“Yapigundem
Ana SayfaHaberler"Hazır Beton Endeksi” 2021 Kasım Ayı Raporu Açıklandı

“Hazır Beton Endeksi” 2021 Kasım Ayı Raporu Açıklandı

“Hazır Beton Endeksi” 2021 Kasım Ayı Raporu’na göre Güven Endeksi negatif yönlü hareketine devam ederken Birleşik Beton Endeksi yönünü aşağı çevirdi.


Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2021 Kasım Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, inşaat faaliyetlerinde son dört aydır devam eden hareketlilik yerini yavaşlamaya bırakırken gelecek döneme ilişkin beklenti negatif tarafa geçmiş görünüyor. Güven Endeksi negatif yönlü hareketine devam ederken Birleşik Beton Endeksi faaliyetteki gerileme ile birlikte yönünü aşağı çevirdi.


Geçen yılın aynı ayına göre baktığımızda ise ekim ayında faaliyet hariç bütün endekslerde bir artış görülüyor. Faaliyette görülen gerilemenin de sınırlı olduğu anlaşılıyor. Beklenti Endeksi’ndeki yükseliş, sektörün önümüzdeki dönemde pozitif bir beklenti içinde olduğunu gösteriyor. Güven Endeksi’nde bir yükselme görülse de endeksin halen eşik seviyenin altında.


Geçen yılın aynı ayına göre bakıldığında ise kasım ayında bütün endekslerde bir artış görülüyor. Faaliyette halen eşik değerin üzerinde olunmasına rağmen diğer üç endeks eşik değerin altında kaldı. Geçen yıla kıyasla bütün endekslerde görülen pozitif tablo, endekslerin mutlak değeri ve eğilimleri ile birlikte okunduğunda inşaat sektöründe, henüz belirginleşmemiş olsa da bir yavaşlamanın yaşanabileceğine işaret ediyor.


Hazır Beton Endeksi Yüzde 0,2 Oranında Arttı
Hazır Beton Endeksi’nin 2021 Kasım Ayı Raporu’na göre; Hazır Beton Endeksi bir önce yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0,2 oranında artarak 100 seviyesine ulaştı. Faaliyet Endeksi yüzde 0,1 oranında artarken Güven Endeksi yüzde 0,3 puan yükseldi. Beklenti Endeksi’nde ise yüzde 0,1 artış kaydedildi.

“Kasım Ayında İnşaat Sektörü Yavaşladı”
Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Özellikle son dönemde para piyasalarında yaşanan baş döndüren hareketlilik ekonominin bütün sektörlerini derinden etkilemektedir. Enflasyondaki yükseliş, girdi fiyatlarındaki artış, enerji maliyetlerindeki sıçrama, fiyatlama sorunu, para piyasalarına ilişkin beklentilerin tamamı hem üretici hem de tüketicinin beklentilerini şekillendirmektedir. Son Tüketici ve Sektörel Güven Endeksleri, yalnızca kısa dönemli beklentilerin değil aynı zamanda uzun dönemli güven sorununun piyasanın her iki tarafında başladığını göstermektedir.” dedi.


İnşaat sektörünün gelişmelerden çok daha hızlı etkilenmesi yönüyle diğer sektörlerden ayrıştığını ifade eden Yavuz Işık, “Geride bıraktığımız kasım ayında inşaatın yavaşladığı görülmektedir fakat inşaat sektörünün ekonominin genelinden olumlu ya da olumsuz ayrıştığı henüz söylenmemektedir. Piyasa oyuncularının güvenini, motivasyonunu yukarı çekecek her türlü gelişme bu noktada inşaat sektörü için önemlidir.” diye konuştu.

RELATED ARTICLES
- Advertisment - “Samsun
“UNICERA
“isaf-banner

Most Popular

Recent Comments