“yapigundem-yeni-banner-1.jpeg”
Ana SayfaHaberlerGayrimenkul HaberleriFay Yasası Tekrardan Gündemde

Fay Yasası Tekrardan Gündemde

2020 yılında yaşanan ve büyük üzüntülere neden olan depremler 2021 yılında da devam ederken fay hatlarında yaşanan büyük hareketlilik sonrasında akıllara tekrardan fay yasası geldi.

Türkiye aktif fay hatları üzerinde kurulu olan bir ülke olduğu için pek çok büyük şehrimiz ciddi deprem riski ile karşı karşıya bulunuyor. Altından fay hattı geçtiği için yüksek afet riskine karşı vatandaşların mal ve can güvenliklerini sağlamak için hayata geçirilmesi planlanan kanuna Fay Yasası adı verilmiştir. Fay kanunu ile bu fay hatları üzerinde bulunan şehirlerde yeni inşa edilecek olan yapıların engellenmesi, yapılan binalarda ise riskli olanların tespit edilerek hızla yıkılmasını sağlayarak kentsel dönüşüm ile bu kişilerin sağlam binalara taşınmasını sağlamak kanuni düzenlemenin ana amacıdır.

Mecliste yürütülen çalışmalar kapsamında fay yasası içerisinde yer alacak 18 il; Aksaray, Aydın, Bolu, Bursa, Balıkesir, Bingöl, Denizli, Erzurum, Eskişehir, Hatay, Hakkari, İzmir, Manisa, Muğla, Kütahya, Kahramanmaraş, Sakarya ve Yalova olarak belirlenmiştir.

Büyük bir depremin vurma riski yüksek olan İstanbul’da ise deprem riski yüksek ve fay hattına yakın olan ilçeler; Anadolu yakasında Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla ve Adalar. Avrupa yakasında ise Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Fatih.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir tarafından yapılan açıklamada yasa teklifinin yazılı metninde sona gelindiğini ve Mart ayında hazır olacağını söyledi. Yeni düzenleme kapsamında hangi fay hatlarında yapılaşma yasağı geleceği, hangi bölgelerde kat sınırlaması geleceği gibi konularda titiz bir çalışma yürüttüklerini belirtti.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -“UNICERA

Most Popular

Recent Comments