“Yapigundem
Ana SayfaHaberlerEkonomi HaberleriÇelikçiler, Çin’in Geri Çekildiği Pazarlara Talip!

Çelikçiler, Çin’in Geri Çekildiği Pazarlara Talip!

Demir çelik firmaları Çin’in geri çekildiği Uzak Doğu, Güney Asya, Güney Amerika pazarlarında kalıcı olmayı hedefliyor.


Dünyanın en büyük demir çelik üreticisi konumundaki Çin, geçtiğimiz günlerde kendi iç pazarındaki talebi karşılayabilmek için Uzak Doğu, Güney Asya, Güney Amerika pazarlarından çekildiğini duyurmuştu. Bu pazarlar, üretim kapasitesini arttıran ve ihracatta yeni pazarlar hedefleyen firmaların radarına takıldı. Demir çelik firmaları Çin’in çekildiği pazarlarda kalıcı olmayı hedefliyor.


İnşaat sektöründe, özellikle de demir çelik piyasasında hareketli günler yaşanıyor. Yeni pazarları hedefleyen çelik ihracatçılarının radarında Çin’in iç talebe yoğunlaşması üzerine çekildiği pazarlar var. Latin Amerika, Uzak Doğu ve Güney Asya başta olmak üzere alternatif pazarlarda büyümeyi isteyen çelikçilerin öncelikli amacı bu pazarlarda kalıcı olmak.


Rusya’nın ihracata vergi getirmesinin, Çin’in ise ihracattaki yüzde 13’lük vergi desteğini kaldırmasının Türk demir çelik sektörünü olumlu yönde etkileyeceği belirtiliyor.


Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, Çin’in, çelik ihracatında son 6 yılın en düşük performansını gösterdiğine dikkat çekti. Uzak Doğu ve Güney Asya pazarına yönelik toplam çelik ihracatımızın, 2019 yılından itibaren giderek arttığının altını çizen Yayan, 2021 yılının ilk 6 ayı itibariyle bu bölgelere olan ihracatımızın miktarda yüzde 62,4 artarak 1 milyon ton, değerde ise yüzde 102,6 artarak 574,6 milyon dolara yükseldiğini dile getirdi.


2021 yılının 2’inci yarısı itibariyle yassı ürünlerde yeni kapasitelerin devreye gireceğini söyleyen Yayan, böylelikle yassı ürünlerde üretim fazlasının oluşacağı ve bu durumun yalnızca ihracat açısından değil, ithal ikamesi açısından da ilave imkanlar sağlayacağını ifade etti. Özellikle bu ürün grubunda ithalatın önüne geçileceğini ve fazla ürünlerin ihracata aktarılacağını belirten Yayan; 2021 yılının ilk yarısında, üretim, tüketim değerlerindeki dalgalanmaların önemli ölçüde geride kaldığını aktardı. Sektörün yılın ilk yarısında üretim ve ihracatta pandemi öncesi rakamlara ulaştığına dikkat çeken Yayan, Türkiye’nin 2020’nin aynı dönemine göre 19,7 milyon ton ham çelik üretimi ile dünya ham çelik üretiminde 8’inci sırada yer aldığını belirtti.


Yıldız Demir Çelik Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özdemir ise Çin’in vergi desteğini kaldırarak iç pazara yönelmesinin ve Rusya’nın demir ihracatına vergi getirmesinin Türk demir çelik sektörü açısından önemli bir fırsat yaratacağını belirtti. Hammadde açısından bu durumun sıkıntılar yaratmamasını ümit ettiklerini ifade eden Özdemir, önümüzdeki dönemde yurt içi üretim kapasitesindeki kademeli artışın piyasaya üretim hacmi vereceğini dile getirdi. Özdemir son olarak, eni yatırımlar ve atıl kapasitelerin devreye girmesiyle iç piyasa talebinin daha hızlı karşılanacağını söyledi.

RELATED ARTICLES
- Advertisment - “Samsun
“UNICERA
“isaf-banner

Most Popular

Recent Comments