“yapigundem-yeni-banner-1.jpeg”
Ana Sayfa Blog

Kamu Yapım İhale Duyuruları ve Sonuçları Artık Yapiradar.com’da!

İnşaat sektörünün güncel proje bilgi ve satın alma platformu Yapiradar.com, bir yeniliğe daha imza attı. Yaklaşık 1,5 yıl süren yoğun çalışmalar sonucunda ortaya çıkardığı “İhaleler” ürününü yayına aldı. 

Yapiradar.com ile güncel kamu yapım ihale duyuru ve sonuçlarını takip etmek artık çok daha kolay! 16.000’den fazla güncel inşaat projesi, 27.000’den fazla müteahhit ve çözüm ortağı bilgisi ve 11.000’den fazla aktif satın alma talebini tüm detaylarıyla üyelerinin bilgisine sunan platform; 1 Ağustos tarihinden itibaren kamu ihale duyuruları ve sonuçlarını da yayınlamaya başladı. 

Yapiradar.com üyeleri kamu yapım ihale duyuru ve sonuçları sayesinde; güncel yapım ihale duyurularından anında haberdar olabilecek, ihale şartlarını ve son teklif verme tarihini görüntüleyebilecek, ihaleye en avantajlı teklifi veren firmaları listeleyebilecek, ihaleyi kazanan firma bilgilerine ve teklif tutarına kolaylıkla ulaşabilecek.  

“Yapiradar.com Farkını Yine Yansıttık” 

İhaleler ürünü için tüm ekibin, yaklaşık 1,5 yıl boyunca büyük bir özveri ile çalıştığını belirten Yapiradar.com Genel Müdürü Arif Burhan TARHAN, Yapıradarlılara bir yenilik daha sunmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. 

Yaptıkları her işte Yapıradarlıların dijital çözüm ortağı olmayı hedeflediklerini söyleyen Tarhan, yapiradar.com farkını ihale çalışmalarına da yansıttıklarını dile getirdi. Üyelerine fayda sağlamayı amaçladıklarını belirten Tarhan, “Diğer ihale sitelerinden farklı olarak avantajlı teklif veren firma bilgisini, yani kazanmaya en yakın olan firmanın bilgisini de paylaşıyoruz. Buna ek olarak, ihalelere teklif veren  tüm firmaların detaylı bilgilerini de sunuyoruz. Böylelikle üyelerimiz firmaları inceleyerek yeni iş bağlantıları oluşturabiliyor” dedi. 

İhaleler ürününü yayına alırken mevcut üyeleri de unutmadıklarını söyleyen Tarhan, “Mutluluğumuzu üyelerimize vereceğimiz bir hediye ile taçlandırmak istedik. Mevcut üyelerimiz, üyelik sürelerinin sonuna kadar “İhaleler” ürünümüzü ücretsiz olarak kullanabilecekler. Yeni üyelerimiz için ise avantajlı fiyatlar ve ödeme seçenekleri hazırladık.” diye konuştu. 

Sektörün Dijitalleşmesine Büyük Katkı 

Güncel inşaat projeleri takip platformu yapiradar.com, müteahhitler ile tedarikçiler arasında köprü kuruyor. Türk müteahhitlerinin hem yurt içi hem de yurt dışında başlaması planlanan ve devam eden projelerinin detaylarından oluşan büyük bir veriyi üyelerinin kullanımına açan platform, sektörün dijitalleşmesine önemli ölçüde katkı sağlıyor. 

Yapiradar.com olarak Türkiye’yi karış karış gezdiklerini belirten Tarhan, bu geziler sayesinde üyelerine sundukları avantajları şu sözlerle özetliyor: “İşimiz dijital olsa da, bir ayağımız hep sahada! Pandemi şartlarına rağmen saha ekibimiz son bir yıl içerisinde 210.000  kilometre yol yaptı. Ülkemizin doğudan batıya 1.650 kilometre olduğunu düşünürsek; sadece son bir yıl içerisinde Türkiye’yi 127 kez gezmiş olduğumuzu söyleyebiliriz. Şantiye ziyaretlerimiz sırasında projelerin son durumlarıyla alakalı bilgiler topluyor, fotoğraflarını çekiyor ve tüm bu bilgileri sistemimize ekliyoruz. Bu sayede üyelerimiz adeta kendileri şantiyeleri gezmiş gibi tüm bu bilgilere ulaşabiliyor. Şantiye gezileri için araba kiralamalarına, yakıt harcamalarına veya bir personel istihdam etmelerine gerek kalmıyor. Dolayısıyla hem operasyonel süreçleri kolaylaşıyor hem de maliyet avantajı sağlıyoruz.”

MAG Tasarım Mimarlık

Şirketimizin temelleri 2004 yılının sonunda atılmaya başlayarak şahıs işletmesi olarak 2014 yılı sonuna kadar devam etmiş ve aynı yıl içerisinde iki ortaklı olarak MAG Tasarım Mimarlık İnşaat Emlak San. Ve Tic. Ltd. Şti Ünvanı altında sektöründe faaliyetlerinde devam etmektedir. Şirketimiz Marka Patentine sahiptir.
Son 16 yıldır bölgesinde Konut, Fabrika, Eğitim, Sağlık vb. yapılarda proje ve uygulama işleri yürütmeye devam etmektedir.
Yenilikte ve gelişimde sürekliliği ilke edinen şirketimiz kaliteden ödün vermeden, geçmişten günümüze bölgesinde varlığını göstermeye devam edecektir.
Şirketimiz, yatırımcılara emlak, proje ve teknik danışmanlık olarak da hizmet etmektedir.
Tüketiciye saygı başta olmak üzere şeffaflık, dürüstlük ve güven değişmez prensipleriyle hizmetlerinde teknik esaslara dayanarak, kaliteli çözümler sunarız. 2020 yılı başında mevcut şirketten bağımsız, EKOARK İnşaat Emlak San ve Tic. Ltd. Şti. ni kurarak, aynı iş kollarına ilaveten Enerji, ( Enerji Kimlik Belgesi) Bina ve Toplu Yapı Yöneticiliği iş kollarını da yürütmektedir.

İletişim Bilgileri ( MAG Tasarım Mimarlık İnş. Eml. San. ve Tic. Ltd. Şti. )
0282 650 02 28
0282 502 06 24
www.magyapi.com
[email protected]

BLC Group’un Yenilikçi Ürünü PLUSWOOD Kompozit Paneller Üstün Performans Sunuyor

BLC Group’un farklı sektörlerdeki deneyimi ve geliştirdiği ileri teknoloji ile ürettiği Kompozit Panel markası PLUSWOOD, iç ve dış mekan projelerinde geniş bir kullanım alanı sunuyor. Pluswood’un üstün özellikleri, onu inşaat, savunma, havacılık, denizcilik ve daha birçok sektörde vazgeçilmez kılıyor.

Pluswood, özellikle suya ve neme dayanıklı yapısıyla dikkat çekiyor. Şişmeme ve çürümeme özellikleri sayesinde ekstra bakım gerektirmeyen bu ürün, doğrudan vida uygulamasına da olanak tanıyor. Darbelere karşı yüksek dayanıklılığı ile kolayca kırılmayan ve ezilmeyen Pluswood, ısı ve ses yalıtımı açısından da üstün performans sergiliyor. Bu özellikleri sayesinde, yüksek yalıtım gereksinimi olan alanlarda avantajlı bir alternatif sunarken, antibakteriyel yapısı ve böceklenme yapmaması ile de hijyenik ve güvenli bir kullanım
sağlıyor.


“Yaşamın her alanında Pluswood Kompozit Paneller”
Üstün özellikleri sayesinde yat tasarımlarından bina cephe uygulamalarına; asma tavan, çatı, banyo ve mutfak mobilyaları, karavan ve tiny house projeleri, hastane ve laboratuvarlar, hazır tuvalet, konteyner, kiosk uygulamaları, bahçe mobilyaları gibi çok geniş bir yelpazede
kendine yer bulan Pluswood, dünya standartlarında kabul gören FireSafe serisi ile de yangına dayanıklı malzemeler arasında ağırlık, fiyat ve uygulanabilirlik açısından üstünlük sağlıyor. Pluswood kompozit panelleri, plywood, mdf, betopan gibi yapı ve dekorasyon plakalarına geri dönüştürülmüş bir alternatif olarak kullanılıyor.


“Savunma sanayiinde de ilk sırada tercih ediliyor”
Pluswood’un tasarım ve uygulama esnekliği ile yaşamın her alanında kullanımının yanı sıra savunma sanayiinde de elektromanyetik kalkanlama özellikli ve balistik dayanımlı ürünler üretiminde de ilk sırada tercih ediliyor.

2024 İlk Çeyreğinde Türkiye’de Konut Satışları Düşüş Trendine Devam Etti


KPMG Türkiye’nin ülkemizde inşaat ve gayrimenkul sektörlerinin 2024 yılı 1. çeyrek durumunu ortaya koyan raporuna göre inşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan temel unsurlardan finansman sorunları yüzde 30,2’lik payıyla girişimleri sınırlayan birincil faktör oldu. 2024 yılı ilk çeyreğinde Türkiye genelinde konut satışlarının 279 bin adet ile düşüş trendini sürdürdüğünü ortaya koyan rapora göre Türkiye genelinde otel doluluk oranları ise geçmiş yılların aynı dönemlerine göre paralel bir seyir izlemekle birlikte bir önceki çeyreğe oranla önemli ölçüde düşüş eğilimi gösterdi.

KPMG Türkiye tarafından hazırlanan “İnşaat ve Gayrimenkul Sektörel Bakış Raporu” 2024 yılı 1. çeyrek rakamlarına göre 2023 yılında 1,5 milyar TL olan inşaat sektörü değerinin bu yıl 2,4 önümüzdeki yıl 3,2, 2030 yılında ise 7,4 milyar TL’ye ulaşacağı tahmin ediliyor. Geçen yıl yüzde 5,4 olan inşaatın GSYH’deki payının ise 2024, 2025 ve 2030 için sırasıyla yüzde 6,8, yüzde 7 ve yüzde 7,1’e yükseleceği öngörülüyor. 2023 yılında 567 milyon TL olan altyapı sektörü değerinin ise bu yıl 930 milyon TL önümüzdeki yıl 1,2 milyar TL, 2030 yılında ise 2,6 milyar TL’ye ulaşacağı tahmin ediliyor. Geçen yıl yüzde 2,1 olan altyapının GSYH’deki payının ise 2024, 2025 ve 2030 için sırasıyla yüzde 2,6, yüzde 2,7 ve yüzde 2,5 olacağı öngörülüyor.

2021 ve 2023 yılları arasında Türkiye inşaat sektörü nominal büyümesi yıllık yaklaşık yüzde 100 seviyesindeyken reel büyüme 2021 ve 2022 yıllarında negatif yönlü seyretmesine rağmen 2023 yılında yüzde 7,8 ile görünümünü tersine çevirdi. Aynı trendi izleyen Türkiye altyapı sektörü de nominal büyümesi yıllık yüzde 100 seviyesinde seyrederken reel büyümesi 2023 yılı itibarıyla yüzde 4,7 olarak gerçekleşti.

Raporla ilgili değerlendirmede bulunan KPMG Türkiye İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü Lideri Savaş Görkem Yapan, “Hazırladığımız bu rapor ile inşaat ve gayrimenkul sektörünün potansiyelini net bir şekilde ortaya koyuyoruz. 2023 yılından itibaren sektörde gözlemlenen nominal ve reel büyüme oranları, sektörün dinamik ve yenilikçi bir yapıya sahip olduğunu gösteriyor. Ancak, finansman sorunları ve artan maliyetler inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların önündeki en büyük engeller olarak karşımıza çıkıyor. Sektörün, doğru stratejiler ve finansal çözümlerle bu engelleri aşarak büyümeye devam edeceğine inanıyoruz.” dedi.

İnşaatta faaliyetleri kısıtlayan temel unsur finansman
Rapora göre Türkiye inşaat sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin 2024 1. çeyrekte ortalama yüzde 59,4’ü faaliyetlerini kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını açıklarken faaliyetleri kısıtlayan temel unsurlardan finansman sorunları ortalama yüzde 30,2’lik payıyla girişimleri sınırlayan birincil faktör oldu. Daha sonrasında gelen talep yetersizliği aynı dönemde yüzde 15,8’lik ortalamaya sahip olarak kısıtlayan faktörlerdeki yerini korudu.

Öte yandan dünya genelinde artan kaynak maliyetleri inşaat sektörü üzerindeki etkisini sürdürdü ve Türkiye özelinde inşaat malzeme fiyatlarına büyük ölçüde yansıdı. İnşaat maliyet endeksindeki artış bir önceki yılın aynı dönemine göre düşüş trendi gösterse de endeks, 2024 1. çeyrekte ortalama yüzde 69,3 seviyelerinde seyretti.

İnşaat sektöründe 2023’ün ilk çeyreğindeki yüzde 4,2 ve 2023 yılının son çeyreğinde yüzde 3,7 olan takipteki kredilerin nakdi kredilere oranları ise 2024 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4,4 seviyesine yükseldi.

Konut satışlarında düşüş trendi sürüyor
2024 yılı ilk çeyreğinde Türkiye genelinde konut satışları 279 bin adet ile düşüş trendini sürdürdü. Konut satışı sayısı konut fiyatlarındaki ani yükseliş, konut kredisi faiz oranlarındaki artış, krediye erişim zorluğunun devam etmesi ve ipotekli konut satışlarındaki azalışla 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 1,3 geriledi. 2024 1. çeyrekte İstanbul 48 bin ile Türkiye genelinde en çok konut satışı yapılan şehir oldu.

Türkiye’de Mart 2024 itibarıyla 1.230,5 seviyesinde seyreden konut fiyat endeksi (KFE) 2023 yılının aynı ayına göre yüzde 52 artış gösterirken reel bazda yüzde 9,8 azaldı. Endeks değerleri nominal olarak bir önceki yılın aynı ayına göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 40,4, 63,9 ve 49,5 oranlarında arttı.

2023 yılı 4. çeyrekte kullandırılan konut kredisi tutarı bir önceki çeyreğe göre yüzde 52,36 azalırken tutar, geçmiş yıllarda 4. çeyrekteki tutarlara göre düşüş gösterdi. Bu dönemdeki kullandırılan konut kredisi sayısının 15 bin adet seviyesine gerilemesiyle 2023 yılı 4. çeyrekteki ortalama konut kredisi, konut bedellerindeki artışı yansıtacak şekilde 711 bin TL olarak hesaplandı. Konut kredilerindeki bakiye tutarlar incelendiğinde ise ilgili tutar, 2023 yılı 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 arttı.

AVM’lerin sayısı artıyor
Türkiye genelinde 2023 yıl sonu itibarıyla aktif faaliyet gösteren AVM sayısı 446 olarak kaydedilirken toplam kiralanabilir alan yaklaşık 14.010 bin m²’ye ulaştı. 2025 sonuna kadar inşaatı bitmesi planlanan 27 AVM ile birlikte toplam sayının 457’ye erişmesi ve bu AVM’lerin yaklaşık yüzde 30’unun İstanbul’da olması öngörülüyor. Türkiye genelinde ciro endeksleri ele alındığında ise endeksin artış trendini sürdürdüğü görülüyor. AVM metrekare ciro verimlilik endeksi, 2024 yılı ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 97,2’lik nominal artış gösterdi.

Otel doluluk oranları önemli ölçüde azaldı
Rapora göre 2024 yılı 1. çeyrekte yüzde 45 ile İstanbul‘da bulunan konaklama tesislerindeki doluluk 2023 4. çeyrekte yüzde 50,7 oranı baz alındığında düşme eğiliminde olsa da bir önceki yılın birinci çeyreğine göre arttı. Antalya Bölgesi’nde yabancı turistlerin de yoğun ilgisi ile 2023 4. çeyrekte doluluk oranı yüzde 47’ye ulaşmış olup 2024 1. çeyrekte yaklaşık yüzde 33 seviyesine inerek azalış gösterdi. İlk çeyrekte Türkiye genelinde otel doluluk oranı geçmiş yılların aynı dönemleri ile paralel bir seyir izlemekle birlikte bir önceki çeyreğe oranla azalış göstererek 2024 1. çeyrekte ortalama yüzde 32 olarak kaydedildi. 2024 yılı 1. çeyrekte toplam turizm geliri ise yaklaşık 9 milyar dolar ve kişi başı ortalama harcama 975 dolar oldu.

Türk İnşaat Sektörünün Yıldızları: Çok Daireli Binalar Ve Endüstriyel Yapılar

Pandeminin de etkisiyle son yıllarda proje iptalleri, tedarik zinciri kesintileri ve nakit durgunluğuyla mücadele eden Türk inşaat sektörüne mimarlık ofislerinden doping geldi. Aydın ve Denizli başta olmak üzere, Ege Bölgesi’ndeki endüstriyel yapı ve konut projelerinde yer almaya hazırlanan mimarlık ofisi, bölgenin bozuk şehir planlamasının önüne geçerek daha yaşanabilir alanlar yaratmayı hedefliyor.  

Pandemiyle birlikte şantiyelerin kapanması, proje iptalleri, küresel tedarik zinciri kesintileri ve nakit durgunluğuyla ciddi darbeler alan Türkiye inşaat sektörü, yeni politikalarla hareketleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun paylaştığı verilere göre yapı ruhsatı verilen binaların sayısı %19,9 artarken, yüzölçümlerinde %33,4’lük büyümenin kaydedildiği ruhsat izinleri de yapının türüne göre belirleniyor. En çok ruhsat alan yapı türlerinin başında çok daireli binalar ve sanayi ya da depo yapıları gelirken;  en yüksek yüzölçüm payına sahip yapı türleri de yine birden fazla daireye sahip binalar ve sanayi yapıları oldu. Çok katlı konut ya da endüstriyel yapıların inşa edilmesi teşviki ise kapsamlı projeleri başarıyla gerçekleştirebilecek mimarlık ofislerine duyulan ihtiyacı tetikliyor. Türkiye’nin önde gelen 17 kurumsal şirketindeki karar verici pozisyonlarıyla edindiği zengin deneyimlerini Aydın’da kurduğu Doğa Yapı Mimarlık ile toplumsal faydaya dönüştüren Mimar Aynur Çetin, Aydın ve Denizli başta olmak üzere, Ege Bölgesi’ndeki endüstriyel yapı ve konut projelerinde yer alırken yerel pazarın sorunları çözmeye odaklanıyor. 

“Ege Bölgesi’nde de şehir planlamacılığında ciddi sorunlar var”

Ege Bölgesi’ndeki mevcut ve olması gereken mimari yapılanma hakkındaki görüşlerini paylaşan Doğa Yapı Mimarlık Kurucusu Aynur Çetin, “Türkiye’nin tamamında olduğu gibi, Ege Bölgesi’nde de şehit planlamacılığında çeşitli sorunlar mevcut. Bu noktada konut, ticari ve şehre hizmet edecek yapıların doğru şekilde hazırlanması ve konumlandırılması kritik önem taşıyor. Birkaç katlı yerleşimler, mikro iklim sonuçları değerlendirilerek planlanacak alanlar ve buna uygun şekilde yapılacak şehirler, hepimize bir gün Avrupa’da yaşıyor hissi yaratacak. Ancak, böylesi refah koşullara ulaşılması için insani değerleri gözeten ve fark edilmeyen ya da arka planda tutulan toplumsal ihtiyaçları saptayabilen profesyonel mimarlar gerekiyor. Ben de bu noktada devreye girerek Egeliler için en yaşanabilir, sürdürülebilir yapıların inşa edilmesindeki en kritik rollerden biri olan yaratıcılık kısmını üstleniyorum” dedi. 

“Yapı projelerinin şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerekiyor”

Şirket kültürü haline getirdiği misyon ve vizyonlarını paylaşan Doğa Yapı Mimarlık Kurucusu Aynur Çetin, “Tüm projelerimi şeffaf bir şekilde yürütüyorum. Hem teknik ve görsel hem de mali koordinasyon hususlarında izlenebilir bir sistem uyguluyorum. Çünkü, örneğin piyasada gördüğümüz teknik bilgisi yeterli olmayan paydaşlarla yapılan işler, müşteriler için ucuza mal edilmeye çalışırken niteliksiz sonuçların ortaya çıkmasına yol açıyor. 1 birime karşılık gelecek bir işi, çok kötü teknik ve görsel sonuçlarla 2 birime elde ettiklerine şahit oluyoruz. Tam bu sebeplerden dolayı iyi bir mimarla çalışmak, sürecin doğru prosedürlerle yönetilmesini sağlarken daha güzel yapılar inşa edilmesine kapı aralıyor” diyerek şu ana kadar görev aldığı başarılı projelerden de şu şekilde örnek verdi: 

“İşbirliği yaptığım bir şirketin 15 bin metrekarelik merkez ofis renovasyonu projesini doğru teknik ve bakış açılarıyla 6 ay gibi kısa bir sürede sonlandırdım. Bunun yanı sıra, core&Shell ofis binası inşaatındaki tek koordinasyon mimarı olarak 76 bin metrekarelik alanın çizimlerini yaptım ve sürecin en pratik ve etkin adımlarla tamamlanmasına katkıda bulundum. Şimdi sıra Ege Bölgesi’nde hayata geçireceğimiz yapılarla şehirleri daha yaşanabilir kılmakta. Bu uğurda çalışmaya süratle devam ediyor ve işbirlikleri için sabırsızlanıyoruz.”

Eczacıbaşı VitrA, 6 yıldır üst üste ihracat şampiyonu

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB), 2023 yılının ihracat şampiyonlarını açıkladı. VitrA markalı ürünlerin dışsatımında görev alan Ekom Eczacıbaşı Dış Tic. A.Ş., seramik kaplama malzemeleri ve seramik sağlık gereçleri kategorilerinde dört büyük ödül almaya hak kazandı. 

Ekom, VitrA Karo için yaptığı dışsatımla “En Fazla İhracat Gerçekleştiren Firma” ve “En Yüksek İhraç Birim Fiyatına Sahip Firma” kategorilerinde birinci oldu. Eczacıbaşı Yapı Gereçleri‘nin dışsatımıyla ise “En Fazla İhracat Gerçekleştiren Firma” ve “İhracatını En Fazla Artıran Firma” kategorilerinde birincilik ödülü Ekom’un oldu.

ÇCSİB tarafından bu yıl 6. kez verilen “İhracatın Şampiyonları” ödülleri kapsamında, sektörlerinin en çok ihracat yapan, ihracatını en fazla artıran ve en yüksek ihraç birim fiyatına sahip 12 alt sektörden 44 şirket toplam 74 ödülün sahibi oldu. İlk yıldan başlayarak ihracatta şampiyonluğu bırakmayan VitrA’nın ödüllerini, Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Ticari Direktörü Simon Shaya ve VitrA Karo Ticari Direktörü Mert Karasu, Ticaret Bakanı Yardımcısı Volkan Ağar, TİM Başkanı Mustafa Gültepe ve ÇCSİB Başkanı Erdem Çenesiz’den aldı.

Eczacıbaşı Yapı Gereçleri, sektörünün ilk ihracatını yapan kurumu olarak, ülkemizin toplam seramik sağlık gereçleri ihracatının %50’sinden fazlasını gerçekleştiriyor. VitrA Karo ise AB ülkelerine yapılan karo seramik ihracatında metrekare bazında birinci sırada yer alıyor.

Ege Yapı Pay Ön Satışta

Ege Yapı’nın Yalova’da hayata geçirdiği yeni projesi ön satışa çıktı. Ege Yapı Pay adını taşıyan projeden yüzde 30 peşinatla arsa ve ev sahibi olunabiliyor.

Ege Yapı, Yalova’da hayata geçirdiği yeni projesinde ön satışlara başladı. Ege Yapı Pay adını taşıyan projede konut imarlı arsalar bulunuyor. Alanları 272 metrekare ile 500 metrekare arasında değişen arsaların yer aldığı Ege Yapı Pay projesi için yüzde 30 peşinatla 36 ay 0 faiz imkanı sunuluyor.

Hobi bahçeli ve sosyal alanlara sahip arsalara 2 yıl sonra konut inşa edilecek, 2 katlı olarak tasarlanan konutlarda veranda da yer alacak. İstenirse arsa istenirse de konut olarak tercih edilen söz konusu arsalar için 2 yıl sonra 3. şahıslara devredilebilecek. Denize yakın konumuyla dikkat çeken Ege Yapı Pay Yalova projesi, 29 bin 389 metrekare alan üzerinde hayata geçiriliyor.

72 adet bağımsız bölümün yer alacağı Ege Yapı Pay projesinde hobi bahçeleri, ateş çukuru, barbekü alanları, açık hava sineması, yoga ve meditasyon alanları, açık hava fitness alanı ve çocuk oyun alanları bulunuyor.

83 Milyon TL Yatırımla 4 Yıldızlı Yeni Otel Geliyor

Kars’ın Merkez İlçesi, Yenişehir Mahallesi’nde yer alan 1136 ada 6 parselde, 1180 metrekarelik alana Barış Bakırhan isimli yatırımcı tarafından 83 milyon TL yatırımla 4 yıldızlı yeni bir otel yapılacak.

Toplamda 68 oda ve 136 yatak kapasitesine sahip olacak otel, 1 bodrum katı, zemin (giriş) katı, 4 normal kat ve piyes katı ile birlikte toplam 7 katlı olacak şekilde planlandı.

Proje kapsamında, otel binası dışında bir blok daha inşa edilecek ve bu blokta iş yerleri bulunacak. Otel projesi için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından ÇED süreci başlatıldı.

Kale’den Ahşap Kapılara Etkili Güvence: 356 Multi Kilit

Kale Kilit’in, evlerinde ahşap kapının zarafetini tercih edenler için piyasaya sunduğu yüksek güvenlikli ürünü Silindirli Gömme Kilit – 356 Multi tüketiciler tarafından beğeni ile karşılanıyor. 

70 yılı aşkın süredir kilit ve güvenlik teknolojileri alanında öncü olan Kale Kilit, Ar-Ge ve inovasyon ekibinin yoğun çalışmaları sonucu geliştirdiği bu ürünle ahşap kapıların güvenliğini üst seviyeye taşıyor. Özellikle dekorasyon ve hijyen açısından tercih edilen ahşap kapılar için, geleneksel kilit sistemlerinden daha etkili koruma sağlayacak bir kilit sistemi ihtiyacını karşılamak üzere harekete geçen Kale Kilit ve uzun süreli laboratuvar ve saha çalışmaları sonucunda Silindir Gömme Kilit – 356 Multi ürününü geliştirdi.

Güvenliği en üst seviyeye taşıyor

Ürün multisistem özelliği sayesinde merkezi kilitlemeyi sağlarken, ana kilitten de kolayca açma kapama işlemlerinin gerçekleştirilmesine olanak tanıyor. Aynı zamanda ana kilit, üst emniyet kilidi ve alt emniyet kilidi özellikleriyle birlikte ahşap kapı, bir çelik kapının olabileceği kadar yüksek standartta kilit güvenliğine sahip oluyor. Böylece ahşap kapılarda kullanılan ve multisisteme göre daha kolay aşılabilen monoblok tasarıma göre çok daha fazla güvenlik sağlanıyor. Paslanmaz çelik gövdeye sahip ürün, farklı renk seçenekli kilit aynaları ile kapılarda oldukça şık duruyor.

Türkiye’nin ve dünyanın önemli kilit üreticilerinden olan Kale Kilit, Silindir Gömme Kilit – 356 Multi ile hem iç piyasada hem de yakın coğrafyada kalite ve güven algısını kuvvetlendirerek yoluna devam ediyor. Ahşap kapının şıklığını güvenle birleştirmek isteyenler, bu kilit sistemi ile yılın 365 günü huzur içinde yaşayacaklar. 

Yerli Rüzgar Türbini Üreticisi, Yapay Zeka Destekli Yazılımıyla Dünyada Bir İlke İmza Attı

Çolak Holding’in rüzgar türbini satış platformu açıldı. Bireysel kullanıcılar, elektrik tüketimlerine ilişkin hesaplamaları platform üzerinden yaparak, bulundukları konumdaki rüzgar verilerine göre ihtiyaç duydukları ev tipi rüzgar türbini çözümünü yapay zeka desteğiyle belirleyip internetten satın alabiliyor. Üstelik kullanıcılar, az kullandıkları dönemlerde evlerinde ürettikleri enerjiyi şebekeye satma imkanına da sahip.

Tüm dünyada ve Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarına talep istikrarlı bir biçimde artarken, kendi elektrik enerjisini kendisi üretmek isteyen bireysel kullanıcılar için sevindirici haber yerli üreticiden geldi. Türkiye’nin ilk yerli rüzgar türbini üreticisi SoyutWind, yapay zeka destekli özel bir yazılım geliştirerek, online satışlara başladı. E-ticaret sitesiyle bireysel kullanıcılar, ihtiyaç duydukları ev tipi rüzgar türbinini yapay zeka desteğiyle belirleyebiliyor ve taksitli bir şekilde satın alabiliyor.

Yapay zeka desteğiyle dünyada bir ilke imza attı

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) verileri, Türkiye’nin yenilenebilir kurulu güç bakımından Avrupa’da beşinci, dünyada ise 12. ülke olduğunu gösterdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı hedefleri, Türkiye’nin kurulu rüzgar enerjisi gücünün 2024 sonunda 30 bin megavata, 2025’te ise 35 bin megavata çıkacağına işaret etti. Bu yılın başında ise elektrik üretiminde rüzgar enerji santrallarının payı yaklaşık %28 olurken, rüzgardan elektrik üretimi de son 8 yılın en yükseğine çıktı.

Temiz teknolojilere ve yeşil enerjiye yönelik tüketici talebinin son dönemde güçlendiğini söyleyen Çolak Holding ve SoyutWind CEO’su Dr. Ali Çolak, “Enerji maliyetlerindeki artış, özellikle rüzgar alan bölgelerde ikamet eden kullanıcıları alternatiflere, özellikle de ev tipi rüzgar türbinlerine yönlendiriyor. 1 megavata kadar direct-drive türbinlerin Türkiye ve bölgedeki ilk ve tek üreticisi konumundaki SoyutWind olarak, farklı kapasitelerdeki rüzgar türbinlerinin erişilebilirliğini artırmak için bir ilke imza attık. Dünyada ilk kez bir rüzgar türbini üreticisi, yapay zeka destekli yazılım geliştirerek, %100 yerli üretim ev tipi rüzgar türbinlerinin online olarak satışa sunulduğu bir e-ticaret sitesi kurdu.SoyutWind.com adresinden erişilebilen internet sitesinde kullanıcılar, elektrik tüketimlerini hesaplayabiliyor. Kurulum planladıkları adresteki rüzgar verilerine göre 1 kilovat ila 50 kilovat arası rüzgar türbinlerinden hangisini satın almaları gerektiği konusunda danışmanlık alabiliyor” dedi.

“Kullanıcılar elektrik faturası öder gibi rüzgar türbini taksidi ödeyecek” 

Akülü veya şebeke bağlantılı bir biçimde sunulan, dişli kutusuz olan ve sabit mıknatıslı jeneratörlerle (PMG) çalışan ev tipi rüzgar türbinlerinin verimliliğinin oldukça yüksek olduğunu dile getiren Dr. Ali Çolak, “İhtiyaç duydukları ev tipi rüzgar türbinlerini seçen kullanıcılar, %100 yerli üretim olan ve mekanik vinci sayesinde kolayca monte edilebilen rüzgar türbinlerini diledikleri adrese sipariş edebiliyor. Kredi kartına taksit seçeneğiyle kullanıcılara elektrik faturası öder gibi rüzgar türbini taksidi ödeme imkanı veren platformumuz, yenilenebilir enerjiye doğrudan erişim sağlıyor. Kurulduğu 2000 yılından bu yana Ar-Ge’ye verdiği önemle sektörde öncü olan SoyutWind’in hayata geçirdiği bu yenilik, temiz enerjiyi evlere de taşıyacak, Türkiye’de rüzgar enerjisinden yararlanma oranlarını yükseltecek. Üstelik kullanıcılar, az kullandıkları dönemlerde sahip oldukları ev tipi rüzgar türbiniyle ürettikleri enerjiyi şebekeye satma imkanına da sahip. Öte yandan sanayi kuruluşları ve ticari işletmeler de 2,5 megavat büyüklüğe varan rüzgar türbinlerinin teknik özelliklerini inceleyip sipariş formu doldurarak kolayca satın alabiliyor” diye konuştu.

Türkiye’nin ve bölgenin rüzgar enerjisi alanında öncü gücü

Üretim, mühendislik, inşaat-taahhüt, enerji, finans ve dış ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren Çolak Holding’in 50. yaşını kutladıklarını söyleyen Dr. Ali Çolak, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Ankara Temelli’deki 15 bini kapalı toplam 135 bin metrekare alana sahip fabrikamızda ürettiğimiz yerli rüzgar türbinlerinin ülke çapında yaygınlaşması için önemli bir adım attık. Bu öncü girişim, Türkiye’nin ilk rüzgar türbini üreticisi olan SoyutWind imzasını taşıdığı için gururluyuz. İlerleyen süreçte yapay zeka yazılımını geliştirmeye devam edeceğiz. Proje geliştirme, mühendislik ve tasarım yeteneklerimiz sayesinde çağın ötesine geçmeye çalışıyoruz. SoyutWind’in çatı kuruluşu Çolak Holding, cleantech olarak anılan temiz teknolojilere, sürdürülebilir yaşama ve girişim sermayesi finansman modeline Bordo Capital, SoyutWind, SoyutWind Mill ve Soyut Karavan markalarıyla aktif olarak katkıda bulunuyor. ‘Temiz teknoloji temiz toplum’ odaklı sosyal sorumluluk yaklaşımıyla hareket eden ve sürdürülebilir refahın temiz enerjiyle sağlanabileceğine inanan SoyutWind olarak, Türkiye ve bölgede öncü girişimlerimizle yeşil dönüşüme katkıda bulunmayı sürdüreceğiz.”

Elektrik Teknisyenleri Odası Uyarıyor: “Elektrik Yangınları Ansızın Gelir”

Elektrik yangınları, modern toplumların karşı karşıya olduğu en ciddi tehditlerden biridir. Her yıl yüzlerce kişi elektrik kaynaklı yangınlar nedeniyle hayatını kaybetmekte veya yaralanmaktadır. İstanbul İtfaiye Müdürlüğü’nün açıklamasına göre yangınların yüzde 70’inin elektrik kaynaklı olduğu tespit edilmiştir.

Toplumu elektrik yangınları konusunda bilgilendirmek ve yangın öncesi alınması gereken önlemler ile yangın esnasında yapılması gerekenler hakkında açıklama yapan Elektrik Teknisyenleri Odası Başkanı Haluk Bozali “Ülkemiz, iklim değişikliği yüzünden yazın aşırı sıcaklarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu durumda, insanların klima, derin dondurucu gibi elektrikli ev aletlerini yoğun kullanması ve iş yerlerinde network altyapılarının bulunduğu server odalarının 24 saat soğutma ihtiyacı duyulması, aşırı sıcakların getirdiği ek yükler nedeniyle kabloların ısınmasına ve sigortaların yetersiz kalmasına yol açmakta, bu da yangın riskini artırmaktadır” dedi.

Evlerimizi ve iş yerlerimizi korumak için elektrik tesisatının altyapısının kontrol ettirilmesi ve imkân varsa yangına dayanıklı (Halogen Free) yangın sırasında alevi iletmeyen, zehirli duman çıkarmayan kablolarla tesisatın yenilenmesi gerektiğini vurguladı. Bozali “Elektrik devrelerinde aşırı yüklenme, yanlış montaj, düşük kaliteli malzeme kullanımı ve bakım eksikliği gibi nedenler yangına yol açmaktadır. Yangınlar, sadece maddi hasarlara yol açmakla kalmaz, aynı zamanda can kayıplarına da neden olur. Ev tipi yangınların yanı sıra iş yerlerindeki yangınlara da dikkat etmeliyiz. Başta elektrik devrelerinin düzenli bakımı olmak üzere, yük dengelemesi, kısa devre koruması ve yangın söndürme ekipmanlarının doğru kullanımı hayati öneme sahiptir. Herkesi elektrik yangınları konusunda daha bilinçli olmaya ve gerekli önlemleri almaya davet ediyoruz. Unutmayın, yangınlar önlenebilir ve sizin alacağınız basit önlemler büyük felaketleri engelleyebilir.” Sözleriyle vatandaşları uyardı.

Yangınlara Karşı Alınması Gereken Önlemler:

  • Tesisat Bakımı: Elektrik sistemlerinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve kusurlu parçaların zamanında değiştirilmesi gerekir.
  • Yük Dengeleme: Aşırı yüklenmeyi önlemek için elektrik devrelerindeki yüklerin uygun şekilde dengelenmesi şarttır.
  • Kısa Devre Koruması: Kısa devrelerin oluşmasını önlemek için devre kesiciler ve sigortaların etkin şekilde kullanılması önemlidir.
  • Yangın Söndürücüler: Elektrik yangınları için uygun yangın söndürücülerin bulundurulması ve kullanılması şarttır.

Elektrik yangınına müdahale ederken, öncelikle güvenliğinizden emin olun, elektriği kesin ve uygun yangın söndürücü ile yangını kontrol altına almaya çalışın.

2022 yılında sektördeki ihtiyaçlara cevap vermek ve elektrik teknisyenlerinin mesleki becerilerini artırmak amacıyla kurulmuştur. Akademi, sunduğu eğitimlerle sektördeki yenilikleri takip eden, donanımlı ve yetkin elektrik teknisyenleri yetiştirmeyi hedeflemektedir. Eğitimler, üyelere özel olarak tasarlanmakta ve sürekli olarak güncellenmektedir.

İstanbul Elektrik Teknisyenleri Odası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bozali ve yönetim kurulu üyeleri, sektördeki deneyimleri ve liderlikleriyle odayı başarıyla temsil etmekte, odanın vizyonunu ve misyonunu güçlendirerek yenilikçi bir bakış açısıyla çalışmalarını sürdürmektedirler.

Bu sertifika töreni, İstanbul Elektrik Teknisyenleri Odası’nın ve İstanbul Enerji’nin eğitim ve gelişim alanında üyelerine sağladığı katkıların bir yansıması olarak önem taşımaktadır. Eğitim boyunca, güneş enerjisi paneli kurulumu ve bakımı konularında teorik ve pratik bilgiler edinen kursiyerler, sektörde daha donanımlı ve bilgili olarak yerlerini almaya hazırdır.

300 Milyar Dolarlık Ticaret Pastasından Daha Fazla Pay Almak İsteyenler, Zuchex’te Buluşuyor

Informa Markets tarafından Züccaciyeciler Derneği ZÜCDER işbirliğinde 34.’sü düzenlenecek olan Uluslararası Ev ve Mutfak Eşyaları Fuarı Zuchex’te, 2 binin üzerinde marka, en yeni ve trend ürünlerini vitrine çıkarmaya hazırlanıyor.

19 Eylül’de kapılarını açacak olan fuar için Tüyap Beylikdüzü’ndeki tüm salonların dolduğu bilgisini paylaşan Informa Markets Fuar Direktörü Funda Kunduz, “Dışarıda outdoor & bahçe mobilyalarına ayrılan kısımlar dahi doldu. Hiç boş yerimiz kalmadığı için satışlarımızı kapattık. Türkiye’nin dört bir tarafından gelen yerli üreticilerin yanı sıra Zuchex’te Çin, Mısır, Tunus ve Hindistan pavilyonları yer alıyor. Ayrıca Portekiz, Almanya, Endonezya, Malezya, Polonya, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve Lübnan’dan katılımcılarımız var” dedi.


Uluslararası satın almacı programı Hosted Buyer ve alım heyeti uygulamalarıyla dünyanın dört bir tarafından nitelikli ve yüksek bütçeli satın almacıları, Zuchex 2024 katılımcılarıyla bir araya getireceklerini söyleyen Kunduz, her zamankinden daha fazla ticaret hacmine ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı.

19 – 22 Eylül tarihleri arasında Tüyap Beylikdüzü’nde 34.’sü gerçekleştirilecek Uluslararası Ev ve Mutfak Eşyaları Fuarı Zuchex’in, sektörüne 2 milyar doların üzerinde bir ticaret katkısı yapması öngörülüyor. Fuarda; cam, porselen, seramik ve melamin sofra takımları ile mutfak eşyalarından çatal & bıçak setlerine, tencere ve tavalardan çelik, granit ve emaye pişirme ekipmalarına, plastik mutfak gereçlerinden saklama kapları ve organizerlere, fırınlardan ısıtıcı ve soğutucular gibi farklı bir çok elektrikli ev aletlerine uzanan binlerce tasarım bir arada sergilenecek.

“Dünya ev ve mutfak eşyaları endüstrisinin gözü, dört gün boyunca Zuchex’te olacak” diyen Informa Markets Fuar Direktörü Funda Kunduz, trend sunumları, e-ticaret üzerine uzman paylaşımları, üniversitelerle işbirlikleri gibi, sektörün geleceğini şekillendirecek türden farklı
etkinliklere de ev sahipliği yapacaklarını söyledi.

Online Ziyaretçi Kayıtları Devam Eden Zuchex 2024’e, 150’nin Üzerinde Ülkeden 45 Bin Alıcı Bekleniyor

Türkiye ile birlikte 150’den fazla ülkeden 45 bin profesyonelin ziyaret etmesi beklenen Zuchex 2024’ün online ziyaretçi kayıtları da devam ediyor. Aralarında profesyonel satın alma heyetleri, zincir mağazalar, e-ticaret firmaları, bağımsız perakendeciler, toptancı ve perakendeci kuruluşlar, bayi ve distribütörler, HORECA, catering ve organizasyon şirketleri, kurumsal hediyelik eşya firmaları, tasarımcılar ve uluslararası ticaret firmalarının olduğu binlerce sektör profesyoneli, Zuchex 2024 buluşmasına hazırlanıyor.

Sinpaş’tan 50. yıla özel ‘Mimari Fikir Projesi’ Yarışması: “Geleceğin İçin Tasarla”

Yarım asırdır imza attığı seçkin projeleriyle Türkiye’de gayrimenkul sektörünün liderliğini üstlenen ve bugün 50 şirket, 2 binden fazla çalışanı ile sayısız ödülün sahibi olan Sinpaş, 50. yılına özel; öğrenci ve yeni mezunlara açık Mimari Fikir Projesi Yarışması’nı hayata geçiriyor. “Geleceğin için Tasarla” temasıyla düzenlenecek yarışmanın başvuruları 28 Ekim 2024 tarihine kadar devam edecek. Birbirinden değerli isimlerin jüri üyesi olduğu yarışmada, dereceye girenler para ödülünün sahibi olacak.

50 yıldır Türkiye’nin mimarlık ve yaşam alanı geliştirme kültürüne pozitif katkı sağlayan Sinpaş, bu misyonunu gelecek nesillere de aktarma sorumluluğu ile Mimari Fikir Projesi Yarışması’nı hayata geçiriyor. “Geleceğin İçin Tasarla” temasıyla başvuruları 28 Ekim 2024 tarihine kadar devam edecek olan yarışma, gençlerin fikir ve projelerini profesyonel hayatla birleştirmeyi hedefliyor.


Sektörün Değerli İsimleri Jüri Üyesi Koltuğunda
Yarışma, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yer alan üniversitelerin Mimarlık, Mimarlık ve Mühendislik, Sanat ve Tasarım, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakülteleri’nde tasarım ile ilgili lisans düzeyinde öğrenim gören öğrencilerin ve 3 yılını doldurmamış yeni mezunların katılımına açık olan yarışmanın jüri üyeleri arasında, birbirinden değerli isimler bulunuyor.


