“Yapigundem
Ana SayfaRöportajlarKaramete Yapı, 2022'de Endüstriyel Yapılara Odaklanacak

Karamete Yapı, 2022’de Endüstriyel Yapılara Odaklanacak

Mimari tasarım ve uygulamaları alanında çok sayıda projeye imza atan Karamete Yapı’nın Kurucusu Mimar Şevki Karamete, firmanın 2022 hedeflerini paylaştı.


2012 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümünden mezun olan Şevki Karamete, 2014 yılında Karamete Yapı’yı kurduktan sonra çok sayıda projeye imza attı. Mimari proje tasarımı ve taahhüt işlerinde uzmanlaşan firma, son 3 yıldır endüstriyel projelere odaklanıyor.


Pandemi sürecinin inşaat sektörüne etkilerini değerlendiren Karamete, “2020, pandeminin başlangıç yılı olması sebebiyle, birçok konu çözümsüz kaldığından sıkıntılı bir seneydi. Kapanmanın da inşaat sektörünü etkilemesi kaçınılmaz oldu. 2021 yılı bir önceki seneden kalan yatırım planlarının uygulandığı yıl oldu. Değişen ekonomik şartlar, hammadde sıkıntısı, yüksek döviz kuru gibi sorunlar olmasına rağmen 2021 yılı endüstriyel yapılar için hareketli bir dönemdi” dedi.

“2021 Yılı Beklenenden Çok Daha İyi Geçti”
Karamete Yapı’nın 2021 yılını değerlendiren Mimar Şevki Karamete, sözlerine şöyle devam etti: “Pandemi dönemi kısıtlamalarının gevşemesinin ardından hızlanan inşaat sektörü rüzgarını biz de yakalamış bulunmaktayız. Sanayicinin artan yatırım ihtiyaçlarını kontrollü bir büyüme planı ile elimizden geldiğince karşılamaya çalıştık. Bu dönem artırdığımız şantiyeler ve hazırladığımız projeler ile 2021 yılının beklenenden çok daha iyi geçtiğini söyleyebilirim.”

“İnşaat Maliyetlerindeki Artış Yatırımcıları Yeni Yatırımlar Konusunda Temkinli Davranmaya İtti”
Sektörün 2021 yılındaki en önemli gündem maddesi inşaat maliyetlerindeki artış oldu. TÜİK tarafından paylaşılan Eylül 2021 verilerine göre inşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 39,54 arttı. Bu durumun sektörü nasıl etkilediğini sorduğumuz Karamete, inşaat maliyetlerindeki artışın yatırımcıları yeni yatırımlar konusunda temkinli davranmaya ittiğini söyledi. Reel sektördeki maliyet artışlarının TÜİK verilerinden çok daha farklı olduğunu vurgulayan Karamete, şunları aktardı: “Bu durum özellikle konut inşaatlarının yavaşlamasına sebebiyet verdi. Benzer yavaşlama endüstriyel yapılar için daha kısa süreli oldu. Bunun sebebi artan döviz kurlarının ihracatçıyı iştahlandırması olarak yorumluyorum. Bu durumun önümüzdeki dönemde sanayicinin hatta özellikle ihracatçıların konut yap-sat projelerine girmesine sebep olacağını düşünüyorum.”

default

“2022 Yılı Yerli Yatırımcı İçin Zor Geçecek”
Artan döviz kurunun yanında hammadde maliyetlerinin kur artışından daha fazla artmasının sektörü zor durumda bırakacağına dikkat çeken Karamete, Türk lirasının değer kaybı, uluslararası konteyner sıkıntısı ve Çin’in uyguladığı satış politikasının üretim maliyetlerini arttırmaya devam edeceğini söyledi. Karamete ayrıca önümüzdeki dönemde gayrimenkul satışlarının azalacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.


2022 yılının inşaat sektöründeki yerli yatırımcı için oldukça zorlu geçecek bir sene olacağını düşünen Karamete, “Üzülerek belirtmeliyim ki, TÜİK’in açıkladığı enflasyonun rakamlarının üzerinde, gayrimenkul fiyatlarında artış göreceğiz” dedi.

“2022 Yılında Endüstriyel Yapılara Ağırlık Vereceğiz”
Karamete Yapı’nın yeni projelerinden ve 2022 hedeflerinden bahseden Şevki Karamete, şunları söyledi: “2022 yılında firma olarak endüstriyel yapılara daha fazla öncelik tanıyarak geçtiğimiz senelerin üzerinde bir inşaat alanına ulaşma hedefimiz var. Bunun yanında inşaatlarını tamamladığımız müşterilerimize yeni yatırım fırsatları üretebilmek ve bu fırsatları hayata geçirebilmeyi hedeflemekteyiz. Bu sene için şu ana kadar anlaşmasını yaptığımız yaklaşık 40 bin metrekare endüstriyel yapı projelerimiz bulunmaktadır.”

RELATED ARTICLES
- Advertisment -“Yapi
“UNICERA
“isaf-banner

Most Popular

Recent Comments