Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer, Kıbrıs’ta 3-4 ay içerisinde uygulamaya girecek sosyal konut projesinin detaylarını anlattı.
Kıbrıs Gazetesi’nin özel haberine göre; KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer, sosyal konut projeleri için öncelikle ihtiyaç duyan kişi sayısının belirleneceğini belirterek, hedeflerinin 5 yıllık bir strateji planı ortaya çıkararak ülke genelinde adım adım sosyal konutları yapmak olduğunu kaydetti. Gürcafer, kendilerinin Mimarlar Odası ile hemen iletişime geçerek sosyal konutların proje çizimleri için ödüllü bir yarışma yapacaklarını ifade etti.
Konutlar 80-90 Metrekare Olacak
Konuyla ilgili önemli detaylara değinen Cafer Gürcafer, “Bir inşaatın şu anda metrekare maliyet fiyatı 650 sterlindir. Devlet araziyi verecek, vergi ve harçlarda muafiyet uygulayacak. Bu da yüzde 35 civarı bir noktada maliyeti aşağı çekecek. 80-90 metre kare olarak yapılması hesaplanan sosyal konutların yaklaşık 30-35 bin sterlinlik fiyatlara satışa çıkabilecek.” diye konuştu.
Projenin Türk ekonomisine katkılarından bahseden Cafer Gürcafer, “Yabancılara satılan konutların devir harcından alınan yüzde 12’lik verginin yüzde 2’si faiz farkı fonuna gidip, burada birikiyor. İşte buradaki para ile bu proje için kullanılacak TL cinsinden kredinin faizine destek olunacak. Vatandaşlar 3-4 yıl için faiz desteği aldığında TL cinsinden o taksitler daha rahat ödenebilir bir noktaya gelmiş olacak.” dedi.
Sosyal konutların hiç ev sahibi olmayan kişilere verileceğini söyleyen Cafer Gürcafer, “Bizim için bu evlerin gerçek hak sahiplerine gitmesi çok önemlidir. Hak sahiplerinin tespit edileceği kriterleri gözden geçireceğiz. Hak sahiplerinin belirleneceği komisyonda üyemizin olmasını talep edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Gürcafer, kendilerinin Mimarlar Odası ile hemen iletişime geçerek sosyal konutların proje çizimleri için ödüllü bir yarışma yapacaklarını ve bu konuda Mimarlar Odası’yla bir protokol imzalayacaklarını ifade etti. Yarışmanın sonuçlanmasının 2 ay süreceğini, sonrasında da projeyi masaya yatıracaklarını belirterek 3-4 ay sonra sosyal konut projesi için tüm detayların halkın önünde olacağını ve startın verilebileceğini dile getiren KTİMB Başkanı Gürcafer, sosyal konut projesinin tüm ülke çapında düşünüldüğünü belirterek, ilk olarak bir analiz yapılacağını anlattı.
“Örneğin Kalavaç’ta kaç kişinin sosyal konut ihtiyacı var, ya da başka köylerde bu sayı kaçtır, öncelikle bu belirlenecek” diyen Gürcafer, sözlerine şöyle devam etti:
“Burada asıl amaç kırsalda yerleşimi teşvik etmek ve kırsal kalkınmaya katkı koymaktır. O nedenle yarışma ile ortaya çıkacak projeler bölgelerin özelliklerine göre farklılıklar gösterecek. Kırsalın dokusuna göre tek katlı bir ev olabileceği gibi şehirlerde apartman tipinde de olabilecek. Mesarya için farklı Karpaz için daha farklı konutlar çizilecek.”
Hedeflerinin 5 yıllık bir strateji planı ortaya çıkarmak olduğunun altını çizen Gürcafer, “Maraş’a yap sonra unut şeklinde bir proje olmayacak. Sayı belirlendiğinde ona göre bir planlama yapılacak.” şeklinde konuştu.
Birim Maliyeti Yüzde 35 Civarında Düşecek
Sosyal Konut Projesi’nde bir konutun 30-35 bin sterlinlik bir fiyata mal olacağının beklendiğini söyleyen Cafer Gürcafer, insanların konut alabilmesi için uygulanacak yöntemi şöyle anlattı:
“Ülkemizdeki yabancılara satılan konutlarla ilgili devir harcından alınan verginin yüzde 2’si faiz farkı fonuna gidip, burada birikiyor. İşte buradaki para bu proje için kullanılacak. Devlet her türlü muafiyeti verecek ve inşaat birim maliyetlerini düşüreceğiz. Böylelikle inşaat birim maliyet fiyatları yüzde 35-40 oranında aşağı düşmüş olacak.
Bir inşaatın şu anda metrekare maliyet fiyatı 650 sterlindir. Devlet araziyi verecek, vergi ve harçlarda muafiyet uygulayacak. Bu da yüzde 35 civarı bir noktada maliyeti aşağı çekecek. Bu rakamı düştüğünüzde metrekare fiyatı 450 sterlin civarına gelecek. İhale ile bu fiyatı biraz daha aşağıya çekebileceğiz diye düşünüyorum. Sosyal konutların 80-90 metre kare olarak yapılması hesaplanıyor ve yaklaşık 30-35 bin sterlinlik fiyatları olacak.
İnsanlarımız yerli, bankalardan TL cinsinden ve uzun vade borçlandırılacak. İlk 3-4 yılda aylık bedel yüksek olacaktır. İşte burada fonda biriken para devreye girecek ve vatandaşlar 3-4 yıl için faiz desteği aldığında zaten daha sonra hayat pahalılığının da ortaya çıkmasıyla TL cinsinden o taksitler daha rahat ödenebilir bir noktaya gelmiş olacak.’’
‘’Hak Sahipleri İçin Kriterleri Gözden Geçireceğiz’’
Konutların gerçek hak sahiplerine ulaşmasının önemini vurgulayan Cafer Gürcafer, son olarak şunları söyledi:
“Bizim için bu evlerin gerçek hak sahiplerine gitmesi çok önemlidir. Kesinlikle siyasi rant olmaması gerekir. İşte bu noktada kriterler oldukça önemlidir. Hak sahiplerinin tespit edileceği kriterleri gözden geçireceğiz. Hak sahiplerinin belirleneceği komisyonda üyemiz de olacaktır. 18 yaşını doldurmuş evi olmayan ister bekar ister evli, isterse beraber yaşayan insanlar olsun, herkes alabilecek. Ayrıca evli çocuklu olup kirada oturan insanlarımız da bu fırsattan yararlanabilecek.”