İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yayınladığı yeni imar planıyla Sultanbeyli’nin kentsel dönüşüm çalışmaları hız kazanacak. Ancak ilçedeki en büyük sorunlardan birisi mülkiyet ve otopark.
Uzun zamandır sahada kentsel dönüşümle ilgili sorunları dinleyen ve konuyla ilgili çalışmalar yapan İlçe Başkanı Fetullah Bülbül, Sultanbeyli’deki binaların yüzde 84’nün riskli olduğunu belirterek süreç hakkında bilgi verdi. İlçeyle ilgili 2011’de çıkan yasaya göre buradaki kentsel dönüşümü TOKİ üstlenecek. Ancak mahalleli İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin garantör olmasını istiyor.
Bülbül, Sultanbeyli’de hızlanan kentsel dönüşüm süreciyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:
“Başlayan yeni süreç otopark, sosyal alanlar gibi problemleri ortadan kaldıracak bir süreç. Buradaki kentsel dönüşümü TOKİ yapmakla yükümlü. Biz özellikle buradaki dönüşümün kamu üzerinden ve kamu garantili yapılmasını istiyoruz. Burası iki ormanın arasında kalan, Sabiha Gökçen Havalimanı’na yakın, otobana yakın bir ilçe. Dolayısıyla burada ciddi rant var.”
Bülbül kentsel dönüşüm ile ilgili açıklamalarına şöyle devam etti, “Böyle bir yerde kentsel dönüşüm ve imar planı halkın lehine revize edildiğinde ortada hiçbir sorun kalmaz. Bu dönüşüm yapılırken de 3 temel nokta esas alınmalı. Öncelikle ilçe belediyesi ve İBB garantör olmalı. TOKİ başta olmak üzere hükümetin adım atmaması durumunda İBB’nin adım atması önemli. Biz, TOKİ ve KİPTAŞ eliyle Sultanbeyli’de ada bazlı dönüşümü istiyoruz. Park, hastane, yeşil alan, otopark, okul gibi alanlarda yeniden hesaplanabilir bir sürece geçilmeli. Başka bir sorun ise mülkiyet sorunu. Ekonomi göstergeleri ortada, insanlar pandemiden dolayı zor günler geçiriyor. İlçe belediyesinin insanlara ‘Biz tapunuzu veriyoruz siz 3 yıl sonra ödemelerinizi yapın’ demesini bekliyoruz. En büyük sorun olan tapu sürecini bu şekilde aşıp ilçemizdeki kentsel dönüşüme ivediyle başlanması gerekiyor.”
Konuyla ilgili açıklama yapan Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin ise, Sultanbeyli için güzel gelişmeler yaşandığını söyledi. Söz konusu kentsel dönüşümle ilgili şu açıklamalarda bulundu; “İlçemizin tamamını kapsayan plan notlarımız yoğun çalışmalarımızla İBB Meclisi’nde kabul edildi. İmar plan çalışmamız, ada bazında veya parsellerin birleşerek 1000 m² üzerine çıkması halinde uygulanabilen bir düzenlemeyi içeriyor. İlçemizde boyutları nedeniyle ruhsat verilemeyen parsellerde, çekme mesafelerine yaptığımız iyileştirmelerle sorunlu alanlar büyük ölçüde çözülmüş olacak. Diğer taraftan imar düzenlememizde ana arterlerdeki ticaret alanlarının dönüşümünü de hızlandırmak için oturum alanlarının oranını artırdık. Bu bölgelerde dönüşümle yapılacak işyerlerinin oturumunu yüzde 40‘tan yüzde 60‘a; diğer 350 m² üzeri tüm parsellerde ise yatay mimarinin hız kazanması için yüzde 40’tan yüzde 50’ye çıkardık. Uygulamamızla Sultanbeyli’de kentsel dönüşümü hızlandıran, otopark sorununu çözen, yeşil ve doğal yaşam alanlarını arttıran mimari uygulamalar hız kazanacak. İlçemiz daha güzel bir çehreye kavuşacak.”