Gayrimenkul Alım Satımlarına Yeni Düzenleme

Tüketici Kanunu’nda gerçekleştirilecek değişikliklerle gayrimenkul alırken ya da satarken yapılan sözleşmelerin noter huzurunda yapılma mecburiyeti getirildi.


Tüketici Kanunu’nda yapılacak değişikliklerle gayrimenkul alış satışlara noter zorunluluğu getirildi. Türkiye Gazetesi’nden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre; Tüketicilerin en fazla şikâyetci oldukları alanlara yönelik yeni düzenlemeler getiriliyor. İddiaya göre, AK Parti’nin hukukçuları ve Ticaret Bakanlığı, tüketicinin en fazla şikâyetçi olduğu alanları belirledi ve bu alanlarda yapılacak yeni çalışmalara başladı. Bakanlığa yapılan başvurularda; tüketicilerin en çok gayrimenkul alım satımları, abonelik sözleşmeleri, devre mülk-devre tatil sözleşmelerinden oluşan sıkıntılar, taksitli satışlardaki şikayetleri ve cayma haklarını gündeme getirdiği kaydedildi. Bu konulara yönelik tüketiciler için yeni düzenlemelerin yapılmasına karar verildi.

Taksidini Ödemeyenlere Kolaylık Sağlanacak
Taksitli yapılacak satış sözleşmelerine ilişkin, sözleşmede belirtilen zaman içinde tüketicinin taksitini ödememesi durumunda, tüketici lehine adımlar atılabilecek. Tüketicinin zamanında ödememe durumuna düşmesi zor olacak. Tüketici Kanunu’nda bulunan cayma hakkına yönelik, tüketici için bazı kolaylıklar sağlanacak. Araç kiralama sözleşmeleri ve taksitli satış sözleşmelerine ilişkin tüketicinin cayma hakkına yönelik adımlar atılacak.


Gayrimenkul Sözleşmeleri
Gayrimenkul alım ve satım sözleşmelerine ilişkin tüketici lehine düzenlemeler yapılması planlanıyor. Bu alanda tüketiciler tarafından çok fazla şikâyet olduğunu belirten AK Parti kaynakları, yeni yapılacak düzenlemeyi “İnşaat hâlindeyken yapılan satışlarda, kötü niyetli müteahhitler bir daireyi birden fazla kişiye satabiliyor. Dolandırıcılık hadiseleri oluyor. Yeni yapılacak düzenleme ile satış vaadi sözleşmelerinin noter huzurunda yapılmasını öngörüyoruz. Ayrıca kat irtifakı kurulmadan satış yapılamayacak. Noter huzurunda yapılan satış vaadi sözleşmeleri sırasında alıcı o dairenin ipotekli mi hacizli mi yoksa başka birine de mi satışı yapılmış hepsini görecek. Tapuda değişiklik gerektiren her şey noterde yapılacak. Gayrimenkul alım satım sözleşmelerinde, vadesinin ne olacağı, ne zaman teslim edileceği gibi konular olacak” diye açıkladı.


Devre Tatilde Sözleşme 10 Yıldan Az Olmayacak
Devre mülk ve devre tatil sözleşmelerine ilişkin de yine tüketici lehine düzenlemeler bulunuyor. Devre tatil sözleşmelerinde sözleşme zamanının 10 seneden az olamayacağı düşünülüyor.


Abonelikte Sözleşme Süresi 12 Aya İniyor
Öte yandan, telefon, internet veya dijital yayın gibi abonelik sözleşmelerinde cayma hakkına yönelik tüketici lehine düzenlemeler geliyor. Sözleşme hakkının süresi tamamlanmadan tüketicinin aboneliği sonlandırılması ve sözleşme süreleri konusunda yeni adımlar atılması planlanıyor. AK Parti kaynakları bu konuya ilişkin “Mesela bir telefon aboneliği veya internet aboneliği, sözleşme yapılırken ‘Şu kadar süre bu aboneliğin devam edecek, cayarsan şu kadar ceza’ deniyor. Burada tüketicinin korunması için, belki 24 ay olan süreyi 12 aya düşürülmesi tartışılıyor” şeklinde konuştu.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -“Yapi
“Samsun
“UNICERA
“isaf-banner

Most Popular

Recent Comments