Projenin asli jüri üyeleri arasında, Saa Mimarlık Kurucu Ortağı Mimar Süveyda Bayraktar Atagür, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Mimar Doç. Dr. Serhat Başdoğan, Ergün Mimarlık Şirket Ortağı Yüksek Mimar Eser Ergün, Evrenol Mimarlık Kurucu Ortağı Mimar Mehpare Evrenol ve Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ramadan Kumova yer alıyor.


Birbirinden değerli jüri üyelerinin yanı sıra, Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik ve Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Üyesi, İnşaat Mühendisi Mahmut Sefa Çelik de danışman jüri üyesi olarak projeleri değerlendirecek.


“Geleceğin mimarı gençlere güvenimiz sonsuz”
“Geleceğin İçin Tasarla” temasıyla hayata geçirdikleri yarışma ile öğrenci ve yeni mezunların profesyonel hayatla fikirlerini birleştirmesine katkı sağlayacaklarını ifade eden Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik, “Yarım asırlık yolculuğumuzda ülkemizde birçok ilke ve başarılı projeye imza attık. Burada en önemli gayemiz ülkemize sağladığımız pozitif katkıyı gelecek nesillere aktarmak. Bu sorumluluğu daha da hissettiğimiz yarım asırlık yolculuğumuzda gençlerle birlikte böylesine gurur dolu bir projede yer almak, bizi çok mutlu ediyor. Geleceğin mimarı ve tasarımcısı olan gençlere güvenimiz sonsuz. Yarışma kapsamında, birbirinden yaratıcı projelere ev sahipliği yapacağımıza inanıyoruz” açıklamasında bulundu.


“Ülkemiz, dünya üzerindeki nadir coğrafyalardan biri”
Barınmanın; sosyal, mekansal ve içinde bulunduğu zamanın getirdiği ihtiyaçları da karşılayan, onunla yaşayan ve gelişen bir kavram haline geldiğini aktaran Ahmet Çelik, “Ülkemizin içinde bulunduğu Anadolu toprakları, barınma ihtiyacının bir arada yaşamaya ve sonrasında da kentleşmeye dönüşmesinin ilk örneklerinin görüldüğü, tarihin her döneminde varlığını sürdürmüş dünya üzerindeki nadir coğrafyalardan biri. Böyle bir birikimin üzerine inşa edilmiş kentlerimizin, günümüzde yaşadığı sorunların tespit edilerek gelecekte bunları minimuma indirecek çözümlerin üretilmesi ise bir zorunluluk halini almış durumda. Tüm bunları göz önünde tutarak planladığımız bu proje yarışmasında, geleceğin yaşam alanlarının tasarımında verilen arazi üzerinde, özgün bir proje geliştirilmesini arzuluyoruz” dedi.


Başvurular 28 Ekim 2024 tarihine kadar devam edecek
Arkitera’nın iş birliğiyle devam eden yarışmanın başvuruları, 28 Ekim 2024 tarihine kadar sinpas.com.tr/geleceginicintasarla web sitesinden yapılacağı yarışmada; birinci 125.000 TL, ikinci 75.000 TL ve üçüncü 50.000 TL ödülün sahibi olurken, satınalma ödülünün sahibi ise, 50 bin TL almaya
hak kazanacak.

MEVCUT KİRA UYGULAMASININ YÜRÜRLÜKTEN KALKMASI NASIL SONUÇLAR GETİRECEK?

Mevcut uygulama ile kira artışlarında yapılan yüzde 25 artış sınırı uygulaması 1 Temmuz’da sona eriyor. Ev sahibi ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların artacağını belirten uzmanlar bu durumun uzun süre devam edeceği, normale dönmenin zaman alacağı görüşünü paylaşıyor.

2022 yılında başlayan ve 2023 yılında da uzatılan kira artışında yüzde 25 zam sınırı yasası 1 Temmuz itibariyle sona eriyor. Geçen 2 yılda ev sahibi ve kiracı arasında önemli ölçüde anlaşmazlık yaşatan bu durumun tırmanacağını ifade eden Gayrimenkul ve Yatırım Uzmanı Hasan Ceran, “Kaos yeni başlıyor” diyerek uyuşmazlıkların ve hukuki davaların artacağı bilgisini verdi ve önemli hususlara değindi.

Konut kiralarında yaşanan kaos uzun süre devam edecek

1 Temmuz itibariyle kira artış oranının TÜİK tarafından her ay açıklanan TÜFE oranında belirleneceğini hatırlatan Ceran şu bilgileri verdi:

“İş yerleri için bir değişiklik söz konusu değil ancak konutlarda ciddi bir kaos yaşanıyor ve durum uzun süre devam edecek gibi görünüyor. Yeni dönemde artış zamanı gelen kiracı TÜİK tarafından açıklanan TÜFE oranına göre zam yapmak durumunda. Sözleşmesinde farklı bir madde yoksa, TÜFE oranında diye belirtilmişse artışı da bu orana göre yapmak zorunda. Ancak ortada birtakım çözülemeyen durumlar çıkabiliyor; örneğin ev sahibi son iki yıldır kira arışında yüzde 25 oranını geçmediyse 10 bin liraya kiraya verdiği ve bugün yaklaşık 15 bin olan miktarı enflasyon oranının yüzde 65 açıklandığını farz edersek 25 bin TL civarında bir rakama çıkaracak. Benzer konutların kiralarının çok daha yüksek oluşunu gösterip bu rakamı düşük bulurken kiracı tarafında ise bir anda yüksek bir artış olarak görülecek. Uyuşmazlıklar artarken hukuki süreçler devreye girecek. Burada da hem ev sahiplerinin hem de kiracıların hukuki haklarını bilmesi büyük önem taşıyor.”

Kira uyarlama davası ya da kira tespit davaları artacak

Yaşanan ve yaşanacak olan bu karmaşa içerisinde arabulucu, uzlaştırıcı gibi çözüm yolları ile sonuca gidilemediği takdirde kira uyarlama davası ya da kira tespit davalarının açılabileceği bilgisini veren Ceran bazı önemli hususlara da dikkat çekti:

“Yeni düzenleme ile 5 yılını doldurmayan kiracılar için yaşanan anlaşmazlıklarda kira tespit davası değil, kira uyarlama davası yoluna gidebilir. Sözleşme yapıldığı sırada taraflarca öngörülmeyen olağanüstü bir durum yaşanması halinde uyarlama davasına gidilebiliyor. Enflasyon, salgın hastalık, döviz kuru, deprem gibi durumlar buna dahildir. Bununla birlikte, kira kontratının 5 yılı doldurması halinde, yapılan artışı az bulan mülk sahibi ya da artışı yüksek bulan kiracı da kira tespit davası açabilir.

TÜFE oranının üzerinde bir zam söz konusu olduğunda haksız kira artış durumu nedeniyle sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre istihkak davası açılabilir, ev sahibinin TÜFE oranında zam yapması ve kiracının ödeme yapmaması durumunda ise kiracının tahliyesi talep edilebileceği gibi icra yoluna da gidilebilir. Böyle bir durumda da borçluya alacak ve tahliye talepli ödeme emri gönderilir, kiracının 7 gün içinde itirazda bulunmaması halinde ve 30 gün içinde borcunu ödememesi durumunda icra müdürlüğü kanalı ile tahliyeye gidilir.”

Hangi durumlarda tahliye gerçekleşir?

Tahliye koşullarına da değinen Hasan Ceran, konut kirasının çevredekilere göre düşük kalması halinde kira uyarlaması davası açılmış ise ve yeni belirlenen kiranın kiracı tarafından kabul edilmediği durumda kiracının çıkartılabileceğini, kira süresi 11 yılı doldurdu ise ev sahibinin kiracı sözleşmesini yenilememe hakkına sahip olduğunu bildirdi. Bununla birlikte kira kontratında belirlenen maddelerden birinin ihlali, ev sahibinin birinci derece yakınının konut ihtiyacı, evin tadilata alınması ya da satılması halinde  yeni malikin gereksinim sebebiyle tahliyesini istemesi, kiracının tahliye taahhüdü imzalaması, kira ödenmediği ve ihtarname çekilmesine rağmen 30 günlük ihtar süresinde ödeme yapılmaması, kiracının oturduğu konuta zarar veren davranışlar içinde olması gibi durumların da tahliye sebebi olabileceğini belirtti.

TOKİ’den İstanbul’a 150 Konutluk Yeni Proje Geliyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Küçükçekmece’de 150 yeni konut inşa edecek. Kentsel dönüşüm kapsamında hayata geçirilecek olan bu projenin ihalesi 30 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleştirilecek.

Türkiye genelinde dar gelirli vatandaşları düşük taksitler ve düşük peşinatlarla konut sahibi yapmaya devam eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, İstanbul’daki yeni projesi için harekete geçti.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın İstanbul’daki bu yeni projesi, kentsel dönüşüm çerçevesinde inşa edilecek. TOKİ tarafından yapılan açıklamalara göre, proje İstanbul Küçükçekmece’de yer alacak.

Açıklanan bilgilere göre, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın Küçükçekmece Safra Mahallesi’nde inşa edeceği projenin ihalesi 30 Temmuz 2024 tarihinde saat 14.00’te gerçekleştirilecek. Güneş Sitesi’ni dönüştürecek olan bu proje kapsamında toplam 150 konut inşa edilecek.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde yayımlanan ihale ilanı şu şekilde: “İstanbul İli, Küçükçekmece İlçesi, Safra Mahallesi (Güneş Sitesi), Kentsel Dönüşüm Projesi 150 Adet Konut İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi ihalesi 30 Temmuz 2024 tarihinde saat 14.00’te gerçekleştirilecek.”

MALTEPE ATIŞOKULU PROJESİ 550 GÜNDE TAMAMLANACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, bir başka yüz güldüren projesi olan İstanbul Maltepe Atışokulu projesini de geçtiğimiz günlerde duyurmuştu. Yapılan açıklamalara göre, 572 konutun yer alacağı bu projede 8 adet dükkan da bulunacak.

İstanbulluların merakla beklediği Maltepe Atışokulu projesi, yer tesliminden itibaren 550 gün içinde tamamlanacak.

GAYRİMENKUL UZMANI HALUK ÇETİN AÇIKLADI: İŞTE DOĞRU YATIRIMIN FORMÜLÜ!

Gayrimenkul ve Yatırım Uzmanı Haluk Çetin, gayrimenkulde bilinçli yatırımın önemini vurgulayarak “Geleceğinizi güvence altına almanın yolu, doğru zamanı yakalayıp doğru arsaları edinmekten geçer” ifadelerini kullandı.

Gayrimenkul Uzmanı Haluk Çetin, gayrimenkul yatırımında önemli bir stratejiyi paylaşarak, bu yöntemi uygulayanların zengin olabileceğini vurguladı. Yatırımcılara seslenerek son zamanların kazandıran formülünün “arsa almak” olduğunu belirten Çetin, gayrimenkulde doğru yatırımın önemini şu sözlerle açıkladı:

“Bilindiği üzere gayrimenkul, geleceğimiz için atacağımız en önemli adımlardan biri. Ancak bu adımı doğru zamanda ve doğru şekilde atmak hayati önem taşıyor. Bizim için sağlam bir gelecek temeli sağlayacak şeyin doğru arsayı doğru zamanda almak olduğunu rahatlıkla
söyleyebilirim.”

“FORMÜL NET: DOĞRU ZAMAN, DOĞRU ARSA”
Riskleri en aza indirip potansiyeli maksimize ederek, fırsatları değerlendirmenin tam zamanı olduğunu vurgulayan Haluk Çetin, “Geleceğinizi güvence altına almanın yolu, doğru zamanı yakalayıp doğru arsaları edinmekten geçer.” diye konuştu.

BU MADDELERE DİKKAT!
Çetin, arsa satın alınırken sürecin tecrübeli gayrimenkul danışmanlık firmaları üzerinden yürütülmesinin önemine vurgu yaparak, arsa satın almadan önce dikkat edilmesi gereken temel kuralları şöyle anlattı:

“Danışanlarımızla birlikte arsa satın almadan önce izlediğimiz bazı süreçler var. Bunlar satın alma işlemi gerçekleşmeden önce dikkatlice araştırılması gereken hususlar. Öncelikle satın alacağınız arsanın imar izni var mı, yani yapılaşmaya açık mı buna bakmak gerekir. Çünkü
her arazi arsa değildir. Danışanlarımızın, satın almak istedikleri arsanın imar izninin olup olmadığını anlaması için ilk bakmaları gereken yer tapu senedi. Tapusunda eğer ‘arsa’ yazıyorsa imarlı arsa, ‘tarla’ yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir. Tapuda kontrol edilmesi gereken bir diğer şey de, arsanın üzerinde ipotek, haciz gibi herhangi bir şerh bulunup bulunmadığıdır.

“CEZAYI SİZ ÖDEMEK ZORUNDA KALABİLİRSİNİZ”
Arsa üzerinde ruhsatsız bir yapı varsa belediyenin keseceği cezayı arsanın yeni sahibi ödemek zorunda kalabilir. Bu da dikkat edilmesi gereken bir nokta.”

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatan Haluk Çetin, arsa satın almadan önce jeolojik konumun da dikkate alınması gerektiğini söyleyerek konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Satılık arsa yatırımı yaparken jeolojik yapının da bilinmesi gerekir. Heyelan bölgesine yakın olan veya toprağı kayan araziler tercih edilmemeli. Ayrıca sel ve deprem afetine maruz kalabilecek dere yatağı benzeri yerlerden de uzak durmak gerekiyor.”

Yerli sandviç panel ve EPS üreticisi, İSO 500 listesinde yerini koruyor

İstanbul Sanayi Odası’nın yayımladığı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu İSO 500 listesinin 2023 sonuçları yayımlandı. Bu yıl da listede yer alan Türkiye’nin lider sandviç panel ve EPS üreticisi, üst üste 10. kez başarısını tazeledi. 

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 1968’den bu yana her yıl kamuoyuna sunduğu Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu İSO 500’ün 2023 sonuçları yayımlandı. Hazırlık sürecine nisan ayında başlanan ve 24 Mayıs’ta sona eren başvurular neticesinde, ulusal ve uluslararası başarılarıyla hem iç pazarı canlı tutan hem de Türkiye’yi küresel pazarlarda temsil eden en büyük 500 şirket belli oldu. 2005’ten bu yana, %100 yerli sermayeyle sandviç panel ve EPS üretimi gerçekleştiren ve yapı sektörünün lideri konumunda bulunan Teknopanel, bu yıl da İSO 500 listesinde yer alarak başarısını tazeledi. Geçtiğimiz yıl 330. sırada bulunanTeknopanel, bu yılki listede 306. sıraya yükseldi.

10 yılı aşkın süredir Türkiyenin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında

İSO’nun 50 yılı aşkın süredir Türkiye’de sanayi sektörünün gelişimine ışık tutan ve Türkiye ekonomisine ilişkin referans niteliği taşıyan araştırma kapsamında, net üretimden satışlarda 750 milyon TL sınırını aşabilen şirketler incelendi. Ayrıca katılımcılardan, büyüklük sıralamasında temel kriter olarak alınan net üretimden satışlar büyüklüğünün Kurumlar Vergisi Beyannamesi ile tutarlı olması beklendi.

İhracat başarılarıyla Türkiye ekonomisine önemli katkılarda bulunan sandviç panel ve EPS üreticisi Teknopanel, bu yıl da Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alarak, kesintisiz başarısına bir yenisini ekledi.10 yıldır üst üste sektör lideri olarak İSO 500 listesinde yer almanın, Teknopanel’in istikrarlı başarısının bir göstergesi olduğunu belirten Teknopanel Genel Müdürü Orhan Kahveci, “İSO birinci 500 listesinde yer alan kuruluşlar, Türk bayrağını farklı pazarlarda dalgalandıran, dünyanın dört bir yanına gerçekleştirdikleri ihracatla ülke ekonomisine doğrudan katkıda bulunan şirketlerdir. Teknopanel’in 2005’te başlayan yolculuğu bugün Asya, Avrupa, Afrika, Avustralya, Kuzey ve Güney Amerika’ya gerçekleştirdiği satış ve pazarlama faaliyetleriyle hız kesmeden devam ediyor. Kuzey Makedonya’daki yeni yatırımımızla beraber stratejik noktalarda bulunan toplam beş üretim tesisimizle, sektörün en büyük üretim kapasitesine sahip olarak, hem yurt içi hem de yurt dışı pazarındaki geniş bayi ağımızla müşterilerimize hizmet veriyoruz. Hayallerimizi her geçen gün büyüterek ilerlediğimiz dünya markası olma yolculuğunda, İSO 500 listesinde sektör lideri olarak aralıksız 10. kez yer alıyoruz. Her yıl bu araştırmayı gerçekleştiren İstanbul Sanayi Odası’na teşekkürlerimizi sunarız” dedi.

500den fazla çalışan, 106 ülkeye ihracat, sektörün en büyük üretim kapasitesi 

İnşaat malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren Teknopanel, sandviç panel ve EPS ürünlerini müşterilerine önemli noktalarda bulunan tesisleriyle kolay ve hızlı olarak ulaştırıyor. 34 bin metrekarelik ilk üretim tesisini Mersin’de açan, 2013’te 35 bin metrekare alana sahip Sakarya fabrikasını kuran Teknopanel, 2018 yılında faaliyete geçen 51 bin metrekarelik İzmir ve 8 bin metrekarelik İstanbul üretim tesislerinin yanında yurt dışındaki Kuzey Makedonya yatırımıyla büyüme stratejisine ara vermeden devam ediyor. Toplamda 128 bin metrekareye ulaşan, Avrupa’nın en modern tesisleri arasında yer alan ve Türkiye’nin en büyük üretim tesislerine sahip olan Teknopanel, 13,5 milyon metrekare sandviç panel ve 1,6 milyon metreküp EPS üretim kapasitesiyle Türkiye’nin lider sandviç panel ve EPS üreticisi olarak konumlanıyor. Teknopanel, 500’ü aşkın çalışanıyla yalnızca ülkemizde değil, 6 kıtada, 106 ülkedeki müşterilerine yenilikçi ve sürdürülebilir ürünler geliştirerek taleplere hızlı ve etkin çözümler sunuyor.

Kuzey Makedonya yatırımıyla büyüyor 

Teknopanel Genel Müdürü Orhan Kahveci, Üsküp’teki 20 milyon Euro değerindeki yatırımın şirketin ilk yurt dışı fabrikası olduğunu belirterek, “16 bin metrekaresi kapalı, toplam 55 bin metrekare kurulu alana sahip tesisimizin üretim kapasitesi yıllık sandviç panelde 3 milyon metrekare, EPS ürünlerinde ise 350 bin metreküp. Sağlayacağımız 120’den fazla istihdam ile tüm Avrupa ve Balkan ülkelerine gerçekleştireceğimiz satış ve pazarlama faaliyetleriyle bu pazarda da lider olmayı hedefliyoruz” dedi.

Doğduğumuz topraklara sorumluluğumuzun farkındayız”

Teknopanel, üretimden satışa, finanstan kaliteye her departmanda profesyonel insan kaynağı ile sektöre hizmet veriyor. Sektörün öncüsü olmanın kendilerine ayrıca sorumluluk yüklediğini kaydeden Kahveci, “İSO 500’ün yanında Türkiye’nin lider şirketlerinin sıralandığı Fortune 500, Anadolu 500, Capital 500 gibi önemli araştırmalarda yer alıyoruz. Ayrıca Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından yapılan listede ilk bin ihracatçıdan biri olduk. Bugünümüz ve geleceğimiz için önceliğimize sürdürülebilir üretim ve ürünü koyarak sahip olduğumuz sektörün ilk ve tek Ar-Ge merkezinde gerekli iyileştirmeleri ve geliştirmeleri yapıyoruz. Üretim tesislerimizin çatılarında yer alan solar panellerle üretimde kullandığımız enerjimizi doğadan sağlıyoruz.”   

Kahveci sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Bugün Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye’den küresel markalar çıkarmak amacıyla başlatılan Turquality marka programına dahil edildik. %100 yerli sermayeyle her geçen gün daha da büyüyerek dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerliyor, üretim ve ihracatımızla Türkiye’nin ekonomisine destek olmak için gece gündüz çalışmaya devam ediyoruz’’ dedi.

Konut Kredilerinin Hayat Sigortasında Yenileme Zamanı Gelenlere Fırsat Doğdu

Konut Kredinin Sigortasında İndirim - 7

Bankalardan konut kredisi kullanarak ev sahibi olanlar, borçlarını güvence altına alan kredi hayat sigortalarını vade sonuna kadar her sene yeniliyor. Yıllık yenileme zamanı gelen tüketiciler, dilerlerse hayat sigortalarını daha uygun ve avantajlı fiyatlarla yaptırabiliyor. Viennalife Emeklilik ve Hayat A.Ş.’nin dijital platformu olayinkolayi.com, bankalara oranlara yüzde 40’a varan indirimli poliçe fiyatları sunuyor. Konut kredisi borcu olanlar, olayinkolayi.com üzerinden borçlarına yönelik hayat sigortası poliçelerini hızlı ve pratik biçimde yaptırabiliyor.

Ev sahibi olmak için kredi kullananların önünde, hayat sigortalı ve hayat sigortasız olarak iki farklı alternatif bulunuyor. Sigortasız seçeneğin faiz oranı daha yüksek olduğundan, kredi maliyeti de artıyor. Sigortalı teklifte ise, tüketicilerin karşısına kredi hayat sigortası maliyeti çıkıyor. Kredi hayat sigortalarını, konut kredisi kullandıkları bankadan yaptırmış olan tüketicilerin bu poliçeleri, borçları bitene kadar her sene yenileniyor. Tüketicilerin kredi kullandıkları bankalar dışında, diledikleri sigorta şirketi üzerinden poliçe yaptırıp, bunu bankalara ve diğer finans kuruluşlarına ibraz etme hakları da bulunuyor. Dolayısıyla kredi hayat sigortalarının yenileme zamanı gelen tüketiciler, Olayinkolayi.com isimli dijital platform üzerinden yeni poliçelerini yaptırarak, %40’a varan oranlarda tasarruf edebiliyor.


Konut kredisi kullanacaklar için ücretsiz asistanlık hizmeti de sunuluyor

Hizmete girdiği 2018 yılından bugüne milyonlarca kullanıcısına sigorta yolculuklarında destek veren olayinkolayi.com, sunduğu ücretsiz asistanlık hizmetiyle de tüketicilerin birçok sorusuna, hafta içi 09.00-18.00 saatleri arasında 0850 222 3466 numaralı Çağrı Merkezi numarası veya Whatsapp hattı üzerinden anlık yanıt vererek, kolay çözümler sunuyor. Ayrıca olayinkolayi.com’un hesaplama araçlarını
kullananlar, gelirlerine göre ne kadar kredi çekebileceklerini kolayca belirlerken, emlakçı komisyonu, tapu harcı, taşınma masrafları gibi olası giderlerini de hesaplayabiliyor.

İstanbul’da 5 Yıldızlı Otel Yapımı İçin 739 Milyon TL’lik İhale

İstanbul’daki bir arazi, 5 yıldızlı otel yapımı ve onarımı karşılığında 739 milyon TL’ye 27 yıllığına kiraya verilecek.

İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü, Ataşehir ilçesi Yenisahra Mahallesi’nde yer alan 2458 ada 1 parsel üzerindeki araziyi otel yapımı ve onarımı karşılığında 27 yıllığına kiraya vermek için ihale düzenliyor. 24 bin metrekarelik arazi üzerinde 5 yıldızlı ve 2’si bodrum katı olmak üzere toplam 10 katlı bir otel inşa edilmesi planlanıyor.

İhale için belirlenen başlangıç bedeli 739 milyon 375 bin TL olup, inşaat süresinin 4 yıl olması öngörülüyor. Kira bedelleri ise ilk yıl için aylık 235 bin TL olarak belirlenmiş. İkinci yıldan itibaren dördüncü yılın sonuna kadar her yılın aylık kira bedeli, bir önceki yılın kira bedeline TÜFE (On iki Aylık Ortalamalara Göre Değişim Oranı) oranında artış yapılarak hesaplanacak.

Beşinci yıl için aylık kira bedeli 2 milyon 350 bin TL olarak belirlenmiş olup, önceki dört yılın TÜFE artışı da eklenerek hesaplanacak. Altıncı yıldan itibaren 27. yılın sonuna kadar her yılın aylık kira bedeli, TÜİK tarafından yayımlanan TÜFE’nin on iki aylık ortalamalarına göre değişim oranında artırılacak.

İhale, kapalı teklif usulüyle 12 Temmuz Cuma günü saat 11.00’de Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü Hizmet Binası’nın -1. katında gerçekleştirilecek.

Alzheimer ve Yaşlı Yaşam Merkezi İnşaatı Hızla İlerliyor

Yenimahalle Belediyesi tarafından Mart ayında Batıkent İlkyerleşim Mahallesi’nde temelleri atılan Alzheimer ve Yaşlı Yaşam Merkezi’nin inşaatı hızla devam ediyor. İnşaat alanını ziyaret eden Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Yenimahalle Belediyesi, sosyal belediyecilik alanında önemli projelere imza atmış bir belediyedir. Bu merkezimiz de çalışmalarımızın en güzel örneklerinden biri olacak” dedi.

Yenimahalle Belediyesi tarafından Mart ayında Batıkent İlkyerleşim Mahallesi’nde temelleri atılan Alzheimer ve Yaşlı Yaşam Merkezi’nin inşaatı hızla yükseliyor. İnşaat çalışmalarını yerinde inceleyen Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Yenimahalle Belediyesi, sosyal belediyecilik konusunda büyük eserlere ve projelere imza atmış bir belediyedir. Bu merkezimiz de çalışmalarımızın en güzel örneklerinden biri olacak” dedi.

Sait Ulusoy Alzheimer ve Yaşlı Yaşam Merkezi inşaatını inceleyen Yaşar, merkezde Alzheimer hastaları ve yaşlılar için zihinsel ve ev içi aktivitelerin yanı sıra psiko-motor ve sosyo-duygusal aktivitelerin de yapılacağını belirtti.

Yenimahalle’nin İhtiyacı Olan Merkez

Başkan Yaşar, “Merkezde açık ve yarı açık sosyal alanlar, yürüyüş yolları ve spor alanları bulunacak. Bu sayede yaşlılarımızın günlük yaşam aktivitelerini keyifli bir şekilde geçirmelerini sağlayacağız. Bu merkezle yaşlı ve Alzheimer hastalarına destek olmanın yanı sıra, yakınlarına da nefes aldırmak istiyoruz. Bu merkez Yenimahalle’nin eksikliği olan bir yapıydı ve bu eksiği kapatıyor olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

Bakıma muhtaç yaşlı ve Alzheimer hastalarının günlük veya kısa süreli misafir edileceği tesisin yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Yaşar, “Aileler, yaşlılarını birkaç gün güvenle bırakabilecekleri bir yere ihtiyaç duyduklarında bu tesis onların hizmetinde olacak” dedi.

7 bin 868 metrekare inşaat alanına sahip olacak tesisin 3 bin 898 metrekaresi Yaşlı Yaşam Merkezi, 1830 metrekaresi ise Alzheimer Merkezi olarak kullanılacak. Toplam 116 yatak kapasiteli yapının her odasında banyo bulunacak. Beş yıldızlı otel konforunda olacak tesis, iki kattan oluşacak ve içerisinde çok amaçlı salon, iki yemek salonu, iki yemekhane, iki mutfak, iki servis mutfağı, sağlık birimleri, on tek kişilik, elli üç iki kişilik oda, fizyoterapi odası, iki dinlenme odası ve bir atölye odası yer alacak.

Var Mısın Yok Musun ile ünlenen Mevlüt Acaroğlu, “Benimki televizyondan emlağa uzanan başarılı bir serüven”

Televizyon dünyasının tanınan ismi Mevlüt Acaroğlu, “Var Mısın Yok Musun?” yarışmasıyla elde ettiği ünü, emlak sektörüne taşıyarak dikkat çekici bir başarı hikayesi yazdı. 2022 yılında ortağı Murat Hazan ile birlikte kurduğu “Emlakyap” markası, kısa sürede sektörde önemli bir konuma ulaştı.

Pandemi döneminden itibaren hızlanan tersine göç furyası, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerden kırsala olan göçleri artırarak emlak sektöründe yeni dinamikler oluşturdu. Isparta, Ordu, Artvin, Ağrı ve Van gibi illerdeki konut imarlı arsaların değerleri hızla artarken, yatırımcılar yeni fırsatlar aramaya başladı.

Emlakyap: Yeni Nesil Dijital Emlak Ofisleri

Mevlüt Acaroğlu ve Murat Hazan tarafından kurulan Emlakyap, emlak sektörüne yenilikçi bir yaklaşım getiriyor. Platform, gayrimenkullerin satış ve kiralanmasında yeni nesil yöntemler kullanarak mülk ilanlarını 60’tan fazla ülkede, 120’den fazla portalda 25 ayrı dile çevirerek yayımlıyor. Bu sayede, mülklerin uluslararası arenada geniş bir kitleye ulaşması sağlanıyor.

Mevlüt Acaroğlu: “Tüm Mülkleri 60’tan Fazla Ülkede Yayımlıyoruz”

Emlakyap Kurucu Ortağı Mevlüt Acaroğlu, platformları hakkında şu açıklamayı yaptı: “Gayrimenkul kiralamak ve satın almak isteyenleri, yeni nesil dijital emlak ofisi ile  tanıştırıyoruz. Tüm satış ve kiralama işlemlerinde en uygun stratejiyi belirleyip uyguluyoruz. Tüm mülkleri, 60’tan fazla ülkede, 120’den fazla portalda 25 ayrı dile çevirerek yayımlıyoruz. Profesyonel drone ile fotoğraf ve video çekimleri yaparak mülklerin dijital ortamda dikkat çekici ve çok yönlü tanıtılmasını sağlıyoruz.”

Emlak Sektörüne Yeni Soluk: Emlakyap

Mevlüt Acaroğlu, Emlakyap markasıyla emlak sektörüne yeni bir soluk getirdiklerini belirterek, “Yeni nesil dijital emlak ofisleri anlayışımızla bayilik veriyoruz. Yaz dönemi, ticari, konut veya sanayi arsaları, konut ve işyeri gayrimenkulleri üzerinden alım-satım yapmanın tam vakti. Dijitalin barındırdığı imkanları vizyonumuzla birleştirerek kusursuz bir deneyim sunmaya devam edeceğiz” dedi.

Televizyondan Emlak Sektörüne Uzanan Başarı Hikayesi

“Var Mısın Yok Musun” yarışmasıyla tanınan Mevlüt Acaroğlu, televizyonda elde ettiği popülerliği iş dünyasına taşıyarak büyük bir serüvene adım attı. Emlak sektöründe adından söz ettiren Acaroğlu, ayrıca “Bekar Bekir” ve “Ayla” gibi sinema filmlerinde oyunculuk kariyerine devam ediyor. Yeni projeler için de görüşmelerini sürdüren Acaroğlu, “Benimki televizyondan emlak sektörüne uzanan başarılı bir serüven” diyerek hikayesini özetledi. Emlakyap, emlak sektöründe yenilikçi yöntemlerle büyümeye devam ediyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki kullanıcıların beklentilerini karşılayan çözümler sunarak sektörde yeni bir yaklaşım getiriyor.

Afyon’a 5 Yıldızlı Yeni Otel: 400 Odalı, 363 Milyon TL’lik Yatırım

Afyonkarahisar’ın Merkez ilçesi Çakır Mahallesi’nde inşa edilmesi planlanan Çekiçler Termal Otel Projesi, Çevresel Etki Değerlendirmesi’nden olumlu sonuç aldı. 400 oda ve 800 yatak kapasitesiyle dikkat çeken bu projenin maliyeti 363 Milyon TL olarak belirlendi.

Turizm Projesi Dergisi’ne göre, Çekiçler İnşaat Taşımacılık Ticaret ve Sanayi A.Ş. tarafından yapılacak olan bu otel, merkeze yaklaşık 6,80 km mesafede yer alacak.

Proje alanının yakınında yer alan diğer termal oteller şunlar:

  • Doğuda, yaklaşık 60 metre mesafede Afyon Afbel Thermal & SPA
  • Güneydoğuda, yaklaşık 410 metre mesafede Garden Kale Termal Otel
  • Doğuda, yaklaşık 650 metre mesafede NG Afyon Termal Otel
  • Batıda, yaklaşık 800 metre mesafede Akrones Termal Otel
  • Güneyde, yaklaşık 1200 metre mesafede İkbal Termal Otel
  • Yatırım ve Proje Detayları

Çekiçler Termal Otel’in inşaat sürecinin 3 yıl sürmesi planlanıyor ve yatırım maliyeti 363.537.600 TL olarak belirlenmiş durumda. Otelin, 400 oda ve 800 yatak kapasitesiyle bölgedeki termal turizm potansiyelini artırması hedefleniyor. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci tamamlanan projede, çevresel etkilerin en aza indirileceği taahhüt edildi.

Afyonkarahisar’da Termal Turizmin Gelişimi

Termal turizm açısından zengin olan Afyonkarahisar’da, Çekiçler Termal Otel’in açılmasıyla bu potansiyelin daha da artması bekleniyor. Yeni yatırım, yerel ekonomiye katkı sağlarken, bölgenin turizm çekiciliğini de artıracak. Bölgedeki diğer termal otellerle birlikte Afyonkarahisar’ın termal turizm merkezi olmasına katkı sağlayacak olan bu proje, konaklama kapasitesini artıracak ve yeni istihdam olanakları sunacaktır.

Bostik Block H777 Aqua Blocker Yenilenen Yüzüyle Raflarda!

135 yıllık geçmişiyle endüstri, inşaat ve tüketici pazarlarında lider konumda yer alan ve istikrarlı büyüme performansıyla 50’den fazla ülkede varlığını sürdüren Bostik, ürün geliştirmelerine ara vermeden devam ediyor. Firma, marka stratejisinin bir parçası olarak, su yalıtım çözümlerinin lider ürünü AquaBlocker’ı, Block H777 Aqua Blocker ismiyle yeniden sundu.

Yeni isim ve ambalajıyla yüksek kalitesi ve güvenilirliği korunan hibrit su yalıtım malzemesi Bostik Block H777 Aqua Blocker, böylece küresel pazarda daha güçlü ve birleştirici bir marka kimliğiyle yer alacak. Almanya’dan İrlanda’ya, Türkiye’den Amerika’ya kadar her yerde aynı isim ve ambalaj kullanılarak, tüm dünyada ortak bir dil oluşturuldu. Müşteriler farklı coğrafyalarda dahi olsalar, Block H777 Aqua Blocker’a her yerde güvenli bir şekilde ulaşabilecekler.

İnşaat sektörünün güvenilir su yalıtım ürünü olan Bostik Block H777 Aqua Blocker, eşsiz performansını hibrit teknolojisiyle sağlıyor. Her mevsimde ve her yüzeyde etkin çözümler sunarak suyun geçişine izin vermiyor. Block H777 Aqua Blocker yenilenen yüzüyle; 1 kg teneke kutu ve 14 kg plastik kova (içerisinde 2 adet alüminyum folyo) ambalajlarıyla yapı marketlerde ve özellikli inşaat çözüm noktalarında yerini aldı.

VitrA Karo’dan Büyük Ebatlı Duvar Karosu Yatırımı

VitrA Karo, Bozüyük’teki fabrikasında yeni hat yatırımı yaptı. Daha büyük ve daha ince duvar karoları üretilmesini sağlayan yeni yatırımla aynı zamanda yakıt tüketimi kaynaklı yıllık 2.205 ton CO2 salımının da önüne geçilecek.

Karo seramik alanında son beş yıldır Türkiye’nin ihracat şampiyonu unvanını koruyan VitrA Karo, büyük ebatlı duvar karosu üretimi için yeni bir yatırıma imza attı. Bilecik Bozüyük’teki VitrA Üretim Kampüsü’nde hayata geçirilen hat yatırımı, 2.700 milimetre genişliğinde ve 105 metre uzunluğundaki büyük ebatlı duvar karolarının tek pişirim üretilebilmesine olanak tanıyor.

Renovasyon kapsamında yapılan ve 6 ayda tamamlanan yatırım, VitrA Karo’nun duvar karosu bazında farklı tipteki tüm ürünleri üretebilmesini sağlıyor. Yeni hatta, 30×90, 33×100 ve 40×120 cm boyutlarında, 7 mm kalınlığında ince duvar karoları üretilebiliyor. VitrA’nın farklı dokuları bünyesinde barındıran, kendi içinde uyumlu, birbirleri ve farklı koleksiyonlar ile kombinlenebilir yeni duvar koleksiyonu Set7.0 serisinde de ince duvar karoları bulunuyor. 40×120 cm’lik boyutu ve 7 mm kalınlığı ile SET7.0 Emotion; tasarımı ve mat doğal yüzey üzerindeki özel ışıltılı malzemelerin zengin kullanımıyla seçkin bir atmosfer yaratarak bulunduğu mekana duygusal bir hava katıyor. Geometrik rölyef ve özel ışıltı efektli yaprak dekorlarıyla hareketlendirilen SET7.0 Motion ise 30x90cm ebadı, 7 mm kalınlığı ve şık dekorları ile uygulandığı mekâna endüstriyel bir görünüm kazandırıyor.

Büyük ebatlı ve ince duvar karosu yatırımıyla, yurt içi ve dışından gelen taleplere cevap vereceklerini belirten VitrA Karo CEO’su Hasan Pehlivan, “Üretim tesisimizde devreye aldığımız yeni hatla, karolarımızın boyutlarını büyütürken, kalınlıklarını azalttık. Daha da önemlisi, enerji verimli ve modern yeni pişirme fırınımızla, yakıt tüketimi kaynaklı yıllık 2.205 ton CO2 salımının önüne geçeceğiz” açıklamasını yaptı.

VitrA Karo’nun sürdürülebilirliğe yönelik çalışmalarına da değinen Hasan Pehlivan, “Karbon salımı konusunda yaptığımız iyileştirici çalışmalar sayesinde, 2018 yılına göre ürün bazında karbon ayak izimizi* %60’a varan oranlarda azalttık. Bu başarımızı da onaylanmış Çevresel Ürün Beyanı (EPD) belgelerimizle tescilledik” dedi.

Ankara’da Konut Satışları Yüzde 20 Düştü

TÜİK Ankara bölge müdürlüğünden alınan verilere göre Ankara’da 11 aydır süren konut satışlarındaki düşüş devam etti. Mayıs 20224 verilerine göre Ankara’da 9 bin 861 konut satıldı

Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 oranında azalarak 110 bin 588 olurken Ankara’da 9 bin 861 konut satıldı. Geçen yılın ayını ayında Başkent’te 11 bin 196 konut satılmıştı. Verilere göre Ankara’da geçen yıla göre konut satışları yüzde 20 civarında düşüş gerçekleşti

Gayrimenkul PR; ‘satıcılar ve alıcılar yeni dönemi doğru okumalı’

Ankara’da konut fiyatlarının ve satış oranlarının 11 aydır gerilediğini belirten gayrimenkul ekonomisi ve ileri düzeyde faaliyet gösteren Ankara’nın önde gelen gayrimenkul şirketi Gayrimenkul PR TÜİK verilerini şu şekilde analiz etti;

Hükümetin uyguladığı sıkı para politikası, kredilerin oldukça yüksek olması, TL mevduatı getirisinin cazip olması ve konut fiyatlarının piyasa gerçeklerinden kopuk olması nedeniyle satışlar düşmeye devam etti. Piyasada satılan konutların ilanlarda görünen fiyatların çok daha altında olduğunu görüyoruz

Gayrimenkul’deki dönüşüm Temmuz ayında başlayacak

Satıcıları ve alıcıları yanıltan en önemli faktör piyasa gerçeklerinden kopuk sahte ve fahiş fiyatlı ilanların hala yayınlanabiliyor olmasıdır. Piyasa yapısını bozucu ilan girişi yapan şahıslar Temmuz ayından sonra Gelir İdaresi Başkanlığının takibine alınırken, emlak ofisleri de mülk sahiplerinin SMS ile doğruladığı ilanları yayınlayabilecek. Sahte ve suni ilanlara ağır cezalar gelecek ve bundan ilan siteleri de sorumlu olacak

Piyasanın yapısını bozan ve fiyatların suni olarak yüksek görülmesi algısını oluşturan ilan siteleri kontrol altına alındıktan sonra tüm kategorilerdeki gayrimenkullerin fiyatları oldukça sert düşecek

Gayrimenkul yatırım aracı olmaktan çıkıyor

Maliye Bakanlığının hazırladığı yeni vergi paketine göre gayrimenkul satışlarındaki vergilendirme rayiç bedel üzerinden değil ‘değerleme raporu’ndaki fiyat üzerinden yapılacak. Kademeli emlak vergisi ve tapu harçlarının da artması sonrası gayrimenkul alanlar veya satanlar için vergi yükü artacak. Bu yasa yürürlüğe girdikten sonra gayrimenkul yatırım enstrümanı olmaktan bütünüyle çıkacak

Satıcıların ve alıcıların dikkat etmesi gereken en önemli nokta ise satmadan veya almadan önce doğru fiyatlandırma ve alım-satım sürecinin doğru yürütülmesi için konusunun uzmanlarından destek almalarında uzun vadede sonsuz faydalar görüyoruz

Ankara Mayıs 2024 İlçe düzeyinde konut satışları

Akyurt: 107

Altındağ: 719

Ayaş: 28

Beypazarı: 58

Elmadağ: 38

Etimesgut: 943

Gölbaşı: 580

Güdül: 41

Haymana: 29

Kahramankazan: 75

Keçiören: 1419

Kızılcahamam : 98

Mamak: 1085

Polatlı: 243

Pursaklar: 252

Sincan: 1118

Yenimahalle: 1069

Çankaya: 1652

Çubuk: 232

Şereflikoçhisar: 49

Deniz Semti Büyükyalı’ya Yüzde 0 Faiz İle Hemen Taşının

İstanbul’un deniz semti Büyükyalı’da yüzde 0 faiz, 12 ay vade ile oturuma hazır sınırlı sayıda daire satışa sunuldu.

Büyükyalı, panoramik deniz manzarası ve yemyeşil geniş peyzaj bahçeleriyle huzurlu bir yaşam imkanı var. Pazar yeri, meydanı, çarşıları ve sosyal aktiviteleriyle geçmişi bugünle buluşturan, Büyükyalı, sakinlerine ayrıcalıklı bir yaşam sunuyor. Dünya standartlarında yapılan restorasyonu ile şehir yaşamına hem modern hem de tarihi bir atmosfer getiren, ‘kahverengi tabela’ sahibi olmaya hak kazanarak ‘İstanbul’un tarihi ve gezilecek yerler’ listesine de üst sıralardan giriş yapan Fişekhane ile iç içe olma fırsatını sağlıyor.

İstanbul’un en kıymetli projelerinden olan ve kara, deniz, raylı sistem gibi tüm ulaşım akslarının merkezinde bulunan Büyükyalı’da; kültür sanattan gastronomiye, alışverişten eğitime kadar her ihtiyacın yürüme mesafesinde olduğu bu projede ev sahibi olmak sınırlı sayıda stok ile yılın fırsatı.

