“Yapigundem
Ana SayfaHaberlerYapı Kayıt Belgelerinde İlave Bedel Düzenlemesi!

Yapı Kayıt Belgelerinde İlave Bedel Düzenlemesi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yayımladığı tebliğ ile yapı kayıt belgelerinde yeni düzenlemeye gitti. Düzenlemede, yapı kayıt belgelerinde ilave bedel için faiz güncellemesi yapıldı.

“Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile yapı kayıt belgesinde güncelleme yapıp ilave bedel ödemesi çıkanlar, 2020’ye kadar aylık yüzde 2, 2020’den sonra ise yasal faiz oranıyla ödemelerini yapabilecek. 

31 Aralık 2017’den önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel bölgelerdeki bütün yapıları kapsayan imar barışına başvuruda bulunan vatandaşlar, Yapı Kayıt Belgesi alıyor. 

İmar mevzuatına ve ruhsata aykırı yapılara verilen yapı kayıt belgesiyle vatandaşların imar sorunu çözülüyor. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapı kayıt belgelerinde yapılan düzenlemede, ilave bedel için faizlerde güncellemeye gidildi. 

Yapı Kayıt Belgesi Nedir?

Yapı Kayıt Belgesi, yapılarda kaçak çıkılan katlar ve kaçak bölümler için alınıyor. Fakat bu durum imar affı anlamına gelmemekte olup, kaçak bölümlerin ve katların kayıt altına alındığını belirtiyor. 

Yapı kayıt belgesi; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlar tarafından 15 Haziran 2019’a kadar başvurulması ve gerekli koşulların yerine getirilmesi durumunda imara uygun olmayan yapıların kayıt altına alındığını gösteren belgedir.

Yeni güncellemeyle, yapı kayıt belgelerinde 1 Ocak’tan itibaren yapılacak güncellemelerde ilave bedel ödemelerinde, eksik yatırılan meblağın yapı kayıt belgesi bedelinin ilk yatırıldığı tarihten 31 Aralık 2019’a kadar her ay için yüzde 2 oranında artış uygulanacak. 

İlave bedel hesaplaması, 1 Ocak 2020’den itibaren ise yasal faiz işletilerek gerçekleştirilecek.

Yapı Kayıt Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yapı Kayıt Belgesi için başvurular, yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet sistemi üzerinden yapılabiliyor. 

Yapı kayıt belgesi formunun doldurulması ya da kurum ve kuruluşlar üzerinden başvurular yapılabiliyor. Başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak formun eksiksiz olarak doldurulması ve yapı kayıt belgesi bedelinin yatırılmasından sonra yapı kayıt sistemi tarafından oluşturulan yapı belgesi, talepte bulunan yapı sahibi tarafından e-devlet sisteminden alınıyor. 

Başvuru kurum ve kuruluşlara yapılmışsa, yapı kayıt belgesi formu başvuruyu yapan kişinin beyanına göre eksiksiz doldurulup yapı kayıt belgesi ücretinin ödenmesiyle form sistem üzerinden onaylanmak için müdürlüğe yollanıyor. Daha sonra bir örneği talepte bulunan yapı sahibi tarafından alınacak. Uygulama kapsamında her yapı için sadece bir yapı kayıt belgesi düzenlenecek.

Yapı Kayıt Belgesi Bedeli Nasıl Hesaplanıyor?

Arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden hesaplanan Yapı Kayıt Belgesi bedelinin konutlarda yüzde 3’ü, ticarette yüzde 5’i şeklinde  belirleniyor. 

Yapı Kayıt Belgesi Alan Yapı Yenilenebilecek mi?

Yapı kayıt belgesi yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli sayılacak. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulamaya konur. Yapı kayıt belgesi imar açısından herhangi bir kazanılmış hak vermez, müktesep oluşturmaz. 

Yapı Kayıt Belgesi alan binalar için yıkılma endişesi sona erecek fakat depremsellik açısından yapılarda alınması gereken her türlü önlem malikler tarafından alınacak. 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -“Yapi
“Samsun
“UNICERA
“isaf-banner

Most Popular

Recent Comments