“yapigundem-yeni-banner-1.jpeg”
Ana SayfaHaberlerUlaştırma HaberleriCengiz İnşaat, Karavanke Tüneli Projesine Hız Kazandırdı

Cengiz İnşaat, Karavanke Tüneli Projesine Hız Kazandırdı

Cengiz İnşaat, Karavanke Tüneli projesinin Slovenya’daki kazı çalışmalarını tamamladı.

Avrupa’yı Akdeniz’e bağlayan yol üzerindeki Dinar Alpleri’nin altına 2 bin 300 ton çeliği gömmek… Yani bir Eyfel Kulesi’ni dağın altına yerleştirerek geçiş tüpü inşa etmek. Cengiz İnşaat’ın Slovenya’nın Avrupa’ya kara yoluyla bağlantı noktasındaki en stratejik projesi olan Karavanke Tüneli’nde yaptığı tam olarak bu. Tünelin kazı süreci geçtiğimiz hafta tamamlandı. Slovenya devleti uzun süredir devam eden tünel inşaatında ‘ışığın görünmesi’ nedeniyle büyük bir tören düzenledi. Slovenya Başbakanı Robert Golob törendeki konuşmasında, neden 2 bin 300 ton çeliği bir dağın altına koyduklarını şöyle açıkladı:

 “Eyfel’i bir dağın altına koymanın bizim için siyasi, ekonomik ve lojistik değeri var. Bu tünel, Slovenya ve Avusturya tarihi için de son derece önemli bir proje.”

Limitleri zorladığımız ve komşularımızla bağlantı kurduğumuz zaman, sorunların nasıl çözüldüğünü görüyoruz. Tüm zorluklara rağmen çok hızlı ilerlendi ve proje başarılı bir şekilde tamamlandı. Cengiz İnşaat’a teşekkür ediyorum. Bugünkü açılış bize, doğru bir müteahhit seçmenin önemini bir kez daha göstermiş oldu” 

2025’Te Trafiğe Açılacak

Karavanke tüneli, Slovenya üzerinden Avusturya’ya ulaşan ve Akdeniz, Balkanlar ile Orta Avrupa’yı birbirine bağlayan karayolu ağındaki en önemli nokta olarak kabul ediliyor. Cengiz Holding’in grup şirketi Cengiz İnşaat tarafından yapılan tünel, aynı zamanda Slovenya’da bir Türk şirketi tarafından üstlenilen ilk altyapı projesi olma özelliğinde. Slovenya ve Avusturya sınırının ortasından geçen tünelin 2025’in üçüncü çeyreğinde tamamlanarak trafiğe açılması planlanıyor.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Asım Cengiz, projenin tünel, iki köprü, portal ile idare binasından oluştuğunu belirtti. Cengiz, “Halihazırda bölgede bulunan tünel yetersiz kaldığı için ona ek olarak bu tünelin yapılması kararı alındı ve iki ülke, kendi bölgelerinde kalan bölüm için ihale düzenledi. Toplam uzunluğu 7 bin 822 metre olan Karavanke Tüneli’nin Slovenya tarafındaki 3 bin 446 metrelik kısmını biz inşa ediyoruz. Tünel açıldığında, 1991’de tamamlanan ve halihazırda faaliyette olan diğer tünelin renovasyonu yapılacak ve bu süre içinde bizim tünelimiz tek tüp olarak gidiş geliş amaçlı kullanılacak. Eski tünelin renovasyonu tamamlandığında ise bizim tünel sadece Slovenya–Avusturya yönü için trafiğe açılacak” diye konuştu.

Kaynak: Hürriyet

Sourceyapiradar
RELATED ARTICLES
- Advertisment -“UNICERA

Most Popular

Recent Comments