Hager Türkiye, İzmir’de mimarlar ile bir araya geldi

Enerji yönetim ve dağıtımından kablo yönetimine, güvenlik sistemlerinden bina otomasyonuna kadar birçok alanda teknoloji odaklı ürün ve hizmetler geliştiren Hager Group Türkiye, İzmir Hyatt Regency Otel’de düzenlenen etkinlikte İzmir’deki mimarlar ile bir araya geldi. Dizayn trendleri ile bu trendler paralelinde geliştirilen ürün ve çözümlerin paylaşıldığı etkinlikte davetliler, son teknoloji ve tüketici beklentileri paralelinde geliştirilen Hager ürünlerini yakından tanıma fırsatı buldu.

Hızla büyüyen enerji piyasası ve geleceğin enerjisi olarak anılan elektrik alanında etkin sistemler geliştiren Hager Group Türkiye, düzenlediği etkinliklerle sektörün gelişmesine katkı sağlamaya devam ediyor. Son olarak, İzmir Hyatt Regency Otel’de düzenlediği etkinlikte İzmir ve civar bölgelerden mimarları ağırlayan Hager Group Türkiye, sektöre ilişkin deneyimlerini ve yeni nesil ürünlerini anlattı. Tasarımda denge ve sadeliği her zaman ön planda tutan Hager’in dizayn felsefesi ve tasarım yaklaşımı toplantıda oldukça ilgi gördü. Hager’in üretim sürecinin incelendiği ve en yeni ürünlerinin anlatıldığı etkinlik, keyifli bir kokteyl ile son buldu.

“Bu etkinlikler daha yenilikçi çözümler geliştirmemizi sağlıyor”

Etkinliğe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hager Grup Türkiye Pazarlama Müdürü Ali Demirbaş, “Hager Grup olarak, sektörde büyük bir emeği olan mimarlar ile fikir alışverişinde bulunmayı önemsiyoruz. Bu doğrultuda İzmir ve civar illerden 98 mimarla buluşarak sektördeki son gelişmeleri, dizayn trendlerini paylaştık, ürünlerimiz ve çözümlerimiz hakkında detaylı bilgi verdik. Mimarlarımızın zengin deneyimi ile görüşlerini almak bizim için son derece değerli. Bu tür etkinlikler, sektördeki iş birliklerimizi güçlendirmekle beraber daha yenilikçi çözümler geliştirmemize de olanak tanıyor.” diye konuştu.

Solar Panel Fabrikasında Şartel İnmeye Başladı

Güneş enerjisi yatırımında arz, talebin 10 misli olunca panel üretiminde çarklar durmaya başladı. Paneli elinde kalan üretici, fabrika kapatmaya yöneldi. Teşviklerin etkisiyle şu an 80’den fazla solar panel üreticisi bulunduğunu belirten sektör temsilcileri, Türkiye’ye 2-5 üreticinin yeteceğini, geri kalan 70’ten fazla fabrikanın ise kapanma riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.


Dünya Gazetesi’nden Başak Nur Gökçam’ın haberine göre; 2017 yılında Türkiye’de elektriğin maliyetinin aniden yükselişe geçişiyle güneş enerjisine hücum başladı. Kazanç peşine düşen şirketlerin panel alımına yönelmesi ve bu alanda sağlanan teşvikler, yatırımcıları panel üreticiliğine itti.


2022 yılında 16 solar panel üreticisi olan Türkiye, son 2 yılda 80’i aşkın üreticiyle panellerini üretse de yatırımlar gerçekleşmeyince üretilen paneller elde kaldı. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Solar Türk Yönetim Kurulu Başkanı Osman Özberk, “2017’de Anti-Damping için çok mücadele ettik ve güneş sektöründe Çin panellerinin Anti-Damping vergisini ve dünyadaki panel üreticilerinden gelen panellere gözetim vergisini çıkardık. Bunun için çok emek verdik ve o tarihten itibaren de 5 yıl kadar koruma almıştık.


2022 sonunda koruma bitti ve mücadele edecek kişi kalmadı. Türkiye’de STK’ların görevini yapamaması, Devlet Planlama Teşkilatı’nın olmaması-kapanması, yanlış yatırımların önünü açtı. Arz talepteki dengenin korunmamasıyla şu an dünyanın en büyük ilk 3 panel üretim kapasitesine sahibiz. Buna rağmen Çin’e verdiğimiz para en az 500 milyon dolar. Çılgınca yatırım yapıldı ve ülkemizin 500 milyon dolarlık panel yatırımı boşa gitti. Türkiye ise şu anda dünyanın en pahalı panelini kullanıyor” dedi.


Kimse ‘bu kadar yatırım olmaz, gerek yok’ demediği için de fazla üretimin, üreticiyi durma noktasına getirdiğinin altını çizen Osman Özberk, “Şöyle örnek vereyim; 2011’den tibaren 2023 sonuna kadar Türkiye’de kurulu GES yatırımı yaklaşık 10 ila 12 gigawatt arasında idi. Sadece geçen yıl Türkiye’ye Çin ve Uzak Doğu’dan giren panel ham maddesi ise 9 gigawatt kapasitede gerçekleşti. Bu çok büyük bir sıkıntı oldu ve olmaya da devam edecek. Ülkemizde 80’i aşkın solar panel üreticisi olsa da Türkiye’nin sadece 2 üreticiye ihtiyacı var. Geri kalan fabrikalar kapanma riskiyle karşı karşıya. Dev solar panel üreticileri karşısında, küçük üreticilerin şansı yok. Ben de borcum olmadığı ve kredi kullanmadığım için üretimi durduran üreticilerden biriyim. Artık olduğu kadar diyorum” ifadelerinde bulundu.


“Gerçekleşmeyen hacim ufak üreticiyi etkiledi”
Güneş sektörünün en büyük açmazının aşırı kapasite oluşması olduğunu söyleyen ZES Solar ve Yurtdışı Yatırımlar Genel Müdürü Evren Evcit, “Özellikle güneş panelinde şu anda 70’in üzerinde yerli üretici var. Bu üreticiler geçen seneki piyasanın aşırı hareketli olmasından ötürü kapasite ve yatırımlarını artırdılar, yeni fabrikalar kuruldu. Bu sene de o beklenen kadar hacim olmayınca bir kısım ufak üreticilerin sıkıntıya girdiğini gördük. Biz siparişe göre üretim yaptığımız için elimizde stok ürün kalmıyor. Önümüzdeki senenin ise solar sektöründe daha dinamik geçeceğini öngörüyoruz” diye konuştu.


“Ya birleşecekler ya batacaklar”
Türkiye’deki solar panel üretiminde talepten çok, arz olduğuna vurgulayan Güneş Enerjisi Sanayicileri ve En düstrisi Derneği (GENSED) Başkanı Tolga Murat Özdemir, “Elenenler elenecek, batanlar batacak. Bu konuda bence Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın teşvikleri sınırlaması lazım, çünkü ülkenin kapasitesi belli. Fakat Bakanlık da Ticaret kanununu baz alarak izin vermek zorunda olduklarını söylüyor. Türkiye’nin ihtiyacını karşılamak için 5 gigawatsaat yeter. Bunu çok basit hesaplamada 1 gigawata bölmüş olsak kabaca 5 firma, hadi bilemediniz 10 firmanın üretimi fazla fazla yetecektir. Geri kalan firmalar tehlikede. Bunlar ya birleşecekler ya da batacaklar” değerlendirmesinde bulundu.


“Ekonomik ortam yatırıma uygun değil”
Solar tarafında yatırımların azaldığını söyleyen ORGE Yenilenebilir Enerji Başkanı Mehmet Tahir Özsoy, “2022 yılında 16 üretici varken, bugün 80’in üzerinde üretici mevcut. Yani sadece son 2 yılda solar panel üreticisinin 5 kat arttığını söyleyebiliriz. O zaman yaklaşık 6 bin megawatt üretim kapasitesi varken, bugün yaklaşık 20 bin megawatt’a ulaşan bir üretim kapasitesinden bahsediyoruz. Yani üretimin de 3 kat arttığını söyleyebiliriz fakat içerde bunun karşılığı olan bir tüketim yok. Yani plansız ve öngörüsüz bir plan söz konusu” dedi.


“Ev ve fabrikaları GES yatırımına teşvik etmeliyiz”
Sektördeki geçen yılın 2’nci yarısının ilk yarısına nazaran daha durağan geçtiğini, fakat 2024 yılında yavaş yavaş hareketlenme başladığını belirten Kıvanç Enerji PV Modül Üretim Tesisi Direktörü Evrim Ayana, şunları söyledi: “Yılın 2’nci yarısında ise daha hareketli geçmesini bekliyoruz. Zaten Orta Vadeli Programda sektöre verilecek desteklerden de bahsedilmişti. Kredi faizlerinin geriye gelmesi ve kapasitelerin artması da sektörün daha hızlı hareket etmesine destek olacaktır. Bununla beraber evlerde de güneş enerjisi kurulumunun yaygınlaşması oldukça faydalı olacaktır. Çatısında GES olmayan ev ve fabrikaları, hızlıca bu yatırıma teşvik etmeliyiz.”


“Paneller durduğu yerde bozulacak”
Solar Türk Yönetim Kurulu Başkanı Osman Özberk ise yatırımın gerçekleşmesini beklemenin de ötesinde hammaddenin durduğu yerde bozulabileceğini belirti. Özberk, “Çünkü içinde 6 aylık ömrü olan maddeler var ve bir bakılacak ki 25 yıl ömür biçilen paneller, 2-3 yıl sonra hammadde bozulmasından kaynaklı sıkıntı yaratıyor. Maalesef plansızlığın acısını ileride Türkiye’deki yatırımcı yaşayacak” dedi. Bu nedenleeldeki panellerin hammaddesi bozulmadan, yurt dışına panel satmalarının şart olduğunu söyleyen Özberk, “Çünkü şu andaki ortalama yatırım kapasitemiz 2 bin-3 bin megawatt ise bizim üretim kapasitemiz en az 25 bin megawattlarda gerçekleşiyor ve daha da hâlâ yatırım yapılıyor. Bizim artık acilen yurt dışına PV panel satmamız gerek. İhracata verilecek destek, üreticiye can suyu olur” dedi.


“Çözüm, finansal erişimden geçiyor”
Piyasada pazar payı olan markalar üretim yapmaya devam etse de pazara yeni girenlerin ve küçük şirketler ürettikleri ürünü satamadığını belirten ORGE Yenilenebilir Enerji Başkanı Mehmet Tahir Özsoy, “Bunda tabii ki bilinirlik çok önemli, ama en temel sebep ekonomik. Kredi piyasalarının daralması, yatırımcının kredi bulamayışı veya faizlerin yüksek oluşu yatırım yapmak için uygun ortam sağlanmasını engelliyor. Yatırım yapanın sermayesi bu sürece ne kadar dayanabilir bilemiyoruz. Yatırım izin süreçlerinin uzun olması, yatırımı durdurmuyor. Süreyi 6 ay evvele çekmek, piyasayı canlandırmaz. Çözüm, finansal erişimden geçiyor” diye konuştu.

Sektörünün Lideri SPA World Hizmet Ağını Genişletmeyi Hedefliyor

Uzman ekibi ile cilt bakım koltuğu, dinlenme yatakları, ıslak bakım ekipmanları, ıslak hacim, masaj yatakları ve yardımcı ekipmanlar gibi konularda hizmet veren SPA World, sektörün öncü firmalarından biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Wellness, estetik, medikal, kozmetik sektörlerinde ithalat, ihracat, satış, eğitim ve teknik servis hizmetleri sunan SPA World, ayrıca proje danışmanlığı, salonların yerleşimi, tasarım, dekorasyon vb. alanlarda da faaliyet gösteriyor.

SPA World’ün sunduğu hizmetleri özetleyen Firma Yöneticisi Bülent Aydın, faaliyet alanlarını SPA ekipmanları (masaj yatakları, dinlenme yatakları, cihazlar ve SPA’ya dair tüm yardımcı ekipman ve ürünler), ıslak hacim imalatları (hamam, sauna, buhar odası, soğuk oda, tuz odası, kum odası, havuz ve performans havuzu imalatları) ve tüm ıslak alanların projelendirilmesi olmak üzere 3 kategoriye ayırıyor.

Firma bünyesindeki yeni gelişmeler hakkında bilgi veren Aydın, “Firmamız SPA’ya dair tüm ürün, cihaz ve imalatları sunmanın dışında da, Wellness Recovery cihazların tedarik ve eğitimini sunuyor. Ayrıca ANFAŞ ve EMİTT gibi sektörün önemli fuarlarında yer alıyoruz. Amerika kıtası hariç tüm yurt dışı ülkerine satışlar yapıyoruz.” dedi.

Ürünlerin her zaman ve her koşulda arkasında duran SPA World, her ürününe 5 yıl garanti sunuyor. Yakın zamanda tiny SPA üretiminde de adından söz ettirmeye hazırlanan firmanın bir diğer hedefi ise dünya genelindeki satış ağını genişleterek büyümek.

Kentsel Dönüşümde Yeni Dönem: Müteahhit İnşaatı Bitiremezse Ne Olacak?

Müteahhit inşaatı bitiremezse, sigorta şirketi ya konut sahiplerine o tarihe kadar ödedikleri tüm bedelleri ödeyecek ya da başka bir müteahhit ile anlaşıp, inşaatın tamamlanmasını ve hak sahiplerine konutlarının teslim edilmesini sağlayacak. Yeni düzenleme 12 Haziran tarihi itibariyle başladı.

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, bina tamamlama sigortasının içine kentsel dönüşüm de girdiğini belirterek sistemin nasıl işleyeceğini özetledi.

Vatandaşın müteahhit güvensizliği yaşadığını, bu düzenlemenin insanları binasını kentsel dönüşüme sokmak konusunda daha rahat adım atmasını sağlayacağını söyleyen Doğan, sistemin işleyişini şöyle açıkladı:

“Vatandaş dönüşüm için müteahhit ile anlaşırken müteahhitten bina tamamlama sigortası yaptırmasını isteyecek ya da müteahhit güvenilir olduğunun, inşaatı yarıda bırakıp gitmeyeceğinin güvencesini vermek için kendi de sigortayı yaptırıp, anlaşma masasına koyabilecek. Sonrasında sigorta şirketi, müteahhidin mali hesaplarını, inşaatı yapabilecek mali güçte olup olmadığını, bankalarla kredi ilişkilerini, teminatlarını inceleyecek. Sigorta şirketi, müteahhidin güvenilir olduğuna karar verirse bina tamamlama sigortasını yapacak. Bu süreçlerden sonra inşaat başlayacak. Sigorta şirketinin denetim görevi bu kadarla da sınırlı değil. İnşaat süresince denetim devam edecek ve inşaatı yapan sorumluluklarını yerine getirmez, mali yapısını bozacak girişimlerde bulunur ya da inşaatın kalitesinden çalarsa sigorta şirketi sözleşmeyi sona erdirecek.

Tüm bunlara rağmen o veya bu nedenden müteahhit inşaatı bitiremez, iflas eder ya da konutları hak sahiplerine teslim tarihinden itibaren 12 ay içinde teslim edemezse devreye sigorta şirketi girecek. Sigorta şirketi ya konut sahiplerine o tarihe kadar ödedikleri tüm bedelleri ödeyecek ya da başka bir müteahhit ile anlaşıp, inşaatın tamamlanmasını ve hak sahiplerine konutlarının teslim edilmesini sağlayacak. Sigorta şirketi bir şey daha yapacak; inşaatı devraldığı tarihten, konutları teslim edeceği tarihe kadar geçen sürede hak sahiplerine kira ödemesi yapacak.”

Yeni düzenleme 12 Haziran tarihi itibariyle başladı.

Kale Grubu, Sosyal Girişimlerle Ortak Çalışma Zemini Oluşturuyor

Kale Grubu’nun, yaşadığı dünyaya ve çevreye karşı kendini sorumlu hisseden ve bu uğurda hayatları iyileştirmek için harekete geçme cesaretini gösteren sosyal girişimcilere destek olmak amacıyla hayata geçirdiği İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı’nın sekizinci yılında ödül kazananlar açıklandı.

Impact Hub Istanbul’un desteğiyle düzenlenen ve Seçici Kurul’un 316 başvuru arasından yaptığı değerlendirme sonucunda; Erken Aşama kategorisinde HARCY, İleri Aşama Kategorisinde BLUEIT, İş birliği kategorisinde MORITOYS, Gençlik kategorisinde ise OVERCAMP ödüle değer bulundu.

Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, sosyal girişimcilik ekosisteminin Türkiye’de de büyümesinden mutluluk duyduklarını belirterek, “Yol arkadaşı olarak gördüğümüz sosyal girişimcilerle birlikte, dezavantajlı grupları güçlendirme ve yarattığımız sosyal etkiyi artırma yolculuğumuza devam ediyoruz” dedi.

Kale Grubu’nun kurucusu Dr. (h.c.) İbrahim Bodur’un, değerlerini yaşatmayı ve sosyal girişimcilik ekosistemini destekleyerek yaratılan etkiyi büyütmeyi amaçlayan İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı’nın kazananları açıklandı.

Bu yıl 4 kategoride toplam 316 başvuru alan ödül programında Seçici Kurul’un yaptığı değerlendirme sonucunda; Erken Aşama kategorisinde polyester atığını polyester yününe dönüştürerek atık sorununun önüne geçmeyi amaçlayan HARCY; İleri Aşama kategorisinde sunduğu akıllı su yönetim platformu ile sanayi tesislerinde su israfını azaltmayı hedefleyen BLUEIT; İşbirliği kategorisinde okul öncesi için cinsiyet ayrımı gözetmeyen, yaratıcılığı destekleyen eğitici ve eğlenceli oyuncaklar tasarlayan ve Tohum Otizm Vakfı iş birliğiyle otizmli çocukları da faydalanıcı skalasına alan MORITOYS; Gençlik kategorisinde ise engelli bireylerin yazılım ve tasarım başta olmak üzere teknik beceri setlerini artırmayı, böylece onları iş piyasalarına entegre etmeyi hedefleyen OVERCAMP ödüle değer bulundu.

Zeynep Bodur Okyay: “Sosyal girişimlerin markalarımızla ortak çalışma fikri heyecan verici…”

Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, tüm dünyada 10 milyon civarında sosyal girişim olduğunu ve bu işletmelerin dünya çapında 200 milyon işi desteklediğini belirterek, “Sosyal girişimcilik Türkiye’de de yükseliyor. Bu ilerlemede, 8 yıl önce hayata geçirdiğimiz İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programının büyük katkısı var. Sosyal girişimciler dünyada her yıl 2 trilyon dolarlık iş kapasitesi oluşturuyor. Önemli ve gelecek vadeden bir iş potansiyeli. Kale Grubu olarak bu potansiyeli gördük. Sosyal girişimlerin toplum ve çevre sorunlarına çözüm bulma fırsatına sahip olduğuna inandık. Ekosistemi destekliyor, büyütüyor ve sosyal girişimcilerle birlikte gelişiyoruz. Sosyal girişimlerin markalarımızla ortak çalışma fikri heyecan verici… Bu potansiyeli mutlaka değerlendireceğiz. Bu yılın başından itibaren holding fonksiyonlarımızı da etki yatırımlarına odaklanacak şekilde yeniden yapılandırmaya başladık, dezavantajlı grupları güçlendirme ve yarattığımız sosyal etkiyi artırma yolculuğumuza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kale Grubu Kurumsal İletişim ve Etki Yatırımları Bölüm Başkanı Rana Birden de şunları söyledi: “İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı ile sekiz yıl önce yola çıkarken, sosyal girişimcileri destekleyip kamuoyu önüne çıkmalarını sağlayacağımız, varlığıyla da sosyal etki bırakabilecek bir programı hayata geçirmeyi amaçlamıştık. Bu etkinin, dünyaya iyi bakmak için en iyi yol olduğuna inandık. Öncelikli hedeflerimizden biri, iş dünyasının bakış açısında bir fark yaratabilmekti. Bu yolla sorumlu ve etki odaklı liderliğin meydana getirebileceği değişime dikkat çekmeyi hedefledik. 8 yıl gibi kısa sayılabilecek bir sürede bu hedefler yolunda önemli mesafe aldık. Özel sektörün dikkatini sosyal girişimcilik kavramına çekmeyi ve benimsemelerini başardık, iş alanları ile entegre etme yolunda adım atmalarını sağladık.”

Impact Hub Istanbul’un kurucu ortağı Ayse Sabuncu da “Ekosistemin gelişmesine destek verme amacıyla başlatılan İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı kapsamında, daima ihtiyaç odaklı bir perspektif izleyen Kale Grubu’nun bu yıldan itibaren etki yatırımı konusuna da odaklanmasından dolayı heyecan duyuyoruz” dedi.

DİBA’da eğitim alan genç sosyal girişimci finale kaldı

İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı’na sosyal girişimcilerin ilgisi her geçen yıl artıyor. Bu yıl 4 kategoride gelen toplam 316, bugüne kadarki en büyük ikinci başvuru sayısı oldu. Başvuruların yüzde 61’i kadınlardan gelirken, finale kalan girişimler arasında kadın girişimci oranı yüzde 47 olarak gerçekleşti.

Başvuruların coğrafi dağılımı açısından da ilerleme kaydedildi. Bu yıl 165 başvuru İstanbul dışından geldi. Başvuran sosyal girişimler arasında TÜBİTAK’tan destek alanların oranı yüzde 30 oldu. Bu rakam etki girişimlerinin, Ar-Ge desteklerinden faydalandıklarını gösterdi.

Bu yıl ilk kez, Kale Grubu’nun sosyal girişimcilik ekosistemini yeni girişimcilerle beslemek amacıyla üç yıl önce Boğaziçi Üniversitesinin iş birliğiyle hayata geçirdiği Dünyasına İyi Bakanlar Akademisinde (DİBA) eğitim alan genç bir sosyal girişimci, finale kalma başarısını gösterdi.

Sosyal girişimcilere destek veren ödüller

İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı kapsamında Erken, İleri Aşama ve İş Birliği Kategorisinde kazananlara 250.000’er TL, Gençlik Kategorisi kazananına ise 50.000 TL ödül verildi. Erken, İleri ve İş Birliği Kategorilerinin kazananları, maddi ödüle ek olarak, Kale Grubu ve Impact Hub Istanbul tarafından iş geliştirme ve yatırıma hazırlık desteği, Gençlik Kategorisi kazananı ekip ise Social Impact Award Türkiye ‘24 programına geçiş ve program kapsamında kapasite geliştirme desteği alma hakkını elde etti.

Ödül gecesinde sahneye çıkan sosyal girişimlere ayrıca Türkiye’nin ilk çağdaş seramik sanatçısı Füreya Koral’ın öğrencilerinden seramik sanatçısı M. Tüzüm Kızılcan’ın imzasını taşıyan seramik tohum heykeli hediye edildi.

Sivil toplum ve iş dünyasının önemli isimleri değerlendirdi

İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı Seçici Kurulu’nda; Founder One Genel Müdürü Ali Şahin, Nivogo Kurucu Ortak ve CEO’su Arnas Akbaş, İş Grubu Yeni Nesil Girişimcilik Başkanı ve 100. Yıl Girişim Sermayesi Yönetim Kurulu Başkanı Barış Karakullukçu, Alethina Etki Girişimcilik Kurucusu Can Atacık, Dünya Ekonomik Forumu /Schwab Vakfı-Küresel Sosyal Girişimcilik İttifakı Başkanı Daniel Nowack, Etkiyap Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Müderrisgil ve Kale Grubu Şirketleri Yönetim Kurulu Üyesi Esra Yazıcı Tözge yer aldı.

KAZANAN PROJELER

HARCY \ Erken Aşama Kategorisi

Harcy, polyester atığını polyester yününe dönüştürerek atık sorununun önüne geçiyor; polyester yünü aracılığıyla düşük karbon emisyonlu, sağlıklı ve dayanıklı yalıtım malzemeleri üretiyor. Polyester atığının yalıtım malzemesi olarak kullanmasıyla döngüsel ekonomi için değer yarattığı kadar; yalıtım malzemesi üreticileri için bütçe dostu, son kullanıcı içinse sağlıklı bir alternatif sunuyor. Harcy, bugüne değin 1,4 ton tekstil atığını ekonomiye geri kazandırarak karbon emisyonunun ciddi düzeyde azalmasına katkı sağladı. www.harcy.com.tr

BLUEIT \ İleri Aşama Kategorisi

Süresel su krizi sorununa odaklanan Blueit, sanayi sektörünün su kaynaklarının en büyük tüketicilerinden biri olduğundan hareketle endüstriyel tesislerde ve ticari binalarda su yönetimini gerçek zamanlı olarak izliyor ve optimize ediyor. Etkin bir su yönetimi sağlamak için ölçüm ve analiz, raporlama, geleceğe yönelik tahminleme, planlama ve verimsiz noktaların iyileştirilmesi şeklinde beş adımlık kapsamlı bir süreç uyguluyor. www.blueitfuture.com

MORITOYS \ İşbirliği Kategorisi

Moritoys okul öncesi için cinsiyet ayrımı gözetmeyen, yaratıcılığı destekleyen eğitici ve eğlenceli oyuncaklar tasarlıyor. Eğitici, kapsayıcı ve erişilebilir oyunlar misyonuyla faaliyetlerini sürdüren Moritoys’un piyasada 35’i aşkın ürünü bulunuyor. Oyun portföyünü otizm spektrumunda yer alan çocukları da kapsayacak şekilde geliştiren MORITOYS,Tohum Otizm Vakfı iş birliğiyle otizmli çocukları da faydalanıcı skalasına aldı. www.moritoys.com

OVERCAMP \ Gençlik Kategorisi

Overcamp, tamamen çevrimiçi düzenlenen, ücretsiz ve erişilebilirliği artırılmış Bootcamp’ler ile engelli bireylerin yazılım ve tasarım başta olmak üzere teknik beceri setlerini artırmayı; böylece ilgili bireyleri iş piyasalarına entegre etmeyi hedefliyor. Kurumlar ile engelli bireyleri eşleştiren, yapay zekâ ile güçlendirilmiş bir altyapıyla eğitime tabi engelli bireylere iş bulmayı; kurumlar için de katma değer yaratmayı misyon ediniyor.

Konut Sorununa İnovatif Çözüm: BİRLİKTEARSA

Konut sahibi olmak için gereken uygun koşulların giderek zayıfladığı ve konut edinme umudunu kaybedenlerin sayısının arttığı bu dönemde çözüm Birliktearsa’dan geldi. Birliktearsa, geliştirdiği konut edindirme modelleri sayesinde erişilebilir finansman, düşük maliyet ve zamana yayılmış taksit seçenekleri ile ev sahibi olmanız için tüm koşulları bir araya getirdi. Üstelik “İnşaat tamamlama sigortası” güvencesi ile.

Kendi evine sahip olmanın herkes için temel bir ihtiyaç olduğu fikrinden hareketle, sektörde yeni bir bakış açısı olması iddiasını dile getiren Birliktearsa Genel Müdürü Sinem Yedikardaşlar, “Erişilebilir koşullar ile en düşük maliyetle, kaliteli, güvenli konut edindirmek bizim işimiz” dedi.

Birliktearsa’da; konut hayali kurmak ve o hayali gerçeğe dönüştürmek için gereken tüm koşullar bir arada. Ev sahibi olmak isteyenler için “Arsadan Hemen Evim” ve “Önce Arsam Sonra Evim” olmak üzere iki ana model geliştiren Birliktearsa, “İnşaat tamamlama sigortası” güvencesiyle herkesin düşük maliyet ile güvenli, sağlam ve nitelikli konut sahibi olması için faaliyetlerini başlattı.

HERKES EV SAHİBİ OLABİLSİN DİYE ULAŞILABİLİR KOŞULLAR

Uzun yıllardır gayrimenkul sektöründe yürüttüğü çalışmaların yanı sıra Gayrimenkul Değerleme ve Finansmanı alanında yüksek lisans sahibi olan ve başta Arel Üniversitesi olmak üzere pek çok üniversitede verdiği derslerle akademik alanda da birikimini zenginleştiren Birliktearsa Genel Müdürü Sinem Yedikardaşlar, Birliktearsa’nın hayata geçirdiği sistemin getirdiği yenilikleri, “Ev sahibi olmak isteyenlere hangi avantajlar ve ne tür güvenceler sunuluyor?” sorusuna verilen cevaplarda yer aldığını belirtti.

Yedikardaşlar, sistemle ilgili şu bilgileri verdi: “Birliktearsa fikrini geliştirirken hareket noktamız, kendi evinin sahibi olmanın herkes için temel bir ihtiyaç olduğuydu. Benimsediğimiz bu fikir doğrultusunda hizmetlerimizi “hak” kavramı üzerinden temellendirmeye özen gösteriyoruz. Bu nedenle, hayata geçirdiğimiz sistemin öncelikli vaadi; huzurla yaşamanız için erişilebilir koşullarda ev sahibi olmanızı sağlamak. Birliktearsa olarak ulaşılabilir koşullar ile ev sahibi olmanın önündeki en büyük engeli ortadan kaldırıyoruz. Çünkü en düşük maliyeti sunmak için konut sahibini projeden itibaren sisteme dahil ediyoruz. Ayrıca, “Finansal Kurumlar” ile oluşturduğumuz iş birliği sayesinde faiz maliyetinin olmadığı bir sistem oluşturduk. Modellerimizde taksitli ödeme imkânı sağladığımız için maliyeti zamana yayıyor ve böylece erişilebilir koşullar sunmuş oluyoruz.”

EN UYGUN ÖDEME YÖNTEMLERİ İLE KONUT EDİNDİRME MODELLERİ

“Arsadan Hemen Evim” modeli, konut sahibi olmak isteyen müşteriden konut maliyetiyle birlikte arsa payının alındığı ve kat karşılığı diye tanımlanan yöntemle, inşaatın Birliktearsa tarafından organize edilerek yapıldığı model. Bu modelde 24 ayın sonunda, konut teslimine başlanıyor. “Önce Arsam Sonra Evim” modelinde ise, müşteriden başlangıçta önce arsa payı bedeli alınıyor. Yaklaşık 12 aylık bir projelendirme süreci sonrasında inşaata başlanıyor ve inşaat maliyetleri hissedarlar tarafından aylık olarak karşılanıyor. Piyasada “hak ediş usulü” olarak da bilinen yöntemin benzeri olan bu modelde her müşteri 36 ayın sonunda, konutlarını yine aynı anda teslim alıyor. Yedikardaşlar, her iki modelin ortak özelliğini ise: “En düşük maliyetlerle sürecin yürütülerek hem konut sahibi olma ihtiyacının karşılanması hem de kazançlı bir yatırım sağlanması” şeklinde açıkladı.

FARK YARATAN GÜVENCE: İNŞAAT TAMAMLAMA SİGORTASI

Birliktearsa’yı rakiplerinden ayıran bir diğer önemli fark ise; ev sahibi olmak isteyenlerin en büyük korkusu olan “inşaatın yarım kalma” riskini ortadan kaldırması. Birliktearsa, hissedarlarına “İnşaat tamamlama sigortası” güvencesi sunuyor. Böylece, sigorta güvencesi ile bir yandan konutun zamanında ve sorunsuz teslim edileceğinin garantisi verilirken diğer yandan, Birliktearsa’nın gayrimenkul profesyonelleri tarafından fizibilitesi daha önce yapılan projenin; sigorta şirketi tarafından da gerçekleştirilebilirliği ve müteahhit firmanın yeterliliğinin ikinci kez onaylanmasına imkân tanınmış oluyor.

Birliktearsa Genel Müdürü Sinem Yedikardaşlar, sundukları çözüm modellerinin dönemsel olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Tüm bu süreçte müteahhit firmanın denetimi, tüm yasal süreçler, maliyet kontrolleri gibi bireysel olarak kontrolü çok zor olan alanlarda, şeffaf şekilde denetim, kontrol ve süreç takibi yapıyoruz. Kullanıcıların belli dönemlerde bilgilendirildiği, tüm sürecin şeffaf şekilde yürütüldüğü bir sistemde, kaliteli ürünü piyasa fiyatının altında sunuyoruz” ifadelerine yer verdi.

BİRLİKTEARSA KONUT EDİNDİRDİĞİ HİSSEDARIN KÂRLILIĞINI DA KORUYOR

Gayrimenkul geliştirmenin farklı yetkinlikleri bir arada bulundurmayı gerektirdiğini ve tek bir şirketin her şeyi yapabileceğini iddia etmesinin gerçekçi olmadığını ifade eden Sinem Yedikardaşlar: “Tüm süreci ‘en uygun maliyetler’ ile ve tüm paydaşların kârlılığını da gözeterek yürütüyoruz. Bizim iddiamız; tüm tarafları bir araya getirerek, müşterilerin talep ya da tercih ettiği lokasyonda, birlikteliğin gücüyle, erişilebilir konutlar ürettirmek ve ev sahipliği sorununa çözüm sunmak. Bu noktada finans, üretici, kamu ve alıcı taraflarını bir araya getirdiğimiz modellerimizin gerçekçi çözüm olarak, tercih edilecek ilk adres olacağını biliyoruz” dedi.

Egepen Deceuninck, Cam Balkon Sistemleriyle Enerji Tasarrufuna Katkı Sağlıyor

Yaz mevsimi, açık havada vakit geçirmenin keyfini çıkarmak için mükemmel bir zaman olsa da bazı durumlarda dış mekanlarda vakit geçirmek rahatsız edici bir hale dönüşebiliyor. Sıcak hava, böcekler, rüzgar ve diğer dış etkenler, açık alanlardaki konforu azaltabiliyor. PVC profil sektöründe ilklerin öncüsü Egepen Deceuninck, cam balkon sistemleri ile yaşam alanlarını optimize etmeye ve dışarıdaki güzellikleri içeriye taşımaya yardımcı oluyor.

Yaşam alanlarını daha işlevsel ve estetik bir hale getirmek için ürünler geliştiren Egepen Deceuninck, yenilikçi cam balkon sistemleri ile evleri dış etkenlerden korurken aynı zamanda açık havayı iç mekanınıza taşımanın keyfini yaşamayı sağlıyor. İç ve dış mekanlar arasında kesintisiz geçiş sağlayan ve enerji tasarrufuna önemli ölçüde katkıda bulunan Deceuninck cam balkon sistemleri, şık ve modern tasarımlarıyla hem estetik hem de işlevsellik sunuyor.

Enerji Verimliliği Ve Şıklık Bir Arada

Şıklık ve enerji verimliliğinin benzersiz bir karışımını sunan Deceuninck cam balkon sistemleri, mimari alanında oyunun kurallarını değiştiren bir yenilik olarak ön plana çıkıyor. Her ihtiyaca ve zevke göre özel sistemleri bulunan Egepen Decuninck; Bella, Zen Uno, Vertex, Zen Due, Performus ve Suprem seçenekleriyle estetik ve fonksiyonellik arasında mükemmel bir denge sağlayarak kullanıcılara benzersiz bir deneyim sunuyor. Ses yalıtımı ve enerji tasarrufu gibi önemli konularda da üstün performans sergileyen Deceuninck cam balkon sistemleri, modern mimariye yeni bir boyut kazandırırken, çevre dostu ve ekonomik çözümler sunarak sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlıyor.

Yasa Değişti, Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları Kıbrıs’ta 3 Konut Satın Alabiliyor

A group of people visit properties in Esentepe to make investment in North Cyprus on sunny day

Dünyaca ünlü bir dergi, neredeyse yarı yarıya daha ucuz olduğunu hesaplayarak Amerikalılara mülk satın almak için tavsiye ettiği lokasyonların ilk sırasına Kuzey Kıbrıs’ı yerleştirdi. Yabancılara mülk satışına yeni düzenlemeler içeren ve geçtiğimiz haftalarda yapılan yasa değişikliğiyle, artık Türk vatandaşları Yavru Vatan’da 3 konut sahibi olabiliyor. Adada ticari ağırlıklı projeler üreten bir inşaat şirketi, fiyatların yakın zamanda Bodrum’u geçeceğini tahmin ediyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), tarih boyunca stratejik konumu nedeniyle büyük öneme sahip oldu. Son yıllarda jeopolitik gelişmeler ve bölgesel dinamikler nedeniyle yeniden uluslararası ilgi odağı haline gelen KKTC, sahip olduğu doğal kaynaklar, güvenli yaşam koşulları ve gelişen altyapısıyla gayrimenkul yatırımı yapacak yabancıları kendisine çekiyor. Adelante Construction Kurucusu Oğuz Alp Tan, mayıs sonunda Cumhuriyet Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edilen “Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”na dikkat çekerek, Kuzey Kıbrıs’ın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için de kazançlı bir seçeneğe dönüştüğünü söyledi.

Oğuz Alp Tan, “Kuzey Kıbrıs yasal açıdan da yabancıların konut sahibi olmasına herhangi bir zorluk çıkarmıyor. Mevcut yasaya göre yabancılar bir, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ise 3 konut sahibi olabiliyor. İlgili yasa yakın zamanda değişti. Önceden sadece bir ev alabilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bu hakkı, üç eve çıkarıldı. Yasal mevzuatın uygun olması hem yabancıları hem de Türk vatandaşlarını adaya çekiyor. Bizlerin öngörüsü önümüzdeki 5 yılda çok daha ciddi sayıda kişi adadan ev sahibi olacak” dedi.

Dövizle kira getirisi Türk vatandaşlarını da cezbediyor”

Dünyaca ünlü bir derginin, %47 daha ucuz olduğunun altını çizerek Amerikalılara mülk satın almak için tavsiye ettiği lokasyonların ilk sırasına yer alan Kuzey Kıbrıs’taki gayrimenkul yatırımı fırsatlarına yönelik bilgiler veren Adelante Construction Kurucusu Oğuz Alp Tan, “Kuzey Kıbrıs, yabancılar için yatırım anlamında oldukça avantajlı bir yer haline geliyor. Özellikle Amerika ve Batı Avrupa vatandaşları yatırımlık konut tercihlerini KKTC’den yana kullanıyorlar. Bunun pek çok sebebi var. Öncelikle ekonomik açıdan avantajlı seçenekler bulunuyor. Çünkü başta ABD olmak üzere, birçok batı ülkesinde ev sahibi olmak oldukça zorlaştı. Bunun yanında güzel iklim, birçok yere kolay ulaşım, adanın sakinliği gibi unsurlar da yatırım ve oturum için konut sahibi olacakları cezbediyor” şeklinde konuştu. 

Oğuz Alp Tan, “Adadan konut sahibi olmak isteyen kitle ikiye ayrılıyor. Bunların ilkinin amacı tamamen yatırım yapmak. Bu da oldukça mantıklı bir seçenek çünkü buradaki gayrimenkuller gelişme hızının yüksek olmasıyla sürekli olarak prim yapıyor. Ayrıca gayrimenkul ticareti İngiliz Sterlini üzerinden döndüğü için zarar etme riski de pek az. Bir de elbette pek çok kişi dövizle kira getirisi sebebiyle adayı tercih ediyor. Örneğin bugün Girne’de 2+1 ev, 600-800 İngiliz Sterlini civarında kira getirisi sunuyor. İkinci grup ise oturumluk konut sahibi olmak isteyenler. Bunlar genelde yakın ülke vatandaşları. İlk sırada da Türk vatandaşları bulunuyor. Metropolün karmaşasından kaçmak ve adada doğanın tadını çıkarmak isteyenler buraya geliyor. Ayrıca Kuzey Kıbrıs’ta gayrimenkul fiyatları da bölgeye göre çok fazla değişim gösteriyor. Örneğin Lefkoşa bölgesine yatırım yapmak istediğinizde, 2+1 apartman dairesine 60 bin İngiliz Sterlini öderken, Girne’de bu rakam 160 bin seviyelerine çıkabiliyor” dedi. 

Ada gelişmeye devam ediyor”

“Ada henüz gelişimini tamamlamadığı için her yeni yapılan konut projesi daha yüksek meblağdan fiyatlanıyor. Bu da yatırımcıların iştahını kabartıyor. Adanın gelişme hızı göz önüne alınırsa bu durumun en az 10 yıl daha süreceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Ayrıca güçlü diplomatik çabaların sonuç vermesi durumunda adanın dünyada tanınması konutların da çok daha ciddi oranda prim yapmasını sağlayacaktır. Adelante Construction olarak bizim de ilk önceliğimiz kullanım kolaylığı sunan projeler üretmek. Şehrin dokusuna aykırı olmayan, uzun ömürlü yapılar inşa etmeyi tercih ediyoruz. Son olarak şunu ifade etmek isterim ki, ticari gayrimenkul konusu henüz adada istenen ilgiyi görmüş değil. Bu bağlamda ofis ve mağaza gibi yapılara yatırım yapmak isteyenler için fırsat devam ediyor” diyen Adelante Construction Kurucusu Oğuz Alp Tan, sözlerini şöyle noktaladı:

“Kuzey Kıbrıs’ta konut ve ticari projelerin prim yapmaya devam ediyor. Burası bir ada olduğundan, her yeni yapı fiyatın yükselmesine neden oluyor. Katma değer üretilen her bölgede hızlı bir şekilde fiyatların yükseleceğine inanıyoruz. Türkiye’de Bodrum’u örnek alalım. O bölgedeki fiyatları yakın zamanda yakalayıp geçeceğimizi tahmin ediyoruz.”

Medcem, Yeni Akıl Ve Zekâ Oyunları Köyü Projesi İle Toplumun Eğitim Ve Gelişimine Katkı Sağlıyor

Medcem Çimento, Silifke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ait Gülümpaşalı İlkokulu ile yapılan çalışma ile Medcem Akıl ve Zekâ Oyunları Köyü Projesi’ni hayata geçirdi.  Yeni proje ile zeka oyunlarının yaygınlaştırılması, derslere entegre çalışmalar sağlanması, PISA, ABİDE ve LGS gibi üst düzey düşünme becerileri gerektiren testlere hazırlık yapılmasına yönelik faaliyetler yürütülmesi hedefleniyor.

Eren Holding’in iştiraki olan ve Türkiye ve Avrupa’nın en büyük çimento fabrikasına sahip Medcem Çimento, sosyal sorumluluk alanında yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Daha önce yaptığı yatırımlarla Mersin ili ve çevresinde, eğitim ve sosyal hayata büyük katkılar yapan Medcem Çimento, Silifke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde Gülümpaşalı İlkokulu’nu Medcem Akıl ve Zekâ Oyunları Köyü’ne (MEDCEM AZOK) dönüştürdü.

Çocukların oyunlardan yararlanarak zekâ ile hafızalarını, düşünerek akıl yürütmelerini ve hafıza güçlerini geliştirmek, keşfederek problem çözme, mantıksal-matematiksel düşünme, sağlıklı iletişim kurma becerileri kazanmalarını sağlamak amacıyla başlatılan projede her kademedeki okullardan gönüllülük esası ile katılım gösteren zekâ oyunları okul koordinatörleri ile gerçekleştiriliyor. Gerekli tüm materyallerin temininin sağlanması, bina bakım giderlerinin karşılanması, ihtiyaç halinde ek teçhizat ve malzeme temininin yapılması ve ders işletmeye uygun olacak 3 adet sınıfın hazır hale getirilmesi faaliyetlerini üstlenen Medcem Çimento, bu çalışma ile toplumun eğitim ve gelişimine katkı sağlamayı sürdürmeyi amaçlıyor.

