Şişecam, Eskişehir’deki cam ambalaj üretim tesisine yıllık 155 bin ton kapasiteli yeni bir ambalaj fırın yatırımı yapacak.
Şişecam’dan yeni bir yatırım haberi geldi. Firma, Eskişehir’de 1 milyar TL’lik yeni bir cam ambalaj fırın yatırımı yapacak.
Eskişehir’de halihazırda 4 fırın ile cam ambalaj üretimi gerçekleştiren Şişecam, yıllık 155 bin ton kapasiteli yeni ambalaj fırın yatırımı için düğmeye bastı. Üretim tesisinin 2023 yılı başında tamamlanarak devreye alınması hedefleniyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kırman, ana faaliyet alanlarında dünyanın en büyük üç üreticisinden biri olma hedefiyle yatırımlarını sürdüren Şişecam’ın, “düzcam”, “cam ev eşyası”, “cam ambalaj”, “cam elyafı” ve “otomotiv camları” gibi camın tüm temel alanları ile “soda” ve “krom bileşiklerini” kapsayan iş kollarında dünya cam sanayine yön veren öncü oyunculardan biri olduğunu belirtti. 4 kıtada, 44 ülkede 22 bin çalışanla faaliyet gösterdiklerini söyleyen Kırman, yenilikçi ürünleri 150’den fazla ülkede müşteriyle buluşturduklarını ifade etti. Dünyada cam ev eşyasında ikinci, cam ambalaj ve düzcamda beşinci büyük üretici konumunda olduklarını sözlerine ekleyen Kırman, “Bunun yanı sıra dünyanın en büyük sekizinci soda üreticisiyiz ve krom kimyasallarında da dünya lideriyiz. Bugün, yeni yatırım planımızı açıkladığımız cam ambalaj alanında, halihazırda 4 ülkede toplam 10 üretim tesisimiz ile faaliyet gösteriyoruz” dedi.
“Avrupa Pazarındaki Varlığımız Güçlendirecek Önemli Bir Adım Attık”
Şişecam’ın halihazırda Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Gürcistan’da sürdürdüğü yıllık 2.6 milyon tona ulaşan cam ambalaj üretim kapasitesi ile çok güçlü bir oyuncu konumunda olduğunu dile getiren Kırman, bu yıl Haziran ayında, Macaristan’da gerçekleştirme kararı aldıkları yıllık 330 bin ton üretim kapasitesine sahip yeni green-field tesis yatırımı ile de cam ambalaj alanında Avrupa pazarındaki varlıklarını güçlendirecek önemli bir adım attıklarını söyledi. Bu yatırımla Avrupa’daki üretim ayak izine cam ambalaj alanını da ekleyen firma, tesisin 2025’te hizmete alınmasını, 2025’te ise tam kapasiteye ulaşmasını hedefliyor. Kırman sözlerine şöyle devam etti: “Yeni tesis yatırımıyla 3 milyon tonu aşacak global cam ambalaj üretim kapasitemiz, Eskişehir’de gerçekleştireceğimiz son yatırım kararımız ile 3.2 milyon tona ulaşacak. Artan kapasiteler, küresel salgın sürecinde daha da yükselen sağlık ve hijyen bilinci doğrultusunda ivmelenen cam ambalaja talebine cevap vermemizi sağlayacak” dedi.
Şişecam’ın ana faaliyet alanlarında dünyanın en büyük üç üreticisinden biri olma hedefiyle yüksek performansa dayalı yatırım politikası doğrultusunda büyümesini sürdürdüğünü dile getiren Kırman, Türkiye cam ambalaj pazarının dünya ortalamasıyla kıyaslandığında yüksek büyüme hızı ve doygunluğa ulaşmadığını söyledi. Batı Avrupa’da kişi başı cam tüketiminin 45 kilogram seviyelerinde olduğunu aktaran Kırman, Türkiye’de bu rakamın 18 kilogram civarında olduğunu, bu durumun cam ambalaj pazarının büyüme potansiyelini gözler önüne serdiğini belirtti.
Yeni Yatırımın 2023’ün İlk Çeyreğinde Devreye Alınması Planlanıyor
2020 yılında, pandemi etkisine rağmen mevcut hacmini büyük ölçüde korumuş olan Türkiye cam ambalaj pazarının, 2021 yılının ikinci yarısında Covid-19 kaynaklı önlemlerin gevşetilmesi, HORECA kanalının büyük oranda açılması ve turizmin pozitif etkisi ile beraber olumlu bir seyir izlediğini ifade eden Kırman, pazarın 2021 yılında hızlı bir büyüme göstereceğinin öngörüldüğünü belirtti. Kırman, “Çinli üreticilerin ABD pazarında etkinliğinin azalması beklentisi, Avrupa pazarının büyümeye devam etmesi ve Şişecam’ın Avrupa’da tercih edilen tedarikçilerden biri olması, ihracat potansiyelinin daha da yüksek olduğuna işaret ediyor” dedi.
Beşinci fırın yatırımıyla birlikte artan üretim kapasitesi ve sahip olduğu ileri teknoloji altyapısının Eskişehir’in cam ambalaj üretim üssü statüsünü güçlendireceğini ifade eden Kırman açıklamasını şöyle sürdürdü: “Eskişehir, stratejik bir cam ambalaj üretim üssü olmasının yanı sıra, pazar erişim potansiyeli doğrultusunda, yeni yatırımımız için doğru lokasyon olarak öne çıktı. Yurt içi pazar talebine hızla cevap verilebilmemizi sağlayacak olan yeni yatırımımız, yurt dışında oluşabilecek ek satış taleplerinin değerlendirilmesi bakımından da avantajlar sunacak. 2023’ün ilk çeyreğinde devreye alınması planlanan yeni fırının yurt içinde ve ihracat pazarlarında başta içecek ve gıda ambalajı olmak üzere çok sayıda sektöre girdi vermesini planlıyoruz.”