“Yapigundem
Ana SayfaHaberlerFirma HaberleriIglo Architects İmzalı Tayvanlı Çelik Devi Üretim ve Yönetim Binası: YC Inox

Iglo Architects İmzalı Tayvanlı Çelik Devi Üretim ve Yönetim Binası: YC Inox

Dilovası MOSB içerisinde bulunan YC Inox, Feng shui ilkelerinde sert köşeleri kıracak ve yapının mimari ilgisini üzerine toplayacak şekilde yumuşak hatlarda Iglo Architects tarafından tasarlandı. 

Projenin amacı, Türkiye’ye yatırım yapan Tayvanlı paslanmaz çelik firmasının üretim ve yönetim yapısının tasarlanması işidir. Yapının kurgusundaki ana hedefler; çalışanlarının nitelikli ve prestijli bir ortamda verimli ve istekli çalışabilmesi, üretim ve yönetim bağlantılarının kolaylığı, enerji verimliği, sürdürülebilirlik, atık yönetimi, proses akışının optimizasyonu kriterleri oldu. Ayrıca Firmanın önemsediği Feng shui kurallarına göre yapının giriş açıları, mekânsal ilişkiler, form, renk, doğa ögelerinin kullanımı, bereketli ve iyi ilişkilerin kurulmasına teşvik eden saygılı bir yapıya sahip olma beklentisi tasarımda yönlendirici oldu.

Esas olarak yapının bir fabrika binası olması pek çok standardın ve proses gerekliliklerinin uygulanmasını şart koşuyor. Hatta forma da esneklik kazandırmak pek mümkün olamıyor.Yönetim ve sosyal alanlar mimarinin fark yaratabilecek fırsatlarını verebiliyor. Giriş bölümü Feng shui ilkelerinde sert köşeleri kıracak ve yapının mimari ilgisini üzerine toplayacak şekilde yumuşak hatlarda tasarlanarak su ögesinin içine yerleştirildi. Bodrum katı açığa çıkartmak adına oluşturulan köprü, su kas katları ve amfitiyatro alanıyla sınırları çizilen bahçeyle çalışanlar için sosyal alanlar oluşturuldu.

Yapının yüksek prestij algısı oluşturma talebi, misafirlerin üretim alanındaki hareketlilikten uzaklaştırılması prensibini oluşturdu. Bunu sağlamak amacıyla misafir araçlarının park alanını örten giriş kanopisi kullanıldı. Gelen misafirlerin adının yazıldığı elektronik karşılama bordu giriş kapısının üzerinde yerleştirilerek uzun bir yürüme yolu ile binaya yönlendirildi. Bu esnada misafir; peyzaj, su ve mimari ögelerle her adımda oluşan sürpriz etkilere hazırlandı.

Yapı girişi ferah, heykelsi duruşuyla sanat koleksiyoneri olan firmanın eserlerini sergileyebilmesine olanak verebilecek şekilde tasarlandı. Derin perspektifli manzarayı, bahçeyi ve su oyunlarını işaret eden galeri boşluğuna yerleştirilen kırmızı merdiven heykelsi duruşuyla tüm katlarda kendini seyrettiriyor.

Üreticisi oldukları paslanmaz çelik malzeme iç ve dış mekanlarda detayları zenginleştiriyor.

Üretim tarafındaki uzun cephede konumlanan viyadük rampa fikriyle bodrum kat olarak tasarlanan üretim katı, istinat duvarları yapımından ve devasa dolgulardan tamamen kurtarıldı. Binadan uzaklaştırılarak yerleştirilen viyadük sayesinde bodrum kat; üretim ve bakımı kolay, tüm cephesi açığa çıkan, ışık alabilen kullanışlı bir çözüme dönüştü. Viyadük altında da kata özel sosyal alan ve açık depolama alanları elde edilebildi.

Planlamada, yapı kullanıcısı olan mavi ve beyaz yakalı çalışanların birbirleriyle, üretim ve ofis alanlarıyla işlevsel ilişkisinin olabilecek en pratik şekilde kurulması ön planda tutuldu. Çalışan girişleri, soyunma, laboratuvar, eğitim alanları, operasyon yöneticileri ve teknik ofis çalışanlarının mekanları üretim ve sevkiyat alanlarıyla en uygun mesafelere ve katlara yerleştirilerek görsel olarak da birbirlerini görebilecekleri şekilde konumlandırıldı. Araç manevra, tartım alanlarının ölçüleri, prosese göre yerleştirilen kapılar, yatay ve düşey taşıma yapan elemanlar ile operasyonu hızlandıran vinç yerleşimleri verimliliği ve üretim hızını etkileyecek şekilde detaylandırıldı. 

Yemekhane alanı, bahçe ile komşu, sosyal kullanıma uygun olacak yere yerleştirildi. Açık hava sunumuna uygun tasarlanan amfitiyatro basamakları, gölge imkânı veren yarı açık alanlar ve serinletici ve dinlendirici su oyunları şirket bağlarını güçlendiren sosyalleşme alanlarını oluşturuyor.Bir fabrika yapısı olarak emsalleriyle kıyaslandığında bulunduğu coğrafyada varlığını hissettiren, akılda kalıcı, prestijli, merak uyandıran, çalışma isteği veren bir varoluşa sahip olması amaçlandı.

Bodrum katının her iki yönde açığa çıkan cephesinin kazandırdığı sosyal alanlar, açık alanların kullanımı, bol ışık alan cephe yorumları ve ferah iç mekân çözümleri, atık ve tehlikeli operasyonların iş güvenliğini artırıcı çözümleri, engelli dostu yapısıyla yapı farklılaşıyor.Tasarımdan öncelikli beklenti; firmanın sahip olduğu gücün, vizyonun, uzmanlığın, kaliteye verilen önemin, çalışan mutluluğuna değer verildiğinin hissedildiği nitelikli bir yaşam alanına ulaşılmasıydı.

Çalışanlara benzersiz bir çalışma ortamı sunulmasıyla mutlu, yüksek motivasyonlu, verimli çalışılan, aidiyet duygusunun güçlü olduğu bir ekip sahibi olmak vizyonun en öncelikli hedefiydi.Finalde gelinen noktada hızla amaçlanan çalışan kalitesine ulaşılmasına tasarımın yaptığı katkıyı görmek sevindirici oldu.

Firma, anavatanından hayli uzakta gerçekleştirdiği bu yatırımda hedef pazara, müşterilere, çalışan ve çevreye vermek istediği mesajların olumlu geri dönüşlerini beklenenden hızlı alabilmekten heyecan duyuyor. Yatırımın sektöre ilham verici bir örnek olduğu düşünülmekte.

Enerji verimliliğine, yalıtıma verilen önem, proses ısılarının geri kazanımı, proses atıklarının geri dönüştürülebilmesi, gün ışığından faydalanılması, yağmur sularının ve gri suların geri kazanımı sürdürülebilirliği temin ediyor.

Ofis alanlarında gün ışığından faydalanma, ısı ve ses kalitesi sağlanabilmesi adına yüksek nitelikli cam tercihleri, mesh gölgelemeler konfor ve enerji tasarrufları sağlamakta. Açık alanlarda kullanılan su ögesi yaz sıcaklarında oluşturduğu mikro iklimle serinletici bir ortam sağlamak için kullanıldı.

Sourceyapiradar
RELATED ARTICLES
- Advertisment -“Yapi
“UNICERA
“isaf-banner

Most Popular

Recent Comments