23 Nisan Akıl ve Zekâ Oyunları Turnuvası yapıldı
Medcem Akıl ve Zekâ Oyunları Köyü Projesi kapsamında yapılan farklı faaliyetler arasında öne çıkanlardan biri de 23 Nisan Akıl ve Zekâ Oyunları turnuvası oldu. 3 kademede gerçekleştirilen turnuvalar arasında yapılan “Okul Öncesi Zekâ Oyunları Turnuvası” ise Türkiye’de ilk kez gerçekleştirildi. İlçedeki resmi ve özel okul öncesi kurumların katılımına açık olan turnuvaya 15 farklı kurumdan, 4 kategoride, 60’a yakın okul öncesi öğrenci katıldı. Kaybedenin olmadığı turnuvada öğrencilere madalyaları İlçe Kaymakamı Abdullah Aslaner, İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa Sezgin ve Medcem Çimento İnsan Kaynakları Direktörü Aydın Adalı tarafından takdim edildi. Yapılan çalışma ile ulusal çapta yapılan zekâ oyunları yarışmalarına öğrencilerin katılması teşvik edilirken, katılan okul ve öğrencilere rehberlik faaliyetleri yapıldı. 2024 yılında Silifke ilçesi ulusal çapta yapılmış tüm zekâ oyunları yarışmalarına katılmış ve hepsinde elemleri geçerek Türkiye finallerine katılmaya hak kazandı.

Mehmet Ali Ceylan: “Sosyal sorumluluk alanındaki çalışmalarımızla çocuklarımızın gelişimine destek olmayı sürdüreceğiz”
Toplumun her kesimine yönelik sosyal sorumluluk faaliyetlerine devam edeceklerini söyleyen Medcem Çimento Grubu CEO’su Mehmet Ali Ceylan, Medcem Akıl ve Zekâ Oyunları Köyü ile özellikle çocukların eğitimlerine ve kişisel gelişimlerine destek vereceklerini belirtti: “Grup olarak temel hedefimiz, dezavantajlı bireyler başta olmak üzere toplumumuzun tüm kesimlerine eğitim ve sağlık alanında gerçekleştirdiğimiz farklı sosyal sorumluluk projeleriyle destek olmak. Silifke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile hayata geçirdiğimiz Medcem Akıl ve Zekâ Oyunları Köyü projemizle, çocuklarımızın problem çözme ve yaratıcı düşünme yeteneklerini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Sosyal sorumluluk alanında yaptığımız çalışmalarla toplumumuza destek olmayı sürdüreceğiz.”

“Seranit, Bakü’deki Yeni Showroomuyla Uluslararası Pazarlarda Gücünü Artırıyor”

1992 yılında Türkiye’nin ilk porselen fabrikası olarak kurulan ve bugün 60 ülkede, 300’e yakın satış noktası ile faaliyet gösteren Seranit, 6 Haziran Perşembe günü Bakü, Atatürk Prospekti’nde yeni showroomunun açılışını gerçekleştirdi. Açılışa katılanlar arasında Ticaret Başmüşavirleri Sn. Ahmet Erdal, Sn. Yakup Sefer, Sn. Murat Yaman, Azerbaycan Türkiye İş Adamları Birliği (ATİB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sn. Tahsin Gündem, MÜSİAD Başkanı Sn. Reşat Çınarlı, Seranit Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Avni Çelik, Seranit Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Fatih Kıvanç ve Kızılbük GYO Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Sn. Mahmut Sefa Çelik yer aldı.

Seranit Farkı: Modern tasarım ve geniş ürün yelpazesi

1.600 metrekare alan üzerine kurulu bu yeni showroom, Seranit’in en yeni seramik, banyo ve mutfak ürünlerini sergiliyor. Showroomda seramik karolar, banyo mobilyaları, vitrifiye, armatür ve mutfak dolapları gibi geniş bir ürün yelpazesi tanıtılıyor.

Seranit’in küresel büyüme vizyonu: “Seranit, Bakü’deki yeni showroomuyla uluslararası pazarlarda gücünü artırıyor”

Seranit Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik açılışta yaptığı konuşmada, “Bakü’de açtığımız bu yeni showroom, markamızın global vizyonunu pekiştiren önemli bir adım. Seranit olarak kalite ve inovasyonu temsil eden ürünlerimizle, dünya çapında büyüme hedeflerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Bu tür yatırımların markamıza ve ülkemize büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Hedefimiz, global bir marka olarak sektördeki öncü konumumuzu pekiştirmektir” dedi. Seranit olarak global pazarda öne çıkan bir diğer stratejilerinin lokalizasyon olduğunu belirten Seranit Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik; “Yerel pazarların ihtiyaç ve beklentilerini doğru analiz ederek, bu pazarlara özel ürünler geliştiriyoruz. Bu yaklaşım, bizi uluslararası alanda tercih edilen bir marka yapmaktadır” şeklinde sözlerini tamamladı.

Seranit Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Kıvanç ise, “1992 yılından bu yana yenilikçi ve çevreye duyarlı üretim anlayışımızla sektörde lider konumdayız. Yeni showroomumuz, bölgedeki müşteri taleplerine daha hızlı ve etkin bir şekilde cevap verebilmek amacıyla stratejik bir adım, Azerbaycan ve çevresindeki müşterilerimize Bakü Showroom önemli bir merkez olacak. Yeni showroomumuz, en yeni seramik, banyo ve mutfak ürünlerimizi sergileme fırsatı sunarken, aynı zamanda AR-GE ve inovasyon faaliyetlerimizi destekleyen bir platform olarak hizmet verecektir” diye konuştu. 

Halka arz başvuru süreci içinde olduklarını belirten Seranit Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Kıvanç: “Büyüme hedeflerimizi daha da ileri taşıyarak, sektördeki öncü konumumuzu pekiştirmeyi amaçlıyoruz. Yurtdışı büyüme stratejilerimiz kapsamında Almanya, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeleri öncelikli hedef pazarlar olarak belirledik. Halka arz planımız, Seranit’in sürdürülebilir büyüme yolculuğunda önemli bir kilometre taşı olacak ve bize yeni pazarlara açılma, üretim kapasitemizi artırma ve teknolojik yenilikleri hızlandırma fırsatı sunacak. 2024 yılında Bakü ve Frankfurt’ta açılacak mağazalarımız, bölgesel liderlik stratejimizin bir parçası olacak” dedi.

Seranit, 2023 yılında 75 bayi ile işlerini sürdürürken, 2024 sonuna kadar bayi sayısını 85’e çıkarmayı ve yurtdışındaki depo sayısını artırmayı hedefliyor. Bu genişleme planları, şirketin halka arz sürecinde elde edeceği kaynaklarla desteklenecek. Halka arzın, firmanın finansal yapısını güçlendirecek ve global pazarda daha etkin bir rol üstlenmesine olanak sağlayacağı öngörülüyor.  Şirket, lokalizasyon ve global organizasyonlara katılım gibi faaliyetlerle bu pazarlarda etkinliğini artırmayı planlıyor. Seranit’in ihracat kanalındaki büyüme stratejisi, Almanya, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde öncelikli hedef pazarlar olarak belirlenmiş durumda. 2024 yılı içerisinde Azerbaycan Bakü ve Almanya Frankfurt’ta açılacak olan yeni mağazalar, bu stratejinin hayata geçirilmesinde kritik rol oynayacak.

Eyüpsultan’a 7 Yeni Anaokulu

Eyüpsultan Belediyesi Anaokulları ve Akademisi’nde 2023 – 2024 eğitim öğretim yılını tamamlayan minik öğrenciler için kep atma töreni düzenlendi. ESA Anaokulu bahçesinde düzenlenen törenin açılışında konuşan Eyüpsultan Belediye Başkanı Dr. Mithat Bülent Özmen yeni anaokulları yapılacağı müjdesini verdi.

Eyüpsultan Belediyesi ilçede yaşayan her yaştan vatandaşın eğitim öğretimine katkıda bulunuyor. Bu kapsamda Eyüpsultan Belediyesi Anaokulları ve Akademisi’nde (ESA) eğitim alan minikler için kep atma töreni düzenlendi. Eyüpsultan Belediye Başkanı Dr. Mithat Bülent Özmen’in de katıldığı tören Karadolap’ta bulunan ESA’nın bahçesinde gerçekleştirildi.

Eğitimlerini “Ezbere Değil Deneyime Dayalı Eğitim” prensibiyle sürdüren ESA’dan mezun olan minikler için düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törende, anaokulu öğrencisi miniklerin hazırladığı birbirinden güzel ve eğlenceli gösteriler izleyenlerin büyük beğenisini topladı.

“ÖĞRETMEN ARKADAŞLARIM MUAZZAM İŞ ÇIKARIYORLAR”

Törenin açılışında konuşan Başkan Dr. Mithat Bülent Özmen, “İnşallah bu güzel yavrularımızın liseden mezuniyetlerini, üniversiteden mezuniyetlerini hep beraber göreceğiz. Bütün dileğim o. Mutlulukları, başarıları daim olsun inşallah. Bütün öğretmenlerime, bütün idareci arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Muazzam iş çıkarıyorlar” dedi.

“HEDEFİMİZ ANAOKULLARIMIZIN SAYISINI 40’A ÇIKARMAK”

Talebin farkında olduklarını ve anaokulların sayısını hızla artıracaklarına da dikkat çeken Başkan Özmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buradan bir bilgi daha vermek istiyorum. Önümüzdeki çok kısa süre içerisinde belirli yerleri dönüştürerek 7 tane anaokulunu daha Eyüpsultan’ın hizmetine sunacağız. Talebin farkındayız. Sayımızı çok hızlı artıracağız. Hedefimiz, her mahallede 1 tane, bazılarında 2 tane olmak üzere bu sayıyı 40’a çıkarmak. Çocuklarımızın eğitimde fırsat eşitliğine, kaliteli eğitime ihtiyacı var. Bunu hep birlikte başaracağız.”

Vitrifiyede Ve Seramikte Dünya Markasının İtalya’daki Merkezine Milano Başkonsolosluğu’ndan Ziyaret

Yerli seramik ve vitrifiye markasının İtalya’daki merkezi, üst düzey yetkililerin uğrak noktasına dönüştü. T.C. Milano Başkonsolosluğu Ticaret Ateşesi Kadir Eser, markanın Sassuolo Modena’daki merkez ofisini ziyaret etti. Sektör hakkında bilgi alırken ürünleri de inceledi. 

2024 sonunda 1,37 milyar dolar değerine ulaşması beklenen seramik pazarının öncü oyuncuları, global çapta adından söz ettiriyor. Son olarak yapı kimyasalları, seramik ve vitrifiye ürünleriyle 50 ülkeye ihracat yapan Seramiksan’ın yurt dışındaki merkezleri üst düzey yetkililerin uğrak noktasına dönüştü. Türkiye Cumhuriyeti Milano Başkonsolosluğu Ticaret Ateşesi Kadir Eser, geçtiğimiz günlerde Seramiksan İtalya’nın Sassuolo Modena’daki merkezini ziyaret etti. Ziyarette kendisini karşılayan Seramiksan İtalya Genel Müdürü Rahşan Karadağ’dan sektör hakkında bilgi alırken, markanın ürünlerini de inceledi. 

“Üst düzey yetkililerin başarımıza ortak olmasından gurur duyuyoruz” 

Seramiksan İtalya Genel Müdürü Rahşan Karadağ, ziyarete ilişkin düşüncelerini şu şekilde paylaştı: “Milano’daki Ticaret Ateşemiz Kadir Eser’e İtalya’daki merkezimize nezaket ziyaretinde bulunduğu için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Üst düzey yetkililerin, ülkemizi temsil ettiğimiz merkezimize gelerek başarımıza ortak olmasından gurur duyuyoruz.” 

“İtalyadaki tüketicilere doğrudan hitap ediyoruz”

“İyi tasarım ve iyi ürün herkesin hakkı” mottosuyla İtalya’daki faaliyet alanlarını da genişleterek tüketicilere doğrudan ulaştıklarını belirten Seramiksan İtalya Genel Müdürü Rahşan Karadağ, “Ülkemizdeki fabrikalarımızda ürettiğimiz karo, vitrifiye ve yapı kimyasalları ürünlerimizi dünyanın dört bir yanına ihraç ediyoruz. İtalya ise bizim için tüketici kitlemize doğrudan hitap etme şansı yakaladığımız özel bir bölge oldu” diyerek sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Hem ülkemizdeki hem de İtalya’daki faaliyetlerimize yalnızca karo ve vitrifiye ürünlerimizle de sınırlandırmıyoruz.  İtalyan tasarım algısını Seramiksan kalitesiyle ürüne dönüştüren banyo mobilyası markamız VOQ ile de sektöre yeni bir soluk kazandırmaya devam ediyoruz. Karo ya da vitrifiye ürünlerimizi tercih eden müşterilerimizin banyolarını bütünsel ve estetik mekanlara dönüştürmelerini sağlıyoruz. Doğanın ve zamanın değerini bilen, yeni nesil seramik ve vitrifiye ürünlerimizle hayal edilen banyoları yaratırken, yenilikçi teknolojimiz ve yılların tecrübesiyle VOQ ile de banyo konseptini tamamlıyoruz.”

Themore Concept’ten samimi ve konforlu mutfak çözümleri

Hem yemek pişirdiğimiz hem de sevdiklerimizle keyifli vakitler geçirdiğimiz mutfaklar, her zaman yeniliğe ve pratik çözümlere açık bir alan olarak öne çıkıyor. Bu alanlarda sıcak görünüm oluşturmak da önem taşıyor. Tüm yaşam alanları için her zevk ve ihtiyaca yönelik tasarım koleksiyonuna sahip olan Themore Concept, klasik bir tasarıma sahip olan Trinity Koleksiyonu ile mutfakları daha işlevsel, estetik ve konforlu bir hale getiriyor.

Mutfaklar, evlerimizin kalbinde yer alır ve hem sıcak hem de davetkâr bir ortam yaratmak için özenle tasarlanması gerekir. Sürekli yenilenen, değişen yaşam stillerine ve farklı bakış açılarına hitap eden Themore Concept, doğallığın ve sıcaklığın ön planda olduğu Trinity Koleksiyonu ile mutfaklara yeni bir soluk getiriyor. Yerden tasarruf sağlayan dolapları, cam kapaklı vitrinleri ve doğal ahşap kapakları ile hem modern bir tasarım hem de fonksiyonel bir kullanım oluşturan Trinity Koleksiyonu, mutfaklarda sıcak ve samimi bir atmosfer oluşturuyor.

Bir mutfak için aranan her şey bu koleksiyonda bir araya geliyor

Doğal ahşap kapaklar ile mutfak dolaplarında klasik bir hava oluşturan Trinity Koleksiyonu; siyah kulpları ve cam dolapları ile ön plana çıkıyor. Açık raflar yerine cam kapaklı vitrinlerle mutfak eşyalarını sergilerken tozdan ve kirden koruma avantajı sağlayan koleksiyon, mükemmel iç aydınlatması ile görsel bir şölen oluşturuyor. Ayrıca, küçük ve dar mutfaklar için yerden tasarruf sağlayan dolapları ile kompakt ve akıllı bir depolama çözümü sunan koleksiyon, dar alanları en verimli şekilde kullanmaya yardımcı oluyor. Bununla birlikte, küçük alanları daha verimli kullanmaya yardımcı olan çok fonksiyonlu mobilya tercihlerine sahip koleksiyon, tezgah olarak kullanabilen mutfak adasının, yemek masası ve ekstra depolama alanı olarak kullanılmasına da imkan sağlıyor.

ABD’de İnşaat Harcamaları Azaldı

ABD’de inşaat harcamaları nisanda artış beklentisinin aksine yüzde 0,1’lik azalış kaydetti.

ABD Ticaret Bakanlığı, nisan ayına ilişkin inşaat harcama verilerini açıkladı.

Buna göre, ülkede inşaat harcamaları, mevsim etkilerinden arındırılmış olarak nisanda bir önceki aya kıyasla yüzde 0,1 azalarak 2 trilyon 99 milyar dolar oldu.

İnşaat harcamalarına dair piyasa beklentisi bu dönemde yüzde 0,2 artması yönündeydi. İnşaat harcamaları martta da yüzde 0,2 azalmıştı.

Kamu inşaat harcamaları nisanda yüzde 0,2 ve özel sektör inşaat harcamaları yüzde 0,1 azaldı.

İnşaat harcamaları nisanda yıllık bazda ise yüzde 10 arttı.

Türk Müteahhitler Kosava’da 1,5 Milyar Avro Değerinde Proje Üstlendi

 

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türk müteahhitlerinin Kosova’da 1,5 milyar avro değerinde projeleri olduğunu ve bu projelerin yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağladığını belirtti.

Olpak, Türkiye’nin Kosova’ya yönelik yatırımlarında ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde önemli adımlar attığını vurguladı. Ayrıca, Türk bankalarının Kosova’da hizmet verdiğini ve Türk müteahhitlerinin önemli projelere imza attığını ifade etti. Olpak, Türkiye ile Kosova arasındaki ikili ticaret hacminin yaklaşık 750 milyon dolar olduğunu ve işbirliği alanlarının tarım, sanayi, madencilik, turizm, hizmetler ve enerji gibi sektörleri kapsadığını belirtti.

Olpak, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişimine büyük önem verdiklerini ve bu amaçla 2013’ten beri JETCO Mekanizması, 2019’dan itibaren de Serbest Ticaret Anlaşması (FTA) ile çalıştıklarını ifade etti. Türkiye’nin Kosova’ya toplam yatırımlarının 430 milyon avroya ulaştığını ve bu rakamla Kosova’ya doğrudan yabancı yatırım açısından 6. sırada olduklarını belirtti.

“Türk müteahhitlerinin Kosova’da 1,5 milyar avro değerinde projeleri var ve 10 bine yakın istihdam sağlıyorlar” diyen Olpak, Türk bankalarının da Kosova’da aktif olarak hizmet verdiğini anlattı. Türkiye’nin Kosova’ya yaptığı başlıca yatırımlar arasında havalimanı işletmeciliği, elektrik dağıtımı ve altyapı projeleri bulunduğunu belirten Olpak, iki ülke arasındaki ikili ticaret hacminin 750 milyon dolar civarında olduğunu ve işbirliği alanlarının tarım, sanayi, madencilik, turizm, hizmetler ve enerji sektörlerini içerdiğini ifade etti.

Olpak, Türkiye’nin Avrupa ile Gümrük Birliği anlaşmasının yanı sıra 28 ülkeyle Serbest Ticaret Anlaşması olduğunu ve Türkiye’ye yatırım yaparak 1 milyarın üzerinde bir nüfusa ulaşmanın mümkün olduğunu söyledi. Ayrıca, dünya ekonomisindeki önemli bir trend olan hizmet ticaretinin rolünün arttığını ve Türkiye’nin hizmet sektöründe de fırsatlar sunduğunu vurguladı. Türkiye’deki üniversitelerde eğitim gören binlerce yabancı öğrenci olduğunu ve bunlar arasında binden fazla Kosovalı öğrenci bulunduğunu belirten Olpak, sağlık sektöründe de Türkiye’nin önemli yatırımlara sahip olduğunu ve bu yatırımların birçok ülke için değerli bir örnek teşkil ettiğini söyledi.

DEİK/Türkiye-Kosova İş Konseyi Başkanı Batuhan Özdemir de, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin tarihi ve kültürel bağlar üzerine inşa edildiğini ve bu temeller üzerinde gelişmeye devam ettiğini belirtti. Özdemir, Türk yatırımlarının Kosova’daki en büyük 10 yabancı yatırım arasında yer aldığını ve eğitimden imalata, bankacılıktan altyapıya, enerjiden sağlık sektörüne kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösterdiğini ifade etti. Kosova’nın hızla artan tüketim malları ithalatının çok sayıda yatırım fırsatı sunduğunu belirten Özdemir, madencilik, demir çelik ürünleri, tarım, ev tekstili, hazır giyim, ilaç ve plastik ürünler gibi sektörlerde önemli potansiyel bulunduğunu vurguladı. Ayrıca, büyüyen inşaat ve enerji sektörlerinin de özellikle konut, altyapı projeleri ve sağlık hizmetleri alanlarında umut verici yatırım yolları sunduğunu belirtti. Özdemir, iki ülkenin AB’ye entegrasyon ve düzenlemeler konusunda işbirliğini sürdürürken, yeşil geçiş konusundaki işbirliğinin de tüm yönleriyle geliştirilmesine tamamen açık olduklarını ifade etti.

 

İnşaat Sektörü Değişim Rüzgarını Arkasına Alarak Büyüyecek

İnşaat sektörü, teknoloji ve malzeme bilimi alanındaki yeniliklerle sürekli olarak evrilen ve kendini yeniden tanımlayan bir endüstri olarak öne çıkıyor. Bu yenilikler, sektöre sadece hız ve verimlilik kazandırmakla kalmıyor, aynı zamanda çevresel sürdürülebilirlik, maliyet etkinliği ve yapı kalitesi gibi önemli alanlarda da büyük etkiler yaratıyor. Sektördeki değişimi değerlendiren Siltaş Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özdemir, yeni inşaat teknolojileri ve yenilikçi yapı malzemelerinin sektörü dönüştürerek geleceğin yapılaşma biçimlerini şekillendirdiğine dikkat çekti.

İleri teknolojiye yatırım yapmanın ve yenilikçi yapı malzemelerini benimsemenin inşaat sektörünün gelecekteki başarısı için kritik öneme sahip olduğunu dile getiren Siltaş Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özdemir, sektörün tüm paydaşlarının bu dönüşüm sürecinde aktif rol alması gerektiğini söyleyerek şu açıklamalarda bulundu: “Yenilikçi inşaat teknolojileri sektörü daha verimli, sürdürülebilir ve ekonomik hale getirirken, aynı zamanda daha güvenli ve estetik yapılar inşa edilmesine de olanak tanıyor. Artık şantiyelerde konvansiyonel çözümlere ek olarak inovatif çözümleri daha sık görüyoruz. Bu yenilikçi teknolojiler ile Türk inşaat sektörü gelişmeye devam ederken global arenada daha rekabetçi konuma ulaşmamıza katkı sağlıyor.”

Akıllı Bina Teknolojileri İle Enerji Verimli Yapılar İnşa Etmek Mümkün

Enerji verimliliğine yönelik çözümlerin inşaat sektöründe çok önemli bir rol oynadığını söyleyen Murat Özdemir; “Yapılarda enerjinin verimli kullanılması dünyanın sürdürülebilir geleceği için büyük önem taşıyor. Çünkü enerji verimliliğine yönelik çözümler inşaat sektörünün enflasyon ve maliyet artışlarıyla mücadelesine güç kazandırırken, dünyanın sürdürülebilir geleceğini de destekliyor. Biz de Siltaş Yapı olarak tüm projelerimizde çevresel etkiyi en aza indirmeye ve enerji maliyetlerini azaltmaya odaklanıyoruz. Çevreye ve gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzun farkında olarak her zaman bu doğrultuda hareket ediyoruz. Örneğin binalarda enerji tüketimini büyük ölçüde azaltan akıllı bina teknolojileriyle enerji tüketimini optimize ediyoruz. Şirket olarak inşaat sektöründe öncü adımlar atmaya ve hayata geçirdiğimiz tüm projelerde sürdürülebilir geleceğe ışık tutmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Yeşil Patent Sürdürülebilirlik Faaliyetlerini Destekliyor


Yeşil patentler, sürdürülebilirlik alanında yapılan çalışmaları teşvik ederek çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesine destek oluyor. Çevresel sürdürülebilirliğin öncelik haline gelmesi gerektiğini söyleyen Destek Patent CEO’su Faruk Yamankaradeniz, yeşil patentlerin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada kritik bir araç olduğunun altını çizdi.

Günümüzde sürdürülebilirlik faaliyetlerinin önemi günden güne artarken; iklim değişikliği, doğal kaynakların tehlike altında olması ve çevresel kirlilik gibi küresel sorunlar sürdürülebilirlik odaklı çözümleri kaçınılmaz hale getiriyor. Yenilikçi teknolojiler ve çevre dostu uygulamalar hem çevrenin korunması hem de ekonomik sürdürülebilirlik açısından kritik bir rol oynuyor. Bu bağlamda yeşil patentlerin önemi de günden güne artıyor.

Çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesini teşvik eden ve bu teknolojilerin korunmasını sağlayan yeşil patentler; yenilenebilir enerji kaynakları, enerji verimliliği, atık azaltma ve geri dönüşüm, elektrikli ya da hibrit araçlar ve güneş panelleri gibi alanlarda yapılan icatların tescil edilmesini sağlıyor. Ayrıca bu patentler icadın çevre kirliliğini azaltmaya, doğal kaynakları korumaya ve iklim değişikliğini hafifletmeye yardımcı olmasını şart koşuyor. Böylece çevresel etkilerin azaltılmasına katkı sağlanıyor.

“Çevresel Sürdürülebilirlik Önceliklendirilmeli”

Fikri ve sınai haklar alanında Türkiye’nin öncü şirketlerinden biri olarak hizmet veren Destek Patent’in CEO’su Faruk Yamankaradeniz, “Sürdürülebilirlik, geleceğimizi koruma altına alabilmemiz için vazgeçilmez bir unsur. Bu korumayı sağlamada yeşil patentlerin de rolü büyük. Yeşil patentler, sürdürülebilirlik alanında yapılan çalışmaları koruma altına alırken, aynı zamanda bu alanda yapılacak çalışmaları da teşvik ediyor. Elektrikli araçlar, güneş panelleri, geri dönüşüm teknolojileri gibi çevre dostu icatlar, yeşil patentlerle koruma altına alınıyor ve buluşçulara özel haklar tanınıyor. Yeşil patentin amacı, tüm dünyada sürdürülebilirlik konusundaki teşviği artırmak.” dedi.

Sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada kolektif bilincin katkısına dikkat çeken Yamankaradeniz, “Yeşil bir gelecek için çevresel sürdürülebilirliğin önceliklendirilmesini ve daha yeşil, düşük karbonlu bir geleceğe geçişte ihtiyaç duyulan; teknoloji, ürün ve hizmetlerin geliştirilmesinin desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Destek Patent olarak biz de yeşil patent hizmetlerimizle yalnızca inovasyon anlamında değil, aynı zamanda sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmayı amaçlayan geniş kapsamlı bir hareketin de parçası olmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Avrupa’daki Yeşil Dönüşüm Türk İklimlendirme Sektörü İçin Fırsat Mı, Tehdit Mi?

Dünya genelinde üretim prosesleri, yaygın tüketim alışkanları ve gereksinimler, dünyanın sunduğu kaynaklarla karşılanamayacak bir noktaya geldi. Bu noktada iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini en aza indirmek ve süreci tersine çevirmek için fosil yakıt kullanımını yenilenebilir enerji kaynakları ile ikame etmek, enerjiyi ve kaynakları verimli kullanmak gibi bir dizi aksiyon planı ve bu konulara ilişkin yasal düzenlemeler de giderek artıyor. Birleşmiş Milletler tarafından açıklanan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve Avrupa Yeşil Mutabakatı ile hızlanan iklim mücadelesi hareketinin dünya çapında bir dönüşüm başlattığını vurgulayan İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, özellikle Avrupa’da yükselen yeşil dönüşümün doğru stratejilerle ele alındığında Türk iklimlendirme sektörü için büyük bir fırsat olacağını söyledi.

Su kaynaklarının azalması, dünya coğrafyasında daha fazla bölgenin kuraklık tehdidi ile karşı karşıya kalması, fosil yakıtların kullanımına bağlı olarak atmosferdeki sera gazı miktarının artması ve sınırlı kaynaklarda kritik düzeye ulaşılması, tüm sektörlerde olduğu gibi iklimlendirme sektöründe de ekolojik bir bakış açısını zorunlu kılıyor. Bu önemli konuya dikkat çeken İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, Türk iklimlendirme sektöründe yeşil dönüşümü benimseyen ve sürdürülebilirlik çalışmalarına önem veren sektör oyuncularının doğru ve hızlı adımlarla Avrupa Birliği ülkelerindeki stratejik konumunu daha da güçlendirebileceğini belirtti.

Ülke Ekonomisini Ve Sanayisini Sürdürülebilir İlkelerle Dönüştürmek Şart

Sektör olarak Avrupa Birliği’nin döngüsel ekonomi stratejisi ile uyumlu ekodizayn kriterlerine ve Avrupa Enerji Verimliliği Standartları’na uygun sürdürülebilir ürünler ürettiklerini ifade eden Mehmet Şanal; “Avrupa Birliği ülkelerinin karbon salımını azaltmak için koyduğu hedefler doğrultusunda; soğutma alanında daha çevreci gazların kullanımı, cihaz verimlilik performanslarının yükseltilmesi (EER, SEER, COP) ve verimlilik değerleri yüksek ürünlerin kullanımı zorunlu hale getirildi.  Özellikle ısıtma alanında yeni nesil çevreci ısı pompası gibi ürünlerin kullanılması teşvik edilmekte ve bu doğrultuda mümkün olduğunca doğal gaz kaynaklı ısı üreticilerinden uzaklaşmanın hazırlıkları başladı. Bu noktada sektör olarak enerji verimliliği yüksek, doğayı ve insanı koruyan cihazlar ile iklim ve havaya yönelik birçok sektör faaliyetini etkin bir şekilde yönetiyor ve sürdürülebilirlik konusuna istikrarlı bir şekilde adapte oluyoruz. Ancak daha kapsamlı ve çok yönlü adımlar atmaz, yakın gelecekte ülke ekonomisi ve sanayisinin yapısını yeşil, sürdürülebilir ilkeler ve gereklilikler doğrultusunda dönüştürmezsek en büyük ticaret partnerimiz olan Avrupa Birliği ülkelerindeki etkinliğimizi yitirebiliriz. Aynı şekilde sanayi ve enerjide karbon emisyonlarını düşürmezsek 2026 yılı itibarıyla mali yükümlülüğü uygulamaya konulacak olan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasından kaynaklı ek maliyetler sebebiyle fiyat bazlı rekabet avantajımızı korumakta zorlanabiliriz” dedi.

“Olası Bir Krizi Cazip Bir Fırsata Dönüştürmek İçin Çalışmalarımızı Sürdürüyoruz”

İklimlendirme sektörünün önde gelen firmalarıyla Avrupa’daki mevcut pazarı korumak adına ürünleri ekodizayn kriterlerine uygun hale getirmek için var güçleriyle çalıştıklarının altını çizen Şanal; “Avrupa’daki yeşil dönüşüme hızlı bir şekilde adapte olursak muhtemel bir krizi cazip bir fırsata dönüştürebiliriz. Sektörümüzün, başta AB ülkeleri olmak üzere mevcut pazarlarını koruması, pazarda hızlı aksiyon alması ve yol haritası oluşturması şart. Bu noktada firmalarımızın daha fazla farkındalık kazanması, teknolojik gelişmeleri daha sıkı takip etmesi ve sektöre entegrasyon sağlanması, temiz, akıllı ve yeni teknolojilerin adaptasyonu, sektörde döngüsel ekonomi perspektifinin etkinleştirilmesi gibi konularda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm bunlara ek olarak yenilenebilir enerji kullanımı ile düşük emisyonlu ham madde seçiminin artırılması, karbon ayak izi, su ayak izi, atık yönetimi gibi kritik konularda kurumsal adımların atılması, yenilenebilir enerji yatırım projelerinin artırılması gibi çalışmalarda sektöre destek olmaya ve bu alanlarda dönüştürücü projelere imza atmaya da devam edeceğiz. Çok yakın bir zamanda ise sektörümüzde faaliyet gösteren tüm firmalarımızın sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm perspektifinde adımlar atmasını teşvik etmek için İklimlendirme Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı’nı kamuoyuyla paylaşacağız. Altı farklı eylem alanında 25 stratejik hedefin yer aldığı eylem planımızın olası bir krizi fırsata çevirmede rehber görevi görmesini amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

Vitra’dan Her İhtiyaç Ve Tarza Uygun Duş Kabinleri

Yıkanma alanlarındaki ihtiyaçlara yönelik kapsamlı çözümler üreten VitrA, duş kabinlerinde sunduğu zengin ölçü, renk ve desen seçenekleriyle banyoların havasını değiştiriyor. Duş kabinlerindeki ön ve yan panellerin her zevke uygun kombinasyonlarla tercih edilebilmesi, çok sayıda banyo tasarımı alternatifi yaratılmasını sağlıyor.

Tüm duvar tipleriyle uyum sağlayan VitrA Duş Kabinleri, standart kapılı veya kolay giriş-çıkış sağlayan sabit panel seçenekleri sunuyor. Standart kapılı, parlak gümüş ve mat siyah profiller şeffaf veya degrade camlarla uygulanabilirken, mat siyah profilli sabit paneller ise füme ve şeffaf cam seçenekleriyle kombinlenebiliyor.

VitrA Duş Kabinleri, tasarım detayları sayesinde kısa sürede kolayca kurulabiliyor. Panellere entegre edilen bağlantı parçaları ve eşit profil kalınlığına sahip ön ve yan panel tasarımları, standart duş kabinlerinin aksine ek bir modüle ihtiyaç duyulmadan istenilen kombinasyonu kolaylıkla uygulama imkanı sağlıyor.

Duş kabinlerinin özel bir dayanıklılık testinden geçen camları, 60 kiloya kadar ağırlık ve darbelere dayanabiliyor. Dakikada 33 litre su püskürtülerek yapılan sızdırmazlık testleri, VitrA Duş Kabinlerinin tam sızdırmazlık sağladığını gösteriyor. Mekanik aksamlarının dayanıklılığı 80 bin kez açma – kapama uygulaması yapılarak test edilerek uzun ömürlü bir kullanım sunuyor.

Nurdağı Devlet Hastanesi İnşaatında Sona Gelindi

Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde depremlerden etkilenen yeni devlet hastanesinin inşaatı %98 oranında tamamlandı.

Deprem sonrası yıkılan eski hastanenin yerine kurulan sahra hastanesi ve mobil sağlık hizmetleri ile bölge halkına sağlık hizmeti sunuldu.

Yeni hastanenin inşaatını yürüten mühendis Semih Arslan, yaptığı açıklamada, yıkılan eski binanın yerinde yükselen yeni hastanenin %98’inin tamamlandığını belirtti.

Arslan, hastanenin 17 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edildiğini, 2 katlı ve çelik konstrüksiyonlu olduğunu ifade etti. Ayrıca, hastanede 12 poliklinik odası, 16 yatak kapasiteli yoğun bakım ünitesi ve 4 ameliyathane bulunduğunu, inşaatın büyük ölçüde tamamlandığını ve yakında hasta kabulüne başlanacağını sözlerine ekledi.

Güncel hastane inşaatlarını listelemek için tıklayın.

Çorum Devlet Hastanesi İnşaatı 7 Yıl Aradan Sonra Yeniden Başladı

2017 yılında bazı bölümleri yıkılan ve 7 yıldır atıl durumda bekleyen Çorum Devlet Hastanesi’nin inşaatına yeniden başlandı. CHP Çorum Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Mehmet Tahtasız, İl Genel ve Belediye Meclis üyeleriyle birlikte inşaat çalışmalarının başladığı alana giderek Çorum halkına müjdeyi verdi.

Şantiyede incelemelerde bulunan CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, yetkililerden bilgi aldı. Tahtasız, “7 yıldır sürdürdüğümüz mücadele sonunda başarıya ulaştı. Yıkılmaması gerektiğini söylediğimiz halde yıkılan Çorum Devlet Hastanesi, sembolik temel atma törenimizden sonra nihayet gerçek anlamda yapımına başlandı. 5 defa ihaleye çıkmasına rağmen ihalesi yapılamamıştı. Bu konuyu sürekli gündeme taşıyarak bir an önce yapılmasını sağladık. Yapımına başlanması biraz zaman aldı ama ilimiz için hayırlı olsun. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Mevcut eski binanın güçlendirileceğini belirten Tahtasız, yapılan ek hastane binası hakkında şu bilgileri verdi: “17 bin 659 metrekare alanda bulunan ve 185 yatak kapasitesine sahip mevcut bina güçlendirilecek. Yapımına başlanan ek binada ise 51 poliklinik, 6 ameliyathane, 24 yetişkin yoğun bakım, 6 yeni doğan yoğun bakım, 16 acil müşahade yatağı ve 3 TDL odası ile birlikte toplam 234 yatak kapasitesine sahip olacak. 730 milyon TL bedelle ihale edilen hastane inşaatı, tasarruf tedbirlerine takılmadan ödemeler yapılırsa 700 gün veya daha kısa sürede tamamlanacak. İlimiz için hayırlı olsun.”

Kampüs Alanındaki Okul İnşaatları Tamamlanmak Üzere

Çanakkale’nin Biga ilçesinde hızla devam eden kampüs bölgesi inşaatları, öğrencilere modern ve donanımlı eğitim alanları sunmaya hazırlanıyor.

Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, inşaat alanını ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceledi. Yüklenici firma yetkililerinden projelerin son durumu hakkında detaylı bilgi alan Kaymakam Dolu, yapılan çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İnşaatın planlanan sürede tamamlanması için özveriyle çalışan tüm ekibe teşekkür eden Kaymakam Dolu, kampüsün ilçeye büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Modern Eğitim Alanları ve Sosyal Tesisler

Yeni kampüs bölgesinde, öğrencilere hem eğitim hem de sosyal alanlar sunulacak. 200 kişilik öğrenci yurdu, modern ve konforlu tasarımıyla barınma ihtiyacını karşılayacak. 32 derslikli okul ve 24 derslikli iki okul, geniş sınıfları ve teknolojik altyapılarıyla dikkat çekiyor. Ayrıca, yemekhane ve konferans salonu bulunan çok amaçlı bina, öğrencilerin ve öğretmenlerin sosyal ve kültürel etkinliklerini gerçekleştirebilecekleri bir alan olacak.

Eğitimde Kalite Artacak

Kampüs alanındaki yeni okullar, Biga ilçesinin eğitim kalitesini yükseltmeyi hedefliyor. Modern eğitim materyalleri ve teknolojik altyapıyla donatılan sınıflar, öğrencilerin daha verimli ve etkili bir eğitim almasını sağlayacak. Kampüs içerisindeki sosyal tesisler ise öğrencilerin ders dışı aktivitelerle sosyal becerilerini geliştirmelerine imkan tanıyacak.

Eğitim binası kategorisindeki güncel inşaat projelerini listelemek için tıklayın.

Çanakkale’de Konut Fiyatları Son 3 Yılda Yüzde 1000 arttı

Eva Gayrimenkul Değerleme Çanakkale’deki konut piyasasını mercek altına aldı.   Çanakkale’de 3 yıl içerisinde ortalama konut m2 birim fiyatları 3.500-TL/m2 iken, %1000 artışla 35.000-TL/m2’ye kadar yükseldi. Arsa fiyatları 15.000 – 60.000-TL/m2 civarında, değişiyor.

Eva Gayrimenkul Değerleme Uzmanları Efe Can Altıntaş Ve Olcay Aygün Çanakkale’deki konut piyasasını inceledi.

Çanakkale merkez bölgesinde yeni gelişen bir bölge olan Karacaören bölümünde konut projelerinin havuzlu şekilde imal edilmeye başlandığı ve bu tip projelerde konu fiyatlarının 40.000TL/m2 ile 45.000TL/m2’ye kadar yükseldiği, sahil kısmında ise 50.000TL/m2 ile 60.000TL/m2 civarında satış rakamı olduğu, kira m2 birim değerlerinin ise 180-250 TL/m2 civarında olduğu görülmüştür.

Konut Metrekare Birim Fiyatları 3.500-TL/m2 İken 35.000-TL/m2 Oldu

Çanakkale’de konut stoku kısıtlı. Şehir genelinde özellikle kent merkezinde arsa m2 birim değerlerinin afaki yükselişi ve global piyasalarda emtiaların artması ve inşaat maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle son 3 yıl içerisinde ortalama konut m2 birim fiyatları 3.500-TL/m2 iken 35.000-TL/m2(%1000) civarında artış göstermiştir. Çanakkale’deki konut fiyatları çevre illerin konut indexinin üzerinde, dolara karşı pozitif reel bir artış sergileyerek son üç yılı geride bıraktı. Bu artışın arkasındaki nedenlerin devam etmesi nedeniyle artışın süreceğini bekleyenlerin sayısı artıyor.

Bu Köylere Talep Artıyor

İstanbul’a olan yakınlığından dolayı özellikle Avrupa yakasında bulunan Eceabat İlçesinin Kumköy, Yalova ve Bigalı Köyleri ile Tarihi Yarımada içerisinde kalan Seddülbahir ve Alçıtepe Köylerine de talep artmaktadır.

Arsalar Ve Konutlar Yatırımcılar Tarafından Rağbet Görüyor

Çanakkale’de arsalar da konutlar da yatırımcılar tarafından rağbet görüyor. Her iki tipteki taşınmazı da tercih eden farklı kitle var. Her iki alıcı grubunun alım iştahı yüksek. Çanakkale İlinin merkezinde bulunan konut fiyatları diğer büyükşehirlere görece düşük olması nedeniyle şehir merkezinde konutların orta gelir tarafından tercih edildiği, bu konutlarda İstanbul’dan uzaktan çalışan veya hibrit çalışan kitlenin alım yaptığını görüyoruz. Ancak arazi yatırımlarında ise daha çok üst gelir grubunun ikincil konut amaçlı aldığı çiftlik evi, müstakil ev yapımına uygun arsa ve arazilerin tercih edildiği, ayrıca gelecekteki yapılaşma beklentisi nedeniyle şehir merkezlerine yakın konumlardaki arazilerin yoğun alımının olduğunu görüyoruz. Özellikle çiftlik evi veya müstakil ev inşa edilmeye müsait arazilerin, sadece İstanbullu üst gelir grubu tarafından değil bütün ülke genelinde emeklilik hayallerini kuran kişilerce emeklilik yatırımı olarak alındığına şahit oluyoruz. Özellikle il genelindeki arsa ve arazilerin son dönemde hız kesmeden satışlarının devam ettiğini görüyoruz.

Arsa fiyatları müstakil yapılaşmanın bulunduğu bölgelerde 25.000-30.000-TL/m2 civarında

Merkez: Merkez bölgesinde konut imarlı arsaların yeni imara açılan bölgelerde, kat sayısı fazlalığıyla doğru orantılı olarak 15.000-20.000-TL/m2 civarında, merkez bölgesinde arsa arzının daha az bulunduğu bölgede 50.000-60.000-TL/m2 civarında, sayfiye bölgesi olan müstakil yapılaşmanın bulunduğu bölgelerde ise 25.000-30.000-TL/m2 civarında.

İmarsız tarım arazilerinin ise merkeze yakınlığına göre 500-2.500-TL/m2 civarında olacağı gözlemlenmiştir.Ayvacık bölgesinde Assos sahil bölgesinde, köyiçi imarlı arsaların m2 birim değerinin deniz manzarası durumuna göre 8.000-15.000 TL/m2 civarında, tarla ve zeytinliklerin ise 500-2.000-TL/m2 civarında olduğu gözlemlenmiştir.

Bayramiç: Bayramiç bölgesinde kazdağları eteklerinde bulunan tarlaların yol ve eğim durumuna göre 200-400 TL/m2 civarında, köyiçi imarlı arsaların ise 2.000-5.000-TL/m2 civarındadır.

Çanakkale Köprüsü’nün civarındaki arazilerde fiyatlar 1.500-3.000-TL/m2

1915 Çanakkale Köprüsünün tamamlanmasından sonra ulaşım ve lojistik olarak avantajlı duruma gelen Çanakkale İlinde köprünün Anadolu yakası ayağı olan Lapseki İlçesi ile Avrupa yakası ayağı olan Gelibolu İlçesi, özellikle gelişim göstermektedir. 1915 Çanakkale Boğaz köprüsü yatırımından dolayı revaçta olan Lapseki İlçesinin coğrafi konumu ve kent merkezine olan yakınlığından dolayı bölgede imara yeni açılan bölgeler mevcuttur. Ancak mücavir alan dışında, Köprüye yakın konumda olan arazilerde henüz imar planı çalışmaları tamamlanmamış durumdadır. Ağırlıklı tarım arazisi olan köprü civarında Anadolu yakası ayağında olan tarım arazilerinin köprü manzarası durumuna göre 1.500-3.000-TL/m2 civarında, Avrupa ayağında olan tarım arazilerinin ise 800-2.000-TL/m2 civarında alıcı bulduğu gözlemlenmiştir.

