İzmir Büyükşehir Belediyesi Gaziemir ilçesi için kentsel dönüşüm sürecini başlattı. İZBETON’un ihale sürecine dâhil olmasıyla birlikte hız kazanan kentsel dönüşüm çalışmaları ilçe mahallelerinde heyecan yarattı.
İzmir’i güvenli bir şehire dönüştürmek için dönüşüm hareketi başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, gecekondu alanlarıyla ruhsatsız kaçak yapıların bulunduğu altı bölgedeki kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırdı.
“Bahçemdeki ağaçları bile hesap ettiler”
Emrez Mahallesi’nde uzlaşarak sözleşme imzalayan, tahliye ve yıkım işlemlerini bekleyen bölge halkı depreme dayanıklı konutlara, kavuşmanın mutluluğunu yaşayan Hasan ve Safiye Horasan çifti “Evimiz çok bakımsız, her yerden soğuk giriyor. Neredeyse üzerimize yıkılacak gibi. Soba yakmak zorunda kalıyoruz. Artık konforlu bir evde rahat yaşamak istiyoruz” dedi. Depremden çok korktuklarını, o nedenle bir an önce sağlıklı konutlara yerleşmek istediklerini belirten Hasan Horasan, “Proje bittiğinde burada kültür alanları, sosyal donatı alanları da olacak. Torunlarımız iyi bir çevrede büyüyecek; yeşil alanlarda dolaşacak, parkta oynayacak. Biz de öyle. Son dönemlerimizi rahat geçireceğiz” şeklinde konuştu. Kendi evini vererek projeden üç daire alacaklarını söyleyen Hasan Horasan, “Belediyenin kentsel dönüşüm ofisindeki arkadaşlar gerçekten çok yardımcı oldu, istediğimizi verdiler. Hak sahipliğini belirlerken evimdeki ağaçları, kümesi bile hesap ettiler. Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkan Tunç Soyer’e güvenimiz sonsuz” dedi.
“Bildiğimiz yerde daha iyi koşullarda yaşayacağız”
1970’li yılların başından bu yana Emrez mahallesinde yaşadıklarını söyleyen Ayşegül Şentürk ise her depremde huzursuz olduklarını, bu nedenle Büyükşehir’in kentsel dönüşüm projesine dâhil olmak için sözleşmeyi imzalayan ilk ailelerden olduklarını dile getirdi. Güvenli bir evde oturmak istediklerini özellikle vurgulayan Şertürk “Otoparkımız, yeşil alanımız yok. Anne baba yaşlı, sıcak konforlu bir evde yaşamalılar. Burada büyüdüğümüz için burada kalmak istiyoruz. Bu projeyle yine bildiğimiz yerde ama daha iyi koşullarda yaşayacağız” dedi.
“Anahtar teslimden sonra bile mahalledeyiz”
Uzlaşma görüşmelerinde önemli bir ilerleme kaydettiklerini söyleyen, Büyükşehir’in Gaziemir’deki Kentsel Dönüşüm Ofisi’nde çalışan şehir plancısı Burcu Sungur ise sınır ilanından beri bölgede mahalle sakinleriyle birebir temas halinde olduklarını belirterek “Dönüşüm alanında yaptığımız tüm tespitler ışığında hak sahipliği çalışmalarını tamamladık. Kentsel Tasarım ve Mimari Avan proje temini için ulusal ölçekte bir yarışmaya çıktık. Ardından projeyi bölge halkına tanıtarak ilk olarak Emrez’de etaplar halinde uzlaşma görüşmelerine başladık. Zeminden gelen inşaat hakları ve zemin üstünden gelen inşaat hakları değerlendirilerek yurttaşlara projedeki daireler teklif edildi. Emrez’de uzlaşmada sona yaklaşıldı, birinci etabın ihale alanı da belli. İhaleye çıkıldığında yapılan sözleşmeler doğrultusunda ilk etabın hak sahipleri için yapım süreci başlayacak” dedi. Uzlaşma görüşmelerinden sonra da alanda kalarak bölge sakinlerinin yanında olmaya devam ettiklerini söyleyen Sungur “Anahtar teslime kadar buradayız. Hatta sonrasında yurttaşların sıkıntıları olduğunda müdahale edebilmek için de bir süre daha burada kalmaya devam ediyoruz. Çünkü biz bölge halkını müteahhit ile karşı karşıya getirmiyoruz. Tüm süreçleri belediye olarak biz yürütüyoruz” dedi. Bölge halkının dönüşüm için çok heyecanlı olduğunu da vurgulayan Sungur, “Buraya göç eden insanlar zamanında kendi parsellerine ev yapmışlar ama yeterli yeşil alan, sosyal donatı alanı yok. Oysa kentsel dönüşüm projesiyle bölgede yeşil alanlar, çocuk oyun alanları, eğitim ve sağlık alanları olacak. Dere çevresinde geniş bir rekreasyon alanı oluşturuldu. Yeni ulaşım alternatiflerinin gelecek olması da yurttaşları heyecanlandırıyor” açıklamasında bulundu.
Esnaf da aynı yerde ticari faaliyetlerine devam edecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aktepe-Emrez’deki proje alanını, dere çevresi yeşil alan olarak tasarladı. Bu alanlar, yürüyüş ve bisiklet parkurları, açık spor alanları gibi çeşitli aktivitelerin yapılmasına uygun olarak düzenlenecek. Proje ile kültür tesisi, sağlık tesisi, belediye hizmet alanı gibi alanlar artırıldı ve bunların erişilebilir olması sağlandı. Yayaların rahatlıkla kullanabileceği ve ticari aktivitenin de yoğun olacağı bir yaya aksı belirlendi. Meydan, park ve donatı alanlarına bağlantı sağlayan bu yaya aksı Aktepe Mahallesi’ndeki mevcut ağaç kümelerinin bulunduğu alan ile bağlandı. Altan Aydın Caddesi, yine ticari faaliyetlerin yoğun olarak sürdürüldüğü, konut altı ticari birimlerin yer alacağı ana ticaret aksı olarak planlandı. Yerinde dönüşüm ilkesiyle, sadece konut sahiplerinin değil alandaki esnafın, işyeri sahiplerinin de dönüşüm sonrasında aynı yerde ticari faaliyetlerini devam etmesi sağlanacak. Çeşitli tiplerde kullanımları içeren konutlar, açık alanlara, yol genişliklerine ve kullanım cephelerine göre yapılacak.