“yapigundem-yeni-banner-1.jpeg”
Ana SayfaHaberlerUlaştırma HaberleriGAZİRAY Projesi’nde Sona Gelindi!

GAZİRAY Projesi’nde Sona Gelindi!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Hasan Pezük ve Gaziantep protokolü ile birlikte 25,5 kilometre uzunluğundaki Gaziantep’de GAZİRAY Projesi’nin ilk test sürüşüne katıldı.

Bakan Karaismailoğlu ve GAZİRAY şantiyesinde yetkililerden bilgi aldıktan sonra TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük, Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve protokol üyeleriyle Beylerbeyi durağında GAZİRAY ‘a bindi.


Test sürüşünün ardından Gaziantep Garı’nda açıklama yapan Bakan Karaismailoğlu, İstanbul’da MARMARAY, Ankara’da BAŞKENTRAY ve İzmir’de İZBAN’nı hayata geçirdiklerini belirtti.

GAZİRAY’da çok başarılı bir test sürüşü gerçekleştirdiklerini dile getiren Karaismailoğlu, “Güzergâh üzerinde, duraklarda ve şu anda sizlerle birlikte olduğumuz Gaziantep Garı’ndaki çalışmaları da yerinde inceledik. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile Bakanlığımız tarafından yapımına başlanan GAZİRAY Projesi önemli kent içi raylı sistem projelerimizden biri olacak.” diye konuştu.

Büyükşehirlerde artan nüfusa ve araç sayısına paralel olarak yaşanan trafik sorununu ortadan kaldırmanın en önemli yolunun raylı sistemleri yaygınlaştırmak olduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, şöyle devam etti: “Bugüne kadar ülkemiz genelinde 12 ilimizde işletme altındaki 811,4 kilometre şehir içi raylı sistem hattının 312,2 kilometresi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılmıştır. Şu anda Bakanlığımızca yapımı devam eden 13 projede toplam 161 kilometre uzunluğunda kent içi raylı sistem hattı inşaatı bulunuyor. İstanbul’da 7 hattan oluşan 103 kilometre metro hattında çalışmalar hızlı devam ediyor. Bu yıl içinde Pendik (Tavşantepe)-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı, Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro Hattı, Başakşehir-Çam Sakura-Kayaşehir Metro Hattı’nı hizmete açıyoruz.”

Karaismailoğlu, İstanbul’da 7 ayrı projenin devam ettiğini, Kocaeli, Ankara, Konya, Kayseri, Bursa ve Gaziantep’te çalışmaların planlı ve hızlı bir biçimde sürdüğünü anlattı. İstanbul’da MARMARAY, İzmir’de İZBAN ve Ankara’da BAŞKENTRAY gibi projelerin ardından Gazianteplilere de GAZİRAY’ı kazandıracak olmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Karaismailoğlu, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak ülkemizin refahı, çocuklarımızın geleceği için çalışıp fikir ve proje ürettiğimiz için çok mutluyuz. Proje varsa refah var. Proje varsa gelecek var. Proje varsa iş, aş, ticaret var. Proje varsa ekonomik büyüme var. Proje varsa çocuklarımızın geleceği için umudumuz, heyecanımız var.” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’te Yatırım Atağı

Ülkenin payidar kalmasının çalışmak, üretmek, yerli ve milli teknolojiler geliştirmekten geçtiğini vurgulayan Karaismailoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “GAZİRAY projesi, kent içi raylı sistem ağının geliştirilmesi kapsamında TCDD Genel Müdürlüğümüz ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile geliştirildi. Yaklaşık 5 milyar lira gibi dev bir yatırım ile Gaziantep kent merkezi ile iki sanayi bölgesini birbirine bağlayarak şehir içi trafiğine nefes aldıracağız.”

Projede 25,5 kilometre güzergâhta 2 hızlı tren, 2 banliyö hattı olmak üzere 4 elektrikli ve sinyalli demir yolu hattı yapıldığını aktaran Karaismailoğlu, “16 adet istasyon, toplam uzunluğu 5,5 km olan 2 aç-kapa tünel, 1 köprü, 12 alt-üst geçit ve 26 adet menfez inşa ettik. Ayrıca GAZİRAY’da kullanılacak elektrikli tren setleri de ülkemiz raylı sistemler sektörünün en büyük temsilcisi TÜRASAŞ tarafından üretiliyor.” diye konuştu.

Kullanılacak araçların yerli ve milli olmasının ayrı bir sevinç ve gurur vesilesi olduğuna değinen Bakan Karaismailoğlu, projedeki test sürüşüne devam ettiklerini ve sertifikasyon sürecinin son aşamasında olduklarını söyledi. Kısa süre sonra Gaziantep’e geldiklerinde GAZİRAY’ı hizmete açacaklarını belirten Karaismailoğlu, şöyle devam etti: “Elbette Gaziantep’teki çalışmalarımız sadece GAZİRAY Projesi’yle sınırlı değil. Son 20 yılda Bakanlık olarak Gaziantep’in ulaşım ve iletişim altyapısına 20 milyar liranın üstünde yatırım yaptık. Planlı yatırımlarımıza devam ediyoruz. İstanbul, Ankara ve Konya’dan, Karaman-Mersin-Adana-Osmaniye ve Gaziantep illerine hızlı trenle ulaşım sağlamak için Konya-Karaman-Niğde (Ulukışla)-Mersin (Yenice)-Adana hızlı demiryolu ve Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Demiryolu projelerini planladık. Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Demiryolu Projesi’yle mevcutta 361 kilometre olan Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep arasındaki mesafe, projenin tamamlanması ile 312,5 kilometreye düşecek ve seyahat süresi ise 2 saat 15 dakikaya inecek.”

Bakan Karaismailoğlu, Gaziantep’e çağın ve şehrin ihtiyaçlarını karşılayacak yeni havalimanı terminal binasını inşa ettiklerini ve hizmete açtıklarını, yeni terminal binasıyla yıllık yolcu kapasitesinin 2,5 milyondan 6 milyona, uçak kapasitesinin 18’e, otopark araç kapasitesinin ise 585’ten 2 bin 49’a yükseldiğini söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na, milletvekilleri Mehmet Erdoğan, Derya Bakbak, Mehmet Sait Kirazoğlu, Müslüm Yüksel, TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük, TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Ufuk Yalçın, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu ile protokol üyeleri eşlik etti.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -“UNICERA

Most Popular

Recent Comments