Roca’dan Banyolarda Fark Yaratan Armatürler

Banyo alanları için geliştirdiği armatür, lavabo, klozet ve duş sistemleri gibi çözümlerde modern teknolojiyi estetikle birleştiren Roca, her türlü zevk ve ihtiyaca yanıt veriyor.

Türkiye’nin 3 büyük armatür fabrikasından biri olan Eskişehir fabrikasında ürünlerini geliştiren Roca, banyolara zarafet ve fonksiyonellik getiriyor. Banyo alanları için tasarladığı ve ürettiği yenilikçi ürünleriyle dünyanın önde gelen markalarından Roca, Türkiye’nin 3 büyük armatür fabrikasından biri olan Eskişehir fabrikasında 1 milyon parçayı geçen üretim gerçekleştiriyor. Estetik ve fonksiyonelliği ile ön plana çıkan armatürlerini İspanya, Portekiz, Fransa, Fas ve Bulgaristan başta olmak üzere toplam 40 ülkeye ihraç eden Roca, banyo tasarımlarında fark yaratıyor.

4 Çeşit Kaplama Seçeneği İle Uzun Ömürlü Bir Kullanım Sağlıyor

Geniş ürün gamında her ihtiyaca ve banyo tasarıma yönelik armatür tasarımı bulunan Roca,ödüllü serisi Ona Koleksiyonu ile Akdeniz ruhunu banyolara taşıyor. Ona armatürler, sade tasarımlı kumanda kolları, 3 farklı yükseklikteki ince gövdesi ve 4 çeşit kaplama seçeneği ile dikkat çekiyor. Evershine® kaplama teknolojisi sayesinde korozyona karşı ekstra koruma sağlayan Ona Koleksiyonu, Everlux® kaplama teknolojisi ile armatürlerin renkleri daha canlı ve dayanıklı hale gelmesine imkan sunuyor. Ayrıca, sürdürülebilirliğin büyük bir önem taşıdığı günümüzde; Cold Start teknolojisi ile enerji tüketiminde verimlilik sağlıyor. Titanyum siyah, Rose gold, krom, mat siyah ve mat beyaz renk alternatifleriyle tüm banyolara uyum sağlayan Ona armatürler, estetik ve işlevselliği bir arada sunuyor.

Temassız Kullanımı İle Üst Düzey Hijyen Sunuyor

Roca’nın bir diğer armatürü L20 serisi de, temassız özelliği ile ön plana çıkıyor. Özellikle otel, havaalanı ve kafe gibi yoğun kullanılan ortak alanlarda üst düzey hijyen sağlayan L20 serisi, modern teknolojiyi banyo alanlarına taşıyor. Kızılötesi sensörler sayesinde su akışını otomatik olarak kontrol edebilen bu armatürler, hem enerji tasarrufu hem de hijyen sunuyor.

Klasik Şıklık Ve Fonksiyonellik Bir Arada

Roca’nın klasik görünüm severler için özel tasarladığı Carmen serisi, geçmişin zarafetini modern teknoloji ile buluşturuyor. Klasik ve şık tasarımı ile banyolara nostaljik bir hava katan Carmen serisi; iki kumanda kollu tasarımı ile kullanım kolaylığı sağlarken, dayanıklı yapısı ile uzun yıllar boyunca ilk günkü şıklığını koruyor. Klasik stili fonksiyonellik ile birleştiren Carmen armatürler, hem klasik tarz hem de teknoloji sevenler için ideal bir seçenek sunuyor.

Cold-Start Özelliği İle Çevre Dostu Bir Kullanım Yaratıyor

Cold-start teknolojisi ile dikkat çeken Cala serisi ise su tasarrufu ve enerji verimliliğini bir araya getiriyor. Orta konumda açıldığında sadece soğuk su akıtarak kombinin gereksiz çalışmasını önleyerek enerji tasarrufu sağlayan Cala serisi, 38mm çapındaki ince gövdesi ve zarif tasarımı ile modern banyolar için estetik ve çevre dostu bir seçenek sunuyor. Beyaz, krom ve mat siyah renklere sahip koleksiyon, 3 farklı yüksekliğe sahip tasarımları ile tüm banyolara uyum sağlıyor.

“Dünyada Sürdürülebilir Enerjiye Geçiş Süreci Yaşanıyor”

Yenilenebilir enerji kaynakları arasında ilk sırada yer alan güneş enerjisi, bu alandaki dönüşümde stratejik bir rol üstleniyor. IEA ve Statista’ya göre güneş enerjisi kullanıcıları yılda yaklaşık 35 ton karbon emisyonu ve 75 milyon varil petrol tasarrufu sağlıyor. Sektörde 2021 ila 2031 yılları arasında küresel büyüme oranının yüzde 27 olması bekleniyor. Küresel solar çatı kaplama endüstrisinin 2031 yılına kadar yaklaşık 185 milyar avro (yaklaşık 200 milyar dolar) gelir elde etmesi öngörülüyor. Bu istatistikler, yenilenebilir enerjiye küresel geçişte güneş enerjisinin hayati rolünün altını çiziyor. Güneş enerjisi odaklı hizmetler sunan Solartec, enerji sektöründeki dönüşüme uygun olarak konumunu giderek güçlendiriyor. Solartec Kurucusu Yiğit Mehmet Uzunal, “Dünyada sürdürülebilir enerjiye geçiş süreci yaşanıyor. Güneş enerjisi, bu alandaki küresel dönüşümde kritik bir rol oynuyor. Küresel enerji sektörü yönünü güneşe çevirdi” dedi.

Solartec Kurucusu Yiğit Mehmet Uzunal, sektördeki gelişmeleri değerlendirdi. Güneş enerjisinin yenilenebilir enerji çözümleri arasında ön planda olduğuna işaret eden Uzunal, teknolojideki gelişmelerin sektörü yönlendirdiğine işaret etti. Uzunal, kamu otoritelerinin güneş enerjisine yönelik olumlu yaklaşımlarının ve politikalarının da sektörü geliştirdiğini belirterek, “Dünyada sürdürülebilir enerjiye geçiş süreci yaşanıyor. Çevre bilincinin artması ve geleneksel enerji kaynaklarının azalması güneş enerjisine talebi giderek artırıyor. Güneş enerjisi, bu alandaki küresel dönüşümde kritik bir rol oynuyor” diye konuştu.

“Güneş Enerjisi Sektöründe Benzeri Görülmemiş Bir Büyümeye Tanıklık Ediyoruz”

Sektördeki büyümeyi, güneş teknolojilerinin gelişimine ve yaygınlaşmasına bağlayan Yiğit Mehmet Uzunal, şu bilgileri paylaştı; “Güneş ışınlarını çift yönlü yakalayan çift yüzeyli güneş panelleri, yüksek verimlilik ve düşük üretim maliyetleri ile bilinen perovskit güneş pilleri gibi yenilikler, sektörde devrim niteliği taşıyor. Ayrıca, enerji depolama çözümleri, güneş enerjisinin depolanmasını ve yönetilmesini kolaylaştırarak, yenilenebilir enerjiye yeni çözümler sunuyor. Bu sebeple küresel enerji sektörü yönünü güneşe çevirdi”

Dünyada güneş enerjisi yatırımlarının giderek arttığına dikkat çeken Uzunal, “Çin, Hindistan ve ABD gibi ülkeler, güneş enerjisi altyapısına ve araştırmalarına yoğun yatırım yapıyor. Bu ülkeler, küresel manada sektörün öncüleri diyebiliriz. Tüm bunların karbon ayak izini azaltmak, yeni istihdam alanları oluşturmak ve ekonomik büyümeyi desteklemek gibi amaçları var. Güneş enerjisi sektöründe benzeri görülmemiş bir büyümeye tanıklık ediyoruz, diyebiliriz. Solartech olarak bu bilinçle yatırımlarımıza devam ediyoruz”

“Güneş Tertemiz Bir Gelecek Vadediyor”

“Güneş enerjisinin umut veren doğasına inanıyoruz. Çünkü güneş gerçekten tertemiz bir gelecek vadediyor” diyen Uzunal, şunları kaydetti: “Küresel bir enerji geçişinin ön safındayız. Bu bilinçle sektöre yönelik yeni çözümler üretiyor, yenilenebilir enerjide hizmet standartlarımızı sürekli güncelliyoruz. Şebeke elektriğine göre daha uygun maliyetli ve güvenilir bir enerji kaynağı sağlıyoruz. Uçtan uca proje çözümleri ile sanayi tesislerinden ticarethanelere, meskenlerden bahçelere kadar birçok alanda ve mekanda karbon ayak izlerini azaltıp, enerji maliyetlerini düşürmeye yardımcı olan anahtar teslim güneş enerjisi santrali hizmetleri sağlıyoruz”

“GES Yatırımlarını Kâr Kaynaklarına Dönüştürüyoruz”

Yiğit Mehmet Uzunal, kuruldukları 2019 yılından bu yana güneş enerjisi santrali yatırımlarını kâr kaynaklarına dönüştürdüklerini vurgulayarak, “Projelerimiz en katı standartlara göre tasarlanıyor. Proje geliştirme, inşaat ve işletme kısımlarını içeren hizmetlerimiz, teknolojik gelişmelere aşina profesyonel bir ekip tarafından veriliyor. Güneş santrali projelerinde saha seçiminden işletmeye kadar temel proje aşamalarında danışmanlık da sağlıyoruz. Tüm fizibilite çalışmalarını ve müteakip proje tasarım sürecini dokümantasyon desteği ile birlikte kusursuz ve sorunsuz bir şekilde tamamlıyoruz” sözlerine dikkat çekti.

Edirne Belediyesi 2 Otel Arazisini Satışa Çıkardı

Edirne Belediyesi 2 otel arazisini 52 milyon liraya satışa çıkardı

Edirne Merkez Kocasinan Mahallesi 3023 ada 1 parseldeki 3.218 metrekare büyüklüğündeki ticaret+turizm+konut imarlı arazi 40 milyon TL muhammen bedelle satışa çıkarıldı. Merkez Kocasinan Mahallesi 3045 ada 8 parseldeki 884 metrekare büyüklüğündeki ticaret+turizm imarlı arazi ise 12 milyon 500 bin TL muhammen bedelle satışa çıkarıldı.

2 arazinin satış ihalesi 25 Haziran saat 14.10’da Edirne Belediyesi Encümen Salonunda gerçekleştirilecek.

TMMOB: Küçükçekmece’deki Çökme Olayından Ders Alınmalı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, 2 Haziran 2024 tarihinde Küçükçekmece’de çöken binayla ilgili basın açıklaması yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

2 Haziran 2024 tarihinde İstanbul’da, Küçükçekmece Kartaltepe Mahallesi’nde Belediye Caddesi ile Geçit Sokağı’nın kesişimindeki zemin artı üç katlı bina maalesef aniden çöktü. Basına yansıyan açıklamalara göre enkaz altında kalan bir kişi hayatını kaybetmiş, 8 kişi de yaralı olarak kurtarılmıştır. Öncelikle hayatını kaybeden vatandaşımızın yakınlarına baş sağlığı ve sabır, yaralılara acil şifa dileriz. Olay sabahın erken saatlerinde, cadde ve sokaktaki trafik ve yaya yoğunluğunun az olduğu sırada gerçekleşmeseydi daha fazla can kaybı ve yaralı sayısı ile karşı karşıya olabileceğimize de özellikle dikkat çekmek istiyoruz.

Basın ve kamuoyu ile paylaşılan bilgilere göre söz konusu bina yalnızca taşıdığı düşey yükler altında yani deprem gibi herhangi bir etkiye veya zorlanmaya maruz kalmadan henüz belirlenemeyen nedenlerle çökmüş gibi görünüyor. Küçükçekmece Belediye Başkanı tarafından yapılan açıklamada binanın 1988 yılında iki katlı olarak inşa edildiği, sonradan iki katın daha kaçak olarak ilave edildiği ve dört katlı hale getirildiği ifade edilmiştir. Bu açıklamalar da olayın vahametini ortaya koymakta, İstanbul’da mevcut binaların azımsanamayacak kısmının yapı güvenliği açısından ne durumda olduğunu bir kez daha göstermiş, yapı stoku sağlığının tespit edilmesinin ve iyileştirilmesinin ne kadar önemli olduğunu tekrar hatırlatmıştır.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası olarak yıllardır bu konuda da yetkilileri uyarmaya, halkımızı bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Bu olay nedeniyle görüşlerimizi paylaşmak, uyarılarımızı tekrar hatırlatmak isteriz.

Mevzuat ve uygulamadaki eksiklikler hem mevcut yapıların güvenli hale getirilmesine hem de yeni yapıların güvenli olarak inşa edilmesine engel olmaktadır. Yanlış kentleşme politikaları, imar afları, kaçak ve sağlıksız yapılaşmaya göz yumulması, yapı denetim sistemi sorunları vatandaşları yeterli düzeyde mühendislik ve mimarlık hizmetleri almamış güvenli olmayan yapılarda yaşamaya mahkûm bırakmaktadır.

Binaların tasarım, yapım ve denetim süreçlerinde olduğu gibi, kullanım ve tadilat süreçlerinde de yeterli mühendislik hizmetlerini alması, bu süreçlerin her aşamasının ilgili kurumlar tarafından kamusal bir sorumluluk anlayışıyla izlenmesi ve denetlenmesi birincil önceliğimiz olmalıdır.

Yapılar, çevresel etkiler ve kullanım amacına yönelik yük kabulleri altında inşaat mühendisliği normlarına göre hazırlanan tasarım projelerine uygun şekilde mühendislerin yönetiminde ve denetiminde inşa edilmelidir. Yapım aşamasında şantiyede tam zamanlı görev yapan şantiye şefinin yapının tekniğe ve projesine uygun olarak inşa edilmesinde önemi büyüktür. Meslek odamız uzun süredir şantiye şefliği konusuyla ilgili mevzuat eksikliklerini ilgili bakanlık ve kamuoyu ile paylaşmakta ve sorunlara dikkat çekmektedir. Bu konuda gerekli yasal düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır. Aynı şekilde artık amaca ve ihtiyaca tam olarak hizmet edemeyen yapı denetim sistemi de yeniden düzenlenmelidir.

Aksi takdirde bu şekilde yapılan binalarla güvenli olmayan yapı stokuna yenileri eklenmeye devam etmektedir.Binalarda kullanım aşamasında tasarım projesi kabullerinin dışına çıkacak yükleme, kullanım veya taşıyıcı sistem değişiklikleri yapılmamalıdır. Kamusal otorite olan belediyeler bu konuyu çok sıkı denetlemelidir. Binanın servis ömrü boyunca güvenli kaldığı takip edilmeli, yapı sağlığının izlenmesi için kimlik belgesi oluşturulmalıdır.Küçükçekmece’de yaşanan olay İstanbul’un beklediği depremin etkileri düşünüldüğünde mikro boyutta kalmaktadır. Depremi bekleyen İstanbul’da mevcut yapı stoku güvenlik durumunun belirlenmesi için gerekli çalışmalar başlatılmalı, başlatılmış olanlar hızlandırılmalıdır. Kentsel Dönüşüm adı altında herhangi bir veriye, plana, programa dayanmayan uygulamalar tekil olarak bazı binaları güvenli hale getirse de İstanbul’u deprem ve diğer afetlere daha hazır hale getirmemekte, hatta bazı yerlerde altyapı yetersizliğine, imar ve dolayısıyla nüfus artışına neden olarak kentsel riskleri artırmaktadır. İstanbul gibi mega bir kentin yapı stoku sağlığının iyileştirilmesi rasgele seçilmiş binaların yıkılıp, yenilenmesiyle gerçekleştirilemez. Yerel ve merkezi yönetimler arasındaki yetki kargaşası ortadan kaldırılmalı, gündelik siyasi hesaplarla birbirlerinden bağımsız çalışma anlayışına son verilmeli, üniversitelerle, meslek kuruluşlarıyla, uzman kurumlarla iş birliği yapılmalı ve kentlerimizde daha güvenli, daha sağlıklı bir yaşamın inşa edilebilmesi için toplumsal seferberlik başlatılmalı, bu amaçla kamu kaynakları öncelikleri dikkate alan plan ve programlara dayanarak değerlendirilmeli ve yönlendirilmelidir.

İnşaat Mühendisleri Odası olarak konunun takipçisi olacağız. İlerleyen süreçte ortaya çıkan yeni bilgiler ışığında kamuoyunu bilgilendirmeyi, uyarı ve önerilerimizi ilgili kurumlarla paylaşmayı sürdüreceğiz.”

AKTİM Çarşı-Ofis Projesi’nde Son Durum: %40’ı Satıldı

Bilgiçler Yapı tarafından hayata geçirilen AKTİM Çarşı-Ofis projesinin yüzde 40’ının satışı gerçekleşti.

2023’ün sonunda 130 milyon dolarlık yatırım bedeliyle hayata geçirilen proje, İstanbul Ticaret Mahallesi’nde yer alıyor. 202 ila 443 metrekare arasında değişen müstakil dükkanlardan oluşan bir cadde konseptine sahip olan Aktim Çarşı-Ofis Projesi, 95 bin metrekarelik bir alana inşa ediliyor. 338 bağımsız bölüme sahip projede, ofisler ve müstakil cadde mağazaları yer alıyor.

Tasarımında Osmanlı mimarisinden izler taşıyan Aktim Çarşı-Ofis projesi yatay mimari prensiplerine uygun şekilde planlandı. 3 ana yolun birleşim noktasında stratejik bir konumda yer alan proje, TEM ve E-5 bağlantı yollarına yakınlığıyla lojistik açıdan avantaj sağlıyor. Ayrıca, 32 bin metrekarelik dev bir otoparka sahip olan projede, depolu dükkan sahipleri direkt olarak otoparka erişebilecek ve sevkiyatlarını kolayca gerçekleştirebilecekler.

Bilgiçler Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ali Emre Bilgiç’in açıklamalarına göre, İstanbul’daki ticari ihtiyaçların farkındadırlar ve projelerini bu bilinçle tasarlıyorlar. Deprem riski ve İstanbul’daki dağınık ticaret alanları gibi sorunlara çözüm sunmayı hedefleyen Bilgiçler Yapı, AKTİM Çarşı-Ofis projesiyle İstanbul merkezinde toplu ticaret alanları oluşturarak esnafları mutlu etmeyi amaçlıyor.

Bilgiç, ayrıca, projenin İstanbul’un en büyük sorunlarından biri olan otopark sorununa çözüm sunduğunu ve her dükkana özel, 3-4-5 araçlık özel park alanları sağladıklarını belirtti. Bilgiçler Yapı olarak 2016’dan bu yana 7 milyar 100 milyon liralık gayrimenkul yatırımı gerçekleştirdiklerini ve devam eden arazi alımı çalışmalarıyla yatay mimari prensiplerinden vazgeçmeden yeni projeler üretmeye devam ettiklerini de ekledi.

Melikgazi Belediyesi, 120 Müstakil Konut İçin İhale Düzenleyecek

Kayseri’de Melikgazi Belediyesi, 120 müstakil konut yapımı için kat karşılığı ihale düzenleyecek.

Yeni dönem projelerini ivedi şekilde hayata geçirmek için çalışmalara başlayan Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, Melikgazi’nin ilk yatay projesi için ihale düzenleyeceklerini belirtti.

Projenin 28 adet müstakil konutu için 26 Haziran Çarşamba günü saat 14.00’te, 32 adet müstakil konutu için 26 Haziran Çarşamba günü saat 14.30’da, 32 adet konutu için 3 Temmuz Çarşamba günü saat 14.00’te ve 28 adet konutu için 3 Temmuz Çarşamba günü 14.30’da ihale düzenlenecek.

Ülke genelindeki tüm güncel ihale duyurularına ulaşmak için tıklayın.

Haziran Ayı Kira Zam Oranı Belli Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) mayıs ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte haziran ayı kira artış oranı belli oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) mayıs ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte haziran ayı kira artış oranı belli oldu. Peki, haziran ayı kira artış oranı ne kadar oldu? Haziranda işyeri kira zammı kaç TL?

Normal koşullarda kira artışlarında baz alınan 12 aylık ortalama verisi de netleşti. İşyerlerine yapılacak haziran ayı kira artış oranı yüzde 62,51 olarak belirlendi. Böylece kira kontrat süresi haziran ayında dolan işletme sahipleri kiralarında tavan zammı yüzde 62,51 olarak uygulayacak.

Yüzde 25’lik zam sınırı sadece konut için geçerli olacak. İşyeri kiraları için böyle bir sınır bulunmuyor. İşyeri kiraları 12 aylık TÜFE rakamlarına göre yapılacak.

Dış Ticaret Verileri Açıklandı: Mayısta İhracat Rekoru Kırıldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, mayıs ayı dış ticaret verilerini açıkladı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, TİM’de mayıs ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Bakan Bolat, “Mayıs ayı ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,4 artarak 24,1 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek mayıs ayı ihracatı olarak kayıtlara geçmiştir” dedi.

Bakan Bolat, sözlerine şöyle devam etti:

“İlk rekorumuzu şimdi açıklıyorum. Tarihin en yüksek Mayıs ayı ihracatını 2024 Mayıs ayında başardık. Yüzde 11.4’lük artışla 24.1 milyar dolara ulaştık. Bir yıl önce Mayıs’ta 21.6 milyar dolardaydık. Tarihin en yüksek Mayıs ayı ihracatına ulaşmış olduk. 2.5 milyar dolarlık artış başarılmış oldu. Mayıs 2024 Yüzyılın ve 1207 ayın en yüksek aylık ihracatı oldu. TİM ailesine bütün ihracatçılarımıza çok teşekkür ediyoruz.

260 milyar 100 milyon dolar yıllıklandırılmış ihracatta geldi. Yıla 255.4 milyar dolarla başlamıştık. Geçen 5 ay içinde zorlu süreç vardı, kısa aylar, uzun tatiller vardı, son bir yıl içinde yüzde 2.3’lük artışla 260 milyar 100 milyon dolara ulaşmış bulunuyoruz. Son bir yılda 6 milyar dolarlık net artışımız var.

İthalatımızda Mayıs ayında tam yüzde 10.3’lük azalma başarıldı. Bu da 3.5 milyar dolarlık azalma demektir. 34.1 milyar dolardan 30.6 milyar dolara ithalatımızı azaltmayı başardık. Dış ticaret açığımızın da azalması bu şekilde hızlandı. Mayıs’ta yüzde 50’ye yakın dış ticaret açığımız azaldı ve 6.5 milyar dolara geriledi.

Bu gelişmeden sonra ihracatın ithalatı karşılama oranı da hızlı yükseliş kaydetti. 15 puan bir artışla yüzde 63.4’ten yüzde 78.7’e yükseliş yaşandı. Burada aylara göre baktığımızda son Ağustos’tan bu yana olan süreçte Mayıs ayı gerçekten Mart ve Mayıs ayı oldukça ilerleme sağladık. Mayıs ayındaki artışımız çok görkemli. 2024’ün ilk 5 ayında ihracatımız yüzde 4.5 artarak yaklaşık 106.9 milyar dolara yükseldi. Böylece ilk 5 ayda net 4.6 milyar dolar ihracat artışı sağlamış olduk.

İthalatta da aylık itibarıyla ilk 5 ayda yüzde 9.2 azalışla 143.6 milyar dolara geriledi. İthalattaki 5 aylık azalma 14.6 milyar dolar. İhracatımızdaki net artış 4.6 milyar dolar. Toplam 19.2 milyar dolarlık bir döviz tasarrufu sağlamış olduk.”

KKTC’den Yeni Adım: Türk Vatandaşları Artık 3 Konut Alabilecek

Konut yatırımcılarının yeni gözdesi KKTC, yeni yasa tasarısı ile Türkiye vatandaşlarına önceden 1 olan konut satın alma kotasını 3’e çıkarttı.

Son dönemde Rus, İranlı ve Avrupalılardan sonra Türkiye’den de yatırımcı akınına uğrayan KKTC, Türkiye yurttaşlarına daha önceden tek olan konut satın alma hakkını 3 konuta çıkarttı.

Katlamalı değer artışı, pound ile kira geliri elde etme, 8-10 yıl gibi kısa amortisman süresi gibi pek çok avantaj sağlayan KKTC konut piyasası hakkında Ankara’da bir tanıtım toplantısı gerçekleştiren Gayrimenkul ve Yatırım Uzmanı Hasan Ceran, KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde geçtiğimiz günlerde kabul edilen yasa tasarısı ile getirilen değişiklikler hakkında da bilgiler verdi.

One Tower Assembly’de gerçekleşen Kıbrıs Yatırımları konulu toplantıda, KKTC’ye yönelen yatırımların git gide arttığı bilgisini veren Ceran, Türkiye’den gidip konut almak isteyenlere yeni uygulamaları da anlattı.

Devrim Niteliğindeki Değişiklikler

Yabancılar için Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama Yasa Tasarısı ile Türk vatandaşlarının daha önce 1 olan konut satın alma kotasının 3 adete çıkarıldığına değinen Ceran şunları kaydetti:

“Geçtiğimiz günlerde kabul edilerek Resmi Gazete’de yayımlanan uygulamaya göre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıyan ve aynı hakkı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlarına veren devletlerin uyruğunda olan gerçek kişiler’ tanımıyla Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarına konut edinme hakkının birden üçe çıkartılmasına karar verildi. Bununla birlikte yasada “Yabancı gerçek veya tüzel kişiler, araziler için hisse koçanlı taşınmaz mal alımı yapamazlar” deniliyor. Devrim niteliğindeki bir başka madde de: “Yabancı gerçek veya tüzel kişilerin, taşınmaz mal satın almak için Bakanlığa müracaat etmelerinden önce, bu taşınmaz mala ilişkin olarak Kat mülkiyeti ve Kat İrtifakı Yasası uyarınca kat mülkiyeti veya kat irtifakı tesis edilmiş olması zorunludur” maddesi… Bunlar çok önemli gelişmeler…”

KKTC’de Konut Almak En Kârlı Yatırım

Kıbrıs’ta son dönemde yeni konut projelerinin sayısındaki artışa da dikkat çeken Ceran, “Yeni projelerin sayısı artarken Ada’ya rekor biçimde yatırımcı artışı devam ediyor ve fiyatları yukarı doğru itiyor, bu da katlamalı değer artışı anlamına geliyor. Yatırımcı Ada’ya talebin artmaya devam edeceğini ve karlı çıkacağını, konut alacaksa ne kadar erken alırsa o kadar kar elde edeceğini biliyor. Yeni gelişmelerle birlikte Türk tüketicinin önü daha da açıldı; döviz, borsa gibi finansal yatırım araçlarının barındığı riskler ve enflasyonun altında kalan getirisi dolayısıyla, parası olanlar için Kıbrıs’ta gayrimenkul almanın şu an en karlı yatırım olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

Bu yeni yasa ile KKTC’ye talepteki artışın da hız kazandığını vurgulayan Ceran yatırım yapmak isteyenleri aralıklı olarak sürdürecekleri toplantılarda ilgilileri bilgilendirmeye, hukuki danışmanlarının ve konunun uzmanlarının da yer aldığı toplantılarda projeler, yasal mevzuatlar, oturum izni gibi pek çok konuda detaylı bilgileri paylaşmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

KKTC’deki güncel konut projelerini listelemek için tıklayın.

Mayıs Ayı Enflasyon Verileri Açıklandı

Enflasyon mayısta aylık bazda %3,37, yıllık bazda %75,45 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon mayısta aylık bazda yüzde 3,37, yıllık bazda yüzde 75,45 oldu. Beş aylık enflasyon farkı yüzde 22,72 olarak hesaplandı. Enflayon 12 aylık ortalamalara göre yüzde 62,51 olarak gerçekleşti.

ENAG’ın verilerine göre; tüketici fiyatları mayısta bir önceki aya göre yüzde 5,66 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 120,66 oldu. 

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 50,85 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 104,80 ile eğitim oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,01 ile haberleşme oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,60 ile giyim ve ayakkabı oldu.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan 2024 yılı Mayıs ayı itibarıyla, 23 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 6 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 114 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2024 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,77, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 23,05, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,99 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 66,53 olarak gerçekleşti.

Yİ-ÜFE (2003=100) 2024 yılı mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,96 artış, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 17,87 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 57,68 artış ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 47,24 artış gösterdi.

Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’nde mayıs ayı enflasyon artış beklentisi yüzde 3,04 oldu. Cari yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,64’e geriledi. Ekonomistler tarafından, enflasyon beklenti anketinde nisan ayında enflasyonun yüzde 3 artacağını tahmin edildi. Yıllık enflasyonun ise yüzde 74,89’a yükseleceği öngörüldü. Ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,95 oldu.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, manşet enflasyonun mayısta zirve yapacağını ve sonra belirgin düşüşe geçeceğini kaydetmişti. Karahan, geldikleri noktada dezenflasyonun eşiğinde olduklarını belirtmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de “Enflasyonda geçiş dönemi sona eriyor. Dezenflasyon sürecinin eşiğindeyiz” demişti. 

Duja Hotels Grubu, 5’inci Otelini İnşa Edecek

Turizm sektörüne 2020 yılında giriş yapan Duja Hotels Grubu, 5’inci otel inşaatı için harekete geçti.  

Duja Hotels Grubu, turizm sektörüne 2020 yılında Duja Bodrum tesisiyle giriş yapmış ve kısa sürede Be Premium Bodrum ve Duja Didim’i de portföyüne eklemişti. Ardından Sarıkamış’taki Duja Chalet Ski Center’i 2022 yılında hizmete açarak büyümesini sürdürdü. Şimdi ise yeni bir otel projesi için harekete geçiyor.

Duja Hotels’un sahibi olan Bodrum Otel İşletmeleri A.Ş., İzmir Selçuk’ta Duja Ephesus Otel projesini başlatıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm alanı olarak belirlenen ve 1 nolu özel parsel olarak tanımlanan 79.924,48 m²’lik hazine mülkiyetindeki alanda gerçekleştirilecek olan otel projesi, 5 yıldızlı olacak ve toplamda 380 oda kapasitesine sahip olacak. Otel, bölge mimarisine uygun zemin+iki katlı yapı şeklinde inşa edilecek ve 7 farklı oda tipinden oluşacak.

Zemin katta 72 oda, 1. katta 114 oda ve 2. katta 114 oda olmak üzere toplamda 300 oda kapasitesi bulunacak. Ayrıca parselin batı tarafında, sahil kesimine doğru, bir katlı iki adet villa bloğunda 4 yatak kapasiteli 24 adet Tip 1 oda ve 2 katlı iki adet süit oda bloğunda ise 2 yatak kapasiteli 56 adet Tip 2 oda yer alacak.

Projenin inşaat aşamasında 750 personel, işletme aşamasında ise 460 personel görev alacak. Duja Hotels Grubu, bu yeni projeyle turizm sektöründeki büyümesini ve varlığını daha da güçlendirmeyi hedefliyor.

Turizm tesisi kategorisindeki güncel otel projelerini listelemek için tıklayın.

Fiskobirlik’ten Otel İhalesi

Fiskobirlik, Giresun şehir merkezindeki gayrimenkullerini otel ve işyeri yapılması için ihaleye çıkarmaya hazırlanıyor.

Ülke fındığının sigortası olan ve İstanbul’dan Artvin’e kadar 50 kooperatife bağlı değişken ortak sayısına sahip, alanında dünyanın en büyük üretici birliği Fiskobirlik, otel ihalesi yapacağını duyurdu.

Birlik, resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, Hacı Siyam Mahallesi’nde bulunan 3 bin 954 metrekarelik arsanın, kat karşılığı otel-iş yeri-ofis kompleksi olarak değerlendirileceğini belirtti. İhale, açık ihale usulüne göre 26 Haziran Salı günü Fiskobirlik Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirilecek.

Duyuruda ayrıca, otel ve işyerinin kroki bilgileri de paylaşıldı. Buna göre proje, Projenin vatan bilgisayar ve bereket yapısının bulunduğu alanda inşa edilecek.

Ülke genelindeki tüm güncel ihale duyurularına ulaşmak için tıklayın.

Sagist Group, Amerika’nın En Eski Kilise Merkezlerinden Birini 6 Yıldızlı Otele Dönüştürüyor

Amerika’nın tarihi ve mimari mirasını barındıran en eski kilise merkez yönetim binalarından biri, Sagist Group’un yenilikçi dokunuşuyla 6 yıldızlı bir otele dönüştürülüyor.

Atlanta’nın kalbinde yer alan tarihi kilise, Sagist Group tarafından özenle restore edilerek, modern lüksle harmanlanmış bir yaşam alanına dönüşecek. Uluslararası alanda birçok önemli projeye imza atan Sagist Group, Atlanta’daki bu dönüşüm projesinde, tarihi kilisenin özgünlüğünü ve estetik değerini koruyarak, lüks ve konforun en ince detaylarıyla bezenmiş yeni bir kimlik kazandırmayı amaçlıyor. Bu proje, Sagist Group’un estetik anlayışı ve yenilikçi yaklaşımının bir simgesi olarak, Atlanta’nın en dikkat çekici yapılarından birini yeniden canlandıracak. Dönüşüm süreci, sadece bir otel inşası değil, aynı zamanda kültürel ve tarihi mirasın korunması ve yaşatılması misyonunu da üstleniyor.

Sagist Group CEO’su Metin Durmaz, bu önemli projenin sorumluluğunu üstlenmekten büyük bir onur duyduklarını ifade ederek, “Tarihi kilisenin mirasına duyduğumuz derin saygı ve geleceğe yönelik vizyonumuz, bu projede birleşiyor. Atlanta’nın kalbinde, tarihi bir kilise binasını dünya standartlarında bir konaklama deneyimi sunan bir sanat eserine dönüştürmek, bizim için sadece bir proje değil, aynı zamanda bir gurur kaynağıdır. Her detayda, Sagist Group’un yenilikçi yaklaşımını, kalite anlayışını ve estetik vizyonunu yansıtmayı hedefliyoruz. Bu proje, sadece Sagist Group için değil, aynı zamanda global tasarım ve mimarlık dünyası için de yeni bir dönüm noktası olacaktır” dedi.

Sagist Group, projenin tasarım ve dekorasyon süreçlerinde binanın orijinal mimari özelliklerini modern yaşamın gereksinimleriyle ustaca birleştirerek ziyaretçilere benzersiz bir deneyim sunmayı hedefliyor. Her bir detay, bu tarihi mekanın ruhunu ve karakterini yansıtacak şekilde özenle seçilecek. Otelin iç mekanları, konfor ve zarafetin mükemmel bir karışımını sunarken, misafirler aynı zamanda bu tarihi yapının büyüsünü ve geçmişini her köşede hissedebilecek.

Orange County’de Yeni Lüks Mobilya ve Dekorasyon Showroom’u Açılıyor

Sagist Group, Atlanta’daki önemli dönüşüm projesinin yanı sıra, Amerika’daki varlığını genişletmeye devam ediyor. Bu kapsamda, Orange County, Kaliforniya’da yeni bir lüks mobilya ve dekorasyon showroomu açmaya hazırlanıyor. Bu yeni showroom, Sagist Group’un yüksek kaliteli ve zarif tasarımlarını Amerikan pazarına daha geniş bir ölçekte sunma hedefinin bir parçası olarak hayata geçiriliyor.

Metin Durmaz, yeni showroom hakkında şunları söyledi: “Orange County’de açacağımız showroom, Sagist Group’un küresel büyüme stratejisinin bir parçasıdır. Bu yeni mekan, müşterilerimize lüks ve kişiye özel mobilya tasarımlarımızı yakından görme ve deneyimleme fırsatı sunacak. Müşteri memnuniyeti ve kaliteye olan bağlılığımızı burada da en üst düzeyde tutacağız.”

Nef Arsa, 32’nci Ofisini Açtı

Gayrimenkul sektörünün öncüsü Nef, yüksek yatırım değerine sahip olan ‘Nef Arsa’ları, kira getirisi olan Novu markası ürünlerini Türkiye’nin önde gelen şehirlerinde ve globalde yeni sahipleriyle buluşturmaya devam ediyor. Satış ağını genişletmeye devam eden Nef, Türkiye’nin her yerindeki arsa portföyünün tanıtım ve satış operasyonları yürütmek üzere 32’nci ofisini Kayseri’de açtı.  

Güvenli arsa yatırımının öncü markası Nef Arsa, Türkiye’nin öne çıkan bölgelerinde açtığı satış ofisleriyle bayi ağını güçlendirmeye devam ediyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun, Antalya, Sakarya, Bursa, Gaziantep, Diyarbakır ve Konya’nın ardından Nef Arsa, Türkiye’deki 32’nciofisini Kayseri’de açtı. 

Şehrin en merkezi lokasyonlarından biri olan Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde misafirlerini ağırlamaya hazırlanan satış ofisi, Nef Arsa’yı daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyor.  

Son iki yılda 3,5 milyon metrekare arsa satışı gerçekleştiren Nef Arsa, Sakarya’dan Assos’a, Beynam’dan Kaz Dağları’na, Çanakkale Köseler’den Dikili ve Ankara’ya Nef Arsa’nın geniş ve çeşitli proje yelpazesini Türkiye’de 30’un üzerindeki satış ofisi aracılığıyla tanıtıyor. Almanya’da 9 ofisi bulunan Nef Arsa’da her bir proje, o bölgenin benzersiz doğası ve potansiyeliyle öne çıkarken, yatırımcılara fırsatlarla dolu bir dünyanın kapılarını aralıyor. Tüm Nef Arsa lokasyonlarında %0,99 oranında banka kredisi fırsatı ve 48 aya varan vade seçenekleri sunan Nef Arsa projelerinde modüler ev sistemleri flexhome Nef mimari tasarım ve uygulama güvencesi ile sağlanıyor. 

Müşteri tarafında yüzde 100 büyüme hedefi 

Nef Arsa ürünleri, kademeli ev sahibi olma faydası ile gayrimenkul sektöründe önemli bir değer oluşturuyor. Nef Satış Direktörü Emre Erkan, “Türkiye’nin dört bir yanında hayata geçirdiğimiz Nef Arsa projelerimizi geniş kitlelere ulaştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün yine çok talep gördüğümüz ve büyük potansiyel barındıran bir şehrimiz olan Kayseri’de satış ofisimizin açılışını gerçekleştirdik. Yatırım açısından önemli fırsatlara sahip Kayseri şehrimize yeni ofisin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.  

2024’te bu başarı grafiğini yükselteceklerine vurgu yapan Erkan şöyle devam etti: “Nef Arsa için yeni lokasyonlarda projelerimizin lansmanlarını planladık. Kira getirili Novu markası ürünlerimizi Global pazara taşıdık, Ayrıca Nef Arsa modüler ev sistemi Flexhome yeni ürünümüzü pazara sunacağız. 2024 yılı için müşteri sayımızı iki katına çıkarmayı hedefliyoruz.”  

GYF’lere Talep Yüzde 127 Arttı

Konut fiyatlarındaki artışa konut kredisi faizlerinin yükselmesi de eklenince, gayrimenkule erişim zorlaştı. Emlak sektörü temsilcileri, pazardaki durgunluğa ve Gayrimenkul Yatırım Fonları’ndaki (GYF) yüzde 127 talep artışına dikkat çekerek bireysel gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenler için GYF’lerin öne çıktığına işaret ediyor.

Yatırım fonu yönetim şirketi Re-Pie Portföy’ün yaptığı açıklamaya göre, 2019’da sadece 6 milyar lira seviyesinde olan toplam Gayrimenkul Yatırım Fonları’nın (GYF) büyüklüğü, yüzde 127 artarak bugün 83 milyar lirayı geçti.

Re-Pie Portföy’ün kurduğu 28 GYF ile bu alanda en fazla fon ihraç etmiş portföy yönetim şirketi olduğu belirtilen açıklamada; 2024 yılı Mart ayı itibarıyla bu fonların toplam büyüklüğü 16,29 milyar liraya ulaşırken, Re-Pie Portföy’ün de yaklaşık yüzde 20 pazar payı ile lider konumda yer aldığı ifade edildi.

Türkiye’nin en büyük GYF’si

GYF’ler arasında Downtown AVM için Re-Pie Portföy ve Atış Invest’in birlikte ihraç ettiği fona dikkat çekildi. Açıklamaya göre; “Bursa’nın yeni yaşam ve eğlence merkezi Downtown, şehrin ilk lüks oteli olan InterContinental Bursa’ya da ev sahipliği yapıyor.

2023 yılı Ekim ayında açılan Downtown AVM, Türkiye ve dünyanın önemli markalarını Bursalılarla buluşturarak alışveriş için kentin öne çıkan adreslerinden biri oldu. Downtown Eğlence ve Yaşam Merkezi, yatırımcıları bakımından diğer alışveriş merkezlerinden farklı. Bu projeye özel olarak ihraç edilen Re-Pie Portföy Downtown AVM GYF’ye yatırım yapan binden fazla yatırımcı, 2023 yılı temmuz ayından bu yana düzenli olarak kâr payı ödemelerini alıyor.

Halen yatırımcı kabulüne devam eden bu fon 2023 sonunda 5,3 milyar TL’ye ulaşan büyüklüğüyle tüm GYF’ler arasında lider konumda yer alıyor. 400 bin TL yatırıma, 3 aylık periyotlarla 9.525 TL kira getirisi sunan fonun performansı bir yıl içerisinde yüzde 142 artarak iki kattan fazla büyüdü.” GYF’ler ile düşük miktarlarda birikimleri için bile profesyonel yöneticilerin uzmanlığından faydalanarak gayrimenkul varlıklarına yatırım yapabiliyor.

Pay alarak düzenli gelir elde ediliyor

GYF’ler, genellikle kira geliri ve varlık değerinin artışı gibi çeşitli yollarla yatırımcılara gelir sağlıyor. Yatırımcılar, gayrimenkul portföyünün getirisinden pay alarak düzenli bir gelir elde edebiliyor.

GYF’ler mevzuata uygun kuruluyor, Sermaye Piyasası Kurulu’nun gözetim ve denetimine tâbi bulunuyor. Bireysel olarak yatırım yapıldığında karşı karşıya kalınan vergi dairesi, kiracı ve tapu işlemleri gibi zaman ve para kaybına neden olacak zorunluluklar da GYF’ler ile ortadan kalkıyor. Profesyonel fon yönetimi, bu işleri yatırımcı adına yapıyor. GYF katılma payları, iki yıldan sonra satılması durumunda gelir vergisinden muaf.

Bireysel yatırım yerine fonlarla yatırım

GYF’ler sadece konuta değil aynı zamanda kira getiren ve ticari gayrimenkuller, lojistik depolama, arsa, dükkân, AVM ve ofisleri de portföylerine ekleyebiliyor.

Bireysel birikimi ile bir AVM’ye, otele ya da dev gayrimenkul projelerinden bağımsız bir bölüme sahip olamayacak kişilerin, GYF’ler sayesinde bu varlıkların sağladığı gelirden pay almaları mümkün oluyor. Yatırımcıların gayrimenkul piyasasında geniş bir portföye erişim sağlamasını ve yatırımlarını çeşitlendiren GYF’ler, bu sayede yatırımcıları tek bir gayrimenkule bağlı kalma zorunluluğunu ortadan kaldırarak risklerin dağıtılmasını da sebep oluyor.

