“Yapigundem
Ana SayfaHaberlerYatırım HaberleriKoçali Sulama Yaklaşım Kanalı ve Tüneli İnşaat Projesi’nde İlk Harç Döküldü

Koçali Sulama Yaklaşım Kanalı ve Tüneli İnşaat Projesi’nde İlk Harç Döküldü

Adıyaman’da hayata geçirilen Koçali Sulama Yaklaşım Kanalı ve Tüneli İnşaat Projesi’nin temeli atıldı.


Bölgenin önemli altyapı ve tünel projelerinden biri olan Koçali Sulama Yaklaşım Kanalı ve Tüneli İnşaat Projesi’nde önemli bir gelişme yaşandı. 5 bin 700 metre uzunluğundaki projenin temeli atıldı. Proje tamamlandığında 187 bin dönüm arazinin suyla buluşması ve kentin sosyo-ekonomik yapısına ciddi katkılar sunacak.


Projenin temel atma töreni Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, AK Parti Adıyaman Milletvekili Halil Fırat, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Balta, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum amirleri ile DSİ çalışanlarının katılımıyla gerçekleşti. E-BERK Makine tarafından yerli üretim olarak yapılan makineyle Koçali sulama, ileti tünelini açma çalışmaları başladı.

Projenin Maliyeti 390 Milyon TL
Törende konuşan TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, proje tamamlandığında 187 bin dekar arazinin sulanacağını belirtti. Adıyaman merkezin içme suyu problemini çözecek barajın yıllık 285 milyon lira katma değer sağlayacağını ifade eden Aydın, proje kapsamında 35 kişiyi istihdam edeceklerini söyledi. DSİ olarak Adıyaman’da bugüne kadar 76 adet projeyi tamamladıklarını vurgulayan Aydın, şehrin ihtiyaç ve taleplerini takip ettiklerini ve projelerle ciddi mesafeler aldıklarını kaydetti.


DSİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Balta, Koçali Sulama Yaklaşım Kanalı ve Tünel İnşaat Projesinin tünel delme maliyetinin yaklaşık 390 milyon lira olduğunu belirterek, “Koçali Barajı göl alanı sulama yaklaşım kanalıyla 4 metre çapında 5 bin 570 metre uzunluğunda tünel açma makinesiyle ve klasik yöntemle açılacak bin 490 metre yaklaşım kanalı imalatı yapılacaktır” dedi.


Tünel, Türk Mühendisler Tarafından Geliştirilen Makineyle Açılacak
Türk mühendisler tarafından yapılan makine ile tünelin açılacağını aktaran Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, artık Avrupa’nın ileri teknolojisine ihtiyaç duymadığımızı vurguladı. Kendi ihtiyacımızı kendimizin ürettiğini belirten Çuhadar, sözlrine şöyle devam etti: “Karadeniz’in altında yatan binlerce yüzbinlerce metre küp doğal gazı kendimiz çıkarıyoruz. Suları toprak ile buluşturacak tünelleri kendimiz açıyoruz. Karayollarındaki tünelleri kendimiz açıyoruz ne mutlu ki bugünlere ulaştık. Bundan her Türk vatandaşı gibi hepimizin gurur duyması lazım.”


E-BERK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Savaş Özüdoğru ise “Üretmiş olduğumuz tünel açma makinesi Türkiye’de yine bir Devlet Su İşleri projesinde Koçali sulama, ileti tünelinde kullanılacak. Fabrikamızda tamamen yenilediğimiz yaklaşık 4. 8 metre çapında 500 ton ağırlığında 165 metre uzunluğunda makine jeoteknik zemine uygun olarak tasarlandı. Zeminde ağırlıklı olarak kum taşı, kireç taşı gibi çeşitli jeoteknik malzemeler var bu malzemelerden dolayı da makinemizin buna dayanıklı olması gerekiyor. Makinemız 12 bin parçadan oluşuyor, 2 ayrı mühendislik dalını içeriyor. Dolayısıyla Türkiye’de bu makinayı biz ürettik dünyada da ülkemizi dünyadaki 8’inci tünel açma makinesi üreticisi yaptık. Bu anlamda çok gururluyuz” dedi.


Yüklenici firma Kormak AŞ Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özhelvacı da en kısa sürede projeyi tamamlayarak bölge halkının hizmetine sunacaklarını söyledi.

RELATED ARTICLES
- Advertisment - “Samsun
“UNICERA
“isaf-banner

Most Popular

Recent Comments