Kanal İstanbul projesinin detayları ortaya çıkmaya başladı. Buna göre İstanbul’un çehresini değiştirecek olan ve şimdiden tartışmalara yol açan dev projenin yapımını üstlenecek olan firma bu yıl içinde belli olacak. Kanal İstanbul nasıl yapılacak? Projenin detayından hangi ayrıntılar yer alacak?
Türkiye’nin gelecek aylarda en çok tartışacağı konulardan olan Kanal İstanbul projesi içn bazı detaylar ortaya çıkmaya başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin 2. yılı ile alakalı olarak düzenlediği toplantıda Kanal İstanbul projesi için, “Projetin etüt çalışmalarını tamamladık. Kanal İstanbul’un inşa edilebilmesi için gereken mevzuat çalışması tüm kurum ve kuruluşlarımızın katılımıyla devam ediyor.” demişti. Kanal İstanbul projesinde ihale için geri sayım başlarken Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı koordinasyonunda bir yasa teklifi hazırlanıyor
ÇEVRE VE ULAŞTIRMA BAKANLIKLARINA KANAL İSTANBUL YETKİLERİ VERİLECEK
Hazırlanan yasa teklifinin taslak haline göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kanal İstanbul projesinde su yolunun yapımı, yapım usullerinin belirlenmesi, işletme hakkın devredilmesi, işletilmesi, seyir emniyeti, geçiş ücretlerinin tahsilatı konularında yetkili olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise imar ve kentsel tasarım projelerinde söz sahibi olacak. Kanal İstanbul projesinin yapılacağı alanda yer alan taşınmazların kamulaştırılması görevini Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı üstlenecek. Proje tamamlandıktan sonra Ulaştırma Bakanlığı gemilerin geçiş ücretlerini, geçiş izinlerini, trafik yoğunluğunu yönetmelikle belirleyecek. KANAL İSTANBUL’DAN ELDE EDİLECEK
GELİRLER KAMUNUN PROJE BORCU BİTENE KADAR BAŞKA YER İÇİN KULLANILMAYACAK
7 yılda bitirilmesi düşülen Kanal İstanbul projesinden elde edilen gelirlerin tamamı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda oluşturulacak olan proje hesabında toplanacak. Bu toplanan gelirler Kanal İstanbul için kamunun üstlendiği ödemeler tamamlanana kadar bu amaçla kullanılacak. YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ İLE YAPILACAK Kanal İstanbul projesi tamamen yap-işlet-devret modeli ile yapılacak. Suyolu ile alakalı olarak yapılacak ihale kısım kısım olabileceği gibi bütün olarak da ihale edilebilecek.
KANAL İSTANBUL PROJESİNİ YAPACAK ŞİRKETE VERGİ MUAFİYETLERİ VERİLECEK
Kanal İstanbul projesinin yapımının ihalesini alan firmaya çok ciddi teşvikler sağlanacak. İhaleyi kazanan firmaya vergi muafiyeti imkanından yararlanacak. Bu kapsamda her türlü iş makinesi, taşıma aracı ve ekipmanlar ÖTV, KDV ve gümrük vergisinden muaf tutulacak. Ayrıca projede kullanılacak olan akaryakıt da ÖTV ve KDV’den muaf olacak. Bunların yanında şirketin Kanal İstanbul’dan kazanacağı gelirler kurumlar vergisinden de muaf olacak. Kanal İstanbul’un yapılacağı güzergah veçevresind ebulunan orman alanlarının orman vasfı da kaldırılacak. Onun yerine 2 kat daha büyüklükteki bir başka alan orman olarak tescillenecek.