Satış, büyük şehirlerde azalıyor

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları, nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,8 azalarak 75 bin 569 oldu. Bu rakam, Mayıs 2021’den bu yana en düşük aylık satış oldu.TCMB Bankası’nın Mart 2024 dönemi Konut Fiyat Endeksi verileri, konut fiyatlarının geçen yıldan bu yana İstanbul’da yüzde 40,4, Ankara’da yüzde 63,9, İzmir’de ise yüzde 49,5 arttığını ortaya koydu. Ancak sektör temsilcileri, konut satışlarındaki düşüşün esas nedeninin konut kredisi faizlerindeki artış nedeniyle vatandaşların krediye erişimlerinin zorlaşmasından kaynaklandığını belirtiyor.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Konut Alıcılarının Gözdesi: K.K.T.C

Dünyaca ünlü Forbes dergisinin “yurt dışında mülk satın alınabilecek en karlı ülke” olarak nitelendirdiği KKTC, “Pound”la yüksek kira geliri ve cazip konut fiyatlarıyla, Türk ve yabancı gayrimenkul alıcılarının akınına uğruyor. En gözde lokasyonlar İskele, Magusa, Esentepe ve Gaziveren.

Akdeniz’in Sicilya ve Sardinya’dan sonra üçüncü büyük adası olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), son dönemde artan talep ve art arda başlayan inşaat projeleri ile hem yabancı hem de Türk gayrimenkul yatırımcılarının akınına uğruyor.

Gayrimenkul ve Yatırım Uzmanı Hasan Ceran, cazip iklimi, neredeyse yılın tümündeki turizm potansiyeli, emlak fiyatlarının Avrupa’ya göre daha düşük olması ve İngiliz Poundu ile kira getirisi ile yatırımcıları cezbeden KKTC hakkında bilgiler vererek, Ada’nın konut alıcılarının ilgi odağı haline geldiğini söyledi.

Gayrimenkul yatırımcılarının Ada’da en çok rağbet ettiği lokasyonların başında İskele’nin yanı sıra, Girne, Gazimağusa, Esentepe ve Gaziveren geldiğini belirten Ceran, “KKTC’de konut yatırımına Rus, İranlı ve Avrupalılardan sonra Türkiye yurttaşlarının talebinin de giderek arttığını gözlemliyoruz. Türkler KKTC’de en çok yatırım için konut alıyor, ancak kısa bir süre sonra Ada’da yaşamak isteyerek yerleşme kararı alıyor” diye konuştu.

Konut alıcılarının KKTC’ye ilgisindeki patlama, Ada’da inşaat sektörüne de rekor bir ivme kazandırdığını belirten Ceran, yerli, yabancı birçok müteahhitlik firmasının konut projelerine, sürekli artan talep paralelinde her geçen gün yenilerinin eklendiğini ifade etti.

Pound üzerinden kira geliri

Küresel konut alıcılarının favori lokasyonu haline gelen KKTC’ye yönelik yatırımcı tercihinde ilk faktörün dövizle kira getirisi olduğuna dikkat çeken Ceran, şöyle konuştu:

“Girne merkezde 1+1 bir dairenin kirası 400-650 pound arasında değişiyor. 2 bin 500- 3 bin Pound’a da kiralık penthouse daireler de bulunuyor. Bazı inşaat firmaları ‘Kira İşletim Sistemi’ kurarak yıllık kira garantisi veriyor. Girne, Lefkoşa, Gazimağusa gibi merkez bölgelerde artan kiralık ihtiyacı bu bölgelerde inşaat faaliyetlerini olağanüstü artırmış durumda. Satılık 1+0 dairelerin fiyatı ise 55 bin pounddan başlıyor. Kira getirisi ile satış fiyatı karşılaştırıldığında, Ada’da alınacak bir konutun başka bir ülkede olmayacak kadar kısasayılacak 8-10 yıl gibi bir sürede kendisini amorti ettiği belirtiliyor.”

Katlamalı değer artışı

Ceran, Ada’ya yönelen talep artışının çok uzun süre devam edeceğine vurgu yaparak, “Son dönemde rekor biçimde artan talebin fiyatları yukarı doğru itmesi, “değer artışı” faktörü dolayısıyla da yatırımcıları Ada’ya yöneltmiş bulunuyor. Bu talebin uzun süre devam edeceğini ve hangi tarihte alırsa alsın yatırımcının karlı çıkacağını, ancak ne kadar erken alınırsa kar oranının o denli yüksek olacağını düşünüyoruz. Döviz, Borsa gibi finansal yatırım araçlarının barındığı riskler ve enflasyonun altında kalan getirisi dolayısıyla, parası olanlar için Kıbrıs’ta gayrimenkul almanın şu an en karlı yatırım olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

KKTC’nin önemli bir turizm adası olduğuna dikkat çeken Ceran,“20’den fazla üniversite ve110 binden fazla öğrenci ile bir eğitim, beş yıldızlı çok sayıda oteli ile de bir turizm adası konumunda. Dolayısıyla turistlere ve öğrencilere kısa süreli kiralamaların son derece karlı ve avantajlı olması gayrimenkul yatırımcılarını Ada’ya yönelten önemli bir faktörü oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Forbes referansı

Dünyaca ünlü Forbes dergisinin hazırladığı KKTC dosyasına da dikkat çeken Ceran, şöyle konuştu:

“Forbes dergisi 2024 yılında yurt dışında mülk satın alınabilecek en karlı ülkenin KKTC olduğunu işaret etti.Forbes Yazarı Kathleen Peddicord 30 yılı aşkın bir süredir yurt dışında yaşamak, emekli olmak ve iş yapmak konularını ele alarak, üç yıl içerinde 2’nci defa Kuzey Kıbrıs’ı yazılarında 1’inci sırada gösterdi. KKTC, Avrupa ve Amerika pazarına göre yüzde 47 tasarruf ile ilk sırada yer alıyor.”

Ceran, Kuzey Kıbrıs’ta gayrimenkul yatırımını cazip kılan faktörleri şöyle sıraladı:

  • Oturum izni imkânı
  • Yeni havalimanı
  • Uluslararası akredite üniversiteler
  • Yabancı yayınlarda yatırım yapılabilir 1. Bölge gösterilmesi
  • Kaliteli sağlık hizmetleri
  • 8-10 yıl amortisman süresi
  • Döviz bazlı kazanç
  • Döviz bazlı yüksek kira getirisi
  • Kıbrıs’ın stratejik konumu
  • Yüksek alıcı ve kiralama talebi
  • Yeni açılacak turizm ve eğlence mekanları

Kiralık Stoku Düşüyor, İş Yeri Stoku Artıyor

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, gayrimenkul sektöründe konut satışlarının düştüğünü, kiralıkların stoklarının eridiğini, işyeri stoklarının ise arttığını açıkladı.

Geçen sene 1 milyon 200 bin konut satıldığını belirten EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “2024 sonuna kadar 1 milyon 100 bin konut satılacağını öngörüyoruz. Çok uzun zamandır konut satışlarının ilk defa reel olarak geriye doğru gittiğini görüyoruz. Stoklara baktığımız zaman stoklar da bunu söylüyor. Senenin başında 435 bin civarında konut stokta satıştaydı. Şu an bu rakam 500 bin. İşyerlerinde ise bu rakam biraz daha artmış durumda. Kiralıklara baktığımız zaman da işyeri kiralıklarının stok olarak daha fazla arttığını görüyoruz ve bu da işyerlerinin kapandığını ya da kiralanamadığını gösteriyor.” dedi.

Kiralıkla satılık arasındaki fiyat açılımının çok yüksek olduğunu da sözlerine ekleyen Yazıcı, “Kiralık konutlar biraz yüksek giriyor piyasaya. Kiralık stokunda son dört ay içerisinde yüzde 9’luk bir düşüş gördük. Öte yandan da işyerinde stok sayısı artıyor. Yani stok sayısı ticari tarafta artıyor ama bireysel yani hane tarafında azalıyor. Çünkü satın alamayanlar kiralıyor Ayrıca satış ile kira fiyatı arasındaki korelasyonda bir bozulmamız var.  Bundan yirmi sene önce çarpı on satış fiyatı derdik. Bugün artık onun katsayısını konuşmuyoruz. Dolayısıyla edinmek daha zorlaştı. Kira gelirleri mümkün değerine göre çok da yüksek değil. Burada problem olan mümkün değerinin yüksek olması. Tabii bu noktada etkili olan bir durum var. Türkiye’de yabancı satışları düştü. Çünkü yabancı satışları gayrimenkulün fiyatını arttıran unsurlardan biriydi. Ülkemizde fiyatların geriye gelmesinin nedenlerinden bir tanesi de yabancı satışlarında azalma olması. Yabancıya satışlar geçen sene ilk üç ayda on bin civarındaydı. Bu sene ise beş bin civarında oldu ama burada da başka bir risk var. Vatandaşlık için alınan her on konuttan iki tanesi, geçen sene vatandaşlık içindi. Bugün ise Türkiye’de on konuttan beşi vatandaşlık için yani konut sayısı azaldı ama vatandaşlık talebi arttı.  Dolayısıyla alınan konutlar vatandaşlık için alınıyor. Yaşam için alınan konutlar tabii fiyatı da arttırıyordu öte yandan. Dolayısıyla bu açılardan baktığımız zaman bu da iyi bir gelişme. Bizim için konut fiyatlarının geriye gelmesi için iyi unsurlardan bir tanesi.” şeklinde konuştu.

İpotekli konutlarla ilgili de bilgi veren Yazıcı, “İpotekli satışlarda çok düşük rakamlardayız. İpotekli konut satışlarının toplam satışlar içindeki payo geçtiğimiz yıllarda takribi yüzde 25 ile 30 arasında seyrediyordu. Bu sene şu ana kadar yüzde 10 un bile altında kaldı. Dört ayda 7 bin civarında ipotekli konu satışı yapıldı. Bu faiz oranlarında bu rakamlarda kalmaya çok da şaşırmamak gerekiyor. Kredi koşulları oldukça zorlayıcı. 3 milyonluk bir konut kredisi aldığınızda 10 yıl boyunca ayda yaklaşık yüz bin lira para ödemeniz gerekiyor. Bu tür bir krediyi finanse etmek çok mümkün değil. Dolayısıyla ipotekli konut satışları düşüşü devam edecek.  Ama sonuçta yine de Türkiye’de en azında ortalama aylık 90-100 bin arasında konut satıldığını her dönemde gördük bu sene de göreceğiz.” diyerek sözlerini bitirdi.

Ev Sahibi Olmak İsteyenlere “Maliyetine Ev” Kampanyası

Globalde yaşanan ekonomik dalgalanmalardan etkilenen konut sektöründe yatırım yapmak isteyenler, uygun fiyatlı alternatif çözümler arıyor. Maliyetine ev kampanyasıyla yatırımcıya uygun fiyatlı ev sahibi olma olanağı sunan marka, yatırım yapmak isteyenleri tapusuz işlem yapılmaması konusunda uyarıyor.

Türkiye genelinde konut fiyatlarındaki dalgalanmalar ve kredi faizlerinin yüksek olması sebebiyle yatırım yapmak isteyenlerin sayısı her geçen gün azalıyor. TÜİK verilerine göre, Ocak-Nisan döneminde gerçekleştirilen ipotekli konut satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre %57,0 azalışla 34 bin 693 oldu. Ev sahibi olmak isteyenlere düşük maliyetler ve ödeme kolaylığı sunan Maliyetine Ev’in Kurumsal İletişim Müdürü Meryem Tuncer, tapusuz ev almanın riskleri konusunda uyarılarda bulundu.

Son yıllarda konut piyasasındaki dalgalanmaların ve kredi politikalarındaki değişikliklerin, ev sahibi olmayı zorlaştırdığını vurgulayan Meryem Tuncer, “Bankasız, faizsiz, topraktan projeli evlerle müşterilerimize güvenli ve ekonomik konut sahibi olma olanağı sunuyoruz. Güven ve garanti öncelikli prensibimizle, ‘önce tapu, sonra ödeme’ mottosuyla hareket ediyoruz” dedi.

“İlk ödeme tapu müdürlüğünde yapılıyor”

Konut sahibi olmak isteyenlere birincil tavsiyelerinin, topraktan bir mülk alımı gerçekleştirilecek dahi olsa, yapılan ödemenin karşılığında teminat ve tapu alımının gerçekleştirilmesi olduğunun altını çizen Maliyetine Ev Kurumsal İletişim Müdürü Meryem Tuncer, 

“Yatırımcılara ev alırken mutlaka tapu alınmasını ve noter sözleşmesi yapılmasını tavsiye ediyoruz. Bu şekilde, alıcıların mağduriyet yaşamasının önüne geçilebilir. Kimsenin ev alırken birikimlerini kaybetmesini istemeyiz. Bütün süreçlerin resmi olarak yürütülmesi gerekiyor. Bizim için güven ve garanti çok önemli. Alanında uzman mimar ve mühendislerimiz tarafından doğru bölgelerde imarlı arsalar üzerine geliştirilen projelerde, maliyetine ev, işyeri, villa sahibi olmak isteyen müşterilerimiz şubelerimize gelerek veya dijital mağazamız üzerinden satın alma işlemlerini başlatabiliyor. İlk peşinat tapu müdürlüğünde ödeniyor” ifadelerini kullandı.

Nisanda başlattığımız projeleri hızla teslim ediyoruz”

Uygun fiyatlar, hızlı teslimat, güvenli yatırım ve kolay ödeme seçenekleri ile müşterilerinin yanında olmayı hedeflediklerini belirten Meryem Tuncer, “Yatırımcılarımızı ev sahibi yaparken aldıkları evin metrekaresine göre bir fiyatlandırma yapıyoruz. Metrekare fiyatları belirlenmiş olan projede, evin öncelikle gerçek maliyeti ödeniyor. Maliyetine Ev olarak bu işlemi gerçekleştirirken, hizmet bedelini evi teslim ettikten sonra toplam inşaat bedeli üzerinden %15 olarak alıyoruz. Nisan ayında başlattığımız projelerde hızla ilerleyerek taahhüt edilen süreden önce evleri teslim ediyoruz” şeklinde konuştu.

Ev sahibi olmak isteyen herkesi maliyetine ev sahibi yapıyoruz”

Maliyetine Ev Kurumsal İletişim Müdürü Meryem Tuncer sözlerini şöyle tamamladı: “Balıkesir, Çanakkale, İstanbul ve Kocaeli’nde tamamlanan projelerin yanı sıra, şu anda 12 ilde de projelerimiz devam ediyor. Yakında 81 ilde yeni projelere başlamayı planlıyoruz. Müşterilerimize verdiğimiz güvenle, mülk alımında karşılaşılan olumsuzlukları sıfıra indirerek, markamız için seçtiğimiz adın da hakkını vererek müşterilerimizi maliyetine ev sahibi yapıyoruz. İlk yılımızda %500 büyümeyle proje geliştirme rekoru kırarak 12 projeye imza attık. Sisteme dahil olarak tapularını alan müşterilerimizin mutluluğu en büyük gururumuzdur. Projelerimize başvurmak isteyen müşterilerimiz, şubelerimizi ya da internet sitelerimizi ziyaret edebilir. Dijital mağazamızı kullanarak projelerimiz hakkında ayrıntılı bilgi alabilir.”

Kale Grubu’nun Kurucusu Merhum İbrahim Bodur Vefatının Sekizinci Yılında Anılıyor

Kale Grubu’nun kurucusu merhum Dr. (h.c.) İbrahim Bodur, vefatının sekizinci yıl dönümünde büyük özlem ve saygıyla anılıyor. 

Bundan 67 yıl önce Çan’da Kale Grubu’nun temellerini atan, tüm Türkiye’de sanayileşmenin ilk kıvılcımlarını yakan, her zaman insanı ve sosyal faydayı önceliklendiren duayen girişimci, sanayici ve hayırsever merhum Dr. (h.c.) İbrahim Bodur, vefatının sekizinci yılında, dualar eşliğinde büyük özlem ve şükranla anılıyor. 

Zeynep Bodur Okyay: “Rahmetli babamdan bize kalan en büyük miras, insan ve memleket sevgisi …”

Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, merhum İbrahim Bodur’un girişimci ruhuyla, çalışma azmiyle, dostluklara verdiği değerle, hayırseverliğiyle herkese örnek olduğunu belirterek, “Rahmetli babamdan bize kalan en büyük miras, insan ve memleket sevgisi. O, yaptığı her işte, insanı önceliklendiren bir gönül insanıydı. Attığı her adımda memleket sevgisiyle hareket ederdi. Hiçbir zaman elini taşın altına koymaktan çekinmedi, büyük bir sorumluluk duygusuyla ve bunu bir ibadet sayarak halka hizmet etti. Sağlığı elverdiği sürece sivil toplum çalışmalarının içinde olmak istedi. Nihayetinde temas ettiği herkesin yaşamında anlamlı bir fark yarattı” dedi.

Kale Grubu, İbrahim Bodur’dan aldığı ilhamla sosyal girişimcileri destekliyor

Kale Grubu, kurucusu İbrahim Bodur’un adını yaşatmak amacıyla, daha güzel bir dünyada yaşamayı hayal eden ve bu hayali gerçekleştirmek için azim ve cesaretle harekete geçen sosyal girişimcileri desteklemeyi misyon edindi. Bu amaçla 8 yıl önce hayata geçirilen İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı, içeride ve dışarıda çok önemli bir değişimin öncüsü haline geldi. Toplumun her kesiminde pozitif değişim yaratmayı hedefleyen programda, Erken Aşama, İleri Aşama, İş Birliği ve Gençlik kategorilerinde bu yıl ödül kazananlar, 4 Haziran’da düzenlenecek törende açıklanacak

Tüketici Güven Endeksi 80,51 Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tüketici güven endeksini açıkladı. Buna göre endeks, 80,51 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Nisan ayında 80,46 iken Mayıs ayında %0,1 oranında artarak 80,51 oldu.

Yapı Ruhsatı Verilen Binaların Yüzölçümü Yüzde 33,4 Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak-Mart dönemine ilişkin yapı izin istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, yapı ruhsatı verilen binaların yüzölçümü yüzde 33,4 arttı.

Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2024 yılı I. çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı %19,9, daire sayısı %35,5 ve yüzölçüm %33,4 arttı.

Toplam yüzölçümün %51,2’si konut alanı olarak gerçekleşti

Belediyeler tarafından 2024 yılı I. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen binaların toplam yüzölçümü 36,1 milyon m² iken; bunun 18,5 milyon m²’si konut, 10,0 milyon m²’si konut dışı ve 7,6 milyon m²’si ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti.

En yüksek yüzölçüm payı %64,6 ile iki ve daha fazla daireli binaların oldu

Belediyeler tarafından 2024 yılı I. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen binaların kullanma amacına göre en yüksek yüzölçüm payına 23,3 milyon m² ile iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar sahip oldu. Bunu 3,6 milyon m² ile sanayi binaları ve depolar izledi.

Yapı kullanma izin belgesi verilen binaların yüzölçümü %45,3 arttı

Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2024 yılı I. çeyreğinde belediyeler tarafından yapı kullanma izin belgesi verilen bina sayısı %41,2, daire sayısı %38,5 ve yüzölçüm %45,3 arttı.

Toplam yüzölçümün %54,3’ü konut alanı olarak gerçekleşti

Belediyeler tarafından 2024 yılı I. çeyreğinde yapı kullanma izin belgesi verilen binaların toplam yüzölçümü 36,7 milyon m² iken; bunun 19,9 milyon m²’si konut, 8,9 milyon m²’si konut dışı ve 7,9 milyon m²’si ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti.

En yüksek yüzölçüm payı %68,5 ile iki ve daha fazla daireli binaların oldu

Belediyeler tarafından 2024 yılı I. çeyreğinde yapı kullanma izin belgesi verilen binaların kullanma amacına göre en yüksek yüzölçüm payına 25,2 milyon m² ile iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar sahip oldu. Bunu 2,5 milyon m² ile bir daireli binalar izledi.

2024 Yapı Fuarı’nda Bostik Türkiye Rüzgârı

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’a katılan Bostik Türkiye, yurt içinden olduğu kadar yurt dışı ziyaretçilerinden de büyük ilgi gördü.

Fuarları yeni ürün tanıtımının yanı sıra pazar payını arttırmak için önemli bir platform olarak gördüklerini belirten Bostik Türkiye ve Merkez Asya Yapı Tüketici Departmanı İş Birimi Direktörü Bilgehan Türkkan:

“Bostik olarak yapı kimyasallarındaki güçlü varlığımızı bir kez daha ortaya koyduk. Bu prestijli organizasyon bize yenilikçi ürünlerimizi sergileme ve inşaat sektöründeki son trendleri paylaşma fırsatı sundu” dedi 

Ürün çeşitliliğiyle fark yaratan stantlarının fuar boyunca sektör profesyonellerinin ilgi odağı olduğunu söyleyen Bilgehan Türkkan, özellikle hibrit esaslı, çevre dostu ve yüksek performanslı yapıştırıcıların ve su yalıtım malzemelerinin dikkat çektiğini belirterek şunları anlattı: 

“Bu ilgi, hem mevcut müşterilerimizden gelen olumlu geri bildirimlerle hem yeni iş bağlantıları kurmamıza vesile olan toplantılarla pekişti. 2024 Yapı Fuarı, bizim için sadece bir sergi değil, aynı zamanda iş ağımızı genişletmek ve yapı/inşaat dünyasıyla yenilikçi yaklaşımlarımızı paylaşmak adına da önemli bir platform oldu. Bostik Türkiye olarak, gelecek projelerde iş birliği yapmayı sabırsızlıkla bekliyor ve müşterilerimize en iyi çözümleri sunmak için çalışmaya devam ediyoruz. Bu başarılı organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederiz.”

Ana Caddelerdeki Yüksek Yoğunluk Mağaza Kiralarını Artırıyor

Cushman & Wakefield | TR International tarafından hazırlanan 2024 yılı 1. çeyrek Türkiye Ticari Gayrimenkul Pazarı raporuna göre, ana caddelerdeki yüksek dolulukla birlikte mağaza kiraları artmaya devam ediyor.

Fiziksel perakendeye olan yoğun talep, yılın ilk çeyreğinde de devametmiştir. Alışveriş merkezleri ve ana caddelerde, arzın kısıtlı olduğu perakende pazarında doluluk oranları önemli ölçüde yükselmiştir. Bu durum, İstanbul’un ana caddelerindeki birincil kira seviyelerinin hem Türk Lirası (₺) hem ABD Doları ($) bazında geçen yılın aynı dönemine göre %67’lik bir artış kaydetmesine sebep olmuştur. İstanbul Ana Caddeleri’ne ek olarak alışveriş merkezi kira seviyelerindeki artış eğilimi bu çeyrekte de devam etmiştir.

Ziyaretçi sayıları ve cirolar yükselişini sürdüyor

AYD/Akademetre tarafından sağlanan alışveriş merkezleri perakende verileri göz önüne alındığında; Şubat 2024’te alışveriş merkezi ciro endeksinde bir önceki yıla göre %114,6 ile Şubat ayı enflasyonu olan %67,07’nin üzerinde bir artış gözlemlenmiştir. Kategoriler bazında metrekare verimlilik endeksinde ise önceki yıla göre tüm kategorilerde belirgin bir artış kaydedilmiştir. Özellikle teknoloji kategorisi %139,2 oranında artış ile ilk sırada yer almıştır. Sonrasında yapı market, mobilya, ev tekstili, sinema gibi sektörleri içeren diğer kategorisi ise %118,7 ve yiyecek-içecek kategorisi %99,9 oranında artış ile teknoloji kategorisini takip ederken hipermarket kategorisi ise %71,9 oranında bir artış yakalamıştır. Şubat 2024’te bir önceki yıla göre ziyaretçi sayısı endeksinde ise %11,39’luk bir artış gerçekleşmiştir.

Öte yandan, TÜİK verilerine göre, takvim etkilerinden arındırılmış perakende satış hacmi ve cirosu Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla sırasıyla %25,1 ve %111,6 artış kaydetmiştir. Sektörlere göre satış hacminde en fazla artış %59 oranı ile çevrimiçi alışverişte kaydedilmiştir. Yine sektörlere göre perakende cirosunda ise %158,9’luk artış ile çevrimiçi alışveriş ilk sırada yer alırken, bilgisayar aygıtları sektörü %144,9 artışla onu takip etmiştir. Bununla beraber, tüketici güven endeksi Mart ayında 79,4 ile bir önceki aya göre %0,1 oranında artmıştır.

2024’ün ilk çeyreğinde hem caddeler hem de alışveriş merkezlerindeki yüksek doluluk oranları ile birlikte talep de yüksek seyretmiştir. Bu durumdan dolayı markalar ın boş mağaza bulmakta zorluk çektiği görülmüştür. Fakat kısıtlı arza rağmen markalar büyüme stratejilerini sürdürmeye, yeni konsept mağazalar açmaya ve yurt dışında büyümeye devam etmektedir. Mağaza boşluklarının azalması ve talepte yaşanan ivmelenmenin etkileri sürekliliğini korumaktadır.

Bu çeyrekte de birçok yabancı firma açtıkları yeni mağazalarla Türkiye pazarına giriş yapmaya devam etmiştir. Converse, Ankara Kentpark ve Maltepe Piazza AVM’de açtığı mağazalarla Türkiye pazarına giriş yaparken spor giyim perakende markası Champion, Türkiye’deki ilk mağazasını Akasya AVM’de açmıştır. Çevrimiçi alışveriş platformu KLAUD ilk fiziksel mağazasını Maltepe Piazza AVM’de açmıştır. Flying Tiger Copenhagen ise Karaca Grup ortaklığıyla Ekim ayında Türkiye’deki ilk mağazasını açacağını açıklamıştır. Öte yandan markalar konsept mağaza açma stratejilerini de sürdürmektedirler. Yargıcı Essentials, yeni konsept mağazasının açılışını Kozyatağı City’s İstanbul AVM’de gerçekleştirirken. Saat&Saat, yeni konseptli kiosk mağazasını Isparta Meydan AVM’de açmıştır. Ayakkabıcılık sektöründe ise Skechers’ın Skechers Kids konsept mağazasının açılışını Marmara Forum AVM’de gerçekleşirken; LC Waikiki’nin sadece ayakkabı modelleri içeren LCW Steps, Maltepe Park AVM’de açılmıştır. Son olarak bu çeyrekte Manisa Meydan AVMve Malatya City AVMolmak üzere iki AVM’nin açılışı gerçekleşmiştir.

Bu AVM açılışlarına ek olarak kapanan bazı alışveriş merkezleri arzın hem sayı hem de metrekare bazında azalmasına sebep olmuştur. Kapanan alışveriş merkezleri sonrası toplam arz 441 AVM ile 13,98 milyon m2 olarak kaydedilmiştir.

2024 yılının birinci çeyreğinde yatırımfaaliyetlerinde büyük çaplıyatırım işlemi olarak Abdi İpekçi Caddesi’nde 5 adet mağazanın 1.600 m2’lik satışı gerçekleşen işlemlerdir.

Orta ve uzun vadede yatırım faaliyetlerinin ivme kazanması beklenmektedir.

Genel görünüm

• Markalar yurt dışı mağaza açılışlarını sürdürmüştür. Kiğılı, globalde büyüme hedefi doğrultusunda, Cezayir’deki ilk mağazasını açarken DeFacto, Libya’daki ilk mağazasının açılışını ve Cezayir ve Gürcistan’daki mağazalarının açılışlarını gerçekleştirdi. İtalya’da D’S Damat Roma ve Milano’da iki yeni mağaza birden açmıştır. Giyim mağazalarına ek olarak yeme-içme sektöründeki markalar da yurtdışına açılmaya devametmiştir. Yurtdışında 4 şubesibulunan TavadaTavuk Avrupa’dakiilk şubesiniFransa’da açmıştır.

  • Geçici veya kalıcı olarak kapanan alışveriş merkezleri, stabil bir artışla seyreden alışveriş merkezi arzının azalmasına neden olmuştur. Alışveriş merkezlerinin kalıcı olarak kapatılma sebepleri mali zorluklarla karşılaşmaları sonucu yeniden fonksiyonlandırılmaları veya yeni projeler sebebiyle yıkılmalar ıdır. Ayrıca binaların deprem güvenliği standartlarını karşılayamaması nedeniyle güçlendirme çalış ması veya yıkım kararları alınması da diğer nedenler arasındadır. Bu çeyrekte kapatılan ve ofise dönüştürülmesi planlanan Sapphire, Artaş tarafından satın alındıktan sonra yerine konut projesi planlanan ve bu sebeple yıkımına karar verilen Profilo AVM kapanan ve fonksiyon değişikliğine uğrayan alışveriş merkezlerinin başında gelmektedir. Deprem bölgesinde yer alması sebebiyle güçlendirme çalışması yapılması planlanan Diyarbakır Palladium AVM ise geçici olarak kapatılmıştır. Bununla beraber, yapım aşamasında olan AVM’lerin tamamlanmasıyla birlikte 2024 yıl sonu itibariyle AVM sayısının 452’ye yükselmesi beklenmektedir.
  • Pandemi sonrası dönemle birlikte sektördeki iyileşmenin bu çeyrekte de devam etmesi sonucu alışveriş merkezlerindeki doluluk oranları ve ciro artışları dikkat çekmektedir. Bununla birlikte, alışveriş merkezlerinin birincil kiralarında 2023 yılının ilk çeyreğine göre gözlemlenen %57,14’lük artış, perakende sektöründe hem üretici hem de tüketici talebindeki artış eğiliminin sürdüğünü göstermektedir.
  • Perakendeciler, tek kanalda satış yapmaktan çıkıp çoklu satış kanallarına yönelmektedirler. Bu yönelim, genellikle fiziksel mağazacılıktan e-ticarete geçiş ya da fiziksel mağazaları dijitalleştirme gibi stratejilerle gerçekleşmektedir. Bununla birlikte, online satış yapan perakendecilerin fiziksel mağazalara da genişleme stratejileri içerisinde olduğu gözlemlenmektedir. Örneğin Trendyol, ilk geçici (pop-up) mağazasını en fazla ihracat yaptığı şehir olan Riyad’da açmıştır. Çoklu kanal satışlarının 2024 yılının ilerleyen dönemlerinde de artarak büyüyeceği öngörülmektedir.

İnşaat Sektörü İkinci Çeyreğe Zayıf Başladı

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2024 Nisan Ayı Raporu’nu açıkladı. Şubat ve mart aylarında pozitif tarafta tutunan Faaliyet Endeksi’nin nisan ayında eşik değerin altına gerilediğini ortaya koyan Rapor, Beklenti dışındaki endekslerin geçen yılın aynı ayına göre azaldığını ve faaliyetteki azalmanın önümüzdeki aylarda da devam edebileceğini gösterdi.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan öncü bir göstergedir.

Hazır Beton Endeksi 2024 Nisan Ayı Raporu’na göre, şubat ve mart aylarında pozitif tarafta tutunan Faaliyet Endeksi nisan ayında eşik değerin altına gerilemiştir. Beklenti ve Güven Endekslerinin de aşağı yönlü hareket ettiği görülmektedir. Yılın ilk çeyreğinde, Beklenti ve Güven Endekslerindeki düşük değer, nisan ayında Faaliyette azalmaya neden olmuştur. Her 3 endekste yaşanan gerileme, Hazır Beton Endeksi’ni aşağı çekmiş durumdadır.

Geride bıraktığımız nisan ayında Beklenti dışındaki endeksler geçen yılın aynı ayına göre azalmış durumdadır. En fazla daralma Güven Endeksi’nde görünmektedir. Faaliyetteki azalış, Beklenti Endeksi’nin eşik değerin altında olduğu bilgisi ile birlikte okunmalıdır. Bu durumda Faaliyetteki azalmanın önümüzdeki aylarda da devam edebileceği öngörülebilir.

Raporun sonuçlarını değerlendiren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Faaliyet Endeksi nisan ayında eşik değerin altına gerilerken Beklenti ve Güven Endeksleri de aşağı yönlü hareket etmiştir. Beklenti dışındaki endeksler de geçen yılın aynı ayına göre azalmıştır. Bu durumda, Faaliyetteki azalma önümüzdeki aylarda da devam edebilir.” dedi.

İnşaat sektörüne yönelik değerlendirmelerini paylaşan THBB Başkanı Yavuz Işık, “Yılın ilk 3 ayında ipotekli konut satışları %53 azalmıştır. İpotekli satışların adedi 58 binlerden 27 binlere kadar gerilemiştir. İlk 3 aydaki toplam konut satışları geçen yıl ile neredeyse aynı olup yalnızca %1,3 gerileme göstermektedir. Son dönemde iç talebi daraltmaya yönelik hamleler konut sektörünü de olumsuz etkileyecektir. Seçim sonrası döneme dair olumsuz beklentiler ortadan kalkmış olsa da, özellikle bankacılık sektörü aracılığıyla konut kredisi kullanımında faiz oranları ve kredi verme isteği açısından yaşanan sıkıntılar, inşaat sektöründe yeni projelere başlama isteğini azaltmaktadır.” dedi.

Emlak Yatırımlarında Blockchain İle Yeni Bir Dönem Başlıyor

Varlık Temelli Blockchain Projeleri, Mobil POS ve DeFi projeler üzerine odaklanan Miracle Technologies Group bünyesinde yer alan Miracle Estate, yenilikçi bir emlak projesini hayata geçiriyor. Miracle Estate’in blockchain temelli emlak satışı projesi, 2 yılda, yaklaşık yüzde 40 indirimle konut sahibi olma ve yatırım yaparak kazanma fırsatı sunacak.

Emlak ve turizm sektöründe ses getiren projelere imza atan Miracle Estate, geçtiğimiz günlerde yeni blockchain temelli emlak projesini duyurdu. Miracle Estate, blockchain ve teknoloji alt yapısı üzerine kurduğu bu projeyle uygun fiyatlarla konut sahibi olmak isteyenlere ve yatırımcılara benzersiz bir fırsat sunmaya hazırlanıyor.

Projenin temelinde Kuzey Kıbrıs’ta yer alan birçok emlak projesinden kripto ile konut satın alma fırsatı yer alıyor. Son dönemde, emlak yatırımı alanında dünyanın önde gelen merkezlerinden biri olan adada konut fiyatları hızla artıyor ve konut bulmak gün geçtikçe zorlaşıyor. Miracle Estate bu ihtiyaçtan yola çıkarak, Miracle Group’un blockchain ve teknoloji altyapısını da arkasına alarak dikkat çekici ve güvenilir bir proje oluşturdu.

Miracle Estate, bu proje ile hayalinizdeki gayrimenkule Phoenic token ile ödeyerek, 2 yılda, yaklaşık yüzde 40 indirimle sahip olma fırsatı sunacak.

Miracle Estate Genel Müdürü Linda Hallberg proje ile ilgili şunları söyledi:

“Miracle Estate olarak insanların gayrimenkule avantajlı fiyatlarla ulaşmasını hedefledik. Kıbrıs’ın her bölgesinde yer alan onlarca projeden konutunuzu, evinizi, residansınızı seçebiliyorsunuz. Sonra ödemenizi Miracle Technologies Group tarafından geliştirilen Phoenic ile yapıyor ve 2 sene sonra gayrimenkulünüze kavuşuyor olacaksınız. Sunduğumuz konutların fiyatları piyasaya göre yaklaşık yüzde 40 daha uygun olacak. Bunu şöyle sağlıyoruz; Öncelikle toplu alım anlaşmalarımız sayesinde büyük bir indirim avantajı sunabiliyoruz. Ayrıca, grubumuzun teknoloji alt yapısı sayesinde konut alımlarını Phoenic üzerinden yapma fırsatı sunuyor, evin fiyatını sabitlemenizi sağlıyoruz. www.miracle-estate.com sitesinden satın alacağınız tüm gayrimenkullere 2 yıl içerisinde teslim garantisi veriyoruz. Bu proje üzerinden satın aldığınız konutlar 2 yıldan önce tamamlanırsa Phoenic ekosistemi’ne gelir getirecek şekilde değerlendiriyoruz. Node, Leveller, Exchange gibi Phoenic ekosistem ürünlerimiz de yine projeye ekstra kazanç sağıyor. Tüm bu avantajlar bir araya gelince bizim tüketiciye uygun fiyatları sunmamız sağlanmış oluyor. Piyasadaki fiyatlarla kıyaslayınca bu avantaj yüzde 40’a ulaşıyor. Üstelik Miracle Technologies Group tarafından geliştirilen, Phoenic Token’ın stabilitesini ve fiyat artışını desteklemiş oluyoruz. Bu da Phoenic yatırımcılarına yarıyor.” 

Kaynak: Emlak Dream

Polat Gayrimenkul, Satıştaki Daire Stoklarının Yaklaşık Yüzde 80’ini Sattı

Gayrimenkul sektörünün öncü oyunculardan Polat Gayrimenkul, yurt içi ve yurt dışı projeleri ile müşterilerinin beğenisine sunduğu  satıştaki daire stoklarının yaklaşık yüzde 80’ini sattı.

Türkiye’nin gayrimenkul sektörüne 65 yılı aşkın süredir değer katan markası Polat Gayrimenkul’ün  yurt içi ve yurt dışındaki projeleri yoğun ilgi görüyor. Polat Gayrimenkul’ün hali hazırda satışta olan, dördü İstanbul’da, ikisi ise Macaristan’ın Budapeşte kentinde bulunan  gayrimenkul projelerine hem türk hem de uluslararası alıcı ve yatırımcıların gösterdiği büyük ilgi neticesinde beklenenden çok daha hızlı tükenen  daire stoklarında  son %20 lik dilim  satışa sunulmuş durumda.

Piyalepaşa’nın Yeni Yüzü: Piyalepaşa İstanbul

Yurt içinde ve yurt dışında imza attığı her projenin temelinde, bulunduğu şehir, semt ve sakinlere değer katma ilkesini benimseyen Polat Gayrimenkul’ün İstanbul’daki en büyük projesi olan Piyalepaşa İstanbul aynı zamanda Türkiye’nin özel sektör eli ile yapılan en büyük kentsel dönüşüm projesi olma özelliğini taşıyor. Şehrin kalbinin attığı Beyoğlu’nda konumlanan Piyalepaşa İstanbul  konut, ofis binaları, alışveriş sokağı, ve gastronomi alanlarıyla bütünlüklü bir yaşam merkezi sunuyor. Toplam 989 daire ve rezidans bölümünden oluşan Piyalepaşa İstanbul, Piyalepaşa İstanbul’un açıkhavada alışveriş keyfi yaşatan Polat Piyalepaşa Çarşı bölümünde, her damak tadına uygun restoranlar, sanat galerileri ve seçkin mağazalar yer alıyor. Piyalepaşa İstanbul’da son  16 daire sahiplerini bekliyor.

Piyalepaşa İstanbul’un ikinci etabı olan Piyalepaşa İstanbul Premium ise 73 m²’den 129 m²’ye kadar değişen, 1+1, 2+1 ve 3+1’e dönüşebilecek çeşitli büyüklük ve tipte daireler ile farklı ihtiyaçlara yanıt veriyor. Toplam 4000 araçlık otoparkı, performans ve gösteri sanatları merkezi, oteli   ve çocuklara  özel oyun alanları ile yaşam kalitesini bir üst seviyeye taşımayı hedefleyen , temeli bundan yalnızca 9 ay önce atılan Piyalepaşa İstanbul Premium’da yer alan 348 dairenin yarısından çoğu daha temel atılmadan rezerve edilip satıldı.

Seçkin Semtlerin Dokusunu Yaşatan Projeler: Polat Akatlar ve Polat Levent Exclusive

Polat Gayrimenkul, Türkiye ve dünyadaki tüm projelerini öncelikle bölgenin mimari dokusuna değer katacak şekilde tasarlar ve projelerini tasarım aşamasından başlayarak, inşaat ve hizmet süreçlerine kadar her aşamasını doğa dostu uygulamalarla planlar. Bu yaklaşımıyla Polat Gayrimenkul konut projeleri, sadece estetik tasarımlarıyla değil, aynı zamanda çevreye duyarlılığıyla da öne çıkar.

Polat Akatlar, İstanbul’un kalbinde, İstanbul’un en nezih ve seçkin semti  Akatlar’da modern bir yaşam merkezi olarak yükseliyor. Geleneksel apartman kültürünü modern mimarisiyle birleştiren, Polat Akatlar’da 1+1, 2+1, 3+1 seçenekleri ile toplam 112 daire bulunuyor. Havuzlu terası, ticari alanları, güvenliği, sosyal yaşam alanları, otoparkı ve depo bölümleri ile şehrin gürültüsünden uzak ama şehrin tam kalbinde bulunan Polat Akatlar’daki dairelerin büyük bir kısmı şimdiden sahiplerini bulmuş durumda.

Polat Gayrimenkul’ün en yeni projesi olan, residansta müstakil yaşam lüksü sunan Polat Levent Exclusive ise, İstanbul’un merkezinde müstakil yaşam denilince ilk akla gelen ve villaları ile hemen her İstanbullunun hayranlığını kazanan Levent’te, semtin yaşam kültürüne uyum sağlıyor. Konutlar, home office’ler ve ticari birimlerden oluşan yapısı ve benzersiz mimarisi ile dikkat çeken Polat Levent Exclusive’de şu anda 41 konut sahiplerini bekliyor.

Macaristan’da İki Dev Proje

Polat Gayrimenkul’ün ilk yurt dışı projesi olan Duna Pearl, 75 milyon Euro yatırım ile Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de yer alıyor. Göz alıcı konseptiyle Tuna’nın İncisi olarak anılan Duna Pearl, Budapeşte’nin en işlek bölgelerinden birinde konumlanıyor. Yaklaşık 45 bin metrekarelik alanda konut, otel ve mağazalardan oluşan LEED sertifikalı Duna Pearl’de yer alan toplam 193 dairenin %94’ü satılmış durumda.

Budapeşte’nin en büyük kentsel dönüşüm projesi olan City Pearl ise 250 bin metrekarelik bir alanda 300 milyon Euro yatırımla hayata geçiriliyor. Avrupa’nın kalbine yapılan değerli bir yatırım niteliğinde olan City Pearl projesi, yeşil alanları, yüksek tavanlı daireleri, restoranları, kafeleri, fitness ve oyun alanları ile şimdiden şehrin içinde yeni bir şehir olarak anılıyor.  Çok etaplı karma bir proje olarak hayata geçmekte olan City Pearl ‘ün satışa sunulan ilk iki bloğundaki yer alan konutların ise %60’ından fazlası şimdiden satıldı.

Kaynak: Emlak Dream

Konut Fiyat Endeksi Yıllık Bazda Yüzde 52 Artış Gösterdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan verilere göre Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 Mart ayında bir önceki aya göre %1,2 artarken, önceki yılın aynı ayına göre %52,0 artış gösterdi.

Yapım yılı son iki yıl olan konutlar için hesaplanan Yeni Konutlar Fiyat Endeksi (YKFE) ise Türkiye genelinde, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %53,2 artışla 1.354,7 seviyesinde gerçekleşirken, yapım yılı son iki yılı aşan konutlar için hesaplanan Yeni Olmayan Konutlar Fiyat Endeksi (YOKFE) ise Türkiye genelinde %52,5 artışla 1.214,8 seviyelerinde gerçekleşmiştir.

Türkiye genelinde Birim Konut Fiyatları yıllık %46,5 artışla m2 başına 31.885  TL olarak hesaplandı.

