“Yapigundem
Ana SayfaHaberlerEkonomi HaberleriKüresel Lojistik Merkezleri Kurulacak!

Küresel Lojistik Merkezleri Kurulacak!

Asya, Avrupa ve Afrika’nın ortasında bulunması, üç tarafının denizlerle çevrili olması ve jeopolitik konumu sayesinde Türkiye, lojistik açıdan yabancı yatırımcılara adeta göz kırpıyor.

Son yıllarda ülkemizde kara, hava ve deniz ulaşımına önemli yatırımlar yapılırken, yaşanan bu durum yük ve kargo taşımacılığı, dolayısıyla dış ticaret rakamlarına olumlu olarak yansıdı.

Geride kalan 18 senede 930 milyar TL civarında lojistik yatırımı yapılırken, bunun yüzde 62’sini kara yolu yatırımları oluşturdu. Bu dönemde kara yolu yatırımlarının yaklaşık tutarı ise 566 milyar TL olarak hesaplandı.

Lojistik merkezlerin tüm ulaşım sistemlerine, yer aldığı bölgeye, uluslararası ulaşım koridorlarına büyük yararları vardır. Lojistik merkezler, bulunduğu kentin ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunduğu gibi kent trafiğine de rahat bir nefes aldırmakta, şehir merkezi içinde kalmış olan yük garlarının; Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, etkin karayolu ulaşımı olan ve müşteriler tarafından tercih edilebilir bir alanda, yük lojistik ihtiyaçlarına yanıt verebilecek özellikte, teknolojik ve ekonomik gelişmelere uygun, modern bir şekilde kurulması mümkün oluyor. Modern yük taşımacılığının kalbi olarak görülen, diğer ulaşım sistemleri ile entegre olarak kombine taşımacılığı geliştiren lojistik merkezler, yük taşımacılığında bir dönüm noktası olma özelliğine sahip. Uluslararası ulaşım koridorunda daha etkin olma yönünde de önemli katkılar sağıyor.

Lojistik merkezleri neler sağlayacak?

  • Türk lojistik sektörüne yıllık 10 milyon ton ilave taşıma imkanı,
  • Karayolu-demiryolu-denizyolu entegrasyonu,
  • Ticaret imkanı sağlanması,
  • Trafik sıkışıklığının azaltılması,
  • Ekonomi sektöründe büyümenin teşvik edilmesi,
  • İş imkanları ve işe erişim sağlanması,
  • Çevre düzenlemesi ve korunması,
  • Arazilerin iyi bir şekilde kullanılması,
  • Çevrenin yeşillendirilmesi ve doğal kaynakların korunması.

Proje ne zaman başladı?

TCDD’de tüm sistemlerin entegre olduğu, yük taşımacılığı ile ilgili tüm hizmetlerin en iyi şekilde verildiği, müşterilerin idari, teknik, sosyal tüm ihtiyaçlarının karşılanabildiği yük merkezlerinin belli noktalarda oluşturulması, taşımaların ve taşıma kalitesinin arttırılması dolayısı ile müşteri memnuniyetinin sağlanması bakımından 2006 yılında lojistik merkezlerin kurulması çalışmalarını başlattı.

Karayolu, demiryolu, denizyolu ve yerine göre havayolu erişimi ile kombine taşımacılık imkanlarının olduğu depolama ve ulaştırma hizmetlerinin beraber sunulduğu lojistik merkezlerin önemi gün geçtikçe artıyor. TCDD farklı ölçeklerde 16 noktada benzer tesisler kurmayı hedefliyor. Bu merkezler; İstanbul (Halkalı/Yeşilbayır), İzmit (Köseköy), Samsun (Gelemen), Eskişehir (Hasanbey), Kayseri (Boğazköprü), Balıkesir (Gökköy), Mersin (Yenice), Uşak, Erzurum (Palandöken), Konya (Kayacık), Denizli (Kaklık), Bilecik (Bozüyük), Kahramanmaraş (Türkoğlu), Mardin, Kars, Sivas lojistik merkezleri şeklinde belirlendi.

Planlanan lojistik merkezlerle birlikte 2023 hedefleri içinde; Türkiye’nin coğrafi, tarihsel ve kültürel ihtiyaçlarına cevap verebilecek ölçüt ve büyüklüklerde İstanbul, Mersin, İzmir ve Samsun’da özel sektör işbirliğiyle 2-4 milyon metrekare büyüklüğünde “Küresel Lojistik Merkezler” kurulması planlanıyor.

Yapılması hedeflenen 16 adet lojistik merkeze bakıldığında ülkemizin her bölgesinde, öncelikle organize sanayi bölgeleriyle bağlantılı olarak, yük taşıma potansiyelinin yoğun olduğu bölgelerde yapıldığı görülüyor. Lojistik ve taşımacılık şirketleri ile ilgili resmi kurumların içinde bulunduğu her türlü ulaştırma moduna etkin bağlantıları olan, depolama, bakım-onarım, yükleme-boşaltma, elleçleme, tartı, yükleri bölme, birleştirme, paketleme vb. faaliyetlerini gerçekleştirme imkanları olan ve taşıma modları arasında düşük maliyetli, hızlı, güvenli, aktarma alan ve donanımlarına sahip bölgeler.

Tamamlanan lojistik merkez sayısı: Samsun (Gelemen), Halkalı, Uşak işletmeye açılmış, Denizli (Kaklık), İzmit (Köseköy), Eskişehir (Hasanbey), Kayseri (Boğazköprü) inşaat çalışmalarının 1. etabı tamamlandı. Eskişehir (Hasanbey)’in 2. Etap işleri ile Erzurum (Palandöken)’in 1. etap ve Balıkesir (Gökköy)’ün tamamının inşaat çalışmalarına başlandı. Diğer lojistik merkezlerle ilgili çalışmalar sürüyor.

Türkiye’de bu merkezlerin; demiryolu çekirdek ağı şeklinde değerlendirilen tren teşkil, manevra ve yükleme boşaltma alanları ile demiryolu taşımacılığı için zorunlu tesisler TCDD tarafından, depo, antrepo sosyal ve ticari tesisler ile diğer lojistik alanların özel sektör tarafından yapılması planlanıyor.

Lojistik merkezler faaliyete alındıklarında; yük taşımacılığı ile ilgili hizmetlerin en iyi biçimde verilmesi, müşterilerin idari, teknik ve sosyal tüm ihtiyaçlarının karşılanabilmesi, taşımaların ve taşıma kalitesinin artırılarak müşteri memnuniyetinin sağlanmasının yanı sıra bulundukları bölgenin ticari potansiyeline, ekonomik, sosyal, kültürel gelişimine önemli katkı sağlayacak.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -“Yapi
“Samsun
“UNICERA
“isaf-banner

Most Popular

Recent Comments