Türkiye Ticari Gayrimenkul Pazarı Raporu Yayımlandı

Cushman & Wakefield | TR International tarafından hazırlanan 2024 yılı 1. çeyrek Türkiye Ticari Gayrimenkul Pazarı raporu yayınlandı.

OFİS PAZARI

Ekonomik dengesizliklere rağmen ofis piyasasında rüzgar tersine dönüyor

Yüksek enflasyon ve döviz kuru artışına ek olarak, arz kısıtlılığı nedeniyle talebin karşılanamaması, birincil kira fiyatlarında hem Türk Lirası (₺) hem ABD Doları ($) bazında artışların devam etmesine yol açmıştır. Bununla beraber ekonomik durgunluğa rağmen, gelecek beklentilerinin olumlu olması, ofis piyasasına pozitif yansımıştır ve işlem hacminde 2023 yılının ilk çeyreğine kıyasla önemli bir artış kaydedilmiştir. Merkezi iş alanı (MİA) bölgelerindeki boşluk oranı bu çeyrekte düşüşünü sürdürmüştür.​

PERAKENDE PAZARI 

Ana caddelerdeki yüksek doluluk birincil kiraları artırmaya devam ediyor

Alışveriş merkezleri ve ana caddelerde, arzın kısıtlı olduğu perakende pazarında doluluk oranları önemli ölçüde yükselmiştir. Bu durum, İstanbul’un ana caddelerindeki birincil kira seviyelerinin hem Türk Lirası (₺) hem ABD Doları ($) bazında geçen yılın aynı dönemine göre %67’lik bir artış kaydetmesine sebep olmuştur. İstanbul Ana Caddeleri’ne ek olarak alışveriş merkezi kira seviyelerindeki artış eğilimi bu çeyrekte de devam etmiştir.​

SANAYİ VE LOJİSTİK 

Birincil kiralarda yaşanan artış, sektörün hala güçlü bir talep ile karşı karşıya olduğunu göstermektedir

İstanbul ve çevresinde kiralanan depo sayısına geçtiğimiz yıla kıyasla %50 azalmasına karşın metrekare bazında %200 artış kaydedilmiştir. Birincil kiralar ise yükselmeye devam etmiş ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %18,75 artmıştır​.

İnşaat Sektörü İstihdam Oranı Yüzde 11,1 Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak-Mart dönemine ait işgücü girdi endeksini açıkladı. Buna göre, inşaat sektörünün istihdam oranı yüzde 11,1 arttı.

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında istihdam endeksi, 2024 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,4 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 0,1, inşaat sektöründe yüzde 11,1 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 3,9 arttı.

Çalışılan saat endeksi yıllık yüzde 1,5 arttı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında çalışılan saat endeksi, 2024 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,5 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 1,1 azaldı, inşaat sektöründe yüzde 10,4 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 1,5 arttı.

Brüt ücret-maaş endeksi yıllık yüzde 116,5 arttı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında brüt ücret-maaş endeksi, 2024 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 116,5 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 115,9, inşaat sektöründe yüzde 133,3 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 114,8 arttı.

İstihdam endeksi çeyreklik yüzde 0,9 arttı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında istihdam endeksi, 2024 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,9 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 0,1 azaldı, inşaat sektöründe yüzde 2,4 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 1,2 arttı.

Çalışılan saat endeksi çeyreklik yüzde 1,2 azaldı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında çalışılan saat endeksi, 2024 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,2 azaldı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 2,3 azaldı, inşaat sektöründe yüzde 2,1 arttı ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 1,1 azaldı.

Brüt ücret-maaş endeksi çeyreklik yüzde 29,9 arttı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında brüt ücret-maaş endeksi, 2024 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 29,9 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 28,7, inşaat sektöründe yüzde 36,7 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 29,7 arttı.

Saatlik işgücü maliyeti endeksi yıllık yüzde 98,3 arttı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik işgücü maliyeti endeksi, 2024 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 98,3 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 94,2, inşaat sektöründe yüzde 106,3 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 101,9 arttı.

Saatlik kazanç endeksi yıllık yüzde 113,3 arttı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik kazanç endeksi, 2024 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 113,3 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 118,4, inşaat sektöründe yüzde 111,3 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 111,7 arttı.

Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi yıllık yüzde 45,3 arttı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi, 2024 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 45,3 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 23,4, inşaat sektöründe yüzde 85,4, ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 61,8 arttı.

Saatlik işgücü maliyeti endeksi çeyreklik yüzde 32,5 arttı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik işgücü maliyeti endeksi, 2024 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 32,5 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 33,0, inşaat sektöründe yüzde 33,8 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 32,5 arttı.

Saatlik kazanç endeksi çeyreklik yüzde 31,4 arttı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik kazanç endeksi, 2024 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 31,4 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 31,8, inşaat sektöründe yüzde 33,9 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 31,2 arttı.

Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi çeyreklik yüzde 38,7 arttı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi, 2024 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 38,7 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 39,3, inşaat sektöründe yüzde 32,9 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 39,6 arttı.

Copa, İhracat Başarısını Bir Kez Daha Taçlandırdı

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) tarafından düzenlenen ve sektördeki en prestijli ödüllerden biri olarak kabul edilen “2023 İhracatın Liderleri” ödül töreninde, 2023 yılı “En Çok Panel Radyatör İhracatı Yapan 2. Firma” ödülünün sahibi Copa Isı Sistemleri oldu.

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB), 18 Nisan 2024 tarihinde Ankara’da düzenlediği Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın ardından gerçekleştirilen “2023 İhracatın Liderleri” ödül töreninde, sektörde öne çıkan firmaları 23 farklı kategoride ödüllendirdi. Bu önemli günde, Copa Isı Sistemleri, “2023 Yılı En Çok Panel Radyatör İhracatı Yapan 2. Firma” ödülüne layık görülerek, üstün ihracat başarısını bir kez daha kanıtladı.

Uluslararası pazarlarda gerçekleştirdiği stratejik iş birlikleri ve güçlü dağıtım ağı ile müşterilerine hızlı ve kaliteli hizmet sunan COPA, üretiminin yüzde 80’ini dört kıtada 40’tan fazla ülkeye ihraç ederek, yerli sermayenin gücünü uluslararası arenada göstermeye devam ediyor. İngiltere, Çin, Romanya, Almanya gibi önemli pazarlarda etkin rol üstlenen COPA, çalışmalarıyla küresel pazardaki etkinliğini ve sektördeki lider konumunu daha da güçlendirmeye devam edecek.

Fiyatlardaki Düşüşü Fırsata Çevirip Ev Sahibi Olmak İsteyenlere Sigorta Fırsatı

Özellikle son bir yıldır, yeni konut satışları devamlı şekilde düşse de, metrekare fiyatlarının da enflasyonunun altında kalacak şekilde gerilemesi, ev hayali kuranları heyecanlandırıyor. Fiyatların düşmeye başlamasını fırsata çevirmek isteyenler, yüksek faize rağmen ellerindeki birikimin üstüne konut kredi kullanarak ev alma planları yapıyor. Viennalife Emeklilik ve Hayat A.Ş.’nin dijital platformu Olayinkolayi.com, konut sahibi olurken kredi kullanacaklara, maliyetlerden tasarruf ettiren avantajlar sunmaya devam ediyor. 

Ev sahibi olmak için kredi kullanacakların önünde, hayat sigortalı ve hayat sigortasız olarak iki farklı alternatif bulunuyor. Sigortasız seçeneğin faiz oranı daha yüksek olduğundan, kredi maliyeti de artıyor. Sigortalı teklifte ise, tüketicilerin karşısına kredi hayat sigortası maliyeti çıkıyor. Tüketicilerin kredi kullandıkları bankalar dışında, diledikleri sigorta şirketi üzerinden poliçe yaptırıp, bunu bankalara ve diğer finans kuruluşlarına ibraz etme hakları bulunuyor. Dolayısıyla kredi hayat sigortalarını Olayinkolayi.com isimli dijital platform üzerinden yaptırarak, konut yatırımlarını güvence altına almak isteyenler, poliçelerini, bankalara oranla %40’a varan indirimlerle online olarak satın alabiliyor. 

Konut kredisi kullanacaklar için ücretsiz asistanlık hizmeti de olayinkolayi’nda!

Hizmete girdiğinden bugüne milyonlarca kullanıcısına sigorta yolculuklarında destek veren olayinkolayi.com, sunduğu ücretsiz asistanlık hizmetiyle de tüketicilerin birçok sorusuna, hafta içi 09.00-18.00 saatleri arasında 0850 222 3466 numaralı Çağrı Merkezi numarası veya Whatsapp hattı üzerinden anlık yanıt vererek, kolay çözümler sunuyor. Ayrıca olayinkolayi.com’un hesaplama araçlarını kullananlar, gelirlerine göre ne kadar kredi çekebileceklerini kolayca belirlerken, emlakçı komisyonu, tapu harcı, taşınma masrafları gibi olası giderlerini de hesaplayabiliyor.

Türkiye Mimarlık Yıllığı 2023 sergisi, İPA Florya Tesisleri’nde kapılarını açtı

Mimarlık ve tasarım kültürüne katkı sağlamayı yönetim vizyonunun ayrılmaz bir parçası olarak gören Roca ve Arkitera Mimarlık Merkezi iş birliği ile gerçekleştirilen “Türkiye Mimarlık Yıllığı 2023” sergisi İPA Florya Tesisleri’nde ziyaretçilere kapılarını açtı. Türkiye içinde nitelikli yapıların görünürlüğünü sağlamak ve emek veren tasarımcıları onurlandırmak amacıyla gerçekleştirilen Türkiye Mimarlık Yıllığı’na girmeye hak kazanan 56 projeden 12’si tasarımcılar tarafından anlatıldı. Bu sene kültür miraslarının öne çıktığı sergi, 24 Mayıs tarihine kadar İPA Florya Tesisleri Hangar Binasında ziyaret edilebilecek.

Roca desteğiyle 2014 yılından bu yana Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından düzenlenen Mimarlık Yıllığı, tasarımcıların mimarlığa olan katkılarına dikkat çekerken, Türkiye’deki mimarlık ortamının çıktılarını tartışmaya açıyor.  Türkiye’de son bir yılda üretilen yapıların incelenmesi için İPA (İstanbul Planlama Ajansı) ev sahipliğinde Florya Hangar Binası’nda açılan Türkiye Mimarlık Yıllığı Sergisi’nde, bu yıl 158 proje arasından 56’sına yer verildi. Yerli ve yabancı tasarımcılar tarafından tasarlanan 24 mimari, 13 iç mekan, 6 kentsel tasarım/peyzaj, 8 koruma/onarma ve 5 geçici strüktür/enstalasyon projesinin yer aldığı sergi, açılış öncesinde ise 12 proje sunumuna ev sahipliği yaptı.

Yıllığa girmeye hak kazanan 12 proje konuşuldu

Son bir yıl içinde tasarlanan ve özellikle kültür miraslarının ön plana çıktığı 12 projenin tasarımı ve yapım süreçleri anlatıldı. İlk proje sunumu, Bakırköy’de yer alan ve Per Se Mimarlık tarafından yeniden işlevlendirilen Baruthane-i Amire ile başladı. Ali Derya Dostoğlu ve Uğur Özer’in anlatımıyla gerçekleştirilen sunumda; projede eski ile yeninin ayrışmasına özellikle dikkat edildiği vurgulandı. EMR Mimarlık Ofisi tarafından özgün yapısına zarar vermeden restorasyon çalışmaları gerçekleştirilen Ayvalık Rahmi Koç Müzesi ise mekansal bütünlük ve müze fonksiyonu açısından ele alındı. GIRIFT tarafından Gaziantep’te kurulan fırın ve kahveci Fırın’o Artisan Bakery, Mezopotamya’nın tahıl kültürü ve günümüz teknolojisiyle birleştirilen tasarımı bakımından değerlendirildi. Jeyan Ülkü Mimarlık tarafından, çalışanlarının taleplerini karşılayabilmek için neredeyse bir kamusal alanı anımsatan “Üniversite” kampüs tipolojisinin esas alınarak tasarladığı Good Job Games projesi de, spor salonu, PS odası, soyunma odaları, duşlar, kafe ve uyku odalarının tasarımlarıyla öne çıktı. 

Genç mimarlar ve mimarlığa meraklı katılımcılar tarafından büyük bir ilgi gören sunumlarda anlatılan diğer projeler ise Haliç Köprüaltı Spor Odağı ve Kıyı Bağlantısı, Çatalhöyük Ziyaretçi Merkezi, Çanakkale Anten Kulesi, Kalyon Karapınar 1.350 MWp GES / Merkezi Kontrol Binası, Seddülbahir Kalesi, Volu-te Mikro Yaşam Birimi, Rubrum Ofis oldu.

Etkinlik sonunda, Ali Derya Dostoğlu, Uğur Özer, Ali Emrah Ünlü, Gözde Aytaç, Arman Akdoğan, Selin Sözer Halimoğlu, Emrah Halimoğlu, Ahmet Yaymanoğlu, Nur Gülgör, Arzu Özsavaşçı (AOMTD), Y. Burak Dolu (KOOP), Pınar Kesim Aktaş (caps.office), Kemal Serkan Demir, Begüm Yılmaz Bilgin, Caner Bilgin Bilgin, Ervin Garip, Banu Garip, Jeyan Ülkü, Ece Ünübol ve Deniz Dilan Kara, açık oturumda projeleriyle ilgili soruları yanıtladı.

Projeler arasında İstanbul, Balıkesir, Antalya, Bursa ve Çanakkale ön plana çıktı

Yıllığa girmeye hak kazanmak için başvuran 158 proje; Şebnem Yalınay Çinici, Durmuş Dilekci, Şule Ertürk ve Zeynep Hagur’dan oluşan seçici kurul tarafından değerlendirildi. Yıllıkta yer alan 23 tasarım ile projelerin yüzde 39,7’sine İstanbul ev sahipliği yaparken bu sırayı 5 proje ile Balıkesir, 4 proje ile Antalya, Bursa ve Çanakkale takip etti. Projelerin illere göre dağılımı toplamda 14 kenti kapsadı. Bu sene Mimarlık Yıllığı’nda yer alan projelerin büyük çoğunluğunu sergi mekanları, müzeler, etkinlik alanları oluşturuyor. 

“Mimarlık Yıllığı sergisi sektöre ilham oluyor’’

Mimarlık Yıllığı sergisinde konuşma yapan Roca Türkiye Genel Müdürü Salvador Lopez Oliva, “Roca olarak kurulduğumuz günden bu yana mimarlık ve tasarım kültürüne katkıda bulunmayı çok önemsiyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz her ülkede sürdürdüğümüz çalışmalar var. Bu yıl Arkitera’nın düzenlediği 4.kez desteklediğimiz Türkiye Mimarlık Yıllığı da bu anlamda sektörümüze ilham veren bir çalışma. Vizyonumuzla örtüşen mimarlık ve tasarım sektörüne katkı sağlayacak çalışmalara destek olmaya devam edeceğiz. ” diye konuştu.

Sektör Temsilcileri Yenilenebilir Enerji ve E-Mobilite Şarj Fuarı Prosumer Expo’da Buluşuyor

22-24 Mayıs tarihleri arasında ATO Congresium’da ikincisi gerçekleşecek sürdürülebilir teknolojiler ve yenilenebilir enerji çözümleri üzerine odaklı en önemli etkinliklerden olan ProsumerExpo Yenilenebilir Enerji ve E-Mobilite Şarj Fuarı, sektör temsilcilerini Başkent’te buluşturacak.

Sektörün en önemli etkinliklerinden biri olan Yenilenebilir Enerji ve E-Mobilite Şarj Fuarı Prosumer Expo, 22-24 Mayıs tarihleri arasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Alper Güzel, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü ve ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran’ın katılımlarıyla ATO Congresium’da gerçekleştirilecek.

Geçen yıl ilk kez Ankara’da düzenlenen ve bu yıl ikincisi gerçekleşecek olan Prosumer Expo’da sektör bileşenlerinin yanı sıra güneş enerjisi, enerji depolama, elektrikli ulaşım ve araçlar gibi enerjinin ana konseptleri ile yenilenebilir enerji ve e-mobilite hakkındaki güncel teknolojiler, yeni trendler de yer alacak.

Dünyayı ve ülkemizi yakından ilgilendiren küresel ısınma ve iklim sorununa temiz enerji ile çözümler üretmeyi de amaçlayan ve sektörün en önemli etkinliklerinden biri olması beklenen Fuar hakkında bilgi veren Prosumer Expo Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tosun, ikinci kez düzenledikleri fuarınbu yıl daha da ileri taşınarak yeni konseptleri de barındıracağını söyledi.

Her yıl düzenlenmesi planlanan fuarın yenilenebilir enerji entegrasyonu, elektrikli araç şarj altyapısı ve sürdürülebilir şehir yaşamı konularında yenilikçi çözümler sunmayı amaçladığını vurgulayan Tosun şu bilgileri verdi:

“Prosumer Expo, Başkentimizin tek enerji fuarı olma özelliğine sahip. Bu önemli buluşma noktası için özellikle Ankara seçildi.Tüketicilere, tedarikçilere ulaşma imkanı ve yeni iş ortaklıklarına zemin hazırlamak için doğru ortamı oluşturmak; ayrıca yenilenebilir enerji yatırımı yapmak isteyen yatırımcıların doğru üretici ve uygulayıcılarla bir araya gelmesi amaçlandı. Bunun yanında ülkemizde enerji konusunda sadece üretici ve hizmet veren firmaların dışında gerekli yasal düzenleme ve yönetmelik yayınlamakta olan kamu kurumları Ankara’dan yönetilmekte. Bu sebeple üretici ve hizmet sağlayıcı enerji firmalarımızın kamu ile entegrasyonunu sağlamak ve ülkemizin yenilenebilir enerji hedefleri doğrultusunda hızlıca yol almak için de fuarın adresi başkent olarak belirlendi.

 Fuarın sektör profesyonellerini, teknoloji meraklılarını, politika yapıcıları ve devlet erkanını bir araya getireceğini vurgulayan Tosun, “Fuar, önemli kurum ve kuruluşları bir araya getirirken; hızla gelişen yenilenebilir enerji ve elektrikli mobilite sektörlerindeki son trendler, teknolojiler ve politikalar hakkında bilgi alışverişinde bulunmaları için de bir platform sunuyor. Fuar süresince katılımcılar çeşitli seminerler, panel tartışmaları ve ağ oluşturma fırsatları ile sektördeki yenilik ve son gelişmeleri keşfetme fırsatına da sahip olacaklar” dedi.

Prosumer Expo’nun, enerji sektörü profesyonelleri, akademisyenler, hükümet yetkilileri, devlet erkanı yanı sıra sürdürülebilir teknolojilere ilgi duyan herkese açık olduğunu ifade eden Tosun, etkinliğin aynı zamanda çeşitli teknoloji sağlayıcılarına ve start-up’lara yeniliklerini sergileme ve iş birlikleri kurma imkanı tanıyacağını da sözlerine ekledi.

İnşaat Maliyetleri Sekiz Yılda 13.6 Kat Arttı

Uzun yıllar ekonominin lokomotifi konumundaki inşaat sektörü, oluşan konut fazlası, buna karşılık yüksek faizler yüzünden baskılanan talep nedeniyle girdi maliyetlerindeki aşırı artışı fiyatlarına yansıtamıyor.

TÜİK verilerine göre 2016 başından Mart 2024 sonuna kadar olan dönemde TÜFE bazında birikimli enflasyon yüzde 693,8 (7 kat) olurken, inşaat maliyetlerindeki artış yüzde 1.361,4’e (13,6 kat) ulaştı. Bu dönemde inşaat sektöründe özellikle malzeme fiyatları aşırı hızlı bir artış gösterdi. Malzeme maliyetlerindeki yüksek oranlı artışta ise özellikle son yıllarda çarpıcı bir vizyon ve konsept değişimi yaşanan inşaat sektöründe nitelikli malzeme kullanımının ve ithal girdinin payının artması etkili oldu.

Dünya Gazetesi’nden Naki Bakır’ın haberine göre; maliyetlerdeki hızlı yükselişin caydırıcılığı ile yeni inşaatına başlanan konut sayısında özellikle 2018’den itibaren belirgin bir düşüş yaşandı. Dar ve orta gelirli kesimin konut alma imkanının diplere inmesi nedeniyle sektör daha çok üst gelir grubuna hitap eden projelere yöneldi. Buna bağlı olarak alınan inşaat ruhsatları kapsamındaki binalarda daire sayısı da azaldı. 2017 yılında 1 milyon 405 bin 447 dairelik 161 bin 921 bina için inşaat izni alınmıştı.

İnşaat izni alınan bina sayısı 2018’de 104 bin 509’a, 2019’da ise 56 bin 308’e kadar düştü. İzleyen dönemdeki görece toparlanmayla bu sayı 2020’de 96 bin 204’e, 2021’de 138 bin 449’a yükseldi. 2022’de 127 bin 885’e düşen inşaat ruhsatı sayısı 2023’te de 138 bin 270 adette kaldı. 2023’te ruhsat alınan binalardaki daire sayısı 843 bin 77 adetle 2017’deki sayının neredeyse yarısı düzeyinde kaldı. 2014’te 124 bin 510 olan yapı kullanım (oturma) izni alınan bina sayısı da 2018’de 100 binin altına, 2023 itibarıyla 86 bin 654’e düştü. Oturma izni alınan binalarda 2018’de 894 bini aşan daire sayısı da 2023’te 533 bin 375’te kaldı.

100 Metrekarelik Konutun Ortalama Fiyatı 3.2 Milyon TL’ye Ulaştı

Merkez Bankası’nın Konut fiyat endeksine göre piyasadaki durgunluğa rağmen Türkiye genelinde 100 metrekare bir konutun ortalama satış fiyatı Mart 2024 itibarıyla son bir yılda yüzde 52 artışla 3 milyon 188,5 bin liraya ulaştı.

Ortalama konut satış fiyatı İstanbul’da 4 milyon 601,3 bin, Ankara’da 2 milyon 503,8 bin, İzmir’de 3 milyon 672,7 bin lira olarak ölçüldü. Üç büyük il içinde ortalama konut fiyatları son bir yılda da en düşük artışı yüzde 40,4’le İstanbul’da kaydetti. Yıllık bazda en yüksek artış ise yüzde 63,9’la Ankara’da gerçekleşti. Ortalama konut satış fiyatlarında yıllık artış İzmir’de de yüzde 49,5 olarak belirlendi.

Yıllık artışının görece düşük kalmasına rağmen, konut fiyatları İstanbul’da açık farkla diğer iki büyük kenttekinin çok üzerinde seyrediyor. Tabakalanmış Ortanca Fiyat yöntemiyle hesaplanan birim fiyatlara göre belirlenen ortalama konut satış fiyatlarında, düşen talep dolayasıyla son bir yılda yavaşlayan artışların enflasyonun altında kaldığı, ancak buna rağmen konut satışlarının düşmeye devam ettiği dikkati çekiyor.

Gayrimenkulde Yabancı Yatırımcılara İhtiyaç Var

Emlak Uzmanı Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Ülkemize gelen döviz yatırımlarının yüzde 40’a yakını gayrimenkul sektöründen geliyor. Ülkemizin döviz ihtiyacı nedeniyle de yabancılara gayrimenkul satışına çok ihtiyacımız var. Uluslararası yatırımcı ile göçmenlerin karıştırılarak bunların siyasi gündemde yer alması bu konuda biz pazarlama firmalarının işini önemli derecede zorlaştırıyor” dedi.

Bu yıl 16’ncısı düzenlenen Gayrimenkul Projeleri Yatırım Fuarı ve Zirvesi 18 – 19 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşti. Fuara Altın Emlak Global de katılım gösterdi.  Gayrimenkul sektörünün buluştuğu fuara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Konut üreticileri, acenteler, alıcı-satıcı ve yatırımcıların bir araya geldiği 16’ncı Gayrimenkul Projeleri Yatırım Fuarı ve Zirvesi JNR Fuarcılık tarafından İstanbul’da gerçekleşti. İlk gün gerçekleşen Gayrimenkul Zirvesinde sektöre ilişkin önemli oturumlar gerçekleştirildi. Zirve sonrası B2B ve BTC görüşmelerinde Katar, Kuveyt, Bahreyn, BAE, Umman, Ürdün, Suudi Arabistan başta olmak üzere Azerbaycan, Fas, İran, Irak, İngiltere, Hollanda, Almanya, Rusya, Afganistan, Ukrayna, İsveç, Mısır, Yemen, Filistin, Bosna ve Çin gibi ülkelerden gelen yatırımcılar, acenteler ve bireysel alıcılar Türk Gayrimenkul firmalarıyla buluştu. Fuar alanında da birçok firma projelerini tanıttı” dedi.

Uluslararası Gayrimenkul Yatırımcısına İhtiyacımız Var 

Zirvede söz alan ve yabancılara konut satışı hakkında bilgiler veren Özelmacıklı, “Yabancılara konut satışında önemli bir düşüş görüyoruz. Özellikle TÜİK istatistiklerinde yabancılara yapılan konut satışları Ocak-Nisan döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48,4 azalarak 6 bin 957 oldu. Toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı aynı dönemde sadece yüzde 2 olarak gerçekleşti. Aslında ülkemize gelen döviz yatırımlarının yüzde 40’a yakını gayrimenkul sektöründen geliyor. Ülkemizin döviz ihtiyacı nedeniyle de yabancılara gayrimenkul satışına çok ihtiyacımız var. Uluslararası yatırımcı ile göçmenlerin karıştırılarak bunların siyasi gündemde yer alması bu konuda biz pazarlama firmalarının işini önemli derecede zorlaştırıyor” şeklinde konuştu.

Yabancıya Gayrimenkul Satışı Tekrar Yükseltilebilir

Ülkemizde konut yatırımcılarının sadece yüzde 15’inin vatandaşlık amacı ile konut aldığını da ifade eden Özelmacıklı, “Uluslararası gayrimenkul yatırıcıları için ülkelerin rekabeti her geçen gün arıyor. Bizlerin bu kapsamda vatandaşlık programları dışında Altın Vize gibi yenilikçi programlara ihtiyacımız var. Ülkemizde bürokratik engellerin kaldırılması, süreçlerin hızlandırılması, şeffaflık, korucu sistemler geliştirilmesi gibi eksiklerimizi hızla tamamlamamız gerekiyor. Ayrıca satış sonrası hizmet eksikliklerimizi giderilmeli, firmaların lisanslanması ve danışmanların sertifika programlarını geliştirmeliyiz. Kurumlarımızın da bu konuyu etkin bir şekilde ele alması, bunun bir milli politika olarak görmesini sağlamalıyız”diye konuştu

Fuarda Keleş Center Projesi İle Yer Aldık
Fuara Altın Proje olarak pazarlama ve satış süreçlerini yürüttükleri Keleş Center projesi ile katıldıklarını belirten Özelmacıklı “Keleş Center projesi, sektörde 30 yılı aşkın tecrübesi ile faaliyet gösteren Keleş İnşaat’ın tamamladığı yeni bir yaşam alanı. 120 bin m2 toplam inşaat alanına sahip projede toplam 498 daire ve 37 işyeri bulunuyor. Sefaköy E-5 kenarında, Küçükçekmece Adliye Sarayı yanındaki projede fuara özel kısa bir süreliğine 30 ay vade ve 0 faizle hemen teslim kampanyamız var. Sınırlı stok ve süre ile geçerli kampanyada peşinat oranımız ise sadece yüzde 40. Fuarda da yoğun ilgi gören standımız ve kampanyamız ile sektöre değer katmaya devam ediyoruz” diyerek açıklamalarını tamamladı.

Ticari Gayrimenkulde Stok Azalıyor

Ticari gayrimenkullerde yaşanan arz daralması, fonksiyonunu yitirmiş ofis projelerinin yenilenme ihtiyacı karşısında stoktan çıkmasıyla artış gösteriyor. İstanbul’da 2024 yılında 215 bin m2’lik kiralanabilir ofis alanının operasyona açılması beklenirken, bu rakam yine de talebi karşılamıyor. Arz daralması karşısında yatırımcısına karlı bir fırsat sunan ticari gayrimenkul piyasasında, yatırımcılarda hızlı hareket etme refleksi gözlemleniyor.

Türkiye’de konut sektörünün sıkıntıda olması, süren inşaat projelerinin artan maliyetlerle birlikte durması, faiz artışları gibi etkenler konut yatırımcısını adeta bekleme noktasına getirdi. Ancak ticari gayrimenkullerde durum farklılık gösteriyor. Arz eksikliği nedeniyle, ticari gayrimenkul yatırımcılarının değerlenen gayrimenkullerinden yüzü gülüyor. Demografi, iklim değişikliği, teknoloji ve yaşam tarzlarında yaşanan uzun vadeli değişimler karşısında değişen ticari gayrimenkul talepleri, amaca uygun olma konusunda büyük bir zorlukla karşı karşıya. Yapılan araştırmalara göre; Mekânların, daha hızlı değişen kullanım talepleri karşısında daha esnek olması gerektiğine dair güçlü bir görüş ortaya çıkıyor. Mevcut stokta yenileme veya kullanıcıların değişen ihtiyaçlarını karşılamak için yeniden yapılandırmaya yönelik uyarlamalar yapılmak zorunda kalıyor. Birçok ofis binasının fonksiyon değişikliği sonucu stoktan çıktığını kaydeden Bilgiçler Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ali Emre Bilgiç, “Hibrit çalışma çağında daha fazla çalışan evden çalışırken, birçok şirket daha küçük ofislere ihtiyaç duyuyor. Pandemi öncesi mümkün olduğu kadar büyük şekilde tasarlanan kat planlarıyla karşılaştırıldığında, daha fazla işletme kompakt ancak daha kaliteli alanlara yöneliyor. Bu sebeple ihtiyaçlara cevap vermeyen yapılar dönüşüme girmek zorunda kalıyor. Bu dönüşüm de ticari gayrimenkul stoğunda arzda daralmaya sebep oluyor. Arz daralması da ticari gayrimenkullerin değerlenen bir yatırım haline dönüşmesine sebep oluyor” diye konuştu.

Stok azalıyor, arz daralıyor! 

İstanbul Gayrimenkul Raporu’na göre; İstanbul A ve B sınıfı ofis binalarındaki toplam stok, 2023 yılı sonunda 8,2 milyon m2 olarak kayıtlara geçti. İstanbul ofis stokundaki büyüme, 2020 yılından başlayarak üç yıl boyunca oldukça yavaşladı, durma noktasına geldi. Mevcut ekonomik koşullar ve enflasyonist piyasa, artmaya devam eden inşaat maliyetleri ve yükselen döviz kuru, 2023 yılında yeni ofis alanı geliştirilmesinin öndeki negatif faktörler olarak sıralandı. Böylece, 2023 yılında, İstanbul genelinde sınırlı sayıda ofis projesi operasyona başladı. Ofis geliştiricilerinin piyasayla paylaştığı verilerle yapılan analize göre, 2024 yılında da arzdaki büyümenin yavaş seyretmesi öngörülüyor. Lansmanı yapılan proje bilgileriyle paralel olarak açılışların gerçekleşmesi halinde, mevcut ofis bölgelerinde yaklaşık 215 bin m2’lik kiralanabilir ofis alanının 2024 yılında operasyona açılması bekleniyor.

“Yatırımcı hızlı hareket etme refleksinde!”

Raporda piyasada kullanıcı ihtiyaçlarını / beklentilerini karşılayan ofis alanının sınırlı olması, kira ortalamalarını yukarı yönlü hareketlendirdiğine vurgu yapıldı. Bu hareketle, bir önceki yıla göre MİA’daki ortalama kira rakamının %18 artışla 2023 yılı sonunda 19,5$/m2 olduğu belirlendi. Nitelikli ticari gayrimenkul projelerine talebin arttığını belirten Ali Emre Bilgiç, “Talep artarken, arzın azalması ticari gayrimenkul yatırımcısının hızlı hareket etme refleksine girmesine sebep oluyor. 2023 yılında dolar yüzde 58, altın yüzde 78 değer artışı görürken, arsa değerlemelerinde yüzde 200 artış yaşandı. Bunun yanı sıra yine ofis ve dükkanlarda da aynı oranda artış yaşandığını gördük. Bu sebeple risk almak istemeyen yatırımcı ticari gayrimenkullere yöneldi. Diğer yandan ihtiyacını karşılamak isteyen yatırımcılar da satın almaya yöneldi. Öngörülerimize göre arzda daha da daralma yaşanacak” dedi.

 130 milyon dolarlık proje yükseliyor! 

İstanbul Bayrampaşa’da hayata geçirdikleri AKTİM – Çarşı Ofis projesinde hareketliliğin devam ettiğini belirten Bilgiç, “İstanbul’da son 7 yılda 7 milyar 100 milyon TL’lik inşaat projesi gerçekleştirdik. AKTİM markasıyla hayata geçirdiğimiz diğer projelerimizde ticari gayrimenkul ihtiyaçlarını gözlemleyerek, yeni projemizde nitelikli, donanımlı, teknolojik donatılarla birlikte yeni nesil bir ofis – çarşı projesi ortaya çıkardık” diye konuştu. Bayrampaşa’da 130 milyon dolar yatırım bedeliyle 95 bin metrekare üzerinde hayata geçirilen projede, 338 bağımsız bölüm bulunuyor. Modüler yapıda tasarlanan ofis bloğunda, istenen metrekarelerde ofis tasarlanabiliyor. Projenin tasarımında yatay mimari modelini benimsediklerini belirten Bilgiç, “Yüksek plazalarda yaşanan kaosların yaşanmaması için bir tasarım çizgisi belirledik. Bayrampaşa bölgesi lokasyon olarak İstanbul’un ticaretinin en önemli merkezlerinden biri. 32.000 metrekarelik otoparkı, sosyal donatı alanlarıyla, şehre nefes aldıracak bir proje hayata geçiriyoruz” dedi. Değişen iş hayatının bir parçası olarak günün koşullarına ayak uyduran, fiziki ve sosyal olarak firmaların ihtiyaçlarını karşılayabilen modern ofis binalarının önümüzdeki dönemde de öne çıkacağını belirten Bilgiç, “İnşaat teknikleri, enerji verimliliği, güvenlik sistemleri ve işlevsellik bakımından çoktan miadını doldurmuş birçok ticaret merkezinin yanı sıra, her bakımdan günümüze modernize edilmiş haliyle AKTİM Çarşı Ofis projesi yükselmeye devam ediyor” dedi.

Prof. Dr. Naci Görür: “Tunceli’nin Deprem Üretme Zamanı Dolmuş”

Asena Kılıç’ın Youtube kanalındaki Meslek Sırrı programına katılarak deprem riskine ilişkin değerlendirmelerde bulunan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, en çok endişe ettiği bölgenin Tunceli yöresi olduğunu söyleyerek, “Tehlikeli bir duruma gelmiş artık. Deprem üretme zamanı dolmuş” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Görür açıklamalarında şunları söyledi:

“Çok söyledik ama kimseyi inandıramadık. Biz bu depremin geleceğini 24 Aralık 2020 Elazığ depreminden sonra ‘Kahramanraş’ta, Malatya’da, Hatay’da deprem gelebilir. Şu büyüklükte deprem olabilir önlem alın’ diyerek anlattık. Çünkü Elazığ depremi stres transferiyle orayı tehlikeye soktu. Hükümete raporlar yazdık. Depremin geldiğini görüryorduk. Gerekli uyarları haddinden fazla yaptık. Cumhurbaşkanlığından tut bakanlara kadar, o bölgenin milletvekillerine, belediye başkanlarına, valilerine kadar buraya deprem gelebilir, kentleri hazırlayın dedik ama hiçbir şey yapılmadı.

Bas bas bağırıyoruz, Marmara’ya, İstanbul’a dikkat edin, depreme hazırlayın diye. 6 Şubat öncesi dikkat etmediler 50 binden fazla insanımızı bir gecede gömdük. Marmara’da önlem alın diyoruz ki 6 Şubat depremleri tekerrür etmesin. İnsanlarımız ölmesin diye bas bas bağırıyoruz. Ama siyasi iradenin, halkımızın umursadığı da yok. Korkuyorum ki yine tarih tekerrür edecek.

Tunceli Yöresi; Erzincan, Bingöl-Karlıova arası endişe ettiğimiz yer. Deprem olma periyodu dolmuş, tehlikeli bir duruma gelmiş artık. Deprem üretme zamanı dolmuş.”

Nisan Ayı Sonu İtibarıyla Konut Satışları Bir Önceki Yılın Aynı Dönemine Göre Yüzde 11,8 Azaldı

TÜİK Nisan ayı konut verileri açıklandı. 2024 yılı Nisan ayında 75.569 adet konut satıldı. 2023 yılının Nisan ayında gerçekleşen 105.394 adet dolayındaki satış adedine kıyasla yaklaşık % 11,8 oranında düşüş yaşandı.

Verileri değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “2024 yılı Nisan ayında gerçekleşen konut satışlarına baktığımızda 75.569 adet konutun satılmış olduğunu görüyoruz. 2023 yılının Nisan ayında gerçekleşen 105.394 adet dolayındaki satış adedine kıyasla yaklaşık %11,8 oranında düşüş yaşandı.  Bu düşüşte Nisan ayındaki bir haftya yakın süren şeker bayramı tatilinin etkisi oldu. 


75.569 adet konut satıldı

Kıyaslamayı Nisan sonu itibatiyle yapacak olursak; 2024 yılı Nisan ayı sonu itibariyle 75.569 adet konut satıldı. İki yılı kıyasladığımızda bu yıl 2023 yılının aynı dönemine göre yaklaşık %11,8 oranında düşüş yaşandı. 2024 yılı Nisan ayı sonu itibariyle 2023 yılı aynı dönemini kıyaslayacak olursak 2023 yılında 2022 yılına göre yaklaşık %35,6 oranında düşüş yaşanmıştı.

İpotekli konut kredileri bir önceki seneye göre %40 daha düşük bir toplam rakamla yılı kapatacak şekilde seyrediyor

İpotekli satışlar 2024 yılı Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla % 67,52 oranında azalarak 7.071 adet olarak açıklandı. 2024 yılı Nisan ayında, toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %9,36 olarak gerçekleşti. 2024 yılı Nisan sonu itibariyle baktığımızda gerçekleşen toplam ipotekli konut satışları 2023 yılının aynı döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışlarına kıyasla yaklaşık %57 oranında düşüş gösterdi. 2023 yılı Nisan sonu itibariyle baktığımızda gerçekleşen toplam ipotekli konut satışları 2022 yılının aynı döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışlarına kıyasla yaklaşık %19,07 oranında düşüş göstermişti. 

2024 yılı Nisan ayı sonu itibariyle gerçekleşen kümüle konut satışlarının içinde ipotekli satışların oranı %9,8 mertebelerinde gerçekleşti. 2023 yılı Nisan ayında bu oran aynı etkilerden dolayı %21,8 seviyelerindeydi.  Bu rakamların düşmesindeki en büyük etken konut kredi faizleri. Bugün 1 milyon TL bir konut kredisine 120 ay için aylık ödenmesi gereken faiz tutarı 30-35 bin TL’lere çıkmış durumda. Kredi kullanılabilir olmaktan uzaklaştı. Böyle bir yatırım yapma ümidi kalmayanlar tasarruf yapmak yerine elindeki paraya harcamaya daha meyilliler.

2024 yılı Nisan ayında 24.085 adet konut ilk defa el değiştirdi

Bir başka önemli veri de ilk satışlar, 2024 yılı Nisan ayında gerçekleşen ilk el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %10,64 oranında azalarak 24.085 adet açıklandı. 2024 yılı Nisan ayında, toplam kümüle konut satışları içinde ilk el konut satışlarının payı %31,63 olarak gerçekleşti. Yıllardır ilk satışların aylık toplam satışların içindeki payı istatistiği bozmadan %29-32 oranında bir seyirle devam ediyor.

Büyükşehirlerde durum nasıl değişti 

İstanbul, İzmir ve Ankara özelinde bakacak olursak; 2024 yılı Nisan ayı sonu itibariyle kümüle konut satışlarının, 2023 yılı aynı dönemine nazaran İstanbul’da yaklaşık % 5,1, Ankara’da %21,1 ve İzmir’de ise %3,6 oranında azaldığı görülmektedir. 

Nisan ayında yabancılara yapılan konut satışları geçen senenin aynı ayına göre %50,25 oranında azaldı.

Yabancılara yapılan konut satışı 2024 yılı Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %50,25 oranında azalarak 1.272 adet açıklandı. 2024 yılı Nisan ayı sonu itibariyle yabancıya satılan kümüle konut adedinin toplam satışlar içindeki oranı %2,0 oranındadır. 2023 yılı aynı döneminde bu oran %3,7’ydi. 

Ancak 2024 yılının ilk 3 ayında yabancılara yapılan satışların %43,8’i vatandaşlık için oldu. 2023 senesinde aynı dönemde bu rakam %18’di. Bu açıdan bakıldığında geçen sene ilk üç ayda 10.926 satış yapılırken bunun 1.967’si vatandaşlık için. Bu sene ise ilk üç ayda sadece 5.685 yabancıya satış yapıldı ve bunun 2.498 tanesi vatandaşlık için. Artık her iki yabancı alımın neredeyse bir tanesi vatandaşlık için.

Yabancılara yapılan konut satışları 2024 yılı Nisan ayında ilk sırayı 454 adet konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u sırasıyla 407 adet konut satışı ile Antalya ve 149 konut satışı ile Mersin izledi. 2024 yılı Nisan ayında yine Rusya açık ara konut alımında birinci sırada oldu. 2024 yılı Nisan ayında ülke sıralamasında 293 konut satış sayısı ile Rusya ilk sırayı aldı. İran 117 konut satışı ile ikinci ve 91 konut satışı ile Ukrayna üçüncü oldu. 

Ankara’da Konut Satışları Yüzde 40 Oranında Düştü

TÜİK Ankara bölge müdürlüğünden alınan verilere göre Ankara’da Nisan ayında 6 bin 272 konut satıldı. İşte ilçe düzeyinde konut satışları ve analizler 

Türkiye genelinde konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,8 azalarak 75 bin 569 olurken Ankara’da 6 bin 272 konut satıldı. Geçen yılın ayını ayında Başkent’te 10 bin konut satılmıştı. Verilere göre Ankara’da geçen yıla göre konut satışları yüzde 40 oranında düştü

Hükümetin uyguladığı sıkı para politikaları, mevduat getirisinin cazip olması, ilanlar aracılığı ile fiyatların suni olarak yüksek tutulması Ankara’da konut satışlarının sert bir şekilde düşmesine neden oldu

Gayrimenkul PR; ‘doğru fiyatlandırma zamanı’

Ankara’da konut fiyatlarının ve satış oranlarının 10 aydır gerilediğini belirten gayrimenkul ekonomisi ve ileri düzeyde faaliyet gösteren Gayrimenkul PR şirketi, TÜİK verilerini şu şekilde analiz etti;

‘Hükümetin uyguladığı sıkı para politikası, TL mevduatı getirisinin oldukça cazip olması, ilanlardaki fiyatların piyasa gerçeklerinden kopuk olması nedeniyle, konut balonunun patladığı görülüyor. İlanlardaki fiyatlar ile satılmış fiyatlar arasında yüzde 30-40 aralığında farklar görüyoruz. Satıcılar, ilanlara bakarak yanlış fiyat belirliyor. Bize göre konut fiyatları düşmeye devam edecek. Gerçek alıcı ve satıcı döneminin başladığı bu süreçte, fiyatı doğru olan gayrimenkuller satılabilecek’

‘İnşaat maliyetlerindeki suni artışlar, satıcılarda yanlış kanaate sahip olmasına neden oldu. Tıpkı enflasyon gibi. Türkiye’de gıda enflasyonu yüzde 80 civarında iken gayrimenkul’deki enflasyona yüzde 10 seviyelerinde’ 

‘Satıcılara önerimiz, gayrimenkullerini satmadan önce konusunun uzmanlarından doğru fiyatlandırma konusunda destek almalarına uzun vadede faydalar görmekteyiz’

Ankara Nisan 2024 İlçe düzeyinde konut satış sayıları

Akyurt: 79

Altındağ: 481

Beypazarı: 51

Elmadağ: 34

Etimesgut: 629

Gölbaşı: 319

Güdül: 27

Kahramankazan: 45

Keçiören: 930

Kızılcahamam : 47

Mamak: 700

Polatlı: 151

Pursaklar: 162

Sincan: 755

Yenimahalle: 617

Çankaya: 1006

Çubuk: 150

Şereflikoçhisar: 35

Konut Fiyatlarında Önümüzdeki 2 Yılda Gerileme Olabilir

TÜİK’in açıkladığı Nisan 2024 Konut Satış İstatistiklerini ve güncel konut fiyatlarındaki değişimi değerlendiren Endeksa’nın Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, son 2 yılın en düşük konut satış adetlerini gördükleri bugünlerde fiyatların nominal olarak hala yükselişte olduğuna dikkat çekti.

Endeksa değerlendirmelerine baktıklarında fiyatlar nominal olarak geçen seneye ve ondan önceki seneye göre artmaya devam ettiğini ancak reel olarak fiyat artışının en düşük seviyesinde olduğunu aktaran Öğüt, “Türkiye geneli ortalama gayrimenkul satış fiyatı rakamları, satılık konut piyasasında nominal artışın devam ettiğini gösteriyor. Buna göre, satılık konut fiyatları, yıllık değer değişimlerine bakıldığında nisan itibarıyla bir yıl içerisinde yüzde 54 artmış durumda. Endeksa verilerine göre Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 358 bin 940 lirayı bulurken, bu rakam Muğla’da 7,5 milyon, İstanbul’da 4,5 milyon lirayı aşmış durumda. Ancak konut fiyatları ülkedeki mevcut enflasyondan arındırıldığında yıllık satılık fiyat değişiminin yüzde 9 azaldığı görülüyor.” dedi.

Konut fiyatlarında 2 yılda gerileme olabilir

Konut piyasasında son dönemlerde alımların likiditeyle gerçekleştirildiğini vurgulayan Görkem Öğüt, özellikle yüksek segmentteki konutlarda bu nedenle çetin pazarlıklar yaşandığının altını çizerek, gayrimenkulde nakitin kuvvetli olduğu bir dönem olduğunu ve nakitle dönen bir piyasa olduğundan pazarlık payları da çok yükseldiğini aktardı.

Konut artış hızındaki reel gerilemenin nominal değerlere yansımasının beklenenden daha uzun sürebileceğine işarat eden Öğüt, “Bu şekilde devam ederse 2022’de açılan makasın 2 yıl içerisinde kapanması mümkün. Sadece reelde değil, nominalde de düşen rakamlardan bahsedebileceğiz. Ancak burada unutulmamalıdır ki gayrimenkul, dünyada olduğu gibi ülkemizde de zamandan bağımsız iyi ve en güvenli yatırım aracı olarak ön sıralarda yer alır.” değerlendirmesinde bulundu.

Antalya ve Esenyurt’ta dikkat çeken düşüş var..

Fiyat artışı anlamında enflasyonun altında kalan hatırı sayılır miktarda bölge olduğunu belirten Öğüt şunları kaydetti:

“Özellikle İstanbul’a baktığımızda, örneğin konutların daha hızlı satıldığı Esenyurt gibi bölgelerde bu fiyat düşüşünü daha fazla hissediyoruz. Bu bölgede düşüş yüzde 35-40’lara ulaşmış durumda. Yine aynı şekilde, 2022’nin ağustos ayında çok hızlı yükselen Antalya ve diğer sahil kentleri gibi bölgelerde de fiyat artışı hız keserek reelin altında kalmaya başladı.”

Endeksa verilerine göre kiralık konut fiyatları nisanda bir önceki yılla göre yüzde 55 artarken, yıllık artış enflasyondan arındırıldığında yüzde 8 azaldı. TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları nisanda bir önceki aya göre yüzde 28, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12 azalarak 75 bin 569 oldu.

Lila Kağıt’ın Yeni Üretim Tesisinde Temel Atıldı

5 kıtada 80’den fazla ülkeye gerçekleştirdiği ihracat ve Sofia, Maylo, UltraBerrak, Nua markaları ile temizlik kağıdı sektörünün önemli üreticilerinden biri olan Lila Kağıt, 271 bin ton kağıt üretim kapasitesi ile sektörün Avrupa ve Ortadoğu’daki üreticilerinin başında geliyor.

Lila Kağıt Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Öğücü, temel atma töreninde, Erzurum’da geleceğe önemli bir adım atıldığını söyledi. Erzurum 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde temeli atılan ve 3 milyar liranın üzerinde bir yatırımın yapıldığ Lila Kağıt tesisinde, yıllık brüt 35 bin ton kağıt üretimi gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Halka arz süreci tamamlandı

Şirketin halka arz sürecinin tamamlandığını hatırlatan Öğücü, “Tüm yatırımcılarımıza taahhüdümüz, halka arzdan elde edilecek gelirle yatırımlarımızı hızlı ve şeffaf bir şekilde hayata geçirmekti. Bugün, hiç vakit kaybetmeden karşınızdayız ve Erzurum fabrikamızın temel atma törenini düzenlemekten mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Kente bölgenin ilk kağıt tesisini kurmayı çok istediklerini belirten Öğücü, şöyle konuştu:

“Erzurum da bizi çok istedi. Böyle büyük bir arazinin bize tahsis edilmesi ve tüm süreçlerde ilk günden beri desteğini esirgemeyen bakanlıklarımıza, valimize, milletvekillerimize, belediye başkanımıza ve organize sanayi bölgesi yetkililerimize huzurlarınızda teşekkür etmek isterim. Bu fabrika sadece beton, çelik ve makine parçalarından ibaret olmayacak. Burada üretilecek her bir temizlik kağıdı ürünü, emeğimizin, bilgi birikimimizin ve vizyonumuzun bir yansıması olacak.”

Genel Müdür Alp Öğücü ise tören sonrası yaptığı açıklamada, 160 bin metrekarelik alana yayılı 100 bin metrekareye yaklaşan bir inşaat faaliyetine başlandığını söyledi. Erzurum’da yatırım yapmadan önce 6 yıllık bir araştırma süreci geçirildiğini dile getiren Öğücü, şunları kaydetti:

“Bölgedeki birçok ili de aynı şekilde değerlendirdik. Bütün bu araştırmanın özünde bir taraftan sanayinin burada gelişmesine imkan sağlayan bir arazi olması, 5. bölge olup organize sanayi olunca 6. bölge teşviklerinin veriliyor olması, arazinin düz ve geniş alan olarak müsaade ediyor olması, lojistik yollarının üzerinden geçebiliyor olması, enerji imkanın olması ve en önemlisi güvenli ve aynı zamanda ihracata da açılabilen bir coğrafyada olmasıydı. Erzurum’daki üretim tesisinin bir taraftan iç pazarla ilgili ihtiyaçlarımızı karşılayacakken diğer taraftan Gürcistan, Azerbaycan, Irak ve daha birçok komşu ülkeye ve onların ötesine ihracat yapabilmemize imkan vereceğine inanıyoruz. Bu doğrultuda iş planı gerçekleştirdik. Erzurum birçok alternatif arasından seçilmiş bir şehirdi. Biz Erzurum’da olmayı çok istedik, Erzurumlular da bizim burada olmamızı çok istedi.”

500 kişilik istihdam hedefi

Şirket yatırımının, bölgede ciddi anlamda lojistik hizmetlerine de olanak sağlayacağını belirten Öğücü, 2025’in ilk çeyreğinde yatırımın birinci fazının devreye girmesini, 2027’nin ilk çeyreğinde de kağıt tesisinin devreye girmiş olmasını hedeflediklerini aktardı. Öğücü, ayrıca yaklaşık 500 kişilik doğrudan ve dolaylı istihdam gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Kaynak: AA

Polat Enerji Yatırımlarını Hızla Sürdürüyor

Yenilenebilir enerji sektörünün öncü oyuncusu Polat Enerji, 756,2 MWm kurulu gücüyle Türkiye’de toplam 6 bölgede rüzgar ve güneş enerjisi santralleriyle temiz enerji üretiyor. Rüzgar enerjisinde sektör liderliğini elinde bulunduran Polat Enerji, Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşması ve enerji tedarik kaynaklarının çeşitlenmesi için yatırımlarını sürdürüyor.

Toplam 5 rüzgar ve 1 güneş enerjisi santraliyle temiz enerji üreten Polat Enerji, 20 yılı aşkın süredir faaliyet gösterdiği rüzgar enerjisi konusunda liderliğini sürdürüyor. Yıllık enerji üretim kapasitesi 2 milyar KWh’e ulaşan Polat Enerji, kapasite artırımı yatırımlarının yanı sıra enerji depolama çalışmalarını da sürdürerek bu alanda da ilkler arasında yer almayı hedefliyor.

Geçtiğimiz sene  Yalova’daki Göktepe RES için gerçekleştirilen kapasite artışı yatırımı ile santral kurulu gücünü 121,1 MWm’ye yükselten Polat Enerji, farklı santrallerinde toplam 30 MW rüzgar kapasite artışı ve 46,6 MW güneş hibrit kapasite artışı ile yatırımlarına bu sene de devam ediyor.

Polat Enerji’nin orta vade yatırım hedefleri arasında ise, 312,1 MWm kurulu gücüyle Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise 7. büyük rüzgar enerji santrali olan Soma RES’te yatırımlarına devam ederek, Soma RES’i Avrupa’nın en büyük rüzgar enerji santrali yapmak var.

Rüzgar Enerjisinde Türkiye’de Lider

Polat Enerji’nin rüzgar kurulu gücü, Türkiye rüzgar kurulu gücünün yaklaşık %6,1’ni oluşturuyor. Elektrik üreticilerinin 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla sahip oldukları kurulu güçleri baz alınarak yapılan araştırmaya göre Polat Enerji, rüzgar enerjisi alanında kurulu 719,8MWm’lik kapasitesi ile Türkiye’de yıllardır bulunduğu lider konumunu 2023 sonu itibarı ile de  korudu.

Yenilenebilir enerji santralleriyle 2023 yılında  2 milyar kWh’e yakın elektrik üretimi ile yaklaşık 610 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayan Polat Enerji, portföyündeki santrallerle her yıl 55 milyon adet ağaç dikimine eşdeğer 1,3 milyon ton civarında karbon dioksit gazı emisyonu azaltımı sağlıyor.

Türkiye, Hedefe Emin Adımlarla İlerliyor

Rüzgar, güneş, jeotermal ve hidroelektrik anlamında çok önemli kaynaklara sahip olan Türkiye’de, yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payı son 10 yılda önemli bir artış göstererek %29’dan %42’ye çıktı. Ulusal Eylem Planı (UEP) Kapsamında Türkiye’nin 2035 yılı enerji hedefleri doğrultusunda, toplam kurulu kapasitesinin 189,7 GW seviyesine ulaşması öngörülmektedir. Bu çerçevede, yenilenebilir enerjinin kurulu güçteki payının yaklaşık %65’e, elektrik üretimindeki payının ise %55’e yükselmesi beklenmektedir. Aynı dönemde, rüzgar ve güneş enerjisinin Türkiye toplam kurulu elektrik gücünün %43,5’ini ve toplam üretilen elektriğin  ise %34,2’sini oluşturması hedeflenmektedir.

Türkiye’nin hedefe emin adımlarla ilerlediğini belirten Polat Enerji CEO’su Cem Deniz,“Geçen yıl rüzgar enerjisi yatırımlarında yaklaşık 400 MWe kurulu güç devreye alınabildi. Güneş enerjisinde ise yaklaşık 2 GW’a yakın kurulu güç devreye alındı, bunun neredeyse %90’ını lisanssız elektrik üretim santralleri oluşturuyor. Ulusal planlardaki hedeflere ulaşabilmemiz için ise her sene rüzgarda en az 1,5 GW, güneşte en az 3,5 GW kurulu gücü devreye almamız gerekiyor.  Türkiye’nin güçlü potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda, bu hedeflerin dahi üzerine çıkma imkanına sahibiz. Sektör olarak en büyük beklentimiz, hedeflediğimiz yatırımları hayata geçirmek ve Türkiye’nin sahip olduğu muazzam yenilenebilir enerji potansiyelini tüm paydaşlarımızla beraber gerçeğe dönüştürmek” dedi.

Enerjide Arz Güvenliği Önemli

 Pandemi ve sonrasında yaşanan Rusya-Ukrayna savaşının küresel anlamda enerji sektöründe arz güvenliği konusunu gündeme taşıdığını ifade eden Deniz, özellikle Avrupa’da yenilenebilir enerji kaynaklarının öneminin arttığını belirtti. Türkiye’nin bulunduğu coğrafi konum bağlamında stratejik bir pozisyonda olduğunu ifade eden Polat Enerji CEO’su Cem Deniz “Türkiye sadece yenilenebilir enerji üretimi ile de değil aynı zamanda yenilenebilir enerji sektörüne yönelik yerli imalat sanayinde de önemli bir aşama kaydetmiştir. Türkiye yenilenebilir enerji anlamında hem yurt içi yatırımcılar hem de yurt dışından gelecek yatırımcılar için büyük fırsatlar barındırıyor” şeklinde konuştu.

Dağ Holding, Kuzey Kıbrıs’ı Arsa Yatırımına Davet Ediyor

Dağ Holding Konya Merkez binasında gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Dağ Holding’in Yönetim Kurulu Başkan Vekili Doğan Dağ, “Kuzey Kıbrıs Arsaları Yatırım İhalesi”nin detaylarını paylaşarak yatırımcıları yeni fırsatlara davet etti.

Ekonomim’den Muhammet Yiğitoğlu 32 yıllık tecrübesi ile 3,5 milyon metrekare inşaat alanına erişen ve Türkiye’de en çok konut üreten şirketlerden olan Dağ Holding, 30 binin üzerinde konut ve ticari ünite üretimi gerçekleştirerek, her geçen gün inşaat sektörünü daha da ileriye taşıyor. Son olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) başlayan yeni projesi New Cyprus Land kapsamında Kuzey Kıbrıs Arsaları Yatırım İhalesi’nin detaylarını basın mensuplarıyla paylaşan Dağ Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Doğan Dağ, yaklaşık 80 lot ile açılan ihalenin açık artırmasının, 25 Mayıs’ta İstanbul’da gerçekleştirileceğini söyledi.

Dağ Holding Konya merkez binasında yapılan toplantıda konuşan Doğan Dağ “New Cyprus Land projesi ile 7 bin konutluk, yaklaşık 40 bin kişinin yaşayabileceği yeni bir kent tasarlıyoruz. Yatırımcıların fiili ve online olarak katılabileceği ihalemizin açık artırması sonucunda hak sahibi olanlarla on gün içerisinde de sözleşmelerimizi imzalayacağız. Konya’nın bağrından çıkmış bir firmayız. Bugün Almanya ve Hollanda’da da şirketlerimiz var. New Cyprus Land projesi ile kendi ülkemizdeki vatandaşlarımızın da yatırım yapmasına vesile olmak istiyoruz” dedi.

Kuzey Kıbrıs’ın yatırım potansiyeline dikkat çekerek, bölgenin sunduğu stratejik avantajları ve gelecekteki gelişim olanaklarını vurgulayan Dağ, “Kuzey Kıbrıs, gelişen altyapısı, turizm potansiyeli ve cazip yatırım fırsatları ile dikkat çekiyor. Biz orayı keşfedilmemiş bir elmas olarak görüyoruz. Ulaşımın gayet kolay olduğu bir bölge ve yatırım trendi yukarıya doğru gidiyor. Son bir buçuk yılda bile yatırımcılar açısından ciddi gelişimler var. Bu ihale ile yatırımcılar, bölgenin büyüme dinamiklerinden yararlanma şansı bulacaklar. New Cyprus Land,  “Türk Lirası borçlan, gelirin döviz olsun” mottosuyla hareket ettiğimiz bir proje” şeklinde konuştu.

Yatırımcılara sunulacak arsa portföyünün detaylarını da paylaşan Doğan Dağ, Dağ Holding olarak yatırımcıların güvenini kazanmayı ve onlara en iyi yatırım fırsatlarını sunmayı hedeflediklerini söyleyerek, “Altı ay önce Kuzey Kıbrıs’ta kurduğumuz 330 konutluk bitmek üzere olan bir projemiz var. Oradaki yatırımlarımıza devam edeceğiz. Bu yatırımın en önemli ayrıştırıcı farkı hisseli tapu değil, müstakil tapu olarak satış yapıyor olmamız. Bu da alıcı için büyük bir avantaj haline dönüşüyor. Ayrıca bu projede yol, su, kanalizasyon ve elektrik gibi yerel idarenin yapacağı hizmetleri de biz yapıyoruz. Bunu KKTC’de yapan ilk firma biziz. Sokak aydınlatmalarından trafolara kadar bütün hizmetleri biz gerçekleştirdik. Müşterilerimizin çıkarları doğrultusunda hareket etmeye de gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“O Bilge” Okuyucuyla Buluştu

Acarlar Şirketler Topluluğu Pazarlama ve Satış Grup Başkanı Bilge Özdemir’in “O Bilge” kitabı okuyucuyla buluşuyor. OnOn Ajans tarafından yayınlanan kitap Mayıs ayı itibarıyla okuyucunun beğenisine sunuldu.

264 sayfalık kitap Bilge Özdemir’in hayatının kilometretaşlarından ve gayrimenkul sektörüyle ilgili yazılardan oluşuyor. 6 ay süren bir yazım sürecinin ardından anı ve tecrübe paylaşımı formatında kitaplaştırılan eser sektör paydaşlarına bir yol haritası sunma iddiasında.

Bilge Özdemir kitabıyla ilgili düşündüklerini kitabın arka kapağına yazdığı şu yazıyla dile getirdi:

“Bu kitapta size duygu ve düşüncelerimi, eğitim ve iş hayatındaki tecrübelerimi ve yıllarca kaleme aldığım iki bine yakın gayrimenkul sektörü makalesinden derlediğim ilginizi çekecek yazılarımı aktardım.

Bu yıl itibarıyla, 30 yılını gayrimenkulde pazarlama ve satış işine veren biri olarak, birçok ilkin öncüsü oldum.  Ancak önemli olan ilkleri, inovatif yaklaşımları bulmak değildir. Önemli olanın bunları uygulayabilecek cesarette firma ve firma sahiplerini bulabilmek olduğunu deneyimledim.

Pazarlama ve satış dünyasında tek doğru yoktur. Bugünün doğrusu, yarının yanlışı; yarının yanlışı, bugünün doğrusu olabilir. Çünkü pazarlama ve satış birçok iç ve dış faktörden etkilenmektedir. Bu değişimler bir yönetici için çelişki değil, gelişim ve adaptasyon fırsatıdır.

O BİLGE’de 60’ların Türkiye’sine Artvin’de merhaba deyip, eğitim ve iş yaşamını İstanbul ve Amerika’ya taşıyan Bilge Özdemir’in hayatını ve tecrübelerini okuyacaksınız. İnşaat ve gayrimenkul sektöründe, son 30 yılda yaşanan gelişmelere tanıklık edeceksiniz.

Gayrimenkul sektörünü, sektörde önemli bir aktör olan pazarlama ve satış bölümlerinin hizmet anlayışlarını, yabancıya satış şirketlerinin ve emlak organizasyonlarının değişen rollerini tanıyacaksınız.

Şimdi bu kitabı okumanın tam zamanı. Keyifli okumalar dilerim.

Bomba gibi kalın!”

Ailesinin yanı sıra, Acarlar Şirketler Grubundan başta İsmet Acar ve Acarlar aile fertleri kitapla ilgili düşüncelerini kaleme alırken, Ayla Özer, Neşe Beyatlı Aydıner, Kürşat Tuncel, Hilmi Işıkören, Vedat Arslan ve dostları yazılarıyla kitaba katkıda bulundular.

Kitapta 30 yıllık gayrimenkul sektörü deneyiminde, kendisine hata yapma olanağı sunan ve arkasında durabilen patron ve işverenlere teşekkür eden Bilge Özdemir, “Beni ben yapan hatalarım, hatalardan çıkardığım dersler… Hiçbir zaman başarı odaklı olmadım, sürekli başarısız olduğum noktaları sorgulamam iş hayatı yolculuğunda başardıklarımın sayısını ve oranını yükseltti.” dedi.

YD-ÜFE Nisan’da Yıllık Yüzde 65,53 Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan 2024 Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre endeks, yıllık yüzde 65,53 aylık ise yüzde 1,37 arttı.

YD-ÜFE 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,37 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 13,64 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 65,53 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 57,10 artış gösterdi.

YD-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık yüzde 65,46 arttı

Sanayinin iki sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 69,45 artış, imalatta yüzde 65,46 artış olarak gerçekleşti.

Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında yüzde 58,07 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 70,12 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 70,03 artış, enerjide yüzde 74,24 artış, sermaye mallarında yüzde 72,01 artış olarak gerçekleşti.

YD-ÜFE imalat ürünlerinde aylık yüzde 1,33 arttı

Sanayinin iki sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 3,57 artış, imalatta yüzde 1,33 artış olarak gerçekleşti.

Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında yüzde 1,65 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 0,59 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 0,90 artış, enerjide yüzde 2,68 artış, sermaye mallarında yüzde 1,40 artış olarak gerçekleşti.

Bakan Özhaseki Açıkladı: Sahillerdeki Kaçak Yapılar Yıkılıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sahillerdeki kaçak yapıların yıkılacağını ve yeni halk plajlarının açılacağını açıkladı.

Konuyla ilgili katıldığı programda konuşan Bakan Özhaseki, şunları söyledi:

Bakan Özhaseki’nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Ülkemizin dört bir köşesi denizlerle kaplı vaziyette. Denize girme bakımından en güzel imkanlara sahibiyiz. Mavi bayraklı plaj sayısında dünya üçüncüsüyüz. 555 tane mavi bayraklı plajımız var. İspanya ve Yunanistan bizden fazla plaja sahip yerler. Oralarda da plajları ikiye bölmüşler yoksa bizim daha fazla plajımız var.  Sahilde kıyı bandı kuralı 50 metre. Bu kurala uyulmadığını görüyoruz. Biz bu yaz ‘Denizler Halkındır’ sloganıyla bir hareket başlatıyoruz.

Yeni bir hareket başlatıyoruz. Projemizin adı “Denizler Halkın.” Bakanlığımızda 3 konu başlığı var. Şehircilik, çevre konusu ve iklim değişikliği.  Yeni bir hareket başlatıyoruz. Denizler halkındır. Sahil şeritlerini tarıyoruz. Denizler halkın projesiyle ne kadar kaçak yapı varsa yıkılacak. Biz kendimize iki tane misyon biçtik. Baştan sona bütün gücümüzle deprem olduğundan beri bütün gücümüzü deprem bölgesine aktardık. Biz deprem bakanlığı gibi algılanmaya başladık.

Sahil şeritlerini tarıyoruz. Denizler Halkın projesiyle ne kadar kaçak varsa yıkılacak. Bizim derinden takip ettiğimiz her türlü gayret ettiği ama bir konuda kıyılarımız sahillerimiz. BU konuda çalışıyoruz. Birkaç şey yapmaya çalışıyoruz. Birincisi Hatay’dan başlayarak Artvin’e uzanan şeritte bir çalışma yapıyoruz. Ne kadar kaçakçılık varsa işgal varsa vatandaşın denize ulaşımını engelleyecek bir rant varsa kimse vatandaşımızı engelleyemeyecek.”

“Kültür ve Turizm Bakanlığı da halk plajları açılıyor. Ne kadar talep geldiyse tamamını imzaladım. Kendi Çevre Ajansı bünyemizde bir kuruluşumuz var. Plajları kendimiz işleteceğiz. İnsanlar ne istiyorlarsa yesinler içsinler rahat etsinler. Belediyelerle büyük bir sıkıntımız yok. Onlar plajları halk plajı olarak işletiyorlar.  Yeni halk plajları açılıyor. Kaçak işletmeye izin yok kendimiz işleteceğiz.

Sahillerimizde binlerce yat var. Allah daha çok versin herkesin yatı olsun. Ama bunlar bulabildikleri yerlere bağlıyorlardı. Ağaçlara bağlıyorlardı. Sahillerde şamadıra dediğimiz bir sistem 50 metre arayla mapa şamandıra koyacağız oraya bağlayacaklar.

Sahillerde duran yat sayısı bilinmiyor. Hiç görmediğimiz tanımadığımız bayraklar var üzerinde bunları tanımıyoruz. Gemilerin kanunen belli yerlere sintine denilen kirlilikleri vermeleri lazım.

Ben soruyorum kaptanlara ne yapıyorsunuz diye. Açığa bıraktıklarını itiraf ediyorlar. Çevre cezaları ağır aslında. Geçen bir gemiye 90 milyon ceza kestik. Kaptan “Ben 50 milyona gemiyi veririm” dedi. Mapa şamandıraya bağlanan yatlardan günlük 100 Euro para alacağız.”

Seramiksan Usta Eğitim Seminerlerine Devam Ediyor

Karo, vitrifiye ve yapı kimyasalları markası Seramiksan, 2024 boyunca farklı şehirlerdeki bayilerinin iş birliğiyle ustaları için başladığı eğitim seminerlerine hız kesmeden devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Erzurum ve Erzincanda eğitim gerçekleştiren markanın bu haftaki rotasında Çorum, Trabzon, Fatsa ve Hopa bulunuyor. 

Mordor Intelligence’ın yayımladığı rapora göre, bu yılın sonunda 90,51 milyar dolar değere ulaşması ve 2030’da 130 milyarı aşması beklenen yapı kimyasalları pazarında faaliyet gösteren yerli oyuncular, bu büyümenin rüzgarıyla eğitim çalışmalarına ağırlık veriyor. Yapı kimyasalları, seramik ve vitrifiye ürünleriyle 50 ülkeye ihracat yapan Seramiksan da 2024 boyunca farklı şehirlerdeki ustaları için bayilerinin iş birliğiyle başladığı Yapı Kimyasalları Usta Eğitim Seminerleri’ne hızla devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Erzurum ve Erzincan’da eğitimler gerçekleştiren markanın bu haftaki rotasında Çorum, Trabzon, Fatsa ve Hopa bulunuyor. Yapı kimyasalları ve vitrifiye markası, yıl sonuna kadar 50 seminer daha yaparak ustalarının yetkinliklerini artırmaları için çalışmalarını sürdürecek. 

Tüm Türkiyedeki ustalarımızla bir araya geleceğiz”

Seramiksan Pazarlama Müdürü Görkem Helvacıoğlu, seminerlerlere ilişkin şu açıklamada bulundu: “Başarıya ulaşmak için yalnızca bir ürünü son kullanıcıya sunmak yeterli değil. İnovasyonu üretimden mağazaya ve kullanıldığı mekâna kadar tüm ekiplere ulaştırmak gerekiyor. Herkesin bir ürün hakkında aynı derecede bilgiye sahip olması, üretilecek diğer koleksiyonların da yenilikçi olmasını sağlıyor. Bu yüzden, ustalarımızın yetkinliklerini artırmak için başladığımız eğitim seminerlerimize hızla devam ediyoruz. Türkiye’nin dört bir yanındaki şubelerimizdeki ustalarımızla bir araya geliyor, üretimden müşteri ilişkilerine kadar pek çok konuyu masaya yatırıyoruz.”

Haziranda 3 şehirde daha eğitim gerçekleştirilecek

Haziran ayında da Konya, Kayseri ve Denizli’de seminer düzenleyeceklerini belirten Seramiksan Pazarlama Müdürü Görkem Helvacıoğlu’ndan edinilen bilgilere göre, eğitimler birçok alanı kapsıyor. Bunlar arasında ürün tanıtımları, uygulama öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalar, müşteri şikayetlerine sebep olan konularla ilgili karşılıklı çözümler üretilmesi ve müşteri memnuniyetinin artırılmasını içeren eğitimler yer alıyor. Akşam yemeğiyle devam eden seminerlerin ardından çekilişler de yapılıyor.

Eğitimler aracılığıyla Seramiksan’ın yapı kimyasalları ürün grubundan  Ceraseal Flex ve Extraflex çift bileşenli su izolasyon malzemesi, Ceraprimer Plus+ Camsı yüzey astarı, Ceraprimer BBA brüt beton astarı, Cerafix Power ve Cerafix seramik ve granit yapıştırma harçları, Ceraflex esnek seramik ve granit yapıştırma harcı ürünlerine dair ayrıntılar paylaşılıyor. Böylece ustalar, ürünlerin kalite ve avantajlarına dair de farkındalık kazanıyor.

İşsizlik Oranı Yüzde 8,7 Seviyesinde Gerçekleşti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak-Mart dönemine ait işsizlik verilerini açıkladı. Verilere göre, mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 8,7 seviyesinde gerçekleşti.

Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 30 bin kişi artarak 3 milyon 105 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puanlık azalış ile yüzde 8,7 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,2, kadınlarda yüzde 11,7 olarak tahmin edildi.

Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı yüzde 49,3 oldu

İstihdam edilenlerin sayısı 2024 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 534 bin kişi artarak 32 milyon 442 bin kişi, istihdam oranı ise 0,7 puanlık artış ile yüzde 49,3 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 66,6 iken kadınlarda yüzde 32,4 olarak gerçekleşti.

Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı yüzde 54,1 olarak gerçekleşti

İşgücü 2024 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 563 bin kişi artarak 35 milyon 546 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,8 puanlık artış ile yüzde 54,1 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71,7, kadınlarda ise yüzde 36,7 oldu.

Genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 15,6 oldu

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki çeyreğe göre 0,5 puanlık azalış ile yüzde 15,6 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 12,8, kadınlarda ise yüzde 20,9 olarak tahmin edildi.

Mevsim etkisinden arındırılmış istihdamın yüzde 58,0’ı hizmet sektöründe yer aldı

Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısı 2024 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre tarım sektöründe 73 bin kişi, sanayi sektöründe 103 bin kişi, inşaat sektöründe 82 bin kişi, hizmet sektöründe 276 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 14,6’sı tarım, %20,8’i sanayi, yüzde 6,6’sı inşaat, yüzde 58,0’ı ise hizmet sektöründe yer aldı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 43,5 saat oldu

İstihdam edilenlerden referans döneminde işbaşında olanların, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 2024 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 0,4 saat azalarak 43,5 saat olarak gerçekleşti.

Mevsim etkisinden arındırılmış atıl işgücü oranı yüzde 25,0 oldu

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2024 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 2,1 puanlık artış ile yüzde 25,0 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 16,8 iken potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 17,7 olarak tahmin edildi.

Türkiye Genelinde Nisan’da 75 bin 569 Adet Konut Satıldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayına ilişkin konut satış verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde Nisan ayında 75 bin 569 konut satıldı.

Türkiye genelinde konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,8 azalarak 75 bin 569 oldu. Konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 12 bin 406 ile İstanbul, 6 bin 272 ile Ankara ve 4 bin 427 ile Antalya olurken, en az olduğu iller sırasıyla 18 ile Ardahan, 35 ile Hakkari ve 49 ile Tunceli oldu.

Konut satışları Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 azalışla 355 bin 173 olarak gerçekleşti.

İpotekli konut satışları 7 bin 71 olarak gerçekleşti

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67,5 azalış göstererek 7 bin 71 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 9,4 olarak gerçekleşti. Ocak-Nisan döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 57,0 azalışla 34 bin 693 oldu.

Nisan ayındaki ipotekli satışların, bin 744’ü; Ocak-Nisan dönemindeki ipotekli satışların ise 8 bin 313’ü ilk el satış olarak gerçekleşti.

Diğer satış türleri sonucunda 68 bin 498 konut el değiştirdi

Türkiye genelinde diğer konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,2 artarak 68 bin 498 oldu. Toplam konut satışları içinde diğer satışların payı yüzde 90,6 olarak gerçekleşti. Ocak-Nisan döneminde gerçekleşen diğer konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,2 artışla 320 bin 480 oldu.

İlk el konut satış sayısı 24 bin 85 olarak gerçekleşti

Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,6 azalarak 24 bin 85 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 31,9 oldu. İlk el konut satışları Ocak-Nisan döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,3 artışla 112 bin 341 olarak gerçekleşti.

İkinci el konut satışlarında 51 bin 484 konut el değiştirdi

Türkiye genelinde ikinci el konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,3 azalış göstererek 51 bin 484 oldu. Toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışının payı yüzde 68,1 oldu. İkinci el konut satışları Ocak-Nisan döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,9 azalışla 242 bin 832 olarak gerçekleşti.

Yabancılara Nisan ayında bin 272 konut satışı gerçekleşti

Yabancılara yapılan konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50,3 azalarak bin 272 oldu. Nisan ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 1,7 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 454 ile Antalya, 407 ile İstanbul ve 149 ile Mersin oldu.

Yabancılara yapılan konut satışları Ocak-Nisan döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48,4 azalarak 6 bin 957 oldu.

Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı

Nisan ayında ülke uyruklarına göre en fazla konut satışı sırasıyla 293 ile Rusya Federasyonu, 117 ile İran ve 91 ile Ukrayna vatandaşlarına yapıldı.

Siltaş Yapı’nın Prensibi ‘Yap, Yaşat, Devam Et’ 

40 yıllık deneyimini 2011 yılından itibaren insan odaklı yaşam alanları oluşturmak için kullanan Siltaş Yapı, tamamladığı ve devam eden prestijli projeleriyle sektörde güven ve kalitenin adresi olmayı başarıyor. 

Kurtköy’den Maltepe’ye kadar İstanbul’un değerli lokasyonlarında hayata geçirdiği projelerini zamanında tamamlayarak sahiplerine teslim eden şirket, sektörün güven veren markalı projelerine imza atmaya devam ediyor. Şu anda Pendik’te üç, Sancaktepe’de bir olmak üzere toplamda dört büyük projesini inşa eden Siltaş Yapı, yeni projeler için de çalışmalarını sürdürüyor. Şirket, elde ettiği başarıyı güven, kalite, garanti, hız, yerindelik ve sürdürülebilirlik kavramları üzerine inşa ediyor. 

Kente değer katan yapıların mimarı Siltaş Yapı, modern mimari teknikleri ve trendleri takip ederek hayatı kolaylaştıran özgün yapılar oluşturmak için çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Sektörde geldikleri noktanın ardındaki gücün temellerindeki kalite ve güvenin yanı sıra insana odaklanan yapılar inşa etmekten geçtiğini ifade eden Siltaş Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özdemir; “Elbette yeni bir ev sahibi olmak isteyenler ve yatırımcılar konut satın alacakları projeye güven duymalı ve kalitesinden emin olmalı. Ama biz bu iki kavrama iki boyutlu bakmıyoruz. Bizim için kuruluş felsefemizin temelini oluşturan kalite ve güven kavramları, şirket yapımızın en önemli noktaları arasında yer alıyor. Her adımda, her detayda kaliteyi aramak ve güveni tesis etmek için çalışıyoruz. Bu noktada imza attığımız her projede ve işte önceliğimiz uzun vadeli ve karşılıklı güvene dayalı ilişkiler kurmak. Bizim için ‘al, yap, sat’ anlayışı yerine ‘yap, yaşat, devam et’ prensibi vardır. Bu prensip ile yapılarımızda uzun ömürlülük ve kalıcılığı esas alıyoruz”şeklinde konuştu.

Hızlı proje süreci ile daireler sahiplerine zamanında teslim ediliyor

Siltaş Yapı’nın fark yaratan en önemli özelliğinin hızlı aksiyon alması ve projelerini zamanında teslim etmesi olduğunu belirten ve bu durumun müşteri memnuniyetinde belirleyici bir rol üstlendiğini söyleyen Murat Özdemir; “Çağımızın en önemli konularından birisi proje sürecinde hız ve yerindelik. Sektördeki olumsuz deneyimler, insanları bu iki konu üzerinde endişeye götürebiliyor. Bu noktada Siltaş Yapı olarak bahsi geçen kavramları güven temelinde derinlemesine ele alıyoruz. Projelerimizi yerinde ve zamanında teslim etmek en önemli varoluş gerekçelerimiz arasında yer alıyor. Bizim için hızlı olmak sadece işleri zamanında tamamlamak anlamına gelmiyor, aynı zamanda müşterilerimize ve paydaşlarımıza olan bağlılığımızı göstermek anlamına geliyor. Projelerimizi zamanında ve mükemmellikle tamamlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Çünkü bizim için önemli olan müşterilerimizin memnuniyeti” dedi.

Özak Duyu’da Satışlar Başladı

Geliştirdiği projelerde yaşamı kolaylaştıran çözümler sunan Özak GYO, İstanbul’un yükselen değeri Göktürk’te inşaatına başladığı 3. projesi Özak Duyu’nun satışına başladı. 

Lansman öncesine özel indirimler ve 12 ay vade fırsatı ile satışa sunulan  1+1’den 4,5+1’e kadar olan daireler alıcılarını bekliyor.

Özak Göktürk ve Özak Doa projeleri ile doğa ile iç içe, ormana komşu bir yaşam sunan Özak GYO, ‘5 Duyu 1 Yaşam’ fikriyle şekillendirdiği projesinde ev sahiplerine; manzarayı görerek, iyi hissederek, inzivaya çekilmeden hayatı tadarak, doğayı dinleyip toprağı koklayabilecekleri bir yaşam sunuyor.

Boydan boya uzanan pencereleri ve yüksek tavanları ile nefes alan yaşam alanları Özak Duyu’da özenle tasarlanırken, fonksiyonel yaşam alanları, optimum mimari çözümlerle birleşti.

Yeşil ile iç içe, butik yaşam imkanı

Ormana komşu Özak Duyu Göktürk, geniş terasları, ferah balkonları ve ormanın ruhuna açılan bahçeleriyle sakinlerine huzurlu bir yaşam sunuyor. Her dairede balkon, teras veya bahçe tasarımıyla İstanbul’un nadir yeşil bölgelerinden birinde ormanlarla çevrili olmanın ayrıcalığını sağlarken, Göktürk metroya ve ana arterlere yakınlığı ile şehirden kopmadan butik yaşam alanına olanak tanıyor.

Yaklaşık 12 bin metrekare arazi üzerinde yer alan Özak Duyu projesi, 141 ünite, yatay mimari ile oluşturuldu. Projede 1+1’den 4,5+1’e kadar farklı daire modelleri mevcut. Ormanın hemen yanı başında olan projede, daha önceki projelerde olduğu gibi dış mekânlar konforlu ve kullanışlı olarak tasarlandı. Projede; yüzme havuzu, fitness salonu, çok amaçlı açık spor sahası, çocuk oyun alanları, bahçe oturma alanları, cafe alanı, yürüyüş alanı, barbekü alanı bulunuyor.

Özak Duyu Göktürk,  şehrin renkli yaşantısından ve doğadan kopmadan, yeşille iç içe, rahat ve keyifli bir yaşamı sakinlerine sunuyor.

Tahir Han, 230 Milyon TL Bedelle Satışa Çıkıyor

Tütün tüccarı Kavalalı Tahir İsmail Bey tarafından 1935’te yaptırılan Karaköy’deki Tahir Han, açık artırmayla satışa sunulacak. İstanbul Boğazı’nı gören ve Mimar Vedat Tek’in imzasını taşıyan 7 katlı tarihi yapı için 230 milyon TL muhammen değer biçildi. Birinci artırma başlangıç bedelinin ise 115 milyon 030 bin lira olduğu belirtildi.

İstanbul Karaköy’de Galataport’un karşısında bulunan Tahir Han açık artırmayla satışa çıktı. 230 milyon TL muhammen değer biçilen ikinci grup kültür varlığı olan Tahir Han, hissedarlarının ortaklığın giderilmesi davası sonucunda satışa çıkarıldı.

Tahir Han’ın hissedarlarından çoğunluk hissenin sahibi olan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, TSKB Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Ömer Faruk Çelik, 2019’da İstanbul 11. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne ortaklığın satış sureti ile giderilmesi davası açtı. Mahkeme 15 Aralık 2020’de kararını vererek Tahir Han’ın satışına karar verdi.

Korunması gerekli taşınmaz ve II. Grup Kültür varlığı olan eski Tahir Han İstanbul’un Beyoğlu İlçesi, Kemankeş Mahallesi’nde, Galataport’un karşısında bulunuyor. 606 metrekare yüzölçümlü, kâgir Tahir Han hazır zemin, asma ve teras kat olmak üzere 7 kattan oluşuyor. 1935 yılında yapılan 2. grup eski eser özelliği olan tarihi yapının tüm katları ticari amaçlı yapı olarak düşünülerek inşa edilmiş. Uzun süreler ticari amaçlı olarak kullanılan Tahir Han, son zamanlarda tüm kiracılar tarafından boşaltılmış. Binanın dış cephesi sıva üzeri boyalı, merdivenleri ve kat hollerinin mozaik kaplı, asansörü kullanım dışı, döküm kaloriferli, kömürlü ısıtma sistemi bulunuyor.

Binanın üçüncü normal katında itibaren özellikle 4, 5 ve çatı katının geniş görünüş açısında Boğaz manzarasına sahip. Terası 110 metrekare.

İş merkezlerinin ortasında Tahir Han, Karaköy sahiline, Galata Kulesi’ne ve Eminönü Meydanı’na yürüme mesafesinde. Tüm binanın çok bakımsız kaldığı, binanın çok geniş çaplı bakım onarıma ihtiyacı bulunduğu bilirkişi raporunda, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından söz konusu taşınmaza ilişkin; II. grup korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edildiği ve II. Dönem restitüsyon projesinin uygun olduğu belirtildi. 3 bin 200 metrekare kullanım alanı olan Tahir Han, tapu kaydındaki gibi olup, taşınmaz tüm şerh, beyan, hak ve yükümlülükleri ile birlikte ihale ediliyor.

Birinci artırma başlangıç bedeli 115 milyon 030 bin lira

Tahir Han, İstanbul Sulh Hukuk Mahkemeleri satış memurluğunca açık artırma ile satışa çıktı. Birinci artırma 15-22 Mayıs’ta 115 milyon 30 bin TL ihale başlangıç bedeli ile yapılacak. Alıcı çıkmazsa ikinci arttırma 17-24 Haziran’da yapılacak. Tahir Han’ı almak için açık artırmaya girecekler 23 milyon TL teminat yatırmak zorunda. Birinci ve ikinci artırma belirtilen gün ve saatler aralığında açık artırma suretiyle Elektronik Satış Portalı’nda yapılacak. Bu artırmada Elektronik Satış Portalı’nda verilecek teklifler, malın muhammen kıymetinin yüzde 50’si üzerinden başlatılıyor. İhale alıcısının en yüksek teklifi verip de süresi içinde ihale bedelini yatırmaması hâlinde alınan teminat iade edilmiyor. Yüzde 20 KDV, damga vergisi, tapu harcının yarısı ve teslim masrafları alıcıya ait. Birikmiş vergiler satış bedelinden ödeniyor.

Kaynak: Dünya Gazetesi

- Advertisement -“UNICERA
“isaf-banner
“(400x400)